• Sonuç bulunamadı

BÖLÜM 2: TÜRKİYE İŞ KURUMU

2.5. Türkiye İş Kurumu Gelirleri

Türkiye İş Kurumunun Gelirleri şunlardır (Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü 2011-2015 Stratejik Plan, 2010: 21):

Her yıl Bakanlık bütçesine Kurum için konulan ödenek,

• Kurumca verilecek eğitim ve danışmanlık hizmetleri bedeli ile işverenlerden ve tarım aracıları ile özel istihdam bürolarından alınan masraf karşılıkları,

• İdari para cezaları,

• Kurumun taşınır ve taşınmaz mallarından elde edilen gelirler,

• Gerçek veya tüzel kişiler tarafından yapılan bağış, vasiyetler ve Kurumca hazırlanan standart form ve benzerlerinin satışından elde edilecek gelirler ile diğer gelirlerden oluşmaktadır.

Kurumun 2013 yılı faaliyet raporunda yer alan 2013 yılı gelir bütçesi gerçekleşme rakamlarına göre; Teşebbüs ve Mülkiyet Gelirleri 2.199.556 TL, Alınan Bağış ve Yardımlar İle Özel Gelirler 209.313.072 TL, Diğer Gelirler 1.465.938.244 TL’dir.

Kocaeli Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü Muhasebe Biriminden alınan Faaliyet Sonuçları ile Bütçe Gelirlerinin Ekonomik Sınıflandırılması Tablosunda gelirler birinci düzeyde şu şekilde gruplandırılmıştır:

03-Teşebbüs ve Mülkiyet Gelirleri

04-Alınan Bağış ve Yardımlar İle Özel Gelirler 05-Diğer Gelirler

2.5.1. Bakanlık Bütçesine Kurum İçin Konulan Ödenek

5018 sayılı Kanunun 22. Maddesine göre; kamu idarelerinin merkez teşkilatı harcama yetkilileri, merkez dışı birimlere ihtiyaçlarında kullanmak üzere, ödenek gönderme belgesi düzenlemek suretiyle ödenek gönderirler.

Bütçeyle verilen ödenekler, tahsis edildikleri amaçlar doğrultusunda yılı içinde yaptırılan iş, satın alınan mal ve hizmetler ile diğer giderlerin karşılanmasında kullanılır.

Gönderilen ödeneğin fazla olduğu veya gereksiz olduğu anlaşılırsa tenkis belgesi düzenlenerek ödeneği gönderen harcama yetkilisine iade edilir. Cari yılda kullanılmayan ödenekler yılsonunda iptal edilir.

2.5.2. Teşebbüs ve Mülkiyet Gelirleri

Kurumun sahip olduğu mülklerden, teşebbüslerden, mali ya da gayri maddi aktiflerden sağlanan gelirlerden, sundukları belirli hizmetler karşılığında tahsil ettikleri gelirlerden, malların kullanma veya faaliyette bulunma izni karşılığı tahsil edilen gelirlerden, kira gelirlerinden ve bunun gibi diğer gelirlerden oluşur (2012 – 2014 Dönemi Bütçe Hazırlama Rehberi, syf:75).

Teşebbüs ve Mülkiyet Gelirleri içerisinde şartname basılı evrak ve form satışından elde edilen gelirler, taşınır ve taşınmazlardan elde dilen kira gelirleri, kamu sektöründen alınan yurtiçi masraf karşılığı, özel istihdam bürolarından alınan masraf karşılıkları, vb.

gelirler yer almaktadır.

Taşınmaz Kiraları; Kurumun mülkiyetinde bulunan arsa, arazi, bina vb. her türlü gayrimenkulden elde edilen kira gelirlerini kapsar. Taşınır Kiraları ise; Kurumun mülkiyetinde bulunan taşıt, makine-teçhizat, bilgisayar vb. her türlü menkulden elde edilen kira gelirlerini içermektedir.

Masraf karşılıkları, işverenlerin Kuruma işçi bulma, danışmanlık ve eğitim hizmeti alma konusundaki istemleri ile özel iş bulma bürosu açmak veya tarımda aracılık belgesi almak isteyen girişimcilerin başvuru sayısındaki artışa koşut olarak yükselmektedir (Devlet Denetleme Kurulu, 2006, www.tccb.gov.tr/:26.03.2014).

Yurtiçi Masraf Karşılığı; Kurum tarafından yapılan hizmetler karşılığında kamu kurum ve kuruluşlarının daimi-geçici işgücü taleplerinden Kurum Yönetim Kurulunca belirlenen miktarda masraf karşılığı alınmaktadır (Kamu Kurum Ve Kuruluşlarına İşçi Alınmasında Uygulanacak Usul Ve Esaslar Hakkında Yönetmelik, http://mevzuat.meb.gov.tr/:21.04.2014). 2013 yılı için Yurtiçi Masraf Karşılığı bedeli kişi başı 145 TL’dir.

Özel İstihdam Büroları Masraf Karşılığı; Kurum, iş ve işçi bulma faaliyeti için izin verilmesi ve izin yenilenmesi işlemleri ile ilgili olarak özel istihdam bürolarından masraf karşılığı almaktadır (Özel İstihdam Büroları Genelgesi, www.iskur.gov.tr/:26.03.2014).

2.5.3. Alınan Bağış ve Yardımlar

Alınan bağış ve yardımlar, karşılıksız, geri ödemesiz ve zorunluluk esasına dayanmayan tahsilatları kapsar. Alınan bağış ve yardımların kredilerden farkı belirli bir vade sonunda geri ödeme yükümlülüğü getirmemesidir. Ayni olarak edinilenler bütçe geliri olarak kaydedilmemektedir (2012 – 2014 Dönemi Bütçe Hazırlama Rehberi, syf:78).

Herhangi bir gerçek veya tüzel kişi tarafından kamu hizmetinin karşılığı olarak veya kamu hizmetleri ile ilişkilendirilerek bağış ve yardım toplanamaz, benzeri adlar altında tahsilat yapılamaz. Yapılan her türlü nakdi bağış ve yardımlar bütçeye gelir kaydedilir.

Ayni yapılan bağış ve yardımlar bütçeye gelir yazılmaz. Nakdi olmayan bağış ve yardımlar ilgili mevzuatına göre değerlendirmeye tabi tutulur ve kayıt altına alınır.

Yapılan şartlı bağış ve yardımlar, üst yöneticinin onayı ile gelir bütçesinde bağış ve yardımlar bölümüne gelir yazılır ve gider bütçesinde bu hizmetin ödeneği varsa bu ödeneğe eklenir; yoksa bütçede öngörülen tertibe ödenek yazılarak tahsis amacına uygun harcanır. Bu ödenekten amaç dışında başka bir tertibe aktarma yapılamaz. Bu ödeneklerden malî yılsonuna kadar harcanmamış olan tutarlar, bağış ve yardımın amacı gerçekleşinceye kadar ertesi yıl bütçesine devir olunarak ödenek kaydedilir. Ancak, bu ödeneklerden tahsis amacı gerçekleştirilmiş olanlardan kalan tutarlara ilişkin ödenekleri iptal etmeye üst yönetici yetkilidir. Bağış ve yardımlar, kullanılmadığı veya amaç dışı kullanıldığı için geri istenildiği takdirde, bütçeye gider kaydıyla ilgilisine geri verilir.

Şartlı bağış ve yardımın zamanında kullanılmaması nedeniyle doğacak zararlar ile amaç dışı kullanım nedeniyle yapılan harcamalar sorumluluğu tespit edilenlere ödettirilir (Türkiye İş Kurumu Destek İşlemler El Kitabı, www.iskur.gov.tr).

2.5.4. Diğer Gelirler

Takipteki kurum alacaklarına ilişkin faiz gelirleri, kişilerden alacaklar, para farkları, kişilerden alacaklara ilişkin faiz gelirleri, kurum dışı işçi temin eden kamu kurumlarından, kurumca istenen belge ve bilgileri ibraz etmeyen, özürlü istihdam etmeyen, eski hükümlü istihdam etmeyen işverenlerden alınan idari para cezaları, kişilerden alacaklar vb. gelirler kaydedilmektedir.

2.5.5. Bütçe Gelirlerinden Ret ve İadeler

Kurumun bütçe gelirlerinden fazla veya yersiz tahsilat nedeniyle ya da yargı kararları ile iade edilmesi gereken tutarlar için gider bütçesinde tertip açılmaz. Bu tutarlar gelir bütçesinde “ret ve iadeler” bölümünde gösterilir. Gelir bütçesi toplamından ret ve iadeler tutarı düşüldükten sonra kalan tutar esas alınarak gider bütçesi hazırlanır.

(630.12 hesabın ilgili alt hesapları) (Türkiye İş Kurumu Destek İşlemler El Kitabı, www.iskur.gov.tr);

Ret ve iadeler hesabının ikinci düzeyinde teşebbüs ve mülkiyet gelirleri, alınan bağış ve yardımlar ile özel gelirler, diğer gelirler tasnifi yapılmıştır. Ret ve iade hangi gelir türünden kaynaklanıyorsa detayda aynı gruba negatif (-) gelir olarak kaydedilmektedir (2012 – 2014 Dönemi Bütçe Hazırlama Rehberi, syf:85, www.bumko.gov.tr).