• Sonuç bulunamadı

5. SONUÇLAR VE ÖNERİLER

5.1 Sonuçlar

Çalışma sonucunda toplam fenol içeriği çeşit ve yönteme bağlı olarak en fazla (p<0.01) atmosfer şartlarında kurutma yönteminde olup Akdeniz Yerli ve Topak Aşı çeşidinde tespit edilmiştir. Çeşitler karşılaştırıldığında, Akdeniz Yerli çeşidinin daha fazla (p<0.01) toplam fenol içeriğine sahip olduğu belirlenmiştir. Yöntemler karşılaştırıldığında ise; mikrodalga 540 W yönteminin daha fazla (p<0.01) toplam fenol içeriğine sahip olduğu belirlenmiştir.

% antioksidan aktivite değerleri; çeşit ve yönteme bağlı olarak en fazla kontrol yönteminde olup Gemlik çeşidi zeytin yaprağında tespit edilmiştir (p<0.01). Çeşitler karşılaştırıldığında, Gemlik çeşidinin daha fazla % antioksidan aktivitesine sahip olduğu belirlenmiştir (p<0.05). Yöntemler karşılaştırıldığında ise mikrodalga 540 W yönteminin daha fazla % antioksidan aktivitesine sahip olduğu belirlenmiştir (p<0.01).

Fenolik bileşenler ve miktarlarıda belirlenmiştir. Gallik asit miktarı; çeşit ve yönteme bağlı olarak en fazla (p<0.01) mikrodalga 360 W yönteminde olup Topak Aşı çeşidinde tespit edilmiştir. Çeşitler karşılaştırıldığında, Topak Aşı çeşidinin daha fazla (p<0.01) gallik asit içeriğine sahip olduğu belirlenmiştir. Yöntemler karşılaştırıldığında ise mikrodalga 360 W yönteminin daha fazla (p<0.01) gallik asit içeriğine sahip olduğu belirlenmiştir.

3,4-dihidroksibenzoik asit miktarı; çeşit ve yönteme bağlı olarak en fazla (p<0.01) mikrodalga 360 W yöntemi Topak Aşı çeşidinde tespit edilmiştir. Çeşitler karşılaştırıldığında, Akdeniz Yerli çeşidinin daha fazla (p<0.05) 3,4-dihidroksibenzoik asit içeriğine sahip olduğu belirlenmiştir. Yöntemler karşılaştırıldığında ise mikrodalga 360 W yönteminin daha fazla (p<0.01) 3,4-dihidroksibenzoik asit içeriğine sahip olduğu belirlenmiştir.

(+)-kateşin miktarı; çeşit ve yönteme bağlı olarak en fazla (p<0.01) etüv yöntemi Gemlik çeşidinde tespit edilmiştir. Çeşitler karşılaştırıldığında, Akdeniz Yerli çeşidinin daha fazla (p<0.01) (+)-kateşin içeriğine sahip olduğu belirlenmiştir. Yöntemler karşılaştırıldığında ise; atmosfer şartlarında kurutma yönteminin daha fazla (p<0.01) (+)-kateşin içeriğine sahip olduğu belirlenmiştir.

1,2-dihidroksibenzen miktarı; çeşit ve yönteme bağlı olarak en fazla (p<0.01) mikrodalga 360 W yöntemi ve Akdeniz Yerli çeşidinde tespit edilmiştir. Çeşitler

karşılaştırıldığında, Akdeniz Yerli çeşidinin daha fazla (p<0.01) 1,2-dihidroksibenzen içeriğine sahip olduğu belirlenmiştir. Yöntemler karşılaştırıldığında ise; atmosfer şartlarında kurutma yönteminin daha fazla (p<0.01) 1,2-dihidroksibenzen içeriğine sahip olduğu belirlenmiştir.

Sirinjik asit miktarı; çeşit ve yönteme bağlı olarak en fazla atmosfer şartlarında kurutma yöntemi olup Akdeniz Yerli çeşidinde tespit edilmiştir (p<0.01). Çeşitler karşılaştırıldığında, Akdeniz Yerli çeşidinin daha fazla (p<0.01) sirinjik asit içeriğine sahip olduğu belirlenmiştir. Yöntemler karşılaştırıldığında ise; atmosfer şartlarında kurutma yönteminin daha fazla (p<0.01) sirinjik asit içeriğine sahip olduğu belirlenmiştir.

Rutin trihidrat miktarı; çeşit ve yönteme bağlı olarak en fazla (p<0.01) mikrodalga 360 W yöntemi Sarı Ulak çeşidinde tespit edilmiştir. Çeşitler karşılaştırıldığında, Akdeniz Yerli çeşidinin daha fazla (p<0.01) rutin trihidrat içeriğine sahip olduğu belirlenmiştir. Yöntemler karşılaştırıldığında ise; mikrodalga 540 W yönteminin daha fazla (p<0.01) rutin trihidrat içeriğine sahip olduğu belirlenmiştir.

Trans-ferulik asit miktarı; çeşit ve yönteme bağlı olarak en fazla (p<0.01) mikrodalga 360 W yöntemi Akdeniz Yerli çeşidinde tespit edilmiştir. Çeşitler karşılaştırıldığında, Akdeniz Yerli çeşidinin daha fazla (p<0.01) trans-ferulik asit içeriğine sahip olduğu belirlenmiştir. Yöntemler karşılaştırıldığında ise; etüv yönteminin daha fazla (p<0.01) trans-ferulik asit içeriğine sahip olduğu belirlenmiştir.

Apigenin 7 glikozit miktarı; çeşit ve yönteme bağlı olarak en fazla (p<0.01) atmosfer şartlarında kurutma yöntemi Topak Aşı çeşidinde tespit edilmiştir. Çeşitler karşılaştırıldığında, Topak Aşı çeşidinin daha fazla (p<0.01) apigenin 7 glikozit içeriğine sahip olduğu belirlenmiştir. Yöntemler karşılaştırıldığında ise; mikrodalga 360 W yönteminin daha fazla (p<0.01) apigenin 7 glikozit içeriğine sahip olduğu belirlenmiştir.

Oleuropein miktarı; çeşit ve yönteme bağlı olarak en fazla (p<0.01) kontrol yöntemi Akdeniz Yerli çeşidinde tespit edilmiştir. Çeşitler karşılaştırıldığında, Akdeniz Yerli çeşidinin daha fazla (p<0.01) oleuropein içeriğine sahip olduğu belirlenmiştir. Yöntemler karşılaştırıldığında ise; kontrol yönteminin daha fazla (p<0.01) oleuropein içeriğine sahip olduğu belirlenmiştir.

Kuersetin miktarı; çeşit ve yönteme bağlı olarak en fazla (p<0.01) kontrol yöntemi Akdeniz Yerli çeşidinde tespit edilmiştir. Çeşitler karşılaştırıldığında, Akdeniz Yerli çeşidinin daha fazla (p<0.01) kuersetin içeriğine sahip olduğu belirlenmiştir.

Yöntemler karşılaştırıldığında ise; kontrol yönteminin daha fazla (p<0.01) kuersetin içeriğine sahip olduğu belirlenmiştir.

İsorhamnetin miktarı; çeşit ve yönteme bağlı olarak en fazla (p<0.01) kontrol yöntemi Gemlik çeşidinde tespit edilmiştir. Çeşitler karşılaştırıldığında, Sarı Ulak çeşidinin daha fazla (p<0.01) isorhamnetin içeriğine sahip olduğu belirlenmiştir. Yöntemler karşılaştırıldığında ise; kontrol yönteminin daha fazla (p<0.01) isorhamnetin içeriğine sahip olduğu belirlenmiştir.

Ca miktarı çeşit ve yönteme bağlı olarak en fazla (p<0.01) atmosfer yönteminde olup Sarı Ulak çeşidinde tespit edilmiştir. Çeşitler karşılaştırıldığında, Sarı Ulak çeşidinin daha fazla (p<0.01) Ca içeriğine sahip olduğu belirlenmiştir. Yöntemler karşılaştırıldığında ise; kontrol yönteminin daha fazla (p<0.05) Ca içeriğine sahip olduğu belirlenmiştir.

K miktarı çeşit ve yönteme bağlı olarak en fazla (p<0.01) mikrodalga 540 W yönteminde olup Sarı Ulak çeşidinde tespit edilmiştir. Çeşitler karşılaştırıldığında, Sarı Ulak çeşidinin daha fazla (p<0.01) K içeriğine sahip olduğu belirlenmiştir. Yöntemler karşılaştırıldığında ise; mikrodalga 360 W yönteminin daha fazla (p<0.01) K içeriğine sahip olduğu belirlenmiştir.

Mg miktarı çeşit ve yönteme bağlı olarak en fazla (p<0.01) atmosfer yönteminde olup Sarı Ulak çeşidinde tespit edilmiştir. Çeşitler karşılaştırıldığında, Sarı Ulak çeşidinin daha fazla (p<0.01) Mg içeriğine sahip olduğu belirlenmiştir. Yöntemler karşılaştırıldığında ise; mikrodalga 540 W yönteminin daha fazla (p<0.01) Mg içeriğine sahip olduğu belirlenmiştir.

P miktarı çeşit ve yönteme bağlı olarak en fazla (p>0.05) 360 W yönteminde olup Yağlık çeşidinde tespit edilmiştir. Çeşitler karşılaştırıldığında, Yağlık çeşidinin daha fazla (p<0.01) P içeriğine sahip olduğu belirlenmiştir. Yöntemler karşılaştırıldığında ise; mikrodalga 360 W yönteminin daha fazla (p<0.01) P içeriğine sahip olduğu belirlenmiştir.

S miktarı çeşit ve yönteme bağlı olarak en fazla (p<0.01) 360 W yönteminde olup Yağlık çeşidinde tespit edilmiştir. Çeşitler karşılaştırıldığında, Yağlık çeşidinin daha fazla (p<0.01) S içeriğine sahip olduğu belirlenmiştir. Yöntemler karşılaştırıldığında ise; mikrodalga 360 W yönteminin daha fazla (p>0.05) S içeriğine sahip olduğu belirlenmiştir.

Benzer Belgeler