• Sonuç bulunamadı

Bu bölümde genel sorunlardan kaçınmanıza ve bilgisayarınızı düzgün çalışır halde tutmaya yardımcı olacak bilgiler verilmektedir.

Bilgisayarınızı güncel tutma

Bazı durumlarda en güncel yazılım programları, aygıt sürücüleri veya işletim sistemine sahip olmanız gerekebilir. Bu bölümde bilgisayarınız için en yeni güncellemeleri nasıl edinebileceğiniz anlatılmaktadır.

Aşağıdaki başlıklardan birini seçin:

• En son aygıt sürücülerini bilgisayarınızdan alma

• İşletim sisteminizin güncellenmesi

En son aygıt sürücülerini bilgisayarınızdan alma

Note: Lenovo, Web sitelerinde sürekli geliştirmeler yaptığı için aşağıdaki yordamda başvurulan içerik de dahil olmak üzere Web sayfası içeriği önceden bildirimde bulunmaksızın değiştirilebilir.

Güncellenmiş aygıt sürücülerini aşağıdakileri yaparak Lenovo Web sitesinden indirip kurabilirsiniz:

Attention: Güncellenmiş aygıt sürücülerini Windows Update Web sitesinden indirmeyin. Windows Web sitesinde bulunan aygıt sürücüleri, Lenovo tarafından test edilmemiştir ve bunların kullanılması beklenmedik sorunlara yol açabilir. Güncellenmiş aygıt sürücülerinin Lenovo'dan edinin.

1. http://www.lenovo.com/support adresine gidin.

2. Download & Drivers (Yükleme ve Sürücüler) seçeneğini tıklatın.

3. Makine tipi listesinden bilgisayarınızın makine tipini seçin.

4. Aygıt sürücüsünün gerekli olduğu aygıt kategorisini tıklatın.

5. İlgili aygıt sürücüsünü tıklatın.

6. Aygıt sürücüsünü indirip kurun.

İşletim sisteminizin güncellenmesi

Microsoft, çeşitli Windows işletim sistemlerine ilişkin güncellemelere, Microsoft Windows Update Web sitesi üzerinden erişilmesini sağlar. Bu Web sitesi, sizin bilgisayarınız için gereken Windows güncellemelerini otomatik olarak belirler ve yalnızca bu güncellemeleri bir liste halinde sıralar. Bu güncellemeler, güvenlik düzeltmelerini, Windows bileşenlerinin yeni sürümlerini (Media Player gibi), Windows işletim sisteminin diğer bölümlerine ilişkin düzeltmeleri ya da geliştirmeleri içerebilir.

Attention: Güncellenmiş aygıt sürücülerini Windows Web sitesinden indirmeyin. Windows Web sitesinde bulunan aygıt sürücüleri, Lenovo tarafından test edilmemiştir ve bunların kullanılması beklenmedik sorunlara yol açabilir. Güncellenmiş aygıt sürücülerinin Lenovo'dan edinin. Ek bilgi için bkz. En son aygıt sürücülerini bilgisayarınızdan alma.

Microsoft Windows Update sitesine erişmek için aşağıdakileri yapın:

1. http://windowsupdate.microsoft.com/ adresine gidin.

2. Ekrandaki yönergeleri izleyin.

© Copyright Lenovo 2013 21

Temizlik ve Bakım

Gerekli özen ve bakım sayesinde bilgisayarınız güvenilir bir şekilde çalışır. Aşağıdaki başlıklarda, bilgisayarınızın en iyi durumda çalışmasını sağlamaya yardımcı olacak bilgiler verilmektedir.

• Temel bilgiler

Burada bilgisayarınızın düzgün çalışmasını sağlamaya yönelik bazı temel noktalar bulunmaktadır:

• Bilgisayarınızı temiz ve kuru bir ortamda tutun. Düz, dengeli bir zemine yerleştirin.

• Monitörün üstüne herhangi bir nesne yerleştirmeyin ya da monitör veya bilgisayardaki havalandırmalardan herhangi birini kapatmayın. Bu havalandırmalar, bilgisayarınızı aşırı ısınmadan korumak için hava akışı sağlar.

• Yiyecek ve içecekleri bilgisayarınızın tüm kısımlarından uzak tutun. Yiyecek parçaları ve döküntüler klavye ve farenin yapışmasına ve kullanılamamasına neden olabilir.

• Açma/kapama düğmelerinin veya diğer kumandaların ıslanmasına izin vermeyin. Nem bu parçalara zarar verebilir ve bir elektrik tehlikesine neden olabilir.

• Bir elektrik kablosunun bağlantısını kesinlikle fişinden tutup çekerek kesin, kablodan çekmeyin.

Bilgisayarınızı temizleme

Yüzeyleri korumak ve sorunsuz bir çalışma sağlamak için periyodik olarak bilgisayarınızı temizlemek faydalı olur.

CAUTION:

Bilgisayarı ve monitörü temizlemeden önce bilgisayarı ve monitörü kapattığınızdan emin olun.

Bilgisayar

Bilgisayarın boyalı yüzeylerini temizlemek için yalnızca hafif temizleme çözeltileri ve nemli bir bez kullanın.

Klavye

Bilgisayarınızın klavyesini temizlemek için aşağıdakileri yapın:

1. Yumuşak, tozsuz bir bez parçasına biraz izopropil temizleme alkolü uygulayın.

2. Tuşların yüzeylerini bir bezle silin. Tuşları tek tek silin; aynı anda birden çok tuşu silerseniz, bez yandaki tuşa takılıp tuşa zarar verebilir. Tuşların üzerine ya da arasına sıvı damlamadığından emin olun.

3. Tuşların arasındaki kırıntı veya tozu temizlemek amacıyla bir kamera lensini silmek için kullanılan fırçaları ya da bir saç kurutma makinesini kullanabilirsiniz.

Note: Sprey temizleyiciyi doğrudan görüntü birimine ya da klavyeye sıkmamaya dikkat edin.

Optik fare

Bu bölümde, optik farenin nasıl temizleneceğine ilişkin yönergeler bulunur.

Optik farede, işaretçiyi hareket ettirmek için bir ışık yayan diyot (LED) ve bir optik algılayıcı kullanılır. Ekrandaki işaretçi, optik fare kullanıldığında kesintisiz hareket etmiyorsa, fareyi temizlemeniz gerekiyor olabilir.

Optik fareyi temizlemek için aşağıdakileri yapın:

1. Bilgisayarınızı kapatın.

2. Fare kablosunu bilgisayardan çıkarın.

3. Merceği denetlemek için fareyi ters çevirin.

a. Mercekte kir varsa, alanı pamuk uçlu düz bir çubukla dikkatli bir şekilde temizleyin.

b. Mercekte birikinti varsa, birikintiyi alandan temizleyin.

4. Fareyi kullandığınız yüzeyi denetleyin. Farenin altında karışık bir resim ya da desen varsa, DSP'nin (digital signal processor; dijital sinyal işleyici) fare konumundaki değişiklikleri belirlemesi zorlaşabilir.

5. Fare kablosunu yeniden bilgisayara bağlayın.

6. Bilgisayarınızı yeniden açın.

Ekran

Toz birikmesi, parıltıyla ilişkili sorunları artırır. Monitörünüzü periyodik olarak temizlemeyi unutmayın. Bkz.

Düz panel monitör yüzeyini temizleme ya da Cam ekran yüzeyi temizleme.

Düz panel monitör yüzeyini temizleme

Esnek bir film yüzeyine sahip olan düz panel bilgisayar ekranınız varsa, bu özel yüzeyi temizlemek için aşağıdaki işlemleri yapın. Yumuşak ve kuru bir bezle hafifçe silin veya ekran üzerine hava vererek tozları ve diğer gevşek parçacıkları temizleyin. Ardından bezi LCD temizleyici ile ıslatın ve ekran yüzeyini silin.

Bilgisayar mağazalarının çoğunda ekranlar için özel temizleme sıvıları bulunur. Yalnızca LCD ekranlar için geliştirilmiş temizleme sıvılarını kullanın. Sıvıyı öncelikle iplik bırakmayan yumuşak bir beze uygulayın ve ardından LCD ekranı silin. Bazı bilgisayar mağazalarında LCD bakımı için önceden ıslatılmış küçük havlular bulunur.

Cam ekran yüzeyi temizleme

Bir cam ekran yüzeyi temizlemek için yumuşak ve kuru bir bezle hafifçe silin veya ekran üzerine hava vererek tozları ve diğer gevşek parçacıkları temizleyin. Ardından aşındırıcı olmayan bir sıvı cam temizleyici ile nemlendirilmiş yumuşak bir bez kullanın.

Uygun bakım uygulamaları

Birkaç uygun bakım uygulaması sayesinde, bilgisayarın performansını iyi düzeyde tutabilir, verilerinizi koruyabilir ve bilgisayar arızasına karşı hazırlıklı olabilirsiniz.

• Geri dönüşüm kutunuzu düzenli olarak boşaltın.

• Çok sayıda bölünmüş dosyanın neden olabileceği performans sorunlarını önlemek için ara sıra Windows Disk Defragmenter (Windows Disk Birleştirici) programını çalıştırın.

• E-posta uygulamanızdaki Gelen Kutusu, Gönderilmiş Öğeler ve Silinmiş Öğeler klasörlerinizi düzenli olarak temizleyin.

• Düzenli aralıklarla çıkarılabilir ortam belleğinizde kritik verilerinizin yedek kopyalarını oluşturun ve çıkarılabilir ortamı güvenli bir yerde saklayın. Yedek kopya oluşturma sıklığınız, verilerinizin siz ve işiniz açısından ne kadar önemli olduğuna bağlıdır. Lenovo, CD-RW sürücüleri ve kaydedilebilir DVD sürücüleri gibi aksamlar olarak bir dizi çıkarılabilir ortam depolama aygıtı üretmektedir.

• Tüm sabit disk sürücünüzü düzenli olarak yedekleyin.

• Bilgisayar yazılımınızı güncel tutun. Ek bilgi için bkz. Bilgisayarınızı güncel tutma .

Chapter 6. Sorunların önlenmesi 23

• Bir günlük defteri tutun. Girişler önemli yazılım veya donanım değişikliklerini, aygıt sürücüsü

güncellemelerini, arada bir meydana gelen sorunlar ve bunları çözmek için yaptığınız işlemler ve denk gelebileceğiniz diğer önemsiz hususları içerebilir. Günlük defteri, sizin veya bir Lenovo teknisyeninin herhangi bir sorunun donanımdaki bir değişiklik, yazılımdaki bir değişiklik veya gerçekleştirilmiş diğer bir işlemle ilgili olup olmadığını tespit etmesine yardımcı olur.

Bilgisayarınızı taşıma

Bilgisayarınızı taşımadan önce aşağıdaki önlemleri alın.

1. Sabit disk sürücüsündeki tüm dosya ve verileri yedekleyin. Piyasadan çok sayıda yedekleme programı mevcuttur. Ayrıca işletim sisteminizde de kullanabileceğiniz bir yedekleme programı bulunabilir.

2. Sürücülerden tüm ortamları (disketler, kompakt diskler, manyetik bantlar vb.) çıkarın.

3. Bilgisayarı ve bağlı tüm aygıtları kapatın. Sabit disk sürücünüz otomatik olarak okuma/yazma başlığını veri olmayan bir alana yerleştirir. Bu, sabit disk sürücüsünün zarar görmesini önler.

4. Güç kablolarını elektrik prizlerinden çıkarın.

5. Modem veya ağ kabloları gibi iletişim kablolarının önce çıkışlardaki uçlarını, sonra da bilgisayardaki uçlarını ayırın.

6. Kalan diğer kabloları da bilgisayarda nereye takıldığını not edip çıkarın.

7. Orijinal kutuları ve ambalaj materyallerini sakladıysanız üniteleri paketlemek için bunları kullanın. Farklı kutular kullanacaksanız, hasar görmelerini önlemek için üniteleri darbelere karşı koruyacak önlemler alın.

Benzer Belgeler