• Sonuç bulunamadı

5. SONUÇLAR VE ÖNERİLER

5.1. Sonuçlar

5.1.1. Ön Test ve Son Test Sonuçlarının Deney Grubunda Cinsiyet Ayrımı Olmadan Karşılaştırılması

Deney grubunda gerçekleştirilen oyun etkinlikleri sonrasında çocuklar istenilen mesafede daha kısa sürede dengeyi korumuşlardır. Bu nedenle oyunun çocukların denge becerilerinin gelişimini kontrol grubuna nazaran olumlu yönde etkilediği söylenebilir.

Deney grubunda gerçekleştirilen oyun etkinlikleri sonrasında çocuklar istenilen mesafeyi sekerek daha kısa sürede almışlardır. Bu nedenle oyunun çocukların sekme becerilerinin gelişimini kontrol grubuna nazaran olumlu yönde etkilediği söylenebilir.

Deney grubunda gerçekleştirilen oyun etkinlikleri sonrasında çocuklar sıçrayarak daha fazla mesafe almışlardır. Bu nedenle oyunun çocukların sıçrama becerilerinin gelişimini kontrol grubuna nazaran olumlu yönde etkilediği söylenebilir.

Deney grubunda gerçekleştirilen oyun etkinlikleri sonrasında çocuklar istenilen mesafeyi koşarak daha kısa sürede almışlardır. Bu nedenle oyunun çocukların koşma becerilerinin gelişimini kontrol grubuna nazaran olumlu yönde etkilediği söylenebilir.

Deney grubunda gerçekleştirilen oyun etkinlikleri sonrasında çocukların yakalama becerilerini geliştirmede kontrol grubuna nazaran önemli bir etkiye sahip olmadığı söylenebilir. Deney grubunda gerçekleştirilen oyun etkinlikleri sonrasında çocuklar bulundukları noktadan daha uzağa atlamışlardır. Bu nedenle oyunun çocukların durarak uzun atlama becerilerinin gelişimini kontrol grubuna nazaran olumlu yönde etkilediği söylenebilir. Deney grubunda gerçekleştirilen oyun etkinlikleri sonrasında çocuklar tenis topunu daha uzak noktaya fırlatmışlardır. Bu nedenle oyunun çocukların tenis topu fırlatma becerilerinin gelişimini kontrol grubuna nazaran olumlu yönde etkilediği söylenebilir.

98

5.1.2. Ön Test ve Son Test Sonuçlarının Kontrol Grubunda Cinsiyet Ayrımı Olmadan Karşılaştırılması

Kontrol grubunda öğretmen planlarında yer alan etkinlikler sonrasında çocuklar istenilen mesafede daha kısa sürede dengeyi korumuşlardır. Kontrol grubunda öğretmen planlarında yer alan etkinlikler sonrasında çocuklar istenilen mesafeyi sekerek daha kısa sürede almışlardır. Kontrol grubunda öğretmen planlarında yer alan etkinlikler sonrasında çocuklar sıçrayarak daha fazla mesafe almışlardır.

Kontrol grubunda öğretmen planlarında yer alan etkinlikler sonrasında çocuklar istenilen mesafeyi koşarak daha kısa sürede almışlardır. Kontrol grubunda öğretmen planlarında yer alan etkinlikler sonrasında çocuklar topu yakalama sırasında geriye daha fazla kaçamamışlardır. Kontrol grubunda öğretmen planlarında yer alan etkinlikler sonrasında çocuklar bulundukları noktadan daha uzağa atlamışlardır. Kontrol grubunda öğretmen planlarında yer alan etkinlikler sonrasında çocuklar tenis topunu daha uzak noktaya fırlatmışlardır.

5.1.3. Ön Test ve Son Test Sonuçlarının Deney Grubunda Yaşa (ay) Göre Karşılaştırılması

Çocukların yaşları ile denge becerileri arasında düşük düzeyde, negatif ve anlamsız bir ilişki olduğu görülmektedir. Buna göre yaş (ay) arttıkça denge becerisinin azaldığı söylenebilir. Çocukların yaşları ile sekme becerileri arasında düşük düzeyde, pozitif ve anlamsız bir ilişki olduğu görülmektedir. Buna göre yaş (ay) arttıkça sekme becerisinin de arttığı söylenebilir. Çocukların yaşları ile sıçrama becerileri arasında yüksek düzeyde, pozitif ve anlamsız bir ilişki olduğu görülmektedir. Buna göre yaş (ay) arttıkça sekme becerisinin de arttığı söylenebilir. Çocukların yaşları ile koşma becerileri arasında yüksek düzeyde, pozitif ve anlamsız bir ilişki olduğu görülmektedir. Buna göre yaş (ay) arttıkça koşma becerisinin de arttığı söylenebilir.

Çocukların yaşları ile yakalama becerileri arasında düşük düzeyde, pozitif ve anlamsız bir ilişki olduğu görülmektedir. Buna göre yaş (ay) arttıkça yakalama becerisinin de arttığı söylenebilir. Çocukların yaşları ile durarak uzun atlama becerileri arasında düşük düzeyde, pozitif ve anlamsız bir ilişki olduğu görülmektedir. Buna göre yaş (ay) arttıkça durarak uzun atlama becerisinin de arttığı söylenebilir. Çocukların yaşları ile tenis topu fırlatma becerileri arasında düşük düzeyde, negatif ve anlamsız bir

99

ilişki olduğu görülmektedir. Buna göre yaş (ay) arttıkça tenis topu fırlatma becerisinin azaldığı söylenebilir.

5.1.4. Ön Test ve Son Test Sonuçlarının Deney Grubunda Boya Göre Karşılaştırılması

Çocukların boyları ile denge becerileri arasında yüksek düzeyde, negatif ve anlamsız bir ilişki olduğu görülmektedir. Buna göre boy arttıkça denge becerisinin azaldığı söylenebilir. Çocukların boyları ile sekme becerileri arasında yüksek düzeyde, pozitif ve anlamsız bir ilişki olduğu görülmektedir. Buna göre boy arttıkça sekme becerisinin de arttığı söylenebilir. Çocukların boyları ile sıçrama becerileri arasında yüksek düzeyde, pozitif ve anlamsız bir ilişki olduğu görülmektedir. Buna göre boy arttıkça sıçrama becerisinin de arttığı söylenebilir.

Çocukların boyları ile koşma becerileri arasında yüksek düzeyde, pozitif ve anlamsız bir ilişki olduğu görülmektedir. Buna göre boy arttıkça koşma becerisinin de arttığı söylenebilir. Çocukların boyları ile yakalama becerileri arasında yüksek düzeyde, pozitif ve anlamsız bir ilişki olduğu görülmektedir. Buna göre boy arttıkça yakalama becerisinin de arttığı söylenebilir. Çocukların boyları ile durarak uzun atlama becerileri arasında yüksek düzeyde, pozitif ve anlamsız bir ilişki olduğu görülmektedir. Buna göre boy arttıkça durarak uzun atlama becerisinin de arttığı söylenebilir. Çocukların boyları ile tenis topu fırlatma becerileri arasında düşük düzeyde, negatif ve anlamsız bir ilişki olduğu görülmektedir. Buna göre boy arttıkça tenis topu fırlatma becerisinin azaldığı söylenebilir.

5.1.5. Ön Test ve Son Test Sonuçlarının Deney Grubunda Kiloya Göre Karşılaştırılması

Çocukların kiloları ile denge becerileri arasında yüksek düzeyde, pozitif ve anlamsız bir ilişki olduğu görülmektedir. Buna göre kilo arttıkça denge becerisinin de arttığı söylenebilir; ancak denge becerisindeki artış önemsizdir. Çocukların kiloları ile sekme becerileri arasında yüksek düzeyde, pozitif ve anlamsız bir ilişki olduğu görülmektedir. Buna göre kilo arttıkça sekme becerisinin de arttığı söylenebilir; ancak sekme becerisindeki artış önemsizdir. Çocukların kiloları ile sıçrama becerileri arasında yüksek düzeyde, pozitif ve anlamsız bir ilişki olduğu görülmektedir. Buna göre kilo

100

arttıkça sıçrama becerisinin de arttığı söylenebilir; ancak sıçrama becerisindeki artış önemsizdir.

Çocukların kiloları ile koşma becerileri arasında yüksek düzeyde, pozitif ve anlamsız bir ilişki olduğu görülmektedir. Buna göre kilo arttıkça koşma becerisinin de arttığı söylenebilir; ancak tenis topu fırlatma becerisindeki artış önemsizdir. Çocukların kiloları ile yakalama becerileri arasında yüksek düzeyde, pozitif ve anlamsız bir ilişki olduğu görülmektedir. Buna göre kilo arttıkça yakalama becerisinin de arttığı söylenebilir; ancak yakalama becerisindeki artış önemsizdir.

Çocukların kiloları ile durarak uzun atlama becerileri arasında yüksek düzeyde, pozitif ve anlamsız bir ilişki olduğu görülmektedir. Buna göre kilo arttıkça koşma becerisinin de arttığı söylenebilir; ancak durarak uzun atlama becerisindeki artış önemsizdir. Çocukların kiloları ile tenis topu fırlatma becerileri arasında yüksek düzeyde, pozitif ve anlamsız bir ilişki olduğu görülmektedir. Buna göre kilo arttıkça tenis topu fırlatma becerisinin de arttığı söylenebilir; ancak tenis topu fırlatma becerisindeki artış önemsizdir.

5.1.6. Ön Test ve Son Test Sonuçlarının Kızlar Deney Grubunda Karşılaştırılması Deney grubunda gerçekleştirilen oyun etkinlikleri sonrasında kız çocuklar istenilen mesafede daha kısa sürede dengeyi korumuşlardır. Bu nedenle oyunun çocukların denge becerilerinin gelişimini olumlu yönde etkilediği ve bu etkinin anlamlı düzeyde olmadığı ortaya çıkmıştır. Deney grubunda gerçekleştirilen oyun etkinlikleri sonrasında kız çocuklar istenilen mesafeyi sekerek daha kısa sürede almışlardır. Bu nedenle oyunun çocukların sekme becerilerinin gelişimini olumlu yönde etkilediği ve bu etkinin anlamlı düzeyde olduğu ortaya çıkmıştır.

Deney grubunda gerçekleştirilen oyun etkinlikleri sonrasında kız çocuklar sıçrayarak daha fazla yükselmişlerdir. Bu nedenle oyunun çocukların sıçrama becerilerinin gelişimini olumlu yönde etkilediği ve bu etkinin kız çocuklarında anlamlı düzeyde olmadığı ortaya çıkmıştır. Deney grubunda gerçekleştirilen oyun etkinlikleri sonrasında kız çocuklar belirlenen mesafeyi koşarak daha kısa sürede almışlardır. Bu nedenle oyunun çocukların koşma becerilerinin gelişimini olumlu yönde etkilediği ve bu etkinin kız çocuklarında anlamlı düzeyde olduğu ortaya çıkmıştır.

Deney grubunda gerçekleştirilen oyun etkinlikleri sonrasında kız çocuklar topu yakalarken geriye daha fazla kaçmışlardır. Bu nedenle oyunun çocukların yakalama

101

becerilerinin gelişimini olumlu yönde etkilediği ve bu etkinin kız çocuklarında anlamlı düzeyde olmadığı ortaya çıkmıştır. Deney grubunun durarak uzun atlama becerisi ön test ve son test sonuçları arasında anlamlı farklılık bulunmamıştır (p=.892).

Gerçekleştirilen oyun etkinlikleri sonrasında çocuklar durarak uzun atlama daha fazla mesafe almışlardır. Bu nedenle oyunun çocukların durarak uzun atlama becerilerinin gelişimini olumlu yönde etkilediği ve bu etkinin kız çocuklarında anlamlı düzeyde olmadığı ortaya çıkmıştır. Deney grubunda gerçekleştirilen oyun etkinlikleri sonrasında kız çocuklar tenis topunu daha uzağa fırlatmışlardır. Bu nedenle oyunun çocukların tenis topu fırlatma becerilerinin gelişimini olumlu yönde etkilediği ve bu etkinin kız çocuklarında anlamlı düzeyde olmadığı ortaya çıkmıştır.

5.1.7. Ön Test ve Son Test Sonuçlarının Erkekler Deney Grubunda Karşılaştırılması

Deney grubunda gerçekleştirilen oyun etkinlikleri sonrasında erkek çocuklar istenilen mesafede daha kısa sürede dengeyi korumuşlardır. Bu nedenle oyunun erkek çocukların denge becerilerinin gelişimini olumlu yönde etkilediği ve bu etkinin erkek çocuklarda anlamlı düzeyde olduğu ortaya çıkmıştır. Deney grubunda gerçekleştirilen oyun etkinlikleri sonrasında kız çocuklar istenilen mesafeyi sekerek daha kısa sürede almışlardır. Bu nedenle oyunun çocukların sekme becerilerinin gelişimini olumlu yönde etkilediği ve bu etkinin erkeklerde anlamlı düzeyde olduğu ortaya çıkmıştır.

Deney grubunda gerçekleştirilen oyun etkinlikleri sonrasında erkek çocuklar sıçrayarak daha fazla yükselmişlerdir. Bu nedenle oyunun çocukların sıçrama becerilerinin gelişimini olumlu yönde etkilediği ve bu etkinin erkek çocuklarında anlamlı düzeyde olduğu ortaya çıkmıştır. Deney grubunda gerçekleştirilen oyun etkinlikleri sonrasında erkek çocuklar belirlenen mesafeyi koşarak daha kısa sürede almışlardır. Bu nedenle oyunun erkek çocukların koşma becerilerinin gelişimini olumlu yönde etkilediği ve bu etkinin erkek çocuklarda anlamlı düzeyde olmadığı ortaya çıkmıştır.

Deney grubunda gerçekleştirilen oyun etkinlikleri sonrasında erkek çocuklar topu yakalarken geriye daha az kaçmışlardır. Bu nedenle oyunun erkek çocukların yakalama becerilerinin gelişimini etkilemediği, bu etkinin erkek çocuklarda anlamlı düzeyde olmadığı ortaya çıkmıştır. Deney grubunda gerçekleştirilen oyun etkinlikleri sonrasında erkek çocuklar durarak uzun atlamada daha fazla mesafe almışlardır. Bu

102

nedenle oyunun erkek çocukların durarak uzun atlama becerilerinin gelişimini olumlu yönde etkilediği ve bu etkinin erkek çocuklarında anlamlı düzeyde olmadığı ortaya çıkmıştır. Deney grubunun tenis topu fırlatma becerisi ön test ve son test sonuçları arasında anlamlı farklılık bulunmamıştır (p=436). Gerçekleştirilen oyun etkinlikleri sonrasında çocuklar tenis topunu daha uzağa fırlatmışlardır. Bu nedenle oyunun erkek çocukların tenis topu fırlatma becerilerinin gelişimini olumlu yönde etkilediği ve bu etkinin erkek çocuklarında anlamlı düzeyde olmadığı ortaya çıkmıştır.

Benzer Belgeler