• Sonuç bulunamadı

3. DOLGU DUVARLI BETONARME ÇERÇEVE NUMUNE DENEYLERİ

3.6 Statik Çerçeve Deneyleri

3.6.6 SRG-1-2 kodlu çerçeve deneyi

Bu numunenin ön yüzü, 2 kat CMG ile güçlendirilmiştir. Numunenin arka yüzünde ise güçlendirme yapılmamıştır.

Numuneden 4. çevrim itme sırasında, ilk çatlama sesleri gelmeye başladı. Çekmede ise numunenin güçlendirilmemiş arka yüzünde ilk çatlaklar oluşmaya başladı. Numunenin dolgu duvarını baştan aşağıya çapraz bir şekilde kesen A’ çatlağı ve bu çatlağa paralel ve küçük bir B’ çatlağı oluştu. Bu iki çatlağın genişliği de 0.2 mm olarak ölçüldü.

a b

c d

Şekil 3.55: SRG-1-2 kodlu çerçeve numunesinde 4. ve 5. çevrimlerde oluşan ilk çatlaklar.

5. çevrim itmede, numunenin arka yüzünde, A’ çatlağını kesen C’ çatlağı oluştu. Numunenin arka yüzünde tersinir yüklerden dolayı A’ ve C’ çatlaklardan oluşan bir X çatlağı oluşmuş oldu. Ayrıca yine numunenin arka yüzünde piston tarafındaki kolonla duvar arasındaki ayrışmadan 0.1 mm genişliğinde D’ çatlağı ve piston tarafındaki kolonun alt tarafında E’ çatlağı meydana geldi ve kolonun dış yüzüne doğru devam etti. Numuneden sürekli kırılma sesleri geldi. Çekmede ise numunenin ön yüzünde, piston karşısındaki kolon ile duvar arasında genişliği 0.1 mm’ den küçük, duvar boyunca A çatlağı meydana geldi.

6. çevrim itmede, D’ çatlağına simetrik olarak numunenin ön yüzünde 0.1 mm genişliğinde B çatlağı oluştu. Numunenin arka yüzünde ise piston karşısındaki kolonla duvar arasında temelden başlayarak 0.1 mm genişliğinde bir ayrışma meydana geldi ve bu ayrışma kirişin ortasına kadar devam etti. Bu çatlak, F’ çatlağı olarak kodlandı. Çekmede ise numunenin ön yüzünde duvarı köşeden köşeye çapraz olarak kesen ve 0.1 mm’ den küçük D çatlağı meydana geldi. Numunenin arka yüzünde ise kirişte 0.4 mm genişliğinde G’ kodlu kayma çatlağı oluştu. Piston tarafındaki kolonda ise alt kısımda 0.1 mm’ den küçük bir H’ kayma çatlağı meydana geldi. Bu çatlak kolonun dış yüzüne doğru devam etti. A’ çatlağı 2 mm’ ye ulaştı. B’ çatlağı ilerledi.

a b

c d

7. çevrim itmede, numunenin ön yüzünde, D çatlağını çapraz kesen ve 0.1 mm genişliğinde C çatlağı oluşarak tersinir yüklerden dolayı X şeklinde çatlak oluştu. Numunenin arka yüzünde ise F’ çatlağı 0.8 mm’ ye genişledi ve bu hat boyunda sıva dökülmeleri meydana geldi. C’ çatlağı ise 1.6 mm’ ye ulaştı. Çekme sırasında ise D ve A çatlakları sırasıyla 0.1 mm ve 0.2 mm oldu.

8. çevrim itmede, numuneden çatlama ve ezilme sesleri geldi. C çatlağı 0.2 mm’ ye ulaştı. Numunenin arka yüzünde, kiriş ve kolonlar boyunca duvarda kırılma ve sıva dökülmeleri meydana geldi. Pistonun karşısındaki kolonda kayma çatlakları olan I’ ve J’ çatlakları oluştu. F çatlağı 1 mm ve C çatlağı 2.1 mm’ ye ulaştı. Çekme sırasında ise numunenin ön yüzünde pistonun karşısındaki kolonun dibinde sıva kırılmaları oldu. Numunenin arka yüzünde, piston karşısındaki kolonda ve kolonun dış yüzüne doğru devam eden ve kayma çatlağı olan, genişliği 0.1 mm olarak ölçülen K’ çatlağı meydana geldi. Mevcut çatlaklar ilerleyip, genişledi. A’ 3.5 mm ve G’ 1.2 mm’ ye ulaştı.

a b

c d

Şekil 3.57: SRG-1-2 kodlu çerçeve numunesinde 10. ve 11. çevrimlerdeki çatlaklar ve numune hasar durumu.

9. çevrim itmede, numunenin arka yüzünde, D’ çatlağı piston tarafındaki kolon-kiriş birleşimine doğru uzadı. Piston tarafındaki kolonda dikey bir E’ çatlağı meydana geldi. Pistonun karşısındaki kolonun dibinde kesme çatlağı oluştu. Yine bu kolonun

duvarla birleştiği kesitte beton kırıldı. Yine aynı yerde, duvardaki sıva ve tuğlada kırılma gözlendi. Numunenin arka yüzünde ve çekmede kolon diplerinde çatlaklar arttı. Kolon-duvar birleşim hattında sıva dökülmeleri arttı. Duvarın alt bölümünde N çatlağı ve piston tarafındaki kolonun alt tarafında kayma çatlağı olan M’ çatlakları oluştu ve bu çatlakların genişliği 0.1 mm’ den küçük olarak ölçüldü.

10. çevrim itmede, numunenin ön yüzünde, piston karşısındaki kolonla güçlendirme sıvasında ayrışma gözüktü. Numunenin arka yüzünde, kolon-duvar birleşim hattında sıva dökülmeleri arttı ve duvar, kolondan ayrıldı. Ayrıca, duvarın göbeğinde tuğla kırılmaları meydana geldi. C’ çatlağı 5 mm’ den büyük olarak ölçüldü. Çekme sırasında bu tuğla kırılmaları devam etti.

11. çevrim itmede numunenin arka yüzünde duvarın alt kısımlarındaki tuğlalar tamamen kırıldı. I’ çatlağı kolon boyunca ilerleyerek temele ulaştı. Çekmede piston karşısındaki kolon boyunca CMG sisteminin numuneden tamamen ayrıldığı gözlendi. Ve aynı kolonda beton kırılarak donatılar gözüktü. Duvardaki tuğlaların ve kolon diplerindeki betonların kırılması ve aynı zamanda donatıların burkulması sonucu numune deneyine son verildi.

a b

c d

Şekil 3.58: SRG-1-2 kodlu çerçeve numunesinde deney sonu hasar durumu a) ön yüz, b) arka yüz, c) kolon dibi, d) kolon yüzü.

a b

Şekil 3.59: SRG-1-2 kodlu çerçeve numunesi deneyi sonunda, kolonlardaki hasar durumu.

Deney sonlandırıldıktan sonra numune üzerinde ve kolon iç ve dış kesitlerinde bulunan tüm çatlaklar ile numune hasar durumu Şekil 3.60’da görülebilmektedir. Ayrıca Çizelge 3.12’de de deney esnasında her çevrimde, numunede meydana gelen tüm olaylar, çatlaklar ve gözlemler bir özet halinde aktarılmıştır.

SRG-1-2 b b a a ÖN YÜZ PİSTON İTME ÇEKME a-a görünüşü a a b b ARKA YÜZ b-b görünüşü PİSTON İTME ÇEKME B C D A H' A' G' B' K' I' J' C' F' D' E'

Çizelge 3.12: SRG-1-2 kodlu BA çerçeve numunesi deneyinde meydana gelen önemli olaylar. Çevrim No Tepe Yer Değiştirme (mm) Kat Göreli Öteleme Yüzdesi (%)

Çevrimler Boyunca Meydana Gelen Olaylar, Oluşan Çatlaklar ve Genişlikleri (mm)

4 1.80 0.2 Numuneden ilk sesler.

A’, B’=0.2mm.

5 2.70 0.3

Numunede kırılma sesleri. A< 0.1mm. D’, C’=0.1mm. A’=0.8mm. E’< 0.1mm. A’ ve E’ çatlaklarında kolona doğru ilerleme 6 3.60 0.4 B=0.1mm, D< 0.1mm. F’=0.1mm. A’=2mm. G’=0.4mm. H’< 0.1mm. B’ çatlağında ilerleme. 7 4.50 0.5 C ve D=0.1mm. A=0.2mm. C’=1.6mm, F’=0.8mm. Sıva dökülmeleri. 8 5.40 0.6

Sıva dökülmeleri ve kırılma sesleri. B’ çatlağında ilerleme. C=0.2mm. F’=1mm, C’=2.1mm, A’=3.5mm, G’=1.2mm,

K’=0.1mm.

9 6.30 0.7

Kolon diplerinde çatlaklar. Kolon ve duvarlarda kırılma. D’ ve E’ çatlaklarında ilerleme. C’>3.5mm, F’=2.5mm. M’< 0.1mm.

10 7.20 0.8

Sıva ayrılmaları, kırılma sesleri. Güçlendirilmemiş duvarda tuğla kırılmaları. C’>5mm.

11 13.50 1.5

Tuğlalarda kırılma büyük. I’ çatlağında ilerleme. Sıva ayrılmaları büyük. Kolonlarda kırılma. Donatılar gözüktü.

3.7 Deney Sonuçlarının Değerlendirilmesi

Benzer Belgeler