• Sonuç bulunamadı

17.1 YÜKLENİCİ, İş’in Sözleşme’ye uygun olarak ifası için mevzuat çerçevesinde tüm resmi ve özel kurum ve kuruluşlar nezdinde alması gereken her türlü izni almakla, gereken her türlü bildirimi yapmakla ve bu işlemler için gerekli tüm masraf kendisine ait olmak üzere, sorumlu ve yükümlüdür (EK-1 Özel Şartname alt madde 1.18’de TUSAŞ’ın ödeyeceği belirtilen vergi ve harçlar hariç).

17.2 YÜKLENİCİ, Sözleşme kapsamındaki işlerinin ifası esnasında ve Sözleşme kapsamındaki işler ile alakalı, resmi kurum ve kuruluşlar tarafından belirlenmiş borçlarını ödemekle yükümlüdür. YÜKLENİCİ’nin ödememesi durumunda TUSAŞ bu borçları, YÜKLENİCİ’nin hakedişinden ve alacaklarından kesinti yaparak veya kesin teminatından nakde çevirmek sureti ile YÜKLENİCİ adına resmi kurum ve kuruluşlara ödeyebilir.

17.3 Sözleşme ile YÜKLENİCİ, Sözleşme konusu İş’i, sorumlu bir meslek adamı ve basiretli tacir kimliğiyle fen ve sanat kuralları çerçevesinde Sözleşme’ye uygun olarak tüm ayıplardan ari yapmayı kabul ve

taahhüt etmiştir. Bununla birlikte YÜKLENİCİ kendisine verilen projelerin, şartnamelerin, teknik belgelerin, teslim edilen İşyeri’nin, malzemenin, talimatın Sözleşme’ye aykırı olduğu, mekanik, elektrik, mimari ve diğer projelerde uyumsuzluk görüldüğü veya eksik kısımların bulunduğu veya fen ve sanat kurallarına uymadığı hususundaki karşı görüşlerin İşbu Sözleşme yürürlüğe girdikten sonra ve en geç İşyeri teslim tarihinden başlayarak 15(onbeş) gün içerisinde TUSAŞ’a yazı ile sunmak zorundadır. Bu sürenin aşılması veya yazılı bildirim esasına uyulmaması halinde YÜKLENİCİ’nin itiraz hakkı kalmaz ve YÜKLENİCİ ilave maliyet artışı veya herhangi başka bir hak talebinde bulunamaz. Bu süre içerisinde YÜKLENİCİ’nin İş’e ilişkin karşı görüşlerini sunması halinde; TUSAŞ, sunum tarihini izleyen günden itibaren 15(onbeş) gün içerisinde değerlendirmelerini bildirir. Taraflar’ın bildirime konu husus(lar) ve proje takvimine etkisi üzerinde mutabakat sağlaması gerekir.

17.4 Tüm imalat projeleri ihale aşamasında YÜKLENİCİ’ye verilmiştir. YÜKLENİCİ İşi yaparken, Sözleşme ekinde verilen uygulama projeleri, spesifikasyon ve diğer doküman/açıklamalara ve inşaat, elektrik ve mekanik tesisat projelerine tam olarak uyacaktır. YÜKLENİCİ, gerekli gördüğü ve TUSAŞ tarafından kabul edildiği takdirde, İş ile ilgili dokümanları TUSAŞ arşivinde inceleyebilecektir.

17.5 Uygulanmak üzere YÜKLENİCİ’ye verilen proje ve teknik belgelerde, yeni proje ve belge hazırlanmasını gerektirecek değişiklik yapılması hallerinde YÜKLENİCİ bir yazı ile TUSAŞ’a başvurarak, gecikme ihtimali bulunan İşlerin projelerinin en geç hangi tarihte ve hangi sıra ile kendisine verilmesi gerektiğini bildirmek zorundadır. Bu yazının, projelerin hazır olmasının istendiği tarihten en az bir ay önce TUSAŞ'a verilmesi gereklidir. TUSAŞ YÜKLENİCİ’nin başvurusunu değerlendirecek ve gerekli gördüğü değişiklikleri yaparak YÜKLENİCİ’ye bildirecektir. Bu süre içerisinde YÜKLENİCİ tarafından bir başvuruda bulunulmamış ise YÜKLENİCİ'nin gecikme iddiaları dikkate alınmaz.

17.6 İş’in TUSAŞ tarafından onaylı uygulama projesi hazırlanmamış kısımlarına TUSAŞ'ın izni olmadan başlanamaz. Aksine bir davranışın sorumluluğu YÜKLENİCİ'ye ait olur.

17.7 Proje ve şartnamelerdeki hataların TUSAŞ’ın onayı alınarak düzeltilmesi, bu düzeltmelere göre İş’in ifa edilmesi, YÜKLENİCİ’nin sorumluluğundadır. YÜKLENİCİ bu sorumluluğunu, mali bir karşılığı olsa bile, Sözleşme Bedeli’ni artırmaksızın yerine getirir. YÜKLENİCİ, TUSAŞ'ın önceden alınmış yazılı onayı olmaksızın, projelerde herhangi bir değişiklik yapamaz. TUSAŞ, Sözleşme kapsamında İş’in bütününü değiştirmemek kaydı ile gerekli göreceği her türlü değişikliği yapmaya yetkilidir. YÜKLENİCİ, gerekli görülecek bu değişikliklere uygun olarak İş’e devam etmek zorundadır.

17.8 İmalat ve montaj projeleri ile İş sonundaki mevcut duruma göre nihai projelerin hazırlanması ve Geçici Kabul’den önce TUSAŞ’a sunulması YÜKLENİCİ sorumluluğundadır.

17.9 Özel Teknik Şartname’de yer alan ancak Uygulama Projesi’nde yer almayan veya Uygulama Projesinde bulunmakla beraber Özel Teknik Şartname’de açıklanmayan herhangi bir konuda gerekli imalat her iki yerde de gösterildiği kabul edilerek yapılacaktır.

17.10 Aksine bir hüküm olmadıkça, sayılanlarla sınırlı olmaksızın, İş’in ifası için gerekli olan aşağıda yer alan masraf kalemleri YÜKLENİCİ’ye aittir:

a) Gerek İşin yönetimi, gerekse İşte kullanılacak her türlü malzeme, araç, makine, taşıt vb.’nin taşınmaları, bunlar için gerekli depo, baraka, hangar, garaj vb. tesislerin yapılması, bunların korunmaları ve sigortaları ile ilgili giderler,

b) İş’in ifası için, YÜKLENİCİ tarafından gerekli görülen bütün hizmet yolları ile bunların üzerindeki geçici köprü ve geçitlerin yapım ve bakım giderleri ile kamuya açık yollarda iş süresince alınması gerekebilecek tedbirlerin giderleri,

c) Projelerin zemine uygulanması, röleve gibi işler ile Kontrol Teşkilatı tarafından denetim amacıyla istenen her türlü ölçmeler için gerekli araç, malzeme ve personel giderleri,

d) ç) Sözleşme’de belirtilen yükleme ve benzeri teknik deneylerin giderleri,

e) Kabul Heyeti’nin gerekli gördüğü durumlarda, YÜKLENİCİ’nin yaptığı işlerle ilgili olarak güven sağlamak için yapılacak bütün teknik deneylerin giderleri,

f) Kontrol Teşkilatı’nın İşin durumunu, ilerlemesini göstermek ve tespit etmek üzere, iş süresince gerekli göreceği zamanlarda çekilecek, işin değişik aşamalarını gösterir üçer kopya fotoğraflarının filmleri ile birlikte giderleri.

17.11 TUSAŞ aksini belirtmedikçe, kazıdan çıkan hafriyatın, kırılan/sökülen/cephelerden çıkan kullanılamayacak durumdaki hurda malzemelerin ve her türlü inşaat atıklarının, uygun bir atık sahasına (belediye atık sahası vb.) dökülmesi ve bu konudaki tüm yasal yükümlülüklerden, masrafı kendisine ait olmak üzere, YÜKLENİCİ sorumludur.

17.12 İhale konusu İşlerin ifasında kazılan, kırılan, delinen, zarar verilen yerler aslına uygun olarak YÜKLENİCİ tarafından 3 (üç) gün içerisinde onarılacaktır. Bu sürede giderilmeyen kusurlar, TUSAŞ tarafından giderilecek ve bedelleri YÜKLENİCİ’nin hakedişinden, alacaklarından ve/veya teminatından düşülecektir.

17.13 YÜKLENİCİ tarafından yapılacak altyapı, elektrik ve mekanik tesisatının montaj, test ve devreye alınması esnasında, YÜKLENİCİ’nin eksiği ve/veya kusuru sebebi ile mevcut yapılarda/sistemlerde meydana gelecek hasarlardan YÜKLENİCİ sorumlu olacak ve ortaya çıkan hasarı, TUSAŞ’ın belirleyeceği süre içerisinde giderecektir. Aksi takdirde, bu hasar TUSAŞ tarafından giderilecek ve bedeli YÜKLENİCİ’nin hakedişlerinden, alacaklarından ve/veya teminatlarından düşülecektir.

17.14 YÜKLENİCİ, İş’in yürütülmesi esnasında İşyerinde veya İşyeri yakınında bulunan başka bir yüklenicinin faaliyetlerini aksatmayacaktır. Yer Teslimi ile başlayıp, Geçici Kabul’e kadar geçen süre içerisinde YÜKLENİCİ’nin eksiği ve/veya kusuru nedeni ile TUSAŞ’ın maruz kalacağı kayıplardan YÜKLENİCİ sorumludur. TUSAŞ bu kayıpları YÜKLENİCİ’nin hakedişlerinden ve/veya teminatlarından düşmekte serbesttir.

17.15 YÜKLENİCİ, İş’in Sözleşme’ye uygun olarak ifası için gerekli her türlü makine, araç ve yardımcı tesisleri hazırlamak, her türlü malzemeyi ve işçileri temin etmek zorundadır.

17.16 YÜKLENİCİ, İş’in Sözleşme’ye uygun olarak süresi içerisinde bitirilmesi için, gerekli miktarda malzemeyi ve yeterli sayıda işçiyi her an iş başında bulunduracaktır. Aksi halde, bu hususta kendisini uyarmak üzere yapılacak tebligat tarihinden başlamak üzere 10 (on) gün içerisinde bunları istenen sayıya ve miktara tamamlamak zorundadır.

17.17 YÜKLENİCİ, yasal yükümlülükleri doğrultusunda İşyerinde gerekli her türlü güvenlik önlemini alacak gerekli araç ve ekipmanları her zaman hazır bulunduracak; bunların her an iyi durumda ve kullanılmaya hazır halde olmalarını temin edecektir.

17.18 YÜKLENİCİ, Geçici Kabul yapılıncaya kadar, İşin yürütülmesi için kendisine teslim edilen veya doğrudan doğruya kendisi tarafından temin ve tedarik olunan her türlü malzeme, makina, iş makinaları ve bütün ulaşım araçları ve bunların teçhizat, tesisat ve geçici yapılar, taahhüdü altındaki inşaat vs., dâhil olmak üzere, işlerin bütün kısımlarının korunmasından sorumlu olup, bunların hasar-ziyan riskleri de YÜKLENİCİ’ye aittir.

17.19 YÜKLENİCİ, tüm çalışanları, Alt Yüklenici personeli, Kontrol Teşkilatı ve İşyerinde bulunan varsa TUSAŞ personeli için mevzuatın zorunlu kıldığı tüm kişisel koruyucu ekipmanlarını (baret, iş güvenliği yeleği, iş güvenliği ayakkabısı, iş güvenliği gözlüğü, vb.) yeterli miktarda ve hazır bulundurmakla, kullandırmakla ve kullanıldığını denetlemekle yükümlüdür.

17.20 YÜKLENİCİ, Geçici Kabul tamamlanıncaya kadar, yaptığı bütün işleri iyi bir şekilde korumakla yükümlüdür. Bu süre içerisinde YÜKLENİCİ, kendi ikmal ve imalat hatasından doğacak bütün arıza, noksan, kusur ve hasarların giderilmesi veya tamamlanması masraflarını üstlenecektir. YÜKLENİCİ bu maddede anılan arıza, noksan, kusur ve hasarları, kendisinin fark etmediği hallerde, TUSAŞ tarafından bildirilen süre içerisinde gidermek veya tamamlamak mecburiyetindedir. Verilen süre içerisinde

YÜKLENİCİ bu işleri yapmadığı takdirde TUSAŞ, Sözleşmeyi feshetmeden bunları dilediği şekil, şart ve bedelle yaptırmaya, yaptığı harcamaları YÜKLENİCİ’nin teminatından veya TUSAŞ nezdindeki her türlü teminat, hakediş ve alacaklarından tahsil etmeye yetkilidir.

17.21 Arıza, eksik, kusur hasar vb. Sözleşme’ye aykırılıklar tesisin kullanılmasına engel olursa, engelin giderilmesinden başlayarak TUSAŞ tarafından tespit edilecek belli bir süre garanti süresine ilave edilir.

17.22 YÜKLENİCİ çevre ile ilgili EK-7’de yer alan Çevre Yönetim Şartları’na ve tüm çevre hukuku mevzuatına uymak ve mevzuat gereği üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmekle yükümlüdür. Aksi halde TUSAŞ’ın maruz kalabileceği tüm zararlar da dahil olmak üzere doğacak tüm zararları defaten ve derhal tazmin etmekle yükümlüdür.

17.23 Temizlik işleri Sözleşme Bedeline dâhil olup ayrıca bedel ödenmeyecektir. YÜKLENİCİ, çalıştığı alanlardaki inşaat artıklarını kaldıracak ve inşaat bölgelerinin, inşaat sahası giriş/çıkışlarının ve kirlenmesine sebep olduğu diğer tüm bölgelerin günlük temizliğini sağlayacaktır. Bilhassa, Geçici Kabul’ün tamamlanmasından sonra ve kesin hakedişten önce YÜKLENİCİ İşyerindeki fazla malzeme ile inşaat kalıntılarını kaldırmak, kurduğu baraka, depo gibi geçici yapıları sökerek iş alanını temizlemekle yükümlüdür. Bu işler için YÜKLENİCİ’ye hiçbir bedel ödenmez.

17.24 YÜKLENİCİ, kendisinin veya Alt Yüklenicisinin İş Kanunu ile Sözleşme kapsamında uygulanması gereken tüm mevzuat ve uluslararası sözleşmelere uymak ve uyulmasını sağlamak zorundadır.

17.25 YÜKLENİCİ ve Alt Yüklenici’ler, İş’in fen ve sanat kurallarına uygun olarak yapılmasından sorumludur.

Hileli malzeme kullanılması ve benzeri nedenlerle ortaya çıkan zarar ve ziyandan, yapının tamamı için işe başlama tarihinden itibaren Kesin Kabul tarihine kadar sorumlu olacağı gibi, Kesin Kabul tarihinden itibaren de 15(onbeş) yılın sonuna kadar müştereken ve müteselsilen sorumludur. Bu zarar ve ziyan hukuki yollar ile YÜKLENİCİ ve Alt Yüklenici’lere ikmal ve tazmin ettirilir.

17.26 TUSAŞ’ın yazılı isteği üzerine YÜKLENİCİ, Alt Yüklenici ile olan sözleşmesini feshedecektir. Bu maddeye göre YÜKLENİCİ’nin Alt Yüklenicisi ile arasındaki sözleşmenin feshinden dolayı YÜKLENİCİ, TUSAŞ’tan herhangi bir zarar, ziyan ve süre uzatımı talep edemez.

17.27 İşbu Sözleşme’yi ifa ederken, İşyeri tesliminden Kesin Kabul tamamlanıncaya kadar geçen sürede İş’in ifası kapsamındaki tüm faaliyetler sırasında meydana gelebilecek bütün yaralanma, ölüm, kaza, hasar, ziyan, kaybolma ve zararların, mali, hukuki ve cezai bütün sorumluluk ve sonuçları tamamen YÜKLENİCİ’ye aittir. Bu sebeple TUSAŞ herhangi bir talep karşısında kalır ve/veya YÜKLENİCİ namına tazminat ödemek zorunda kalırsa, ödediği tutarları ödeme tarihinden itibaren yasal faizi ile birlikte YÜKLENİCİ’den tahsil etme hakkına sahiptir.

17.28 YÜKLENİCİ tarafından teslim/ifa edilen İşlerin, sunulan teknik ve idari dokümanların, TUSAŞ tarafından kabul edilmiş/onaylanmış olması YÜKLENİCİ’nin, Madde 17 gereklerini karşılamaya ilişkin sorumluluğunu ortadan kaldırmaz. TUSAŞ’ın, bu Sözleşme sebebiyle YÜKLENİCİ ya da Alt Yüklenicilere herhangi bir nedenle ödeme yapması gerekirse, yaptığı ödemeyi, ödeme tarihinden işleyecek yasal faizi ile birlikte müştereken ve müteselsilen tazmin eder.

17.29 Sözleşme kapsamında YÜKLENİCİ’nin TUSAŞ’a herhangi bir isim altında ödediği cezalar ve/veya tazminatlar, YÜKLENİCİ’yi Sözleşmenin ifası yükümlülüğünden kurtarmaz.

Benzer Belgeler