• Sonuç bulunamadı

Tüürrkkiiyyee''nniinn R Roollüü vvee O Ossm maannll›› M Miirraass››

Hem Ortado¤u hem de tüm dünya, bugün bu birli¤e muh-taçt›r. Müslümanlar, peygamberimiz Hz. Muhammed'in (sav) devrinden bu yana insanl›¤a; ak›l, bilim, düflünce, sanat, kültür, medeniyet gibi alanlarda öncülük etmifl, "insanlar›n hayr›"na dev eserler ortaya koymufllard›r. Avrupa Ortaça¤'›n karanl›¤›n-da iken, dünyaya bilimi, ak›lc›l›¤›, t›bb›, sanat›, temizli¤i ve

di-¤er pek çok hasleti Müslümanlar ö¤retmifltir. Kuran'›n nurun-dan ve hikmetinden kaynaklanan bu ‹slami yükselifli tekrar bafl-latmak için de, geçmiflte oldu¤u gibi bugün de Müslümanlar›n Kuran ahlak›n› temel alan bir yol göstericili¤e ihtiyaçlar› vard›r.

Bu proje nas›l hayata geçirilebilir? Bu konuda tüm ‹slam ülkele-rinin yan›nda Türkiye'ye büyük bir rol düflmektedir. Çünkü Türkiye, sözünü etti¤imiz manada bir ‹slam Birli¤i'ni kurmufl ve 5 yüzy›ldan fazla bir süre baflar›yla idare etmifl olan Osmanl› ‹m-paratorlu¤u'nun mirasç›s›d›r. Bu sorumlulu¤u tekrar üstlenebi-lecek bir toplumsal altyap›ya ve devlet gelene¤ine sahiptir.

Dahas› Türkiye, ‹slam dünyas›n›n Bat› ile iliflkileri en gelifl-mifl ülkesidir ki bu, Bat› ile ‹slam dünyas›ndaki sorunlar›n çözü-münde arabuluculuk yapabilmesine olanak sa¤lar. Türkiye'nin tarihsel olarak hoflgörülü ve mutedil bir anlay›fla sahip olmas›;

Türkiye'nin ‹slam dünyas›nda dar bir mezhebi de¤il, dünya Müslümanlar›n›n büyük ço¤unlu¤unun izledi¤i Ehli Sünnet inanc›n› temsil etmesi de, önemli bir noktad›r.

Müslümanlar›n idaresinde, Ortado¤u topraklar› huzur ve güvenlik bulmufltur.

Osmanl› modeli, günümüzde de bu böl-gede yaflanan sorunlar›n giderilmesinde ve bar›fl›n hakim olmas›nda en ideal çö-zümlerden biri olacakt›r.

Nitekim Ortado¤u'daki sorunlar›n, Türkiye'nin mirasç›s› ol-du¤u Osmanl› ‹mparatorlu¤u'nun bir flekilde yeniden hayata döndürülmesiyle çözülebilece¤ine dair Bat›l›larda da giderek yayg›nlaflan bir kanaat vard›r. 9 Mart 2003 tarihli New York Times gazetesinde yay›nlanan David Fromkin imzal› "A World Still Ha-unted by Ottoman Ghosts" (Hala Osmanl› Hayaletleri ‹le Dolu Bir Dünya) bafll›kl› makalede; Balkanlar'da ve Ortado¤u'da de-vam eden kargaflan›n nedeninin Osmanl›'n›n çöküflü oldu¤u be-lirtilmifl ve bu bölgelerin hala Osmanl›'dan miras kalan bir kültü-re sahip oldu¤u ve buna gökültü-re bir çözüm getirilmesi gekültü-rekti¤i an-lat›lm›flt›r.153‹ngiliz gazeteci Timothy Garton Ash'in The Guardian gazetesinde yay›nlanan 27 Mart 2003 tarihli makalesinde ise Or-tado¤u'daki sorunlar›n yine Osmanl›'n›n çöküflünün bir neticesi oldu¤u anlat›lm›fl ve Ash, makalesini flöyle bitirmifltir:

Yüzleflelim: (Irak'taki) bu kanl› savafl bitti¤inde, 1918 y›l›na geri dön-müfl olaca¤›z, yani büyükbabalar›m›z›n Balkanlar'dan Ortado¤u'ya dar karfl›laflt›¤› sorular›n ço¤uyla ve tam da ayn› bölgelerde yüzyüze ka-laca¤›z. Ve hala bunlara verebilecek bir cevab›m›z yok. BBaazzeenn,, OOssmmaannll››

‹‹mmppaarraattoorrlluu¤¤uu''nnuu yyeenniiddeenn kkuurrmmaamm››zz ggeerreekkttii¤¤iinnii ddüüflflüünnüüyyoorruumm..154 Bat›l›lar›n dahi anlad›¤› bu gerçe¤e, kuflkusuz Osmanl› ‹m-paratorlu¤u'nun mirasç›lar›n›n çok daha kararl› bir biçimde sa-r›lmas› gerekmektedir.

Son olarak belirtmek gerekir ki, burada belirtilen çözümün ivedilikle hayata geçirilmesi son derece önemlidir. Çünkü ‹s-lam dünyas› ile Bat› aras›nda bir "medeniyetler çat›flmas›" tehli-kesi her geçen gün büyümektedir. ‹slam ve Müslümanlar hak-k›ndaki baz› yanl›fl anlama ve önyarg›lar devam etmekte ve bu, Bat›l› ülkelerde yaflayan Müslümanlar için birtak›m s›k›nt›lar do¤urmaktad›r. Bat›l›lar ise, terörizm kabusu nedeniyle sürekli

tedirgin yaflamakta, kendi ülkelerinde güvenlikten mahrum kal-maktad›rlar. Tüm bu s›k›nt›lar› ortadan kald›racak bir çözüme çok acil olarak ihtiyaç vard›r.

Çözüm, tüm bu sorunlar› bar›flç› ve kal›c› bir biçimde çöze-cek bir ‹slam Birli¤i'nin kurulmas›ndad›r.

Bu durumda ‹srail de, ABD de, tüm Bat› dünyas› da rahat edecek, çünkü karfl›lar›nda da¤›n›k, karmafl›k ve birtak›m fana-tiklerin kök sald›¤› bir ‹slam dünyas› de¤il, ‹slam Birli¤i taraf›n-dan temsil edilen ve Kuran ahlak›n›n özünden gelen ortak

de-¤erlerde buluflmufl, dengeli, istikrarl› bir "‹slam Medeniyeti" ola-cakt›r.

Çünkü bu medeniyetin temelini oluflturan Kuran ahlak›, yeryüzünde kötülü¤ü engelleyecek ve iyili¤i tesis edecek ikti-darlar kurulmas›n› sa¤lar. Allah, bu ahlaka sahip olan Müslü-manlar› Kuran'da flöyle tarif etmektedir:

Onlar ki, yeryüzünde kendilerini yerlefltirir, iktidar sahibi k›larsak, dosdo¤ru namaz› k›larlar, zekat› verirler, ma'rufu emrederler, münkerden sak›nd›r›rlar. Bütün ifl-lerin sonu Allah'a aittir. (Hac Suresi, 41)

arwinizm, yani evrim teorisi, yarat›l›fl gerçe¤ini reddetmek amac›yla ortaya at›lm›fl, ancak baflar›l› olamam›fl bilim d›fl› bir safsatadan baflka bir fley de¤ildir. Canl›l›¤›n, cans›z maddelerden tesadüfen olufltu¤unu iddia eden bu teori, evrende ve canl›larda çok aç›k bir "ta-sar›m" bulundu¤unun bilim taraf›ndan ispat edilme-siyle çürümüfltür. Böylece Allah'›n tüm evreni ve canl›-lar› yaratm›fl oldu¤u gerçe¤i, bilim taraf›ndan da kan›t-lanm›flt›r. Bugün evrim teorisini ayakta tutmak için dünya çap›nda yürütülen propaganda, sadece bilimsel gerçeklerin çarp›t›lmas›na, tarafl› yorumlanmas›na, bilim görüntüsü alt›nda söylenen yalanlara ve yap›lan sahtekarl›klara dayal›d›r.

Ancak bu propaganda gerçe¤i gizleyememektedir. Evrim teorisinin bilim tarihindeki en büyük yan›lg› oldu¤u, son 20-30 y›ld›r bilim dünyas›nda giderek daha yüksek sesle dile getiril-mektedir. Özellikle 1980'lerden sonra yap›lan araflt›rmalar, Dar-winist iddialar›n tamamen yanl›fl oldu¤unu ortaya koymufl ve bu gerçek pek çok bilim adam› taraf›ndan dile getirilmifltir.

Özellikle ABD'de, biyoloji, biyokimya, paleontoloji gibi farkl›

alanlardan gelen çok say›da bilim adam›, Darwinizm'in geçer-sizli¤ini görmekte, canl›lar›n kökenini art›k "bilinçli tasar›m" (in-telligent design) kavram›yla aç›klamaktad›rlar. Söz konusu "bi-linçli tasar›m", tüm canl›lar› Allah'›n yaratm›fl oldu¤unun bilim-sel bir delilidir.

Evrim teorisinin çöküflünü ve yarat›l›fl›n delillerini di¤er pek çok çal›flmam›zda bütün bilimsel detaylar›yla ele ald›k ve almaya devam ediyoruz. Ancak konuyu, tafl›d›¤› büyük önem nedeniyle, burada da özetlemekte yarar vard›r.