• Sonuç bulunamadı

Diyarbakır Pamukçay Sulaması; Eylem planı kapsamında faaliyetler yürütülmüştür. Bu kapsamda 5 köy ziyareti, 1 muhtarlarla toplantı gerçekleştirilmiştir. Bu arada sulamanın işletme haritası sulamadan önce hazır hale getirilmiştir.

Su kaynağı baraj dolmasına ve dolu savak çalışmasına rağmen şebeke tamamlanmadığı için sulama bu sezonda yapılamamıştır.

Yüklenici firma iflas ettiği için tasfiye işlemleri devam etmektedir. Bu işlemler bitince tekrar ihale edilecektir. Bu süre içinde proje alanındaki çiftçilerle irtibat devam etmiştir/edecektir. Ancak şebekenin bitiş süreci hakkında bir öngörüde bulunulamadığı için sulama birliği kurma çalışmalarına başlanılmamıştır.

Diyarbakır Dicle Kralkızı 3. Kısım Sulaması; Diyarbakır Dicle 3.Kısım sulamasında DSİ’nin bir faaliyeti bulunmadığı için bu alanda faaliyetler başlatılması uygun görülmemiştir.

Mardin Ceylanpınar Sulaması; Bu sulama kapsamında ilk olarak Mardin-Ceylanpınar 3. Kısım (MC3) sulama şebekesi sulamaya açılacaktı. Bu yıl için öncelikli olarak müteahhit firmadan köy isimleri alınarak saha ziyaretleri yapılmıştır. Ancak toplulaştırma sorunları nedeniyle şebeke inşaatında ciddi sorunlar yaşanmaktadır. Ana sulama kanalı açılışı yapılmış olmasına rağmen bu alanda sulama yapılamayacaktır.

DSİ GAP 15. Bölge Müdürlüğü ile yapılan görüşmede, yakında sulamaya açılacak Günışığı sulamasında çalışmanın daha anlamlı olacağı ifade edilmiştir. Bunun üzerine 2016 yılında bu projede faaliyetlerin yürütülmesine karar verilmiştir.

Batman Sol Sahil Sulaması; Batman’ da Sulama birliği, DSİ ve Tarım İl Müdürlüğü ile 2 koordinasyon toplantısı yapılmıştır. Yıl içerisinde 5 birlik ve saha ziyareti gerçekleştirilmiştir. Yapılan görüşmelerde Sulama Birliği’nin inşaatı yeni tamamlanan sulama alanının pompajla sulanan kısmını devir almak istemediği gözlemlenmiştir. DSİ ise yalnız cazibe ile sulanan kısmını sulama birliğine devir etmek istememektedir. Bu konuda görüşmeler devam ettirmektedir.

Suruç Pompaj Sulaması; Eylem Planı kapsamında eğitim ve demonstrasyon faaliyetleri gerçekleştirilmiştir. Bu sene de tam bir işletme düzeni kurulamamıştır. 2016’da da İşletmeyi DSİ yapacaktır. DSİ, işletilme için gerekli personel ihalesine çıkmıştır. Tekrar çıkılan ihalede tesislerin işletilmesi iş konusu edilmiştir.

Gaziantep Belkıs-Pompaj Sulaması; 2015’ in başında Belkıs Koordinasyon Kurulu (BEKOK) toplanmıştır. Belkıs pompaj sulamasında 2 Muhtar ve önder çiftçi, 1 değerlendirme, 2 köy toplantısı ve 4 Birlik ve saha ziyareti yapılmıştır. İlçe kaymakamı önder çiftçilerin talepleri doğrultusunda Dutlu ve Turnalı şebekesinin suladığı kapalı şebekeye suyun verilmesi için çalışmalarına devam etmektedir.

Ancak pompa istasyonlarının çalıştırılabilmesi için, sulama birliğinin mevcut elektrik borcunun ödenmesi gerekmektedir. Bu konuda çalışmalar devam etmektedir.

56

Adıyaman Samsat Pompaj Sulaması; 2015 yılında 4 Birlik ziyareti gerçekleştirilmiştir. Birliğin enerji borcu durmaktadır. Güneş enerjisi panelleri kurulum işi devam etmektedir. Tesiste 2 milyon TL tahribat bulunmaktadır. Oluşan ortama göre tarım yeniden şekillenmiştir. 2016 yılında da sulama işletmeye giremeyeceği kuvvetle muhtemeldir.

C.2. Suyun Etkin Kullanımı Çalışmaları

Su Dağıtım Görevlileri Eğitimi; GAP kapsamında sulamaya açılmış alanlarda su dağıtımının planlandığı şekilde yürütülmesi için, bu görevi sulama birliği adına çiftçi ile birebir yüzleşerek yerine getiren su dağıtım görevlilerinin işletme, bakım ve yönetim konularında yeterli bilgi sahibi olması gerekir. Ancak GAP bölgesinde görev üstlenmiş sulama birliklerinde çalışan su dağıtım görevlilerinin bu konularda yeterli düzeyde olmadıkları bilinmektedir. Su dağıtım görevlilerinin bu eksikliklerinin giderilmesi, Çukurova bölgesinin birikim ve deneyimlerinden dersler çıkarılması ve sonuçların görev alanlarında uygulamaya koyulması bu eğitimin temel hedefleri arasındadır.

Su dağıtım görevlileri eğitim süresince öğrendikleri ve gördükleri güzel uygulamaları bölgelerine taşımak suretiyle su dağıtımına katkı sağlayacaklardır.

Adana ve Mersin’de gerçekleştirilen bu eğitim gezisine 38 kişi katılmıştır.

İBY Teknik Eleman Eğitimi; GAP Bölgesinde işletmeye açılmış sulama tesislerinin işletme, bakım ve yönetiminde görevli teknik elemanların su sıkıntısı koşullarında alınan tedbirleri ve uygulamaya konan planları yerinde görmesi, bunlardan dersler çıkarması ve bu anlamda bölgelerinde buna benzer durumlarla karşılaşmamak için, bugünden aktif rol alarak sürdürülebilir su yönetimine katkıda bulunması amacıyla bu teknik gezi gerçekleştirilmiştir.

Gezi kapsamında DSİ bölge müdürlüğünden, Menemen araştırma Enstitüsü ve Manisa Çevre ve şehircilik Müdürlüğünden brifing alınmıştır. İzmir ve Manisa sulama birlik ve kooperatiflerinde incelemelerde bulunulmuştur. Gezi 32 kişinin katılımı ile gerçekleştirilmiştir.

GAP Lider Çiftçi Kampı: GAP kapsamında sulamaya açılmış ve açılacak alanlarda üretim potansiyelini tümüyle ve sürdürülebilir olarak kullanacak tarım liderlerinin yetişmesi ve çevrelerine öncülük etmesi bu projenin temel amacıdır.

Proje kapsamında 11-13 yaşlarındaki çiftçi çocukları proje formatına göre 12 günlük devreler halinde eğitilir. Kampta eğitim ‘önce insan’ anlayışı ile teorik, uygulamalı ve eğitsel çalışmalar şeklinde yürütülür. Yaparak, yaşayarak öğrenme kampın telem felsefelerinden biridir.

2015 yılında iki devre olarak gerçekleştirilen kampa toplam 80 kız/erkek katılımı olmuştur.

GAP Geleceğimizdir Projesi; GAP’ın tarımsalsal potansiyelini sürdürülebilir şekilde yönetmek için bilinçli bir topluma ve her alanda yetişmiş yeterli insan kaynağına ihtiyaç vardır. Bu ortam oluşturulduğu taktirde; GAP ‘HEPİMİZİN GELECEĞİ olacaktır.

Bu amaçla Haliliye ilçesi Milli Eğitim Müdürlüğünce belirlenmiş beş ilkokulun 4. Sınıflarında sınıf öğretmenleri tarafından haftada 1-2 saat su, toprak ve çevre konularında bilinçlendirme eğitimleri verilmektedir. Toplam 55 şubede 1915 öğrenci proje kapsamında eğitilmektedir.

Proje sonunda öğrencilerin;

57

GAP projesi hakkında bilgilenecek ve sahiplenecekler, Aileler de bu süreçte aktif rol alacaklar,

Su, toprak ve çevre korularında bilgilenmekle yetinmeyecekler, bu bilgilerini yaymaya ve gerektiğinde uygulamaya koyacaklar,

Doğal kaynakları toplumun ortak malı anlayışıyla sahiplenecekler, Öğrendiklerini çevrelerine yaymada aktif rol alacaklar,

Faaliyet ve etkinliklerle ekip çalışmasının önemini kavrayacaklar ve Toplumsal faaliyetlerde görev ve sorumluluk üstlenecekler.

58

Benzer Belgeler