• Sonuç bulunamadı

Sık Sorulan Sorular ve Yanıtları 1 Uyuşturucu bağımlıları zayıf iradeli insanlar mıdır?

Bağımlılığın irade zayıflığıyla ilişkisi yoktur. Herkes bağımlı olabilir. Ancak birçok kişi bağımlı olduktan sonra maddeyi bırakmakta zorluklar yaşar.

2. Esrar bağımlılık yapar mı?

Esrar özellikle ruhsal bağımlılık yapar. Esrar bırakıldığı zaman rahatlayamama, huzursuzluk, uykusuzluk gibi yoksunluk belirtileri ortaya çıkar.

3. Alkol uykuyu düzenler mi?

Alkolün uykunun kalitesi üzerine olumlu değil olumsuz etkisi vardır.

4. Alkol cinselliği artırır mı?

İnsan üstündeki baskı ortadan kalktığı için daha rahat olur. Ancak alkolün cinselliğe kısa sürede doğrudan etkisi yoktur. Uzun dönemdeyse etkisi olumsuzdur.

5. Uyuşturucu maddeler serbest bırakılırsa sorun azalır mı?

Yasak olmanın getirdiği çekicilik kalkacağı için bu bir oranda sorunun çözümüne yardımcı olabilir. Ancak Türkiye gibi insanların uyuşturucuları yakından tanımadığı ve hakkında gerekli bilgiye sahip olmadığı bir ülkede, sorunun artmasına yol açması daha olasıdır.

6. Uyuşturucu kullanan arkadaşlarım var, ancak onlar ölmüyor?..

Bağımlılık bir süreçtir. Uyuşturucu maddeler de belirli bir süre içinde etkilerini göstermeye başlar.

7. İnsan uyuşturucu kullanımını denetleyebilir mi?

İnsan uyuşturucu madde kullanımını denetleyemez. Herkes bir süre uyuşturucu madde kullandıktan sonra bağımlı olabilir.

8. Alkolik kime denir?

Alkolik ile alkol bağımlısı aynı anlamı taşır.

9. Uyuşturucunun bedene verdiği zararlar ve insan psikolojisi üzerinde yarattığı etkiler nelerdir?

Uyuşturucu maddelerin beden üzerine etkileri kullanılan maddenin cinsine, kullanılan miktara ve kullanım süresine göre değişmektedir. Benzer şekilde psikolojik etkileri de farklıdır. Bazıları kişi üzerinde uyarıcı etki gösterirken bazıları uyuşturucu etki gösterir.

10. Uyuşturucunun tanımı, zararları, varsa yararları nelerdir?

Uyuşturucu maddeler dışarıdan alınan doğal veya sentetik maddelerdir. Kullanan kişide duygu değişikliklerine, algı, dikkat ve belleğin etkilenmesine veya davranış değişikliklerinin ortaya

çıkmasına neden olur. Uyuşturucu maddeler uyuşturucu özellikte olabileceği gibi uyarıcı da olabilir. Ancak bunların hepsine uyuşturucu maddeler denmektedir. Bu maddelerin etkileri farklılık

gösterebilirse de, oluşturdukları en önemli zarar bağımlılıktır. Eczanelerde yasal olarak bulunan, ancak doktor önerisi dışında kullanıldığı zaman bağımlılık yapabilen bazı ilaçlar da uyuşturucu madde kapsamına girer.

11. Bir uyuşturucu bağımlısına nasıl yardım edebiliriz, tedavi olması için nasıl ikna edebiliriz?

(Bu sorunun yanıtı soran kişinin yaşına göre değişir. Okul toplantılarında öğrenciler tarafından sık sorulan bir sorudur. Bu durumda yanıtı şu şekilde olmalıdır:) Uyuşturucu madde kullanan kişi arkadaşınızsa ona siz yardım edemezsiniz. Kullandığı maddeyi bıraktırmaya çalışmak sizi aşan bir sorumluktur. Ona yardım etmenin en uygun yolu, güvendiğiniz bir büyüğünüzden —bu ailesinden bir kişi veya okulda bir öğretmeniniz olabilir— yardım istemenizdir. Kişinin kullandığı maddenin yaşamı üzerindeki olumsuz etkileri görmesine ve bunun tedavi edilebilir bir rahatsızlık olduğunu fark

etmesine, sonuçta tedavi kurumlarına başvurmasına yardımcı olunabilir.

12. Türkiye'de uyuşturucu kullananların sayısı nedir?

Türkiye'de uyuşturucu madde kullananların sayısı bilinmemektedir. İstanbul'da lise öğrencileri

arasında yapılmış çeşitli anket çalışmaları vardır. 1996 yılında lise öğrencileri arasında hayatında en az bir kez esrar kullanma oranı %4.2 bulunmuştur. Yıllara göre karşılaştırıldığında uyuşturucu madde kullanımında bir artış olduğu görülmektedir.

13. Bir insan neden uyuşturucu kullanır?

Uyuşturucu maddeleri kullanmaya başlamada birçok etmen rol oynamaktadır. Ancak uyuşturucu maddeleri denemenin en sık nedeni meraktır. Arkadaş grubunun dışında kalmama, toplumdan farklı olma, sorunlarından bir süreliğine uzaklaşma gibi nedenler de etkili olmaktadır.

14. Uyuşturucunun her türlüsü bir kullanımda bağımlılık yapar mı?

Tüm uyuşturucu maddeler bir kullanımda bağımlılık yapmayabilir. Ancak uyuşturucu madde bağımlılığı gelişmiş kişilerle görüşüldüğünde, bunlarda bazı yanlış inançlar sonucunda bağımlılık geliştiği saptanmıştır. Kimse uyuşturucu madde kullanmaya bağımlı olacağını bilerek başlamaz. “Bir defadan bir şey çıkmaz”, “Ben kontrol edebilirim” gibi yanlış inançların bağımlılığın gelişmesinde önemli rolü vardır.

15. Uyuşturucu bağımlılığının tedavisi mümkün müdür?

Evet ve hayır. Bir bağımlı ömrünün sonuna kadar bağımlı olarak kalır, yani bağımlılıktan geriye dönüş yoktur. Ama bir bağımlı ömrünün sonuna kadar ayık bir bağımlı olarak da kalabilir. Bu anlamda tedavi mümkündür. Tabii bu zorlu bir süreçtir ve öncelikle kişinin tedavi olmak istemesini gerektirir. Tedavi için ilk koşul bu istektir.

16. Uyuşturucuyu bırakmak neden bu kadar zordur?

Bağımlılıkta, kullanılan madde kişide bedensel, ruhsal veya sosyal sorunlar yaratmasına karşın kullanım sürer ya da bırakma girişimlerinin ardından tekrar başlar. Bağımlılık uzun süreli tedavi gerektiren bir hastalıktır.

17. Uyuşturucu kullananlar nasıl tedavi edilir?

Uyuşturucu madde bağımlılığının tedavisinde ilk aşama vücuttan arındırma tedavisidir. Bu aşamada, madde vücuttan temizlenirken ortaya çıkan yoksunluk belirtileri tedavi edilir. Daha sonra bağımlılığa yönelik psikolojik tedaviler uygulanır.

18. Uyuşturucu kullanan biri neden ölür?

Her yaş grubundan insan uyuşturucu madde kullanabilir. Ancak uyuşturucu madde kullanmaya başlama konusunda en riskli yaş dilimi ergenlik dönemidir.

Madde Etkilerinin

Benzer Belgeler