• Sonuç bulunamadı

Resim 4. Öğrenciler Valilikte

(Kaynak: http://www.hurriyet.com.tr/ders-icin-valiligi-ziyaret-ettiler-37100219)

c. Ġl Yönetimi

Ġl yönetimi, Anayasamızın 126. maddesi ve Ġller Ġdaresi Kanunu‟na göre gerçekleĢir. Ġller Ġdaresi Kanunu‟na göre Türkiye, merkezi idare kuruluĢu bakımından coğrafya durumuna, iktisadi Ģartlara ve kamu hizmetlerinin gereklerine göre illere; iller ilçelere ilçeler de bucaklara bölünmüĢtür. Vali, ilde devletin ve hükümetin temsilcisi ve ayrı ayrı her bakanın mümessili ve bunların idari ve siyasi yürütme vasıtasıdır. Ġlde her bakanlığın temsilcileri-il müdürlükleri vardır. Özel Kalem Müdürü, Milli Eğitim Müdürlüğü, Sağlık Müdürlüğü, Kültür Müdürlüğü, Emniyet Müdürlüğü, Jandarma Komutanlığı, Defterdarlık, Müftülük, vs. valiye bağlıdırlar. Kaymakam, ilçede hükümetin temsilcisidir. Ġlçenin genel idaresinden kaymakam sorumludur. Bakanlıkların kuruluĢ kanunlarına göre ilçede lüzumu kadar teĢkilatı bulunur. Sosyal bilgiler dersinde konu ve kazanıma uygunluğu göz önünde bulundurularak il veya ilçede bulunan kamu kurum ve kuruluĢlarına gerekli izinler alınarak inceleme gezileri yapılabilir (Yalçınkaya, 2015: 93).

SOSYAL BĠLGĠLER DERSĠ KAYMAKAM ATLAMAZ‟DAN

- 04 Nisan 2016 Pazartesi

04.04.2016 tarihinde (…) Ġlkokulu Öğrencileri, Sosyal Bilimler alanında Mülki Ġdarelerde Yönetim Konulu ders kapsamında Ġlkadım Kaymakamlığımızın konuğu oldular.

(…)Ġlkokulu Öğrencilerini sınıf öğretmenleri Nuriye Yalçın rehberliğinde, Kaymakamlık toplantı salonunda ve makamında kabul eden Ġlçemiz Kaymakamı Turan Atlamaz, minik öğrencilerin mülki idarelerde yönetim, iĢ ve iĢlemler, nasıl Kaymakam oldunuz? gibi meraklı sorularını cevaplandırdı.

26

Atlamaz ziyaretten duyduğu memnuniyeti belirterek, minik öğrencilere kaymakamlık mesleğinin önemini, nasıl olunduğunu, tecrübe ve deneyimlerini anlattı. Gelecekte çok önemli görevler üstleneceklerini ve her alanda baĢarıya ulaĢacaklarını inandığımı ifade ederek, ezgili öğrencilerle anılarını da paylaĢtı.

Ders konularıyla ilgili olarak, (…) Ġlkokulu Öğrencileri, görevli rehber eĢliğinde Ġlkadım Kaymakamlığı birimlerini gezerek yapılan iĢ ve iĢlemler konusunda bilgiler aldılar.

(…) Ġlkokulu 4A sınıfı öğrencileri ile birlikte samimi bir ortamda geçen ders ziyareti; Hükümet Konağının gezilmesi ile baĢlayıp, makam toplantı salonunda Ġlkadım Kaymakamlığı tanıtım filminin seyredilmesi ve toplu hatıra fotoğrafı çektirilmesi ile sona erdi.

Ayrıca öğrencileri tebrik ederek hediyeler veren, her türlü konuda da desteğe hazır olduğunu ifade eden Atlamaz, miniklerle hatıra fotoğrafı çektirerek uğurladı.

(Kaynak: http://www.ilkadim.gov.tr/sosyal-bilgiler-dersi-kaymakam-atlamazdan)

d. Yerel Yönetimler

Yerel yönetimler, “merkezi yönetimin dıĢında, yerel bir topluluğun ortak gereksinimlerini karĢılamak amacıyla oluĢturulan, karar organlarını doğrudan halkın seçtiği, demokratik ve özerk bir yönetim kademesi, bir kamusal örgütlenme” olarak tanımlanabilir (Bozkurt vd., 1998: 258).

Yerel yönetimler, siyasi olgunluğun geliĢmesi, demokratik anlayıĢın benimsenmesi ve ülke barıĢına katkı sağlanması yönünden önemli kuruluĢlardır (Ökmen, 2008). De Tocqueville ve Mill, yerel yönetimleri demokrasinin temel ögesi ve birer siyasal eğitim aracı olarak görmektedirler (Yıldız, 1996:6). GeniĢ anlamdaki „‟siyasi eğitim‟‟ önce yerel düzeyde baĢlamaktadır. Politikacıların büyük bir kısmı, önce yerel yönetim organlarında görev alarak kendilerini genel politikaya hazırlamaktadırlar (Yalçınkaya, 2015: 94).

27

YönetiĢim ve katılımın yerel yerel düzeyde gerçekleĢtirilmesi ise demokrasinin yerel düzeyde gerçekleĢtirilmesi tartıĢmalarıyla paralel olarak gündeme gelmiĢtir. Çünkü küreselleĢme kapsamında demokrasi katılım ve yönetiĢim birbirlerini tamamlayan ögelerdir. Her birinin küresel düzeyde gerçekleĢmesi için varlıklarının sağlam bir biçimde yerel düzeyde de gerçekleĢmesi gerekmektedir (Kestellioğlu, 2011).

5393 Sayılı Belediye Kanunu‟nda, belediye ile ilgili Ģu tanımlara yer verilmiĢtir (http://www.mevzuat.gov.tr/):

a) Belediye: Belde sakinlerinin mahallî müĢterek nitelikteki ihtiyaçlarını karĢılamak üzere kurulan ve karar organı seçmenler tarafından seçilerek oluĢturulan, idarî ve malî özerkliğe sahip kamu tüzel kiĢisini,

b) Belediyenin organları: Belediye meclisini, belediye encümenini ve belediye baĢkanını,

c) Belde: Belediyesi bulunan yerleĢim yerini,

d) Mahalle: Belediye sınırları içinde, ihtiyaç ve öncelikleri benzer özellikler gösteren ve sakinleri arasında komĢuluk iliĢkisi bulunan idarî birimi, ifade eder.

ġehirlerde katılımın sağlanması amacıyla kent konseyi, çocuk ve gençlik merkezi gibi organlar da bulunmaktadır.

Sosyal Bilgiler Öğretim Programındaki „‟Güç, Yönetim ve Toplum‟‟ öğrenme alanı doğrudan, yerel yönetimler konusu ile ilgilidir. Örneğin; 4. Sınıf sosyal bilgiler öğretim programında konuyla ilgili Ģu kazanımlar bulunmaktadır:

 YaĢadığı yerin yerel yönetim birimlerini tanır.

 Kamu hizmetlerinin yürütülmesinde yerel yönetimlerin rolünü açıklar.

 Kamuoyunun yerel yönetimlere etkisine örnekler verir.

Öğretim programında yer alan „‟Bir Gezi Yapalım‟‟ baĢlıklı etkinlik örneği ise yerel yönetim birimlerine tanıtım amaçlı gezi düzenlemeyi içermektedir. Öğretmen önceden ilgili kurum ve kuruluĢlardan izin alarak ve gerekli görüĢmeleri yaparak belediye, il genel meclisi, muhtarlık gibi birimlere gezi düzenleyebilir. Meclis salonlarında ders yapılabilir. Ġlgili kiĢilerden yerel yönetim konusunda konferans veya

28

seminer vermeleri istenebilir. Öğrenciler önceden hazırlamıĢ oldukları soruları yerel yönetimden sorumlu kiĢilere yöneltebilirler. AĢağıda yer alan ders planı ve internet haberi bu etkinliğin uygulamasına bir örnektir.

Etkinlik 1: Meram Belediyesi‟ne Ziyaret SOSYAL BĠLGĠLER DERS PLANI Ders: Sosyal Bilgiler

Öğrenme Alanı: Güç, Yönetim ve Toplum Ünite: YaĢayan Demokrasi

Konu : Yönetimin Özü, Kuvvetler Ayrılığı Sınıf : 7

Süre : 40+40 dk

Strateji ve Yöntem: SunuĢ, AraĢtırma

Teknik: Anlatma, Soru- Cevap, Gezi, Gözlem, Gösteri Araç-Gereç : Not Defteri

Kazanımlar

1. Türkiye Cumhuriyeti Devleti‟nin yönetim yapısını yasama, yürütme ve yargı kavramları çerçevesinde analiz eder.

1. Siyasi partilerin, sivil toplum örgütlerinin, medyanın ve bireylerin, gündemi ve yönetimin karar alma süreçlerini ne Ģekilde etkilediğini örnekler üzerinden tartıĢır. Doğrudan Verilecek Beceri: Karar Verme

Doğrudan Verilecek Değer: Adil Olma UYGULAMA:

Meram Belediyesine gezi düzenlenir. Belediyenin tüm birimleri bir görevli tarafından öğrencilere gezdirilir ve tanıtılır. Daha sonra öğrenciler Belediye BaĢkanı ile söyleĢi yaparlar. BaĢkan öğrencilere yasalar çerçevesinde siyasi örgütlenmeler ve iĢleyiĢleri, iktidara gelme süreci, belediye baĢkanının görevleri hakkında bilgi verir, öğrencilerin sorularını cevaplandırır. Daha sonra öğrencilerden duygu ve düĢüncelerini günlüğe yazmaları istenir.

29