• Sonuç bulunamadı

tcakmak@psmmag.com

www.psmmag.com | 49 servisleri sunuyoruz. Almanya’da dev kurumlara

ver-diğimiz hizmetlerle ortaya çıkan çok değerli bir know-how’a sahibiz. Zamanla uzaktan kimlik kontrollerinde yaşadığımız sorunlar ve başka bir şirketten aldığımız hizmette elde ettiğimiz yüzde 40 gibi düşük oranlı başa-rıdan sonra kendi sorunumuzu kendimiz çözmeye karar verdik ve Identify’ı kurduk. Böylece KYC5’i kendi bün-yemizde yapmaya başladık. BSS’nin çağrı merkezi ve FinTek tecrübesi olan çalışanlarıyla aslında Identify için ideal bir RegTech altyapısı oluşmuştu. Biz yatırımları-mızı yoğunlaştırarak çözümü daha işlevsel hale getirdik.

Identify, IMPaaS (kimlik yönetimi) platformuyla uçtan uca müşteri tanımlama, müşteri tanıma gibi kritik sü-reçlerini yönetip değerlendirme imkanı sunuyor.

Identify bugün Almanya’nın en büyük IMPaaS plat-form sağlayıcılarından biri konumunda. Teknolojimiz-le kısa sürede fark yarattık. Şu anda bankacılık-finans, sigorta, telekomünikasyon, e-ticaret, oyun, araç kirala-ma gibi sektörlerde faaliyet gösteren kurumlara regü-lasyonlara uygun olarak uzaktan müşteri edinimi ve KYC (know your customer - müşterini tanı) çözümleri sunuyoruz. 2020’nin son çeyreğinde Türkiye ofisimizi de faaliyete geçirerek pazarın gelişmesi için çalışmalar yürütmeye başladık. Tabii bu pazar Türkiye’de henüz doğum aşamasında. Biz de bu yüzden tecrübemizle pa-zarı şekillendirmeye odaklandık.

Bir aile şirketi kurup yönetmenin zorlukları neler? Bu zorlukları bir kadın olarak nasıl yendiniz?

Girişimci ruhumuzla geleneksel aile şirketlerinden ay-rıştığımızı düşünüyorum. Teknolojiyle doğan bir şirket olduğumuz için dijital iş modelleri ve çağa uygun ça-lışma şekillerimizle farklılaşıyoruz. Taner’le 21 yıldır tanışıyoruz, 12 yıldır da birlikte iş yapıyoruz. Aile şir-keti olmanın şimdiye kadar herhangi bir negatif etkisini görmedik. Aksine pek çok avantajını gördük. Çünkü ikimiz de aynı hedef ve amaçla çalıştığımız için verdiği-miz emeğin daha fazla farkındayız ve birbiriverdiği-mizin işine daha çok saygı duyuyoruz. Bizim için kritik nokta, iş paylaşımlarını dengeli yönetmek. Bunu sağladığımızda aile şirketimizi geliştirmek için daha fazla motivasyona sahip oluyoruz. Bu da doğal olarak verimliliği pekişti-riyor. Bir kadın olarak iş ve aile sorumluluklarımı den-gelediğim sürece herhangi bir sorunla karşılaşmadım.

Bu Taner için de geçerli. Ortak sorumluluk paylaşımı, iş hayatımızın ve aile hayatımızın dengesinin korunma-sında önemli rol oynuyor.

sürekli bir değişim dönüşüm içerisinde olan finans sektörüne çözüm üretmek sizi nasıl besliyor?

Finans tüm dünya için çok değerli ve kritik bir sektör.

Pek çok çalışmanın, projenin, işin lokomotifi konumun-da. Dolayısıyla sürekli bir değişim ve dönüşüm içinde.

Bu biteviye dönüşüm ve değişim motivasyonu aslında önemli bir fırsat. Hele bizim gibi girişimciler için yeni-yi, yeniliği arayan bir motivasyonla karşı karşıya olmak müthiş heyecan verici. Identify örneğinde de gördüğü-müz üzere bir değişime ihtiyaç var. Girişimciliğin verdi-ği özgüven ve enerjiyle bu deverdi-ğişime en iyi şekilde adapte

olunca belki de en güçlü çözümü ortaya koyabiliyorsu-nuz. Bu bakımdan sektörün dönüşüm hızı bizi yeni çö-zümler ortaya koymak için çok fazla motive ediyor.

dünyada kadın girişimcilerin başarı oranı erkekleri katlamış durumda. sizin ekibe kattığınız en büyük değer ne oldu?

2021 yılında dahi dünya genelinde kadın ve erkeklerin istihdama katılımında büyük bir fark var. Özellikle sal-gın sürecinde bu farkın daha da arttığına üzülerek şa-hit oluyoruz. Maalesef salgında en fazla istihdam kay-bı kadın çalışanlarda yaşandı. Çünkü iş ve özel hayat dengesi ortadan kayboldu; pek çok kadın mesai saatleri içinde hem anne, hem öğretmen, hem ev hanımı hem de çalışan rolünü üstlendi. Salgın öncesinde kadın ve erkeklerin işgücüne katılımı girişim şirketleriyle önem-li bir değişim gösteriyordu. Sizin de söylediğiniz gibi, bugün pek çok kadının girişim şirketlerinin kurucusu olduğunu rahatlıkla gözlemleyebiliyoruz. İş hayatında kadın ve erkeğin bakış açıları tabii ki çok farklı. Ben bir kadın olarak eşimle kurduğum şirketlerin yönetimlerine farklı bakış açıları getirdiğimi düşünüyorum. Titizlik, sorunları çözme, farklı alternatifler geliştirme gibi konu-larda öne çıktığımı söyleyebilirim. Bu noktada, Identify çalışanlarının yüzde 65’ini kadınların oluşturduğunu ve ofisimizde 16 farklı dilin konuşulduğu, çok kültürlü bir yapıya sahip olduğumuzu da eklemek isterim.

kadın istihdamı ve yönetim katında kadın sayısının artırılması için neler söylemek istersiniz?

Salgın öncesinde pek çok ülkede kadın istihdamıyla ilgi-li pozitif ayrımcılık yapılıyordu. Yeni dönemin “ev ofis”

düzeninde ise pek çok şirket bunu maalesef doğru şekil-de ele alamadı. Salgın sonrası hemen her ülkeşekil-de kadın istihdamının yeniden normal seyrine dönmesi için özel programların hayata geçirilmesi gerektiğini düşünüyor

ve bunu çok önemli buluyorum. Çünkü kadının işgücü-ne katılmadığı bir dünyanın gelişimi mümkün olamaz.

Identify olarak bu anlayışı biz de destekleyeceğiz. Özel-likle yeni çalışmaya başladığımız insan kaynakları ofisi, gerek kadın istihdamı gerekse çok kültürlü çalışma orta-mımızın sürdürülmesinde bize destek olacak.

dünya genelinde teknoloji sektöründe yetkin personel açığının giderek arttığını, ancak kadınların bu alana ilgisinin

azaldığını görüyoruz. kadınların bilişimden uzaklaşmasının sebebi sizce ne olabilir?

Üniversitelerin STEM (fen, matematik, mühendislik, bilim) alanında okuyan ve bu bölümlerden mezun olan kadınların oranı yüzde 35’lere ulaşmış durumda. An-cak pek çok kadın mezuniyet sonrası teknoloji alanında çalışmamayı tercih ediyor. Genele baktığımızda ağırlık-lı olarak pazarlama alanında kadın görüyoruz. Ar-Ge yapan, teknoloji geliştiren, yazılım yapan kadın oranı çok çok düşük. Bunda elbette cinsiyet eşitsizliği, ücret eşitsizliği gibi nedenler başı çekiyor ama kadınların bu alanlara yönlendirilmemesi de önemli bir etken. Tek-noloji alanında çalışmak isteyen pek çok kadın yeterli mentor ya da danışman desteği alamıyor. Ne iş yapabi-leceğini anlayamıyor. Bu da farklı alanlara kaymaları-na neden oluyor. Teknoloji şirketlerinin, kadınların bu alanda yapabileceği işleri anlatan, erişebilecekleri fırsat-ları gösteren çalışmalara imza atması gerekiyor.

kendi işinin sahibi, başarılı bir kadın lider olarak kariyerinin başındaki kadın yönetici adaylarına ne tavsiye edersiniz?

Öncelikle “korkmayın” derim. Kadınların isteyip de başaramayacağı hiçbir iş yok. Sorumluluk alıp

kendi-lerini özgüvenle temsil edecekleri fırsatlar yaratmalılar.

Erkek egemen sektörlere girmekten çekinmesinler. Ba-zen odadaki tek kadın olmanın pek çok avantajı ola-biliyor. Dönüşüme öncülük edecek motivasyona sahip her kadının, bir yönetici adayı olarak iş süreçlerinin her noktasında kendisini var etmesi; “ben buradayım, başa-rırım” demesi çok önemli. İnandıkları sürece başarma-larının önünde hiçbir engel yok.

salgın sürecinde ıdentify’da ve iş yapış tarzlarınızda neler değişti?

Salgın, operasyonlarımızı daha da yoğunlaştırmamızı sağladı. Özellikle Türkiye’ye açılım kararımızda önemli bir etken oldu. Zira salgın nedeniyle Türkiye’de dijital müşteri kazanım süreçlerine yönelik regülasyonlar ağır-lık kazandı. Bu da bizim Almanya’daki tecrübemizle Türkiye’deki pazarı geliştirme hedefimizi tetikledi.

ıdentify türkiye’nin 2021 hedeflerini, gelecek planlarını öğrenebilir miyiz?

2021’in tüm kurumlar için heyecan verici bir yıl ola-cağını düşünüyorum. Türkiye operasyonumuzun büyü-mesi ve sonrasında başlatacağımız Avrupa açılımı için önemli bir dönüm noktası olacak. Identify Türkiye ola-rak amacımız, Türkiye’deki ekosistemi geliştirerek ni-telikli Ar-Ge mühendislerinden oluşan bir yazılım üssü kurmak. En kısa zamanda bu hedeflere ulaşacağımızı ve regülasyonla birlikte Türkiye’de pek çok kurumla çalışmalar yapabileceğimizi düşünüyoruz. Türkiye’de geliştirdiğimiz teknolojiyi Avrupa’daki çalıştığımız pro-jelerde de kullanmak istiyoruz.

yoğun iş temponuz arasında, iş ve özel hayat dengesini nasıl sağlıyorsunuz, hobileriniz var mı?

Salgından önce ailecek seyahat ederek çeşitli ülkeler ve kültürlere olan merakımızı gideriyorduk. Bu kısa tatil-ler yoğun tempoda dengemi sağlamama yardımcı olu-yordu. Şimdilerdeyse bol bol yürüyüş yapmayı ve kitap okumayı tercih ediyorum. İki çocuk annesi olarak hem iş hem de özel yaşamımı dengeli bir şekilde yürütmeye çalışıyorum.

PAYMENT SYSTEMS MAGAZINE

ZİRVE YOLUNDA

Yılda 12 sayı yayınlanan PSM Dergisi'ne abone olmak istiyorum.

Yıllık abonelik bedeli olan 84 TL'yi

Medya Gündem Digital Yayıncılık Ticaret A.Ş 'nin

Adı Soyadı:

Bu formu 0 212 238 72 07 no’lu faksa ya da Cumhuriyet Cad. No:181 Efser Han Kat:8 Harbiye - Şişli / İstanbul adresine gönderiniz.

Benzer Belgeler