• Sonuç bulunamadı

Tüm faaliyetlerimizde toplum yararı gözetilir

43

2.4. AMAÇ VE HEDEFLERE İLİŞKİN MİMARİ

Amaç 1: Bütün öğrencilerimize, medeniyetimizin ve insanlığın ortak değerleri ile çağın ge-reklerine uygun bilgi, beceri, tutum ve davranışların kazandırılması sağlanacaktır.

Hedef 1.1 Tüm alanlarda ve eğitim kademelerinde, öğrencilerimizin her düzeydeki yeterlilikleri-nin belirlenmesi, izlenmesi ve desteklenmesi için Bakanlık tarafından ölçme ve değerlendirme amacıy-la kuruamacıy-lacak oamacıy-lan sistem etkin bir şekilde kulamacıy-lanıamacıy-lacaktır.

Hedef 1.2 Öğrencilerin yaş, okul tür ve programlarına göre gereksinimlerini dikkate alan beceri temelli yabancı dil yeterlilikleri sistemine geçilmesine ilişkin etkin çalışmalar yürütülecektir.

Hedef 1.3 Öğrenme süreçlerini desteklemek üzere Bakanlıkça gerçekleştirilecek dijital içerik ve beceri destekli dönüşüm ile İlimizin her yerinde yaşayan öğrenci ve öğretmenlerimizin eşit öğrenme ve öğretme fırsatlarını yakalamaları ve öğrenmenin sınıf duvarlarını aşması sağlanacaktır.

Amaç 2: Çağdaş normlara uygun, etkili, verimli yönetim ile organizasyon yapısı ve süreçleri hâkim kılınacaktır.

Hedef 2.1 Yönetim ve öğrenme etkinliklerinin izlenmesi, değerlendirilmesi ve geliştirilmesi ama-cıyla veriye dayalı yönetim yapısına geçilecektir.

Hedef 2.2 Öğretmen ve okul yöneticilerinin gelişimlerini desteklemek amacıyla Bakanlığımız ta-rafından oluşturulacak olan mesleki gelişim modeli kullanılacaktır.

Hedef 2.3 Eğitimin niteliğinin artırılması ve planlı yönetim anlayışının yerleşmesi amacıyla bütçe ile plan bağını kuran verimli bir yönetim modeline geçilecektir.

Amaç 3: Okul öncesi eğitim ve temel eğitimde öğrencilerimizin bilişsel, duygusal ve fiziksel olarak çok boyutlu gelişimleri sağlanacaktır.

Hedef 3.1 Erken çocukluk eğitiminin niteliği ve yaygınlığı artırılarak, toplum temelli erken ço-cukluk eğitimi çeşitlendirilerek yaygınlaştırılacaktır.

Hedef 3.2 Öğrencilerimizin bilişsel, duygusal ve fiziksel olarak çok boyutlu gelişimini önemse-yen, bilimsel düşünme, tutum ve değerleri içselleştirebilecekleri bir temel eğitim yapısına geçilerek okullaşma oranı artırılacaktır.

Hedef 3.3 Temel eğitimde okulların niteliğini artıracak yenilikçi uygulamalara yer verilecektir.

Amaç 4: Öğrencileri ilgi, yetenek ve kapasiteleri doğrultusunda hayata ve üst öğretime ha-zırlayan bir ortaöğretim sistemi ile toplumsal sorunlara çözüm getiren, ülkenin sosyal, kültürel ve ekonomik kalkınmasına katkı sunan öğrenciler yetiştirilecektir.

Hedef 4.1 Ortaöğretime katılım ve tamamlama oranları artırılacaktır.

Hedef 4.2 Ortaöğretim kurumlarının değişen dünyanın gerektirdiği becerileri sağlayan ve

değişi-min aktörü olacak öğrenciler yetiştiren bir yapıya kavuşturulması amacı ile çalışmalar yapılacaktır.

44

Hedef 4.3 İlimizin entelektüel sermayesini artırmak, medeniyet ve kalkınmaya destek vermek amacıyla fen ve sosyal bilimler liselerinin niteliği güçlendirilecektir.

Hedef 4.4 Örgün eğitim içinde imam hatip okullarının niteliği artırılacaktır.

Amaç 5: Özel eğitim ve rehberlik hizmetlerinin etkinliği artırılarak bireylerin bedensel, ruhsal ve zihinsel gelişimleri desteklenecektir.

Hedef 5.1 Psikolojik danışmanlık ve rehberlik hizmetlerinin öğrencilerin mizaç, ilgi ve yetenekle-rine uygun eğitim alabilmeleyetenekle-rine imkân verecek şekilde sunulması sağlanacaktır.

Hedef 5.2 Adalet temelli bir eğitim yaklaşımını benimseyerek özel eğitim ihtiyacı olan bireylerin akranlarından soyutlanmayan ve birlikte yaşama kültürünü güçlendiren eğitim almaları sağlanacaktır.

Hedef 5.3 Ülkemizin kalkınmasında önemli bir kaynak niteliğinde bulunan özel yetenekli öğren-cilerimiz, akranlarından ayrıştırılmadan doğalarına uygun bir eğitim yöntemi ile desteklenecektir.

Amaç 6: Toplumun ihtiyaçları, işgücü piyasası ve bilgi çağının gereklerine uygun biçimde düzenlenecek olan mesleki ve teknik eğitim ile hayat boyu öğrenme sistemlerinin kurumlarımız-da uygulanması sağlanacaktır.

Hedef 6.1 Mesleki ve teknik eğitime atfedilen değer ve erişim imkânları artırılacaktır.

Hedef 6.2 Mesleki ve teknik eğitimde yeni nesil öğretim programlarının etkin uygulanması sağla-nacak ve fiziki altyapı iyileştirilecektir.

Hedef 6.3 Mesleki ve teknik eğitim – istihdam – üretim ilişkisinin güçlendirilmesine yönelik ça-lışmalar yapılacaktır.

Hedef 6.4 Bireylerin iş ve yaşam kalitelerini yükseltmek amacıyla hayat boyu öğrenme nitelik, katılım ve tamamlama oranları artırılacaktır.

Amaç 7: Bakanlığımız tarafından özel öğretim kurumlarının yapısına yönelik yapılacak dü-zenlemeler doğrultusunda ilimizdeki özel öğretim kurumları yapılandırılacaktır.

Hedef 7.1 Özel öğretime devam eden öğrenci oranlarının artırılması ve özel öğretim kurumlarının yönetim yapısının güçlendirilmesine yönelik çalışmalar yapılacaktır.

Hedef 7.2 Bakanlıkça yapılacak düzenlemeler doğrultusunda sertifika eğitimi veren özel öğretim kurumlarının niteliğini artırmaya yönelik çalışmalar yapılacaktır.

2.5. AMAÇ, HEDEF, GÖSTERGE VE STRATEJİLER

Bu bölümde Konya İl Millî Eğitim Müdürlüğü 2019-2023 Stratejik Planı’nın amaç, hedef, hedef

kartı ve stratejilerine yer verilmiştir. Stratejilere ilişkin yapılacak çalışmaları belirten eylemler ile

he-def kartlarında yer alan göstergelerin tanım, formül ve kavramsal çerçevelerine “Eylem Planı ve

Gös-terge Bilgi Tablosu” dokümanında ayrı olarak yer verilmiştir.

45

Amaç 1: Bütün öğrencilerimize, medeniyetimizin ve insanlığın ortak değerleri ile çağın ge-reklerine uygun bilgi, beceri, tutum ve davranışların kazandırılması sağlanacaktır.

Hedef 1.1 Tüm alanlarda ve eğitim kademelerinde, öğrencilerimizin her düzeydeki yeterlilik-lerinin belirlenmesi, izlenmesi ve desteklenmesi için Bakanlık tarafından ölçme ve değerlendirme amacıyla kurulacak olan sistem etkin bir şekilde kullanılacaktır.

Amaç 1

Bütün öğrencilerimize, medeniyetimizin ve insanlığın ortak değerleri ile çağın gerek-lerine uygun bilgi, beceri, tutum ve davranışların kazandırılması sağlanacaktır.

Hedef 1.1

Tüm alanlarda ve eğitim kademelerinde, öğrencilerimizin her düzeydeki yeterliliklerinin