• Sonuç bulunamadı

2.2. Turistik Bir Ürün Olarak Devre Mülk ve Devre Tatil Sistemleri

2.2.4. Devre Mülk ve Devre Tatil Sistemlerinin Değerlendirilmesi

2.2.4.6. Devre Mülk ve Devre Tatil Sistemlerinde Karşılaşılan Sorunlar

2.2.4.6.2. Tüketici Açısından Karşılaşılan Sorunlar

DM ve DT sistemlerinde tüketiciler açısından yaşanan sorunların başında satın alma, mülkiyet ve yeniden satışlar konusu gelmektedir. Bunun nedeni, tüketicilerin DM ve DT hakkındaki yasalardan haberdar olmamaları ve bu yasal düzenlemeleri araştırmamaları veya yasal düzenlemelerin eksik olmasından kaynaklanmaktadır. Bu sorunların önüne geçilmesi, tüketicilerin satın alma kararı vermeden önce endüstri, firma ve işletmelerdeki işleyiş gibi konularda araştırma yapıp bilgi edinmeleri gerekmektedir. Aksi taktirde, tüketiciler istenmeyen olumsuzluklarla ve sorunlarla karşı karşıya gelmektedirler. Bu kapsamda tüketicilerin DM ve DT sistemlerinde karşılaştıkları sorunları aşağıdaki gibi sıralamak mümkündür.

55 2.2.4.6.2.1. Satın Alma Problemleri

Tüketicilerin devreli sistemi satın almadan önce bu konuyu geniş anlamıyla araştırmaları gerekmektedir. Satın alma kararı verdiklerinde ilk olarak DM ve DT sahipliğinde pek çok gizli maliyetlerin olabileceğini, diğer yandan DM ve DT sahiplerinin haftalarını kullanmadıkları dönemlerde konutlarını nasıl koruyacakları konularını düşünmeleri gerekmektedir (Selvi ve Artuğer, 2006).

DM ve DT ürününü satın alırken yaşanan en önemli sorunlardan biri de, satış personelinin baskıcı satış ve pazarlama tekniğini kullanmalarıdır. Buna ek olarak, ikna olmayan tüketicilere, satış personeli yalan söyleme yoluna gitmektedir. Bununla da kalmamakta, satış personeli müşterilerine gözdağı vermekte ve onları tehdit edici davranışlar sergilemektedir. Müşteriler DM ve DT isteklerini iptal etme talebinde bulunduklarında, satış personeli aşırı öfkeli davranmakta, müşterilerin gönderdikleri iptal mektuplarını kabul etmemekte ve iptal mektubunun vaktinden önce gönderildiğini veya iptal taleplerinin kabul süresinin dolduğunu beyan etmektedirler (Timeshare Consumers Association, 2015).

DM ve DT endüstrisinde yaşanan bu gibi sorunlar karşısında müşteriler satın alma konusunda tereddütler yaşamaktadırlar. DM ve DT kullanıcıları üzerinde yapılan bir çalışmada, müşterileri satın alma konusunda tereddüt yaşatan konuların başında, sonradan talep edilen bakım ve onarım ücretleri gelmektedir (Crotts ve Ragatz, 2002). Buna ek olarak, tüketicilerin devre tatillerini yeteri kadar kullanamama düşünceleri, devre tatilin maliyetli bir sistem olması, DM ve DT sektörü hakkında olumlu şeyler duymayışları ve sistemin karmaşık bir yapıya sahip olması, satın almayı etkileyen unsurlar arasında yer almaktadır.

American Resort Development Association (ARDA), DM ve DT müşterilerinin satın alma konusunda sorun ve zorluk yaşamamaları için yapmaları gerekenleri aşağıdaki gibi sıralamıştır:

 DM ve DT sistemleri bir yatırım aracı olarak düşünülmemelidir.

 Tatil seçerken müşteriler bütçelerine ve ihtiyaçlarına en uygun tatil seçeneğini kullanmalıdırlar.

56

 Tüketiciler DM ve DT sistemlerinin tatilcilere tanıdıkları turlara katılma, diğer tatilcilerle bilgi alışverişine girme ve değişim programı imkanları gibi uygulamaları değerlendirmelidirler.

 DM ve DT ürününü alırken, ürün hakkında bütün detaylar okunmalı ve anlaşılmayan açık uçlu konular netliğe kavuşturulmalıdır.

 DM ve DT sistemlerindeki tesislerde kaliteli hizmet ve ürün sunulmaması durumunda müşterilerin haklarını savunabilmeleri için, işletmelerin ARDA üyesi olup olmadığı araştırılmalı ve ARDA üyesi işletmeler tercih edilmelidir.

2.2.4.6.2.2. Mülkiyet Sorunları

DM ve DT sistemlerinde artan bakım ve onarım ücretleri ve bu sistemlerde üretilen ürünlerin standartlarının düşmesi gibi sorunlar, mülkiyet ile ilgili sorunların başında gelmektedir. Bunların dışında müşteri beklentilerinin tatmin edilmemesi, yıllık aidat gibi ücretlerin devamlı artması ve müşterilerin ödedikleri yönetim ücretlerinin ödenmemiş olarak gösterilmesi, işletmelerin şartlarının iyileştirilmemesi sonucu RCI ve II gibi firmalardan üyeliklerinin silinmesi yanında, müşterilerin tesislerden ayrılmaya zorlanması gibi sorunlar da yaşanmaktadır (Timeshare Consumers Association, 2015).

Müşterilerin DM ve DT sistemlerinden ayrılmak istemelerinin sebeplerini şu şekilde sıralamak mümkündür (Timeshare Consumers Association, 2015):

 Hastalık veya yaş ilerlemesi gibi sebeplerden dolayı bireylerin seyahat edememeleri,

 Her yıl ve devamlı olarak artan yönetim, bakım ve onarım ücretlerinin ödenemez duruma gelmesi,

 Değişim programı ücretlerinin artması,  Müşteri beklentilerinin karşılanamaması,

57 2.2.4.6.2.3. Yeniden Satışlar

DM ve DT sahipleri, beklenmeyen maddi taleplerden, bu sistemlerin kendilerine yeterince uygun olmadığını düşündüklerinden ve tatil için sahip oldukları haftaları tamamen kullanamamaları gibi nedenlerden dolayı, sahip oldukları devrelerini satmak istemektedirler (Selvi ve Artuğer, 2006).

Devre sahiplerinin satış yapmak istemeleri, yeni bir devre satın alma düşüncesinden ortaya çıkabilir. Bu satış devre sahibinin sahip olduğu devreyi satacak birini bulması ile gerçekleşirken, diğeri ise devrenin satılması için belli bir ücret karşılığında bir komisyoncu aracılığı ile satışın gerçekleşmesi şeklinde olmaktadır (Selvi ve Artuğer, 2006). Ancak devre sahibinin devresini satması için bulduğu kişi, devre sahibi yeni bir devre alsa bile söz verdiği gibi eski devreyi satışa sunmayabilir. Tüketiciler bu aşamada her iki devrenin de bakım, onarım ve yıllık aidat gibi ödemelerini yapmak zorunda kalabilirler. Ayrıca devre sahibi devresinin satılıp satılmadığının durumunu öğrenmek için komisyoncuyu aradığında, komisyoncu telefonlara cevap vermemekte, hatta komisyoncuya ulaşılamamaktadır. Diğer yandan komisyoncuya ulaşılsa bile ek ücret talebi ile ilanlarının en üst listelere taşınması için para talep etmektedirler. Bu durumlar tüketicilerin sahip oldukları devreleri satmak istediklerinde karşılaştıkları sorunları ortaya koymaktadır. Devre sahiplerinin bu sorunların önüne geçebilmeleri ve mağdur olmamaları için sahte komisyonculara karşı dikkatli olmaları ve bu konuda bilgili olan geliştirici veya yöneticilerden yardım almaları gerekmektedir.

American Resort Development Association (ARDA), DM ve DT sahiplerinin devrelerini satma konusunda tatilcilere verdiği tavsiyeler aşağıdaki gibi sıralanmıştır:  Devre sahipleri; tesislerin ürün kapasitelerinin arttığını, taleplerin değiştiğini göz önünde bulundurarak devrelerini satışa sunmalıdırlar, devrelerini aldıkları fiyatlardan satmaya çalışmamalıdırlar.

 Devre sahipleri; beklenmedik olaylarla karşılaşmamak için devre satışlarının bir komisyoncu mu yoksa tesis sahibi, yönetici veya geliştirici aracılığı ile mi gerçekleşeceğini öğrenmelidir.

 Eğer devrelerin satışı bir komisyoncu aracılığı ile gerçekleşecekse, lisanslı gayrimenkul komisyoncuların olmasına dikkat edilmelidir.

58

Devre sahiplerinin yeniden satış konusunda sorun yaşamamaları, sahtekarlıklardan ve dolandırıcılardan kendilerini korumaları için dikkatli olmaları gereken konuların başında satışı gerçekleştirecek olan firmaların lisanslı ve güvenilir olması gelmektedir.

Benzer Belgeler