• Sonuç bulunamadı

5. SONUÇ VE ÖNERİLER

5.2. Sosyal Destek Boyutundaki Sonuçlar

Araştırmaya katılan bireylerin sosyal destek algılarına dair aşağıda sunulan sonuçlara ulaşılmıştır.

Aileden Algılanan Sosyal Destek Düzeyi Sonuçları;

Aileden algılanan sosyal destek düzeyi tüm bağımsız değişkenlerde en

az %75 oranında normal seviyededir.

 Aileden algılanan sosyal destek boyutunda cinsiyet bağımsız değişkenine göre erkek ve kadınların tümünde sosyal destek algısı normal düzeydedir. Aile ve toplam sosyal destek puanları erkeklerde, arkadaş ve özel insan sosyal destek puanları ise kadınlarda fazla olup bu farklılık istatistiksel olarak anlamsızdır.

‘18-30’ yaş grubundaki bireyler aile boyutunda en yüksek puana sahip gruptur.

 Aileden algılanan sosyal destek düzeyi ‘65 yaş ve üzeri’ grubunda

normal bir puan aralığında olmasına rağmen diğer yaş gruplarına oranla en

düşük seviyededir.

Aile boyutunda sosyal destek puanı en düşük olan grup eğitim durumu bağımsız değişkeninde yer alan ‘Önlisans-Lisans’ grubu olup sosyal destek puanı düşük çıkan tek gruptur.

 Aile boyutunda sosyal destek puanı ‘Gayri Resmi Nikahlı’ grubunun puanı düşük olup medeni durum bağımsız değişkeninde yer alan diğer tüm grupların puanı normal seviyededir.

81  Aileden algılanan sosyal destek düzeyi meslek durumu bağımsız değişkeninde tüm gruplarda normal düzeyde olup aile sosyal destek puanı en düşük olan grup ‘ev hanımı’ grubudur.

 Hanede yaşayan birey sayısı bağımsız değişkeninde aile sosyal destek puanı düşük olan tek grup ‘1 kişi’ grubu olup diğer tüm bireylerin normal düzeydedir.

Tüm bireylerin ‘Aileden algılanan sosyal destek puan ortalaması’ ‘15,57’ olup normal seviyededir. Aileden algılanan sosyal destek puan farklılıkları ‘hanede yaşayan birey sayısı’ ve ‘başvuru sebebi’ değişkenleri dışında tüm bağımsız değişkenlerde istatistiksel açıdan anlamsız (p>0,05) bulunmuş olup aile sosyal destek puan ortalamasının normal düzeyde olduğu tespit edilmiştir.

Arkadaşlardan ve özel insanlardan algılanan sosyal destek düzeyi sonuçları;

 Arkadaş, ve özel insan boyutunda cinsiyet bağımsız değişkenine göre erkek ve kadınların tümünde sosyal destek algısı düşük düzeydedir.

 18-30’ yaş grubundaki bireyler arkadaş boyutunda en yüksek puana sahip grup olmakla beraber sosyal destek puanının normal seviyede olduğu tek yaş grubudur.

 ‘65 yaş ve üzeri’ grubunda arkadaş ve özel insan boyutunda sosyal destek puanı düşük düzeyde olup diğer yaş gruplarına oranla puanı en az olan gruptur.

Arkadaş ve özel insan sosyal destek puanı en düşük olan grup eğitim durumu bağımsız değişkeninde yer alan ‘Okur-yazar’ grubudur.

 Arkadaş ve özel insan sosyal destek puanı ‘Gayri Resmi Nikahlı’ grubunda normal düzeyde olup medeni durum bağımsız değişkeninde yer alan diğer tüm grupların puanı düşük seviyededir.

 Gelir durumu bağımsız değişkeninde, arkadaş ve özel insan sosyal destek puanı yüksek düzeyde olan tek grup ‘1000 TL ve üzeri’ grubudur.

82 Tüm bireylerin ‘Arkadaşlardan ve özel insanlardan algılanan sosyal destek puan ortalaması’ sırayla ‘9,2400’ ve ‘9,8900’ olup düşük seviyededir.

Toplam algılanan sosyal destek düzeyi sonuçları;

 Toplam destek boyutunda cinsiyet bağımsız değişkenine göre erkek ve kadınların tümünde sosyal destek algısı düşük düzeydedir.

 Toplam algılanan sosyal destek puanı; yaş bağımsız değişkeninde % 82 oranında, medeni durum bağımsız değişkeninde % 87, meslek durumu bağımsız değişkeninde %61, gelir durumu bağımsız değişkeninde % 81 , ikamet edilen yer bağımsız değişkeninde ise % 66 oranında düşük seviyede bulunmuştur.

 Toplam algılanan sosyal destek puanı; eğitim durumu bağımsız değişkeninde % 69, hanede yaşayan birey sayısı bağımsız değişkeninde % 53, başvuru sebebi bağımsız değişkeninde ise % 70 oranında normal seviyededir.

18-30’ yaş grubundaki bireyler toplam sosyal destek boyutunda en

yüksek puana sahip grup olmakla beraber sosyal destek puanının normal

seviyede olduğu tek yaş grubudur.

 65 yaş ve üzeri’ grubunda toplam sosyal destek boyutunda ise sosyal destek puanı düşük olup diğer yaş gruplarına oranla puanı en az olan gruptur.

Toplam algılanan sosyal destek puanı en düşük olan grup eğitim durumu bağımsız değişkeninde yer alan ‘Okur-yazar’ grubudur.

 Toplam algılanan sosyal destek puanı ‘Bekar’ ve ‘Gayri Resmi Nikahlı’ grubundaki bireylerde normal seviyede olup medeni durum bağımsız değişkeninde yer alan diğer tüm grupların puanı düşük seviyededir.

 Toplam algılanan sosyal destek puanı ‘Memur, Emekli, İşçi’ ve ‘diğer meslekler’ grubundaki bireylerde normal seviyede olup meslek durumu bağımsız değişkeninde yer alan diğer tüm grupların puanı düşük seviyededir.

 Gelir durumu bağımsız değişkeninde, toplam sosyal destek puanı

83  Hanede yaşayan birey sayısı bağımsız değişkeninde toplam sosyal destek puanı ‘1 kişi’ grubunda düşük olup diğer gruplara oranla en düşük puana sahip gruptur.

 Başvuru sebebi bağımsız değişkeninde ‘Yaşlı hasta’ tüm alt boyutlar ve toplam sosyal destek boyutunda en düşük puana sahip gruptur.

 İkamet edilen yer bağımsız değişkeninde ‘ilçe’ grubu tüm alt boyutlar ve toplam sosyal destek boyutunda en düşük puana sahip gruptur.

Tüm bireylerin ‘Toplam algılanan sosyal destek puan ortalaması’ ‘34,7000’ olup düşük seviyededir. Toplam algılanan sosyal destek puan farklılıkları ‘gelir durumu’ değişkeni dışında tüm bağımsız değişkenlerde istatistiksel açıdan anlamsız (p>0,05) bulunmuştur.

Benzer Belgeler