• Sonuç bulunamadı

Türkiye ve Azerbaycan İlişkilerinin Tarihçesi

2. TÜRKİYE-AZERBAYCAN EKONOMİK İLİŞKİLERİ

2.1. Türkiye ve Azerbaycan İlişkilerinin Tarihçesi

Türkiye ve Azerbaycan halkı aynı etnik kökene sahip olsa da devletleşme süreci ile her bir toplum ayrı ayrı devletler kurmuş, o dönemden sonra da yola ayrı devam etmişlerdir.

Bugün Türkiye ve Azerbaycan iki kardeş ve yakın devletlerdir. Son iki yüz yıllık döneme bakıldığında Azerbaycan ve Türkiye’nin her zaman birbirlerine iyi kenetlendikleri söylenebilir (Mikail, vd., 2015:1065- 1066). Zamanında Türkiye’deki Azerbaycanlıların ideolojik süreçlere, Cumhuriyet Savaşına katkısı, Azerbaycan topraklarında ise Türkiye Türklerinin bağımsızlığın pekiştirilmesine yardımları mevcut ikili ilişkilerin temellerinin bir kısmını teşkil etmiştir.

Daha sonra Azerbaycan’ın Sovyet İmparatorluğunun yönetiminde bulunduğu seneler, 1991 yılına kadar Türkiye Azerbaycan ilişkileri kesilmese de çok kısıtlı olmuş ve temelini esasen hasret duyguları oluşturmuştur (Aslanlı, 2015: 175-196).

Azerbaycan’ın dış politikasında başka bir yere sahip Türkiye, aradaki bağlar nedeniyle ülkenin zor dönemlerinde her zaman yanında olmuştur. Esasen de

bağımsızlık sonrası süreçte uluslararası kamuoyu oluşturmada büyük yardımları olmuştur. Daha sonraki zamanlarda devamı gelen programlarla bu yakınlık artmış ve stratejik ortaklık düzeyine ulaşmıştır (Yılmaz, 2015: 5).

Azerbaycan’ın siyasi bağımsızlık sürecinde Karabağ görüşmeleri de her daim faal tutulmuştur. Ancak bu sorunların ortadan kalkmasının tek yolu ekonomik olarak istikrarın ve bağımsızlığın sağlanmasıdır. Bu dönemde hem bölgesel hem de uluslararası entegrasyon oluşumu için her zaman başarı gözlemlenmiştir.

Türkiye Azerbaycanın bağımsızlığını desteklediği zaman biliyordu ki, siyasi bağımsızlığın güçlenmesi ekonomik bağımsızlığın güçlenmesi ile mümkün olabilir. Bu yüzden de sahip olduğu ekonomik imkanları ve tecrübelerini Azerbaycan’ın istifadesine sunmuştur. Bununla ilgili olarak 01.11.1992 tarihinde bir anlaşma imzalanmıştır. Bu anlaşma ile Türk işadamlarının Azerbaycan’la olan ilişkileri fiili temaslara dönüşmüş, ulaştırma, haberleşme, inşaat, petrol ve eğitim gibi birçok alanda beraber faaliyete gidilmiştir.

Azerbaycan ve Türkiye arasında yapılan anlaşmaların çoğu da yardımlaşma özelliği taşımaktadır. Bunlardan bazıları şunlarıdır: Dostluk, İşbirliği ve İyi Komşuluk Anlaşması, Askeri Eğitim İşbirliği Anlaşması, İşbirliği ve Dayanışma Anlaşması, Hukuki, Ticari ve Cezai Konularda Adli Yardımlaşma Sözleşmesi, Teknik İşbirliği Protokolü, Karşılıklı Yardımlaşma Protokolü, Spor Alanında İşbirliğine İlişkin Protokol, Tıp ve Sağlık Alanında İşbirliğine İlişkin Protokol, Tarım Alanında Bilimsel, Teknik ve Ekonomik İşbirliğine İlişkin Protokol.

Bunlara benzer daha çok sayıda dostluk ve yardımlaşmayı içeren anlaşmalar yapılmıştır. Türkiye ve Azerbaycan arasında ekonomik ilişkilerin büyümesi ve güçlenmesi sadece her iki ülkenin ekonomik istikrarı açısından değil aynı zamanda bölge ülkeleri için de bir kalkınma şansı sunduğundan önem arz etmektedir.

Azerbaycan ve Türkiye hükümet başkanları her zaman bir araya geldiklerinde söyledikleri ve üzerinde durulan husus ekonomik ve sosyal ilişkilerin güçlendirilmesidir. Türkiye ve Azerbaycan arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerin hazırlanmış projeler kapsamında ve bir uygulama takvimi esasında geliştirilmesini teminen Uzun Vadeli Ekonomik İşbirliği Anlaşması 13 Nisan 2004 tarihinde Ankara’da imzalanmıştır. 2014 Yılında bu anlaşmalar olumlu etkilerini göstermektedir. Şöyle ki, Türkiye 2014 yılında Azerbaycan'ın Ticaret Listesinde 147 ülke arasında en fazla ticaret yaptığı 4'üncü ülke olmuştur.

T.C. Bakü Büyükelçiliği’ne göre bağımsızlık sonrası geçen yıllarda Türkiye ve Azerbaycan arasında gerçekleşen en önemli projeler BTC Ham Petrol Boru Hattı ve BTE doğal gaz boru hattıdır. Diğer taraftan 2013 yılı için düşünülmüş Bakü– Tiflis–Kars demiryolu iki ülkenin stratejik ilişki boyutunu ortaya sermektedir. İlişkilerin askeri boyutunda da aynı şekilde bir beraberlik söz konusudur. Türkiye NATO tecrübesini Azerbaycan’a sunmuştur. Uluslararası siyasi ve ekonomik kuruluşlara üyelik sürecinde de gerekli destekleri vermiştir (Aydıngün ve Balım, 2012: 78).

1992 yılında bağımsızlıklarına kavuşan Türk Cumhuriyetleri ile Türkiye arasındaki ortak değerler sebebiyle bağımsızlıklarının ilk günlerinden başlayan ekonomik ilişkiler; dış ticaret, müteahhitlik, inşaat, yatırım, bankacılık, finans ve bir çok diğer sektörlerde mevcuttur. Ancak genel olarak bakıldığında bu ilişkilerin tam da yeterli seviyede olmadığı söylenebilir. Bu yüzden de ekonomik ilişkilerde daha sağlam adımlar atılması için bazı yapısal düzenlemelere gidilmesi ve bir takım önlemler alınması gerekmektedir (Alagöz, 2004: 5).

Türkiye ve Azerbaycan arasındaki ticaretin geliştiği dönemden sonra Türkiye yönünden hep ticaret fazlası gözlemlenmekte ve bu fazla 2000 yılından itibaren de artmaktadır. Aynı zamanda 2008 yılındaki verilere göre Türkiye’nin Azerbaycan’la hem ihracatının hem de ülkeden ithalatının büyük miktarda ivme kazandığı görülmektedir. İthalattaki bu artışın sebebi yeni boru hatlarının faaliyete başlaması ve

Azerbaycan’dan ithal edilen petrolün miktarının artmasıdır. Her sene bu artış kendini rakamlarda daha net şekilde göstermektedir. Mesela 2011 yılı rakamlarına baktığımızda bir önceki yılın aynı dönemindeki ticaret hacmine kıyasla ticaret hacmi yaklaşık sekiz kat artış göstermiştir.

2003 yılından sonra Türkiye’nin Azerbaycan’a yatırımı 8 kat artarak ilk olarak 2003 yılında 315,5 milyon $ iken 2012 yılında 2,6 milyar $ seviyesine varmıştır. Ayrıca 2013 yılının sadece 9 aylık göstericilerine göre Türkiye’nin Azerbaycan’a ihracatı 2,2 milyar $’dan fazla olmuştur. Bu istikrarla devam ederek hedef 2020 yılında ticaret hacmini 15 milyar $ yapmaktır. 'Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı' şirketi (TPAO) 'Azeri', 'Çırak' yataklarnın, 'Güneşli' yatağının işlenmesinde %6,75 payla, 'Şahdeniz' alanının araştırılması, işlenmesi, üretim pay paylaşımına ise %9 payla temsilcidir (http://www.ekovitrin.com, 10.09.2015).

Azerbaycan ve Türkiyenin tutumları her zaman çeşitli uluslararası ve bölgesel konularda çok yakın olmuş, örtüşmüştür. Azerbaycan BM, İKT, NATO, Avrupa Konseyi, Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü, Ekonomik İşbirliği Örgütü, Türkçe Konuşan Devletler Birliği ve benzeri kuruluşların bünyesinde de Türkiye ile yararlı işbirliği yapmaktadır. Türkiye-Azerbaycan ilişkileri stratejik bir özellik taşımakta, aynı zamanda dostluk, kardeşlik esaslarına dayanmaktadır (http:// www.lib.aliyevheritage.org, 08.03.2015).

Türk Konseyinin temelleri 3 Ekim 2009 yılında imzalanan Nahçivan Anlaşması ile atılmıştır. İlk aşamada Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan'ın katılımı ile oluşturulmuş ve bu ülkelerde doğrudan yabancı yatırım, milli gelir artışına sebep olmuştur. Özellikle de Azerbaycan GSYİH’nın % 10 oranlarında yabancı yatırım potansiyelini artırmış bulunmaktadır (Macit, 2015: 85).

Benzer Belgeler