• Sonuç bulunamadı

5.4 3 TÜR FIRMANIN AKTİVİTELERİNE BAKIŞ AÇISI: ÖNERİLER

Her 3 tür şirkette farklı aktiviteler yaparak gelecek için avantaj sağlayabilirler. İhtiyaç Okuyan şirketler paydaşlarla ilişki kuracak çapraz fonsiyonlara sahip ekipler kurarak farklı fikirleri inovasyon pratiğine dönüştürebilirler.

Diğer taraftan bu yaklaşım Teknolojiyi Süren/Güdüleyen firmalar için çalışmayacaktır. Bu şirketler uzmanlaşmış ve yoğun Ar-Ge pratiği olan ekiplerle çalıştıkları için daha çok pazarlama ekiplerini eğiterek imalat ekibi ile beraber çalışırlar.

Özet olarak farklı yaklaşımlarda olsa tüm firmalar açık inovasyon sürecinden kendilerine katma değerler keşfedebileceklerdir. Böylece Ar-Ge ekipleri daha etkin hale getirecek düşük maliyetli hızlı inovasyon gerçekleşecektir.

5.5 GAZİANTEP 2016-2036 ve ENDÜSTRİ (SANAYİ) 4.0 ATILIMI İLİŞKİSİ Gaziantep sanayisinin küresel entegrasyonu için Endüstri 4.0 yeni bir fırsat oluşturmuş durumda. Aşağıdaki bölümlerde seçilen sektörlerin gelişimi için Endüstri 4.0 atılımından alınabilecek dersler sunulmuştur. Bu atılımlar yer yer TRIZ yaklaşımı ile de ilişkilendirilmiştir.

5.5.1 ENDÜSTRİ 4.0 NEDİR?

Avrupa Birliği yeni bir hamle başlattı. Dijital teknolojiler ile tetiklenen 4. sanayi evrimi fikri hızla yayılıyor. Bu evrim projesine Endüstri 4.0 diyoruz. Akıllı robotlar (Smart Robots), Büyük Veri (Big data), Nesnelerin internet (Internet of Things, IoT), 3-D Baskı (3D Printing), Bulut (cloud) gibi 9 (dokuz) teknolojinin bu devrimin tetiklenmesinde çok önemli rolü olduğunu gözlemliyoruz.

Aşağıdaki şemada bu 9 alan gösterilmiştir. TÜSİAD sivil toplum örgütünün Türkiye Boston

Consulting Group (BCG) ile beraber hazırladığı ayrıntılı rapordan 4alınan aşağıdaki şematik gösterimdeki 9 alanın ülkemiz sanayisi ve tabii ki Gaziantep’te seçtiğimiz 5 ana sektörde verimlilik artışı sunacağıni iddia ediyoruz. Raporda Türkiye için katma değerler somut bir şekilde sunulmuştur.

4 TÜSİAD Endüstri 4.0 Raporu

44

Rapora göre bu yeni devrim, Endüstri (Sanayi) 4.0 kavramı ile değer zincirlerinin parçalarının kendi içlerinde otomasyonun ötesinde birbirleri ile entegre olması olarak tanımlanıyor.

Endüstri 4.0 Gaziantep sanayi kuruluşları için verimlilik artışı sağlamakta öne çıkacaktır. Ekim 15, 2016 da Türkonfed ve TİM tarafından üretilen rapor da Gaziantep

için en geçerll senaryo olarak verimlik artışı üzerine odaklanıyor. Hatta en verimli senaryo da bu senaryodur. Endüstri 4.0 işletme içindeki değer zincirlerinin entegrasyonu demek. Entegrasyonun en önemli özelliği ise tüm değer zinciri adımlarının birbiri ile gerçek zamanlı ve sürekli iletişim içinde olması ve bu sayede akıllı ve kendisini uyarlayan bir sanayi sürecine ulaşmış olma vizyonu olarak ortaya çıkmaktadır. Bu vizyon, daha hızlı, daha esnek, kalitesi daha yüksek ve daha verimli bir sanayi yolculuğunu tanımlamaktadır.

Rapora göre Endüstri 4.0, AB ülkeleri ve ABD için yıllar içinde kaybedilen üretimde rekabetçi olma avantajını tekrar ele geçirme fırsatı olarak tanımlanıyor.

Ayrıca Endüstri

4.0 süreci verimlilik artışı ötesinde, daha yüksek katma değerli, kendi ekonomisini yaratan, yerleşmiş değer zincirlerini temelden değiştiren ve en önemlisi nitelikli insan gücü ihtiyacında çok daha önemli bir noktaya gelinen bir yolculuk olarak karşımıza çıkmaktadır.

Endüstri 4.0 dönüşümüyle dört önemli kategoride gelişme kaydedilmesi beklenmektedir. TÜSİAD Raporuna göre sektörlerdeki evrimin sağlayacağı katkılar (direk alıntı yapılmıştır):

“Verimlilik: Endüstri 4.0’ın başarılı bir şekilde uygulandığı durumda, günümüz ekonomik büyüklüğünde, Türkiye’deki üretim sektörlerinin verimliliğinde 50 milyar TL’ye varabilecek bir fayda kaydedilmesi potansiyeli mevcuttur. Bu analizin temeli, toplam üretim maliyeti göz önüne alındığında, verimlilikteki artışın % 4-7 arasında olacağı beklentisine dayanmaktadır. Sadece dönüşüm

45

maliyeti (malzeme maliyetleri hariç üretim maliyeti) değerlendirildiğinde, verimlilik artışının % 5-15 arasında olması beklenmektedir.

Büyüme: Küresel değer zincirlerine entegrasyon ve Endüstri 4.0 çevresinde oluşacak ekonomi yoluyla kazanılacak rekabet avantajının, sanayi üretiminde yıllık yaklaşık % 3’e kadar ulaşabilecek bir artışı tetiklemesi beklenmektedir. Bu büyüme Türkiye GSYİH’sinde

% 1 ve üzeri bir ek büyüme ve 150-200 milyar TL düzeyinde ek gelir anlamına gelmektedir.

Yatırım: Endüstri 4.0 teknolojilerinin üretim sürecine dahil edilmesi için önümüzdeki 10 yıllık süreçte –günümüz fiyatları ve ekonomik büyüklüğü baz alındığında- yılda yaklaşık 10-15 milyar TL (üreticilerin gelirlerinin yaklaşık

%1- 1,5’i) yatırım yapılması gerektiği tahmin edilmektedir.

İstihdam: Büyüme hedeflerinin de gerçekleşeceği varsayımıyla, toplamsanayide istihdam edilen iş gücü ihtiyacının artacağı ve daha da önemlisi çok daha nitelikli, eğitim ve gelir düzeyi yüksek bir iş gücü yapısının oluşacağı öngörülmektedir. Bu bağlamda önümüzdeki on yılda, istihdamda yetkinlik düzeyi düşük işlerde iş gücünün azalması olası olmakla birlikte, sanayi üretiminin artması ile toplamda mutlak bir artış yaşanması beklenmektedir. Aynı zamanda, yüksek nitelikli işgücü yapısı ile gelir piramidinin ve Türkiye “know-how” altyapısının gelişeceği değerlendirilmektedir”.

6.5.2. ENDÜSTRİ 4.0 ve Gaziantep

TÜSİAD tarafndan hazırlanan raporda ekonomiye katkıları ve diğer birçok sektör için modellemede örnek teşkil edebilme özelliklerinden dolayı; otomotiv, beyaz eşya, tekstil, kimyasallar, gıda ve makine sanayileri sektörleri pilot olarak incelenmiştir.

Bu sektörlerde Endüstri 4.0 uygulamaları genel olarak değerlendirildiğinde;

 bilgi ve materyal akışı,

 tedarikçiler ile entegrasyon,

 ürün ve üretim sürecinin tasarım aşamasında simülasyonu, üretimde esnekliği

 öngörülebilirliği artıran akıllı ürün ve üretim hatları

gibi konular fırsat alanları olarak ön plana çıkmaktadır. Rapordaki bu tespitler Gaziantep 2016-2036 için bize ışık tutabilecek niteliktedir. Gaziantep’te böyle bir yaklaşımın geliştirilmesi ve başarılı bir Sanayi 4.0 yolculuğu için tüm paydaşlara önemli görevler düşmektedir. Bu görevleri aşağıdaki gibi özetleyebiliriz.

 Gaziantep Sanayi kuruluşlarının ve tedarikçilerinin Sanayi 4.0’ı tetikleyen teknolojileri yakından takip etmesi ve kendi iş modelleri üzerindeki etkilerini, fırsatları ve yol haritalarını hazırlamaları gerekmektedir.

 Gaziantep Sanayi kuruluşlarının iş gücü ihtiyacının ve donanımının net bir yol

46

haritasını çıkartarak, kurumsal gelişim süreçlerinde buna göre hareket etmeleri daha da önem kazanmaktadır.

 Politika yapıcılar ve kamu tarafında ise özellikle ülke çapında teknolojik altyapının (örneğin telekomünikasyon/bilgi-iletişim alanında) Sanayi 4.0 ihtiyaçları çerçevesinde gelişmesini desteklemek, gerekli yatırım ve teşvik ortamını hazırlamak ve en kritik olarak da uzun vadeli eğitim politikaları ile gerekli nitelikli çalışan ihtiyacının karşılanmasını sağlamak önemli öncelikler olarak ortaya çıkmaktadır.

6.5.3 ENDÜSTRİ 4.0’IN GAZİANTEP ÜZERİNDEKİ POTANSİYEL ETKİSİ ve GELECEK SENARYOLARI

Sanayi 4.0’ın sunduğu fırsatlar büyük ve uygulanabilir niteliktedir. Elbette Teknolojik gelişmelerin uygulama ve potansiyel faydaları, şirketler ve sektörler özelinde farklılık gösterecektir.

TÜSİAD Raporu ve diğer Endüstri 4.0 konseptlerini anlatan yayınlar kapsamında seçilen sektörlerde olası etkiler aşağıda özetlenmiştir.

Tekstil Sektörü ve Endüstri 4.0

Endüstri 4.0 kapsamında sektörde yapılacak çalışmalarla toplam potansiyelde;

%10-%16 arasında verimlilik artışı ile ve %4-%6 maliyet verimliliği sağlanabilecektir.

Bu oranların

Gaziantep Tekstil sektörü firmalarının yıllık karlılığına %5-%10 arasında etkileyebileceğini söylebiliriz.

Tekstil sektöründe 2016-2036 yolculuğunda Endüstri 4.0 katkı sağlayacağı alanlar aşağıda belirtilmiştir.

Endüstri 4.0 Önerileri TRIZ Yönteminin Önerlleri

Benzer Belgeler