• Sonuç bulunamadı

1.8. Türkiye’de Antrenör Eğitimi

1.8.1. Spor Genel Müdürlüğü

Spor Genel Müdürlüğü’ne, 3289 sayılı “Spor Genel Müdürlüğü’nün Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun” ile ülkemizde beden eğitimi ve spor hizmet ve faaliyetlerinin yaygınlaştırılması, geliştirilmesi, tanıtılması, teşvik edilmesi ve desteklenmesi için gerekli tedbirleri alarak spor hizmet ve faaliyetleri ile ilgili kamu kurum/kuruluşlar ve sivil toplum kuruluşları ile işbirliğinde bulunma görevleri verilmiştir (GSB, 2015).

27

Spor Genel Müdürlüğü’nün temeli, 14 Temmuz 1922’de 16 spor kulübünün birleşerek, Türkiye İdman Cemiyetleri İttifakı (TİCİ)’nın oluşturulması ile atılmıştır.

1936 yılında Türk Spor Kurumu (TSK), 29 Haziran 1938 tarihinde 3530 sayılı Kanunla Başbakanlığa bağlı olarak kurulan, katma bütçeli tüzel kişiliğe haiz bir Genel Müdürlük olan Beden Terbiyesi Genel Müdürlüğü, 1942 yılında Milli Eğitim Bakanlığı’na, 1960 yılında Başbakanlığa, 1970 yılında Gençlik ve Spor Bakanlığı’na, 13.12.1983 gün ve 179 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile Milli Eğitim Gençlik ve Spor Bakanlığı’na bağlanmıştır. Genel Müdürlük, 28 Mayıs 1986 tarih ve 3289 sayılı “Beden Terbiyesi ve Spor Genel Müdürlüğü’nün Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun” hükümleri doğrultusunda yeniden teşkilatlanmış, yapısal değişikliğe gitmiştir. 02 Mart 1989 tarihine kadar Milli Eğitim Gençlik ve Spor Bakanlığı’na bağlı olarak faaliyetlerini yürüten Genel Müdürlük, 356 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile yeniden Başbakanlığa bağlanmış, adı Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü olarak değiştirilmiş ve 2011 yılına kadar hizmetlerini bu adla sürdürmüştür. 03.06.2011 tarihli ve 638 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile teşkilat yapısında değişikliğe gidilerek Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü’nün 3289 sayılı kanunda yer alan “Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü” ibaresi “Spor Genel Müdürlüğü’’ olarak değiştirilmiş ve Gençlik ve Spor Bakanlığına bağlanmıştır (GSB, 2016). Ayrıca son olarak 2018 yılında çıkan kararname ile Gençlik ve Spor Bakanlığının teşkilat yapısı değişmiş olup henüz yürürlüğe girmemesi nedeniyle çalışmamızda yeni yapılanmadan bahsedilmemiştir.

1.8.2. SGM’nin Antrenör Eğitimindeki Rolü

Antrenör yetiştirme kurslarının koordineli şekilde düzenlenmesi ve kişilerin üniversitelerde görmüş olduğu spor branşından belgelendirme yapılması SGM Spor Eğitimi Dairesi Başkanlığı tarafından yürütülmektedir.

3289 sayılı kanunun verdiği görevi uygulayan SGM Antrenör Eğitim Yönetmeliğinin 5. Maddesi ‘’ Antrenör eğitim kursları, federasyonların, gençlik ve spor il müdürlükleri ile sporla ilgili kurum ve kuruluşların ihtiyaçları esas alınarak

28

ilgili spor dalı federasyonunun işbirliği ve teknik desteği ile Daire Başkanlığınca düzenlenir.’’ hükmüne istinaden kurslar düzenlemektedir.

Spor Genel Müdürlüğüne bağlı federasyonların kurs düzenleme iş ve işlemleri Spor Eğitim Dairesi Başkanlığı tarafından yapılmaktadır. Ayrıca Bağımsız federasyonların ise talepte bulunmaları halinde kursları Daire Başkanlığınca düzenlenmektedir. Bunların dışında yönetmeliğin 2.maddesinde geçen sualtı sporları, dağcılık, otomobil sporları ve izcilik branşlarında tüm iş ve işlemler federasyonlarca yapılmaktadır.

Ülkemizde antrenör yetiştirme kurslarını 1987 yılına kadar her federasyon kendi bünyesinde düzenlemekteydi. Fakat 1987 yılından sonra Beden Terbiyesi ve Spor Genel Müdürlüğü bünyesinde bugünkü ismiyle Spor Genel Müdürlüğü bünyesinde koordineli bir şekilde düzenlenmeye başlamıştır. Ayrıca SGM Spor Eğitimi Dairesi Başkanlığının Antrenör yetiştirmede diğer bir görevi de Üniversitelerin Beden Eğitimi ve Spor Eğitimi veren kurumlarından mezun olanlara Antrenör belgesi düzenlemesidir.

Bu doğrultuda Antrenör Eğitim Yönetmeliğinin 20. Maddesi ‘’Üniversitelerin beden eğitimi veya spor eğitimi veren yüksek öğrenim kurumlarından mezun olanların kademeler itibariyle aşağıda belirtilen bentlerden yalnızca bir branşta olmak şartıyla talep ettikleri spor dalında antrenör belgesi alabilmesi için;

a) Üniversitelerin beden eğitimi veya spor eğitimi veren yükseköğrenim kurumlarından mezun olup, herhangi bir spor dalında ihtisas eğitimi almayan ancak bir spor dalında ağırlıklı olarak seçmeli eğitim alanlara, o dalda I. Kademe (Yardımcı Antrenör) belgesi,

b) Üniversitelerin beden eğitimi veya spor eğitimi veren yüksek öğrenim kurumlarından mezun olanlardan eğitim gördükleri ihtisas dersi ile ilgili olarak durumlarını belgelemeleri şartıyla uzmanlık (ihtisas) spor dalında II. Kademe (Antrenör) belgesi,

29

c) Üniversitelerin beden eğitimi veya spor eğitimi veren yüksek öğrenim kurumlarının antrenör eğitimi bölümü mezunlarına III. Kademe (Kıdemli Antrenör) belgesi, III. Kademe (Kıdemli Antrenör) belgesini aldıktan sonra üç yıl boyunca antrenörlük yaptığını ve ilgili spor dalında en az iki seminere katıldığını belgeleyenlere, başvurusu halinde doğrudan IV. Kademe (Başantrenör) belgesi verilir.

Yurt dışındaki üniversitelerin beden eğitimi veya spor eğitimi veren 4 yıllık yüksek öğrenim kurumlarından mezun Türk vatandaşları ile Türk vatandaşlığı hakkını elde eden yabancıların, öğrenim denkliği Yüksek Öğretim Kurulu tarafından kabul edilen ve spor dalındaki ihtisaslarını belgeleyen kişilere; Daire Başkanlığınca oluşturulacak denklik komisyonu kararının Genel Müdürlük Makamının onayından sonra (a), (b) ve (c) bentlerinden durumuna uygun olan yalnız bir spor dalında antrenör belgesi verilir.’’ hükmü uygulanmaktadır.

Antrenör eğitiminde ülkemizde en yetkili kuruluş olarak Spor Genel Müdürlüğü karşımıza çıkmaktadır. Türk sporunun gelişmesi ve diğer uluslarla rekabet edebilecek düzeye gelmesi ancak uygun programlamanın yapılması ile mümkündür.

Bu doğrultuda antrenör yetiştirme kurslarının düzenlenmesi hususunda Spor Genel Müdürlüğünün son 3 yıl içerisinde açmış olduğu kurslar çizelge 1.2.

çizelge.1.3. ve çizelge 1.4.’te gösterilmiştir.

30

Çizelge 1.2. 2015 Yılı SGM Spor Eğitimi Dairesi Başkanlığının düzenlemiş olduğu Antrenör Yetiştirme Kursları

31

Çizelge 1.3. 2016 Yılı SGM Spor Eğitimi Dairesi Başkanlığının Düzenlemiş Olduğu Antrenör Yetiştirme Kursları

Çizelge 1.4. 2017 Yılı SGM Spor Eğitimi Dairesi Başkanlığının düzenlemiş olduğu Antrenör Yetiştirme Kursları

32

Çizelge 1.4. Devamı-2017 Yılı SGM Spor Eğitimi Dairesi Başkanlığının düzenlemiş olduğu Antrenör Yetiştirme Kursları

Benzer Belgeler