• Sonuç bulunamadı

Türkiye ve Japonya İşletmelerinin Vizyon Unsurlarını Bulundurma

3.5. Çalışmanın Bulguları

3.5.7. Türkiye ve Japonya İşletmelerinin Vizyon Unsurlarını Bulundurma

Çalışma kapsamında yapılan içerik analizinde işletmelerin stratejik yönetiminde önemli bir kavram olan vizyon ifadesin de bulunması gerekli olan unsurları detaylı olarak irdelenmektedir. Bu kapsamda Türkiye ve Japonya’da ilk 100’e girmiş işletmelerin misyon ifadelerinde bulunan unsurlara ne derece önem verdiği aralarındaki karşılaştırma ile açık bir şekilde ortaya konmaktadır.

119 STRATEJİK YÖNETİMDE MİSYON VE VİZYON İFADELERİNİN ÖNEMİ TÜRKİYE VE JAPONYA KARŞILAŞTIRMASI

Grafik 3.3.Türkiye’deki İşletmelerin Vizyon İfadelerinde Bulunan Unsurlar

Grafik 3.3’te yer alan bilgiler ışığında Türkiye’de ilk 100’e girmiş işletmelerden vizyon ifadesine yer veren 76 işletmenin vizyon ifadesinde bulunan unsurların sayısı net olarak belirtilmektedir. Vizyon ifadesinde bulunması gerekli görülen unsurlar incelendiğinde düzensiz bir grafik gözlemlenmektedir.

Grafik 3.4.Japonya’daki İşletmelerin Vizyon İfadelerinde Bulunan Unsurlar

Grafik 3.4’teyer alan bilgiler ışığında Japonya’da ilk 100’e girmiş işletmelerden vizyon ifadesine yer veren 71 işletmenin vizyon ifadesinde bulunan unsurların sayısı net olarak belirtilmektedir. Grafik

39

71

47 47

15 26

ÖZGÜN OLMAYÖNETİM FELSEFESİGELECEK ODAKLI OLMAİŞLETMENİN İMAJIİLHAM VERİCİ OLMASIÇEKİCİ OLMA

Türkiye'deki İşletmelerin Vizyon İfadesinde Bulunan Unsurlar 38 64 45 52 18 20 ÖZGÜN OLMA YÖNETİM

FELSEFESİ ODAKLI OLMAGELECEK İŞLETMENİN İMAJI İLHAM VERİCİ OLMASI ÇEKİCİ OLMA

Japonya'daki İşletmelerin Vizyon İfadesinde Bulunan Unsurlar

120

3.4’te görüleceği üzere vizyon ifadesinde bulunması gerekli görülen unsurlar incelendiğinde düzensiz bir grafik gözlemlenmektedir.

3.5.7.1.Özgün Olma Unsuru

İşletmeler açısından son derece önemli olan ve vizyon ifadesinde bulundurulması gerekli görülen unsurlara Türk ve Japon işletmelerin ne derece önem verildiği karşılaştırılması ve yüzdesel dilimleri şekil 3.13’te detayları ile görülmektedir.

Şekil 3.13.Özgün Olma Unsuru karşılaştırması

Türkiye’de üretimden satış’ta ilk 100 sıralamasına giren işletmelerden vizyon ifadesine yer veren 76 işletmeden 39’u (%51) özgün olma unsuruna yer verirken 37 işletme (%49) yer vermemektedir. Japonya’da ise ilk 100 işletmeden vizyon ifadesine yer veren 71 işletmenin 38’i (%54) yer verirken, geriye kalan 33 işletme (%46) yer vermemektedir. Görüleceği üzere iki ülkede (%50’nin) üstünde ve birbirine yakın değerler izlemektedir.

İşletmelerin ayırt edici özellikleri ve kendine has değerlerini içeren özgün olma konusu stratejik yönetimde önem arz etmektedir. Bu bakımdan işletmeler rekabet avantajı sağlamak adına bu ayırt edilebilecek ve kendisini başka işletmelerden ayırt eden özelliklerine vurgu yapması son derece gerekli görülmektedir. Özgün olma konusunda (%3) gibi küçük bir oranla Japonya, Türkiye’ye oranla daha fazla yer vermektedir. Ancak yapılan içerik analizi de göstermektedir ki iki ülke işletmeleri açısından özgün olma unsuru neredeyse aynı öneme sahip olmakla birlikte beklenen önemi tam anlamıyla karşılamaktadır.

51% 49%

TÜRKİYE

YER VEREN YER VERMEYEN

54% 46%

JAPONYA

121 STRATEJİK YÖNETİMDE MİSYON VE VİZYON İFADELERİNİN ÖNEMİ TÜRKİYE VE JAPONYA KARŞILAŞTIRMASI

3.5.7.2.Yönetim Felsefesi Unsuru

İşletmeler açısından son derece önemli görülen vizyon ifadesinde bulundurulması gerekli görülen unsurlara Türk ve Japon işletmelerin ne derece önem verildiği karşılaştırılması ve yüzdesel dilimleri şekil 3.14’te detayları ile görülmektedir.

Şekil 3.14.Yönetim Felsefesi Unsuru karşılaştırması

Görüleceği üzere Türkiye’de başarılı ilk 100’e giren işletmelerden vizyon ifadesine yer veren 76 işletmenin büyük bir kısmını oluşturan 71 işletme (%93) yönetim felsefesine önem verirken sadece 5’i (%7) bu unsura önem vermemektedir.

Japonya açısından bakılacak olunursa vizyon ifadesine yer veren 71 işletmeden yine büyük bir kısmını oluşturan 64 işletme (%90) yönetim felsefesine önem verirken, azınlığı oluşturan 7 işletme (%10) oluşturan kısım bu unsura gereken önemi vermemektedir.

Görüleceği üzere yapılan araştırmaya göre; vizyon ifadesi oluşturulurken bulundurulması gerekli görülen yönetim felsefesi unsuruna iki ülke de gereken önemi göstermektedir.

3.5.7.3.Gelecek Odaklı Olma

İşletmeler açısından son derece önemli görülen vizyon ifadesinde bulundurulması gerekli görülen unsurlara Türk ve Japon işletmelerin ne derece önem verildiği karşılaştırılması ve yüzdesel dilimleri şekil 3.15’te detayları ile görülmektedir. Vizyon ifadesinin kendisi olarak görülen gelecek odaklı olma unsuru işletmeler açısından son derece önem arz etmektedir. Ancak bu unsurun beklenen değeri görmediği açık bir şekilde görülmektedir.

93% 7%

TÜRKİYE

YER VEREN YER VERMEYEN

90% 10%

JAPONYA

122

Şekil 3.15.Gelecek Odaklı Olma Unsuru karşılaştırması

Türkiye’de ilk 100’e giren işletmelerden vizyon ifadesine yer veren 74 işletmeden 47’si (%62) gelecek odaklı düşünerek bu unsura önem vermekte ancak bu işletmelerden 29’u (%38) önem vermemektedir. Japon işletmelerden ise ilk 100’e girme başarısı göstermiş 71 işletme vizyon ifadesine yer verirken, bunlardan 45’i (%63) gelecek odaklı olma unsuruna yer verirken geriye kalan 26 işletme (%37) bu unsura yer vermemektedir. Görüleceği üzere iki ülke için de neredeyse aynı önemde görülen gelecek odaklı unsuruna verilen önem ortalamanın üzerinde görülmektedir.

3.5.7.4.İşletmenin İmajı Unsuru

İşletmeler açısından son derece önemli görülen vizyon ifadesinde bulundurulması gerekli görülen unsurlara Türk ve Japon işletmelerin ne derece önem verildiği karşılaştırılması ve yüzdesel dilimleri şekilde detayları ile görülmektedir.

Şekil 3.16.İşletmenin İmajı Unsuru karşılaştırması

Şekil 3.16’da görüleceği üzere işletmelerin görünen yüzü olarak bilinen işletme imajı unsuruna vizyon ifadesinde yer verme dereceleri

62% 38%

TÜRKİYE

YER VEREN YER VERMEYEN

63% 37%

JAPONYA

YER VEREN YER VERMEYEN

62% 38%

TÜRKİYE

YER VEREN YER VERMEYEN

73% 27%

JAPONYA

123 STRATEJİK YÖNETİMDE MİSYON VE VİZYON İFADELERİNİN ÖNEMİ TÜRKİYE VE JAPONYA KARŞILAŞTIRMASI

açıklanmaktadır. Türkiye’de ilk 100’e giren işletmelerden vizyon ifadesine yer veren 76 işletmeden 47’si (%62) yer verirken, 29 işletme (%38) işletme imajına önem vermemektedir. Japonya için bakıldığında ilk 100’e giren işletmeden çoğunluğunu oluşturan 52 işletme (%73) işletme imajına gereken değeri verirken, azınlık kısmı oluşturan 19 işletme (%27) gereken önemi vermemektedir.

Görüleceği üzere işletmelerin vizyon ifadesini oluştururken yer vermesi gerekli görülen ve işletmeler için önemli olan işletme imajına iki ülke karşılaştırması yapıldığında her iki ülkede azımsanmayacak kadar önem verse de Japonya’nın bu konuda Türkiye’den daha başarılı olduğu açıkça gözlemlenmektedir.

3.5.7.5.İlham Verici Olması

İşletmeler açısından son derece önemli görülen vizyon ifadesinde bulundurulması gerekli görülen unsurlara Türk ve Japon işletmelerin ne derece önem verildiği karşılaştırılması ve yüzdesel dilimleri şekil 3.17’da detayları ile görülmektedir.

Şekil 3.17.İlham Verici Olması karşılaştırması

Şekil 3.17’de görüleceği üzere Türkiye’de ilk 100’e giren işletmeden vizyon ifadesine yer veren 71 işletmeden sadece 15 işletme (%20) yer verirken, büyük çoğunluğunu oluşturan 61 işletme (%80) bu unsura gereken önemi vermemektedir. Japonya için ise ilk 100’e giren işletmeden 18’i (%25) ilham verici olma özelliğine yer verirken, 53 işletme (%75) ilham verici olma konusunda gerekli önemi göstermemektedir. Gerek müşterilerine karşı gerekse çalışanlarına karşı önemli bir unsur olan vizyonun ilham verici özelliğinin işletmeler tarafından kullanılması gerekmektedir. Akademik ve bilimsel

20% 80%

TÜRKİYE

YER VEREN YER VERMEYEN

25% 75%

JAPONYA

124

çalışmalarda işletmelerin vizyon ifadesinde bulundurulması gerekli görülen ilham verici olma unsuru konusunda işletmelerin daha dikkatli olması gerçeği görülmektedir.Asıl olarak yapılan literatür çalışmasında işletmelerin başarılı vizyon ifadesinde kullanılması gerekli görülen ilham verici olması unsuru iki ülkede de başarılı olarak ilk 100’e girebilmiş işletmelerin vizyon ifadesinde yaklaşık bir düzeyde gereken değeri görmemektedir. Japonya Türkiye’ye oranla biraz daha önem vermiş gibi görünse de gerek ülke ekonomileri gerekse üretim kapasitesi geniş olan bir ülke şeklinde düşünüldüğünde verdiği önemin yetersiz olduğu görülmektedir.

Türkiye ise gelişmekte olan bir ülke statüsünde olduğundan rekabet avantajını daha fazla elde edebilmesi adına vizyon oluşturma da bu unsura gereken değeri vermelidir.

3.5.7.6.Çekici Olma Unsuru

İşletmeler açısından son derece önemli görülen vizyon ifadesinde bulundurulması gerekli görülen unsurlara Türk ve Japon işletmelerin ne derece önem verildiği karşılaştırılması ve yüzdesel dilimleri şekil 3.18’de detayları ile görülmektedir.

Şekil 3.18.Çekici Olma Unsuru karşılaştırması

Görüleceği üzere işletmelerin vizyon ifadesinde yer vermesi gerekli olarak görülen çekici olma özelliğine verilen önem gözlemlenmektedir.

Türkiye’de ilk 100’e giren işletmelerden vizyon ifadesine yer veren 76 işletmeden sadece 26’sı (%34) yer verirken, 50 işletme (%66) bu unsura yer vermemektedir. Japonya’da ise ilk 100’e girme başarısını

34% 66%

TÜRKİYE

YER VEREN YER VERMEYEN

28% 72%

JAPONYA

125 STRATEJİK YÖNETİMDE MİSYON VE VİZYON İFADELERİNİN ÖNEMİ TÜRKİYE VE JAPONYA KARŞILAŞTIRMASI

göstermiş işletmelerden vizyon ifadesine yer veren 71 işletmeden 20’si (%28) bu unsura yer verirken, 51 işletme (%72) bu unsura yer vermemektedir.

Görüldüğü gibi işletmelerin vizyon ifadesini oluştururken yer vermesi gerekli olan ve rakiplerine karşı üstünlüklerini belli eden çekici olma unsuruna Türkiye, japonya’ya oranla daha fazla yer verse de genel anlamda iki ülkede de gereken önem verilmemektedir.

3.5.8.Türk ve Japon İşletmelerin Misyon ve Vizyon İfadelerinin

Benzer Belgeler