• Sonuç bulunamadı

SONUÇLAR VE TARTIġMA

5.1. Sonuçlar

Bu yüksek lisans tezinde yeni yapılan bir hastane binasında kurulan trijenerasyon santralinin ana ekipmanları incelenmiĢ ve montaj ve iĢletmeye alma süreçleri gözlemlenmiĢtir. Test çalıĢması sonuçlarına göre trijeneratör santralinin elektrik ve ısı üretim kapasitesinin optimum seçilip seçilmediği incelenmiĢ ve santralin karlılığı ile sistem geri ödeme süresi incelenmiĢtir.

Bu amaçla hastanenin saatlik tüketim verileri incelenmiĢtir. YaklaĢık 70.000 m2 kapalı alana sahip 300 yatak kapasiteli hastane tesisi için belirlenen 2 x 400 kWe kurulu gücündeki trijeneratör santralinin ürettiği elektrik enerjisinin hastanenin ihtiyacını karĢılama kontrolü yapılmıĢtır. Santralden eĢanjörler vasıtası ile üretilen ısının hastane doğalgaz ve elektrik tüketimine sağladığı fayda tespit edilmiĢtir. Egzoz eĢanjörünün kapasite belirlenmesinin hastane ısıtma sistemi geri dönüĢ suyunun sıcaklığı ile doğrudan iliĢkili olduğu görülmüĢtür.

Santralin 1 saatlik ve yıllık karlılığı tespit edilerek geri ödeme süresi bulunmuĢtur. Santralin aylık çalıĢma süresinin mümkün olan en yüksek dereceye arttırılmasının geri ödeme süresini kısaltılması yönünde olumlu etkilediği görülmüĢtür.

Sonuç olarak trijeneratör sistemlerinin hastane tesislerinde enerji giderlerinde karlılık sağladığı görülmüĢtür. Bununla birlikte sistemin verimliliğin ve karlılığının ulusal ve uluslararası doğalgaz ve elektrik birim fiyatları ile güçlü Ģekilde iliĢkili olduğu anlaĢılmıĢtır. Ucuz doğalgaz birim fiyatı ile pahalı elektrik birim fiyatı sistemin karlılığını arttırırken tersi durumda karlılık azalmaktadır.

53 5.2. TartıĢma

Bu ve benzeri sistemler için ilk yatırım maliyeti geri ödeme süreleri kaynaklarda 2-3 yıl olarak belirlenmiĢtir (Ġmal vd. 2016). Tez konusu santralin geri ödeme süresi ise 3,9 yıl olarak tespit edilmiĢtir.

Ġncelenen santralde kullanılan doğalgaz motorlarının egzoz ısı üretim kapasitesi ile termodinamik denge hesabı ile ortaya çıkan eĢanjör kapasitesinin aynı olmadığı gözlenmiĢtir.

Sistemin ilkbahar ve sonbahar aylarındaki mevsim geçiĢleri döneminde çalıĢtırılmasında üretilen faydalı ısının kullanılabilmesi için yeni kullanım alanları tasarlanarak verimlilik artırıcı çözümler geliĢtirilmelidir. Aksi halde sistemin yıllık çalıĢma süresi azalacaktır.

5.3. Öneriler

Teorik hesaplama ve planlama ile tasarlanarak tesis edilmiĢ olan Trijenerasyon Santralinin tam kapasite çalıĢmaya baĢlaması ile birlikte uzun süreli iĢletme Ģartlarında çalıĢma verimliliği gözlemlenecektir.

Teze konu trijenerasyon santralinde kullanılmayacak Ģekilde tasarlanmıĢ olan doğalgaz jeneratörlerinin intercooler soğutma devrelerinden elde edilecek ısının ve yazın absorbsiyonlu soğutucu kullanımından artan ısının tedavi amaçlı (fizik tedavi hastalarında) sıcak su havuzlarında kullanılması için gerekli araĢtırma ve çalıĢmalar yapılacaktır.

Bölüm 3‟de de değinildiği üzere çalıĢma konusu sistemde kıĢ mevsimi çalıĢmasında trijenerasyon santralinden elde edilen ısı plakalı eĢanjörler üzerinden hastane ısıtma sistemine aktarılmaktadır. Bu plakalı eĢanjörlerin aradan kaldırılarak elde edilen sıcak suyun doğrudan hastane ısıtma sistemine verilebilmesi durumunda sistem verimliliğinin artırılması amaçlı çalıĢmalar yapılması ve böylece yatırımın geri ödeme süresinin kısaltılması hedeflenmektedir.

54

KAYNAKLAR

Acıbadem, S. H. T. A. ġ., 2010, 2010 Yılı Faaliyet Raporu, 56.

American History, 2017, Powering A Generation: Historical Power Generation.

Baloochy, B. ve Bozorgmehry, R., 2010, A Fuzzy Expert System for Converting Process Flow Diagrams to Piping and Instrumentation Diagrams, International Journal of Chemical Engineering and Applications, 1 (2), 206.

Bayındırlık ve Ġskân, B., 2010, BĠNALARDA ENERJĠ PERFORMANSI YÖNETMELĠĞĠ.

Blackburn, J., 1998, Protective Relaying Principles and Applications 2nd Edition New York Basel Marcel Dekker, Inc.

Casten, T. R., 1998, Turning off the heat. Why America must double energy efficiency to save money and reduce global warming.

Cho, W., Kim, J. ve Lee, K.-S., 2012, Combined heat and power unit capacity for high- heat to power ratio buildings without selling excess electricity to the grid, Energy, 38 (1), 354-361.

ComAp Control, 2017, https://www.comap-control.com.

Deutsche Gesellschaft, f. I. Z. G. G., 2016, Technology Cooperation in the Energy Sector, Cogeneration & Trigeneration – How to Produce Energy Efficiently, 99 - 101- 106.

Elektrik Piyasası Düzenleme Kurulu, 2017, 2016 Yılı Doğalgaz Piyasası Sektör Raporu. EPDK, E. P. D. K., 2017, Doğal Gazın Faturalandırmaya Esas SatıĢ Miktarının Tespiti

ve Faturalandırılmasına ĠliĢkin Esaslar Hakkında Tebliğ Eurostad DATA, 2015, http://www.cogeneurope.eu.

Filoğlu, E., 2011, Türkiye‟de Mikro Kojenerasyon, 2, Elektrik Tesisat Ulusal Kongresi Bildirileri.

Health Care Without Harm, 2013, POWERING THE FUTURE OF HEALTHCARE, 64.

55

Ġmal, M., Kısakesen, T. ve Kaya, A., 2016, Enerji Ekonomisi Açısından Kojenerasyon ve Trijenerasyon Teknolojilerinin Isıtma-Soğutma Kapasitelerinin Analizi, Kahramanmaras Sutcu Imam University Journal of Engineering Sciences, 19 (2), 9-19.

Kavvadias, K., Tosios, A. ve Maroulis, Z., 2010, Design of a combined heating, cooling and power system: Sizing, operation strategy selection and parametric analysis, Energy Conversion and Management, 51 (4), 833-845.

Korkut, I. Ö. ve ġekerci, H., 2015, ADA MODUNDA ÇALIġAN BĠR KOJENERASYON SĠSTEMĠNĠN HATA ANALĠZĠ.

Martínez-Lera, S. ve Ballester, J., 2010, A novel method for the design of CHCP (combined heat, cooling and power) systems for buildings, Energy, 35 (7), 2972- 2984.

Mobley, R. K., 2001, Plant engineer's handbook, Butterworth-Heinemann, p.

Muccillo, M., Gimelli, A. ve Sannino, R., 2015, Multi-objective optimization and sensitivity analysis of a cogeneration system for a hospital facility, Energy Procedia, 81, 585-596.

NSW Office of Environment, a. H., 2013, Energy Saver, ENERGY SAVER Cogeneration feasibility guide, 136.

Oh, S.-D., Oh, H.-S. ve Kwak, H.-Y., 2007, Economic evaluation for adoption of cogeneration system, Applied Energy, 84 (3), 266-278.

Özel, F. ve Çimen, F., 2003, Su Soğutma Kuleleri, TTDM Türk Tesisat Mühendisleri Derneği.

Özkaya, M., 1988, Yüksek gerilim tekniği, Ġstanbul Teknik Üniversitesi, p. Perkins Engine, 2017, www.perkins.com.

Pravadalıoğlu, S., Komisyonu, E. ve ġti, Ü. T. E. M. L., 2011, Yerinde Enerji Üretimi- Kojenerasyon Sistemleri.

Renedo, C., Ortiz, A., Manana, M., Silio, D. ve Perez, S., 2006, Study of different cogeneration alternatives for a Spanish hospital center, Energy and Buildings, 38 (5), 484-490.

56

Srikhirin, P., Aphornratana, S. ve Chungpaibulpatana, S., 2001, A review of absorption refrigeration technologies, Renewable and sustainable energy reviews, 5 (4), 343-372.

Stamford Power Generation, 2017, https://stamford-avk.com.

Türkiye Elektrik Ġletim A.ġ., 2015, TÜRKĠYE ELEKTRĠK ÜRETĠM-ĠLETĠM 2015 YILI ĠSTATĠSTĠKLERĠ.

Wurtz, W., 2000, Fundamentals of Cooling Tower Design, Process Cooling & Equipment.

Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü, 2014, Kojenerasyon ve MikrokojenerasyonTesislerinin Verimliliğinin Hesaplanmasına ĠliĢkin Usul Ve Esaslar Hakkında Tebliğ.

Ziher, D. ve Poredos, A., 2006, Economics of a trigeneration system in a hospital, Applied Thermal Engineering, 26 (7), 680-687.

Zor, K., Teke, A., Çelik, Ö. ve Latran, M. B., 2015a, Türkiye'de Gaz Motorlu Kojenerasyon ve Trijenerasyon Santralleri ile Elektrik Enerjisi Üretimi, IV. Elektrik Tesisat Ulusal Kongre ve Sergisi, 189-195.

Zor, K., Teke, A. ve Timur, O., 2015b, Developing a Software Program to Determine the Optimal Capacity Rating of Gas Engine Based Cogeneration and Trigeneration Plants for Unlicensed Generation of Electricity, 12.

57 ÖZGEÇMĠġ

Ersoy ÇETĠN 25.06.1974 tarihinde Edirne Ġli Süloğlu Ġlçesi Büyük Gerdelli Köyünde doğdu. Ġlköğrenimini B. Gerdelli Ġlköğretim Okulunda tamamladı. 1991 yılına Edirne 1. Murat Lisesi Matematik bölümünden, 1996 yılında Yıldız Üniversitesi Elektrik Mühendisliği bölümünden mezun oldu. Bitirme tezini “Trafolarda Bucholz Rölesi ile Koruma” konusunda yaptı. Stajlarını Edirne Meriç Tekstil Fabrikası ve Ġzmit Kaya Elektronik Ģirketinde yaptı.

Askerliğini Jandarma Komanda Tim Komutanı olarak Hakkari Çukurca‟da yaptı. ĠĢ hayatında sırasıyla; Ġzmit Gebze Makyal Enerji‟de jeneratör imalat/montaj mühendisi olarak, Edirne Türk Telekom Ġl Müdürlüğü tesis yüklenici firması Detel Telekom‟da Edirne Ģantiye Ģefi olarak çalıĢtı. 2000 yılında Devlet Memurluğu Sınavını (DMS) kazanarak TREDAġ‟a girdi. TREDAġ Edirne ĠĢletme Müdürlüğünde Proje Tesis ve MüĢteriler BaĢmühendisliği ve son olarak Teknik ġube Müdürlüğü görevlerini yürüttü.

2012 yılından beri Edirne Sultan 1. Murat Devlet Hastanesi‟nde sırası ile Teknik Birim Sorumlusu ve Klinik Mühendisliği Birim Sorumlusu olarak görev yapmaktadır.

Orta düzeyde Ġngilizce bilmektedir. Autocad, Solidworks ve Ofis programlarını kullanabilmektedir.

Bina otomasyonu ve tıbbi cihaz teknolojileri ilgi alanları arasındadır. Ersoy ÇETĠN, evli ve bir erkek ve bir kız çocuğu babasıdır.

Benzer Belgeler