• Sonuç bulunamadı

4. SU KANALINDA JaVA DENEYLERİ

4.1 Su Kanalı ve Yardımcı Deney Ekipmanları

Durgun su tankında JaVA kaynaklı akış tiplerinin akış dinamikleri ve hangi yöneten parametreler tarafından nasıl etkilendikleri hakkında ayrıntılı bilgi edindikten sonra, JaVA mekanizması düz büyük bir levha üzerine monte edilmiş ve bu sistem su kanalı içine yerleştirilmiştir.

Şekil 4.1’de teknik resmi verilmiş olan ve IAG Laboratuvarı’nda akış görüntüleme ve PIV deneylerinde kullanılan su kanalının teknik özellikleri aşağıdaki gibidir:

• Kapalı devre, serbest yüzeye sahip bir su kanalıdır, akış yatay doğrultudadır. • Deney bölgesi uzunluğu : 2.8 m

• Deney bölgesi kesidi : 1.4 x 0.75 m2 • Maksimum su kanalı hızı : 2.5 m/s • Güç : 23 kW

Şekil 4.1 :Kapalı devre su kanalı: (a) perspektif, (b) yandan ve üstten görünüş.

106

Su kanalı içerisine alt yüzeyinde sınır tabaka oluşturmak üzere pleksiglastan büyük bir levha yerleştirilmiştir. Toplam uzunluğu 2.15 m; genişliği 0.7 m ve su kanalı tabanından olan yüksekliği 0.4 m olan 2.0 cm kalınlığındaki pleksiglastan imal edilmiş geniş düz levha uygun bir şekilde su kanalının içerisine yerleştirilmiş ve üzerine serbest akışın başladığı kenardan 1.57 m uzaklığa aktüatörün konması için bir pencere açılmıştır. Oluşacak akışın yapısının bozulmaması ve sınır tabaka hız profilinin olumsuz yönde etkilenmemesi için, su kanalı içerisine yerleştirilen düz pleksiglas levhanın ön kenarına (leading edge) yarım elips şekli verilmiştir (bkz. Şekil 4.2(a)).

Şekil 4.2(b)’de levha su kanalına indirilmeden önce üzerine sabitlenmiş JaVA mekanizması ile birlikte görülmektedir. Şekil 4.3 (a) ve (b)’de sırasıyla su kanalının genel görünüşü ve kanal içine indirilmiş levha-JaVA montajı gösterilmiştir.

Şekil 4.2 :Pleksiglas düz levha: (a) ön kenarı, (b) JaVA monte edilmiş hali.

Şekil 4.3 :(a) Su kanalı ve veri toplama sistemi, (b) su kanalı içinde levha-JaVA montajı.

JaVA kaynaklı akış rejimlerinin levha alt yüzeyinde gelişen sınır tabaka ile olan etkileşimi, değişik parametre kombinasyonlarında incelenmiştir. Deneylerde JaVA düzeneği gövdesinin, oluşacak sınır tabakayı rahatsız etmemesi için JaVA gövdesinin alt yüzeyi ile sınır tabakanın gelişeceği plaksiglas düz levhanın alt yüzeyi aynı düzlemde tutulmuş ve JaVA gövdesinin sınır tabaka içine taşması engellenmiştir. Böylelikle plaka bağıl konumu da daha sağlıklı olarak

(a) (b)

incelenebilmiştir. Şekil 4.4(a), (b) ve (c)’de sırasıyla pleksiglas düz levhanın üstten, yandan görünüşü ve levha-JaVA montajı ayrıntısının temsili resmi verilmiştir.

Şekil 4.4 :Pleksiglas düz levha: (a) üstten görünüş, (b)yandan görünüş, (c) JaVA ayrıntısı.

Su kanalının serbest akım hızı (U∞), kontrol panelinden akış görüntüleme deneyine başlamadan önce ayarlanmaktadır, ancak bu serbest akım hızının büyüklüğü, Pitot tüpü ve fark basınç sensöründen oluşan bir hız ölçüm düzeneği ile tam olarak belirlenmektedir. Plaksiglas levhanın ön tarafına yerleştirlen Pitot tüpü ile fark basıncı alınmış ve bu değer uygun ölçme aralığındaki (yaklaşık ∆P = 5 Pa) fark basınç sensörü ile LabView programı bulunan bir bilgisayara aktarılmıştır. Bu durumda boyutlu yöneten parametrelere ek olarak artık su kanalının serbest akım hızının da etkisi gözönünde tutulmalıdır. Su kanalında serbest akım hızını ölçmede

(a)

(b)

108

kullanılan yardımcı ölçme aletleri olan Pitot tüpü, fark basınç sensörü ve sensörün bağlı olduğu ve kontrol panelinde ayarlanan hızın gerçek değerinin alındığı bilgisayar Şekil 4.5(a), (b) ve (c)’de sırasıyla gösterilmiştir.

Şekil 4.5 :(a) Pitot tüpü,(b) fark-basınç sensörü, (c) hız değerinin belirlendiği sistem. Su kanalında serbest akım hızının JaVA kaynaklı akış rejimlerine etkisini daha etraflıca incelemek ve oluşan sınır tabakanın plakanın salınımından etkilenip etkilenmediğini anlamak için, JaVA 180º döndürülerek pencereye ters konulmuş ve aynı parametre uzayında kalmak üzere deneyler bu durum için de tekrarlanmıştır. Aktüatörün geniş aralığının (ww) levha ön kenarına yakın olduğu ve jetin plaka üzerinden geçtiği konfigürasyon “A” montajı; geniş aralığın levha ön kenarına yaklaşık plaka genişliği b kadar daha uzak kaldığı ve geniş aralıktan çıkan jetin aktüatör plakasına çarpmadan serbest akım yönünde ilerlediği konfigürasyon ise “B” montajı olarak adlandırılmıştır. Her iki durum hem akış görüntüleme ve PIV hem de sayısal modellemelerde kapsamlıca ele alınmış ve sonuçları irdelenmiştir. Bu durumlar Şekil 4.6(a) ve (b)’de sırasıyla verilmiştir.

Şekil 4.6 :JaVA’nın levha üzerindeki konfigürasyonu: (a) A-montajı, (b) B-montajı. Deneyler A ve B durumlarında uygun serbest akım hızlarının seçilmesi suretiyle çeşitli yöneten parametre kombinasyonlarında yapılarak, sınır tabakanın levha ön

(a) (b) (c)

kenarından yaklaşık 1.58 m ötede (1.57 m’lik mesafeye aktüatör et kalınlığı olan 10 mm eklenirse) aktüatör tarafından nasıl etkilendiğini göstermiştir.

Deneylerde sağlıklı sonuçlar elde etmek için serbest akım hızının uygun seçilmesi gerekmektedir. Bu hız belirlenirken hem laminer sınır tabakası bölgesinde kalmaya dikkat edilmeli hem de kullanılan ölçüm aletlerinin ölçme aralığı içinde kalmaya özen gösterilmelidir. Bu bağlamda fark basıncı sensörünün Pitot tüpü yardımıyla yarım elips şekli verilmiş levha ön kenarının hemen önünden alacağı fark basıncı (4.1)’e göre hesaplanabilir. Burada ∆P fark basıncını veya dinamik basıncı, ρsu suyun

yoğunluğunu göstermektedir. Kullanılan sensörün ölçme aralığı yaklaşık 5 Pa olduğuna göre, serbest akım hızının 0.1 m/s mertebesinde olması gerekir.

2

1

2

su

P

ρ

U

∆ =

(4.1)

Laminer sınır tabaka bölgesinde sınır tabaka kalınlığını veren ifade (4.2)’deki gibidir. Burada δ sınır tabaka kalınlığını, Rex Reynolds sayısını, ν ise suyun kinematik viskozitesidir. Mesafeye bağlı olarak değişen Reynolds sayısı tanımı ise (4.3)’de verilmiştir. Suyun yoğunluğu 103 kg/m3, ve kinematik viskozitesi 10-6 m2/s alınmıştır.

5

5

Re

x

x

x

U

ν

δ

=

=

(4.2)

Re

x

U x

ν

=

(4.3)

Serbest akım hızı 0.1 m/s alındığında, levha ön kenarından x = 1.58 m uzaklıkta sınır tabaka kalınlığı yaklaşık 20 mm bulunur. Deneylerde kullanılan aktüatör plaka genişliği b = 21.8 – 26.6 mm arasında olduğu hatırlanırsa, sınır tabaka kalınlığının plaka genişliği ile yakın mertebede olması makul bir serbest akım hızının seçildiğini gösterir.

Eğimsiz düz levha üzerindeki su akışında laminar sınır tabaka bölgesinde kalma şartı olan Rex < 5x105 gözönünde tutulursa, (4.3)’deki bağıntıdan yola çıkarak x = 1.58 m’de serbest akım hızının 0.31 m/s’yi geçmemesi gerekir. Serbest akım hızı 0.1 m/s mertebesinde alınırsa, Rex değeri 1.58x105 olarak hesaplanır ki, bu değer laminer sınır tabaka bölgesinde çalışıldığını göstermektedir.

110

Akış görüntüleme ve PIV deneylerinde büyük eksantrik disk genlikleri (a), su kanalının serbest akım hızına karşı koyabilmesi açısından tercih edilmiştir. Genliğin 0.4 mm olması durumunda durgun su tankında gözlemlenmiş akış tipleri, su kanalında hemen hiç etkili olmamaktadır. Genliğin 0.5 mm, 0.64 mm ve 1.0 mm olması durumunda frekansa da bağlı olarak gelişen rejimler düz levhanın alt yüzeyinde oluşan sınır tabakayı etkileyebilmekte ve istenmekte olan momentum transportunu cidar yakınındaki akışa aktararak, sınır tabakadaki ayrılmayı geciktirmektedir. Bu bağlamda en etkin aktüatör parametresi olarak karşımıza çıkan 1.0 mm’lik genlik, özellikle mümkün olan en yüksek frekanslarda çalıştırma durumunda akışı gözle görülür biçimde etkilemektedir. PIV deneylerinde 2.0 mm’lik disk genliği de tercih edilmiştir.

Aktüatör plakasının genişliği de ortaya çıkan akışların fiziğini değiştirmektedir. Plaka genişliğinin (b) büyük olması bir başka deyişle geniş aralığın (ww) küçük olması; jet akışının çıkış hızının artmasına ve sınır tabakayı daha geniş ölçekte etkilemesine neden olmaktadır.

Serbest akım hızının JaVA kaynaklı akış rejimlerine etki eden önemli bir parametre olması, yeni bir boyutsuz parametre tanımlama ihtiyacı doğurmuştur. Bu bağlamda (3.8)’de tanımlanan teorik ortalama jet hızının serbest akım hızına (U) oranlanması ile aktüatörün sınır tabakadaki momentum transportununa katkısı hakkında bir fikir edinilebilir. Bu oran r ile ifade edilirse (4.4)’deki bağıntı bulunur.

4

J w

V

abf

r

U

w U

=

=

(4.4)

Tanımlanan bu oran, JaVA ile ilgili bütün parametrelere ve serbest akım hızına bağlı olarak değişir. Bu oranın bire yakın olması JaVA kaynaklı akışın sınır tabakaya enerji aktarmada yeterli olduğunu, birden büyük olması JaVA kaynaklı akış rejiminin sınır tabakaya sağladığı momentum ve enerji aktarımının akış ayrılmasını önemli ölçüde engellediği ve sınır tabaka hız profilini iyileştirdiğini göstermektedir. Birden çok küçük değerler ise aktüatörün aktif akış kontrolünde yetersiz kaldığını, genlik veya frekansın arttırılması gerektiğini göstermektedir. Bu oran bir bakıma aktüatörün sınır tabakayı enerjilendirmedeki verimi olarak da düşünülebilir.

Benzer Belgeler