• Sonuç bulunamadı

5. SONUÇLAR VE ÖNERĠLER

5.1. Sonuçlar

Bu tez çalıĢması kapsamında elde edilen ön bilgiler I. Ulusal Fizik Eğitimi Kongresinde bildiri olarak sunulmuĢtur (Ertek, Ertek, GüneĢ, 2013). Daha sonra yukarıda belirtilen kongrede sunulan bildiri geniĢletilerek makale olarak yayınlanmıĢtır (Ertek, Ertek, GüneĢ, 2013).

„2011 yılında güncellenen Fizik Öğretim Programı yer verilen Problem Çözme Becerileri ile Bilimsel Süreç Becerileri arasında iliĢki var mı ?‟ Ģeklinde ifade edilen ana problem cümlesiile ilgili elde edilen sonuca göre, BSB ile PÇB aralarında iliĢki olduğu belirlenmiĢtir. Bu iliĢkinin düĢük düzeyde olduğu yapılan hesaplamalar sonucu ortaya çıkmıĢtır. BSB ile PÇB arasında iliĢkinin düĢük düzeyde olmasının pek çok sebebi olabilir. BSB ile PÇB aynı değildir. Fizik öğretim programında yer verilen PÇB oldukça geniĢ kapsamlıdır. Pek çok beceri kazanımı birleĢtirilerek PÇB baĢlığı altında fizik öğretim programında yer verilmiĢtir. Bu çalıĢmada kullanılan BSBÖT ise temel düzeydeki bilimsel süreç becerilerini içermektedir. Bu sınırlılıklar nedeniyle sonuçta BSB ile PÇB arasında düĢük düzeyde bir iliĢki çıkmıĢtır. Ayrıca, fizik dersleri pek çok okulda geleneksel öğretim yöntemleriyle anlatılmaya devam edilmektedir. Bu durum da Fizik Öğretim Programında bulunan beceri kazanımlarının öğrencilere kazandırılmasını olumsuz etkileyen bir husus olarak söylenebilir. Ayrıca fizik ders saatleri programda belirtilen bilgi ve beceri kazanımlarının tam anlamıyla verilebilmesi için yeterli değildir. Bu durum da öğretmenlerin beceri kazanımlarıyla ilgili etkinliklere yeterince yer verememesine sebep olabilir. Ancak burada önemli olan BSB ile PÇB arasında bir iliĢkinin olduğunun tespit edilmesidir. Fizik Öğretim Programı yer verilen PÇB‟ nin öğrencilerin tüm yaĢantıları boyunca ihtiyaç duyacakları bilimsel süreç becerilerini kazandırma konusunda etkili olduğu düĢünülmektedir.

84

Ġlgili alan yazını incelendiğinde, ülkemizde bu çalıĢmaya benzer bir çalıĢmaya rastlanmamıĢtır. Yurt dıĢında yapılan çalıĢmalardan ulaĢılabilenler incelendiğinde, bu çalıĢmada elde edilen veriler ile Chun ve Hua‟ nın (2002) çalıĢmalarında elde edilen verilerin tutarlı olduğu görülmüĢtür. Ayrıca Padilla ve diğerleri (1983), araĢtırmalarında bütünleĢtirici süreç becerileri ile soyut iĢlem becerileri arasında çok güçlü bir iliĢki bulmuĢlardır. Bu iki çalıĢmada elde edilen sonuçlar bu çalıĢmayı destekler niteliktedir.

Birinci, ikinci, dördüncü, sekizinci, dokuzuncu, onuncu, on birinci ve on ikinci alt problem ile ilgili elde edilen sonuçlara göre; düĢük düzeyde bir iliĢki olduğu bulunmuĢtur.

Üçüncü, beĢinci, altıncı ve yedinci alt problem ile ilgili elde edilen sonuçlara göre; anlamlı bir iliĢki bulunamamıĢtır.

On üçüncü, on dördüncü, on beĢinci ve on altıncı alt problem ile ilgili elde edilen sonuçlara göre; cinsiyete göre anlamlı bir fark yoktur.

Ġlgili alan yazın incelendiğinde, problem çözme becerilerini cinsiyet değiĢkenine göre inceleyen çalıĢmalar olduğu görülmektedir. Graybill (1975), çalıĢmasında erkeklerin problem çözme performanslarının kızlardan daha iyi olduğunu belirlemiĢtir. Saygılı (2000), Çilingir (2006), AteĢ (2008), Dündar‟ın (2009) ve Tümkaya ve diğerleri (2009) yaptıkları çalıĢmalarda ise problem çözme becerilerinde cinsiyet açısından anlamlı bir fark olmadığı belirtilmiĢtir. Adı geçen çalıĢmaların çoğunda elde edilen bulgular ile bu çalıĢmada elde edilen bulgular tutarlılık göstermektedir.

On yedinci alt problem ile ilgili elde edilen sonuca göre; bölgelere göre anlamlı fark olduğu bulunmuĢtur. Hangi bölgeler arasında ve hangi bölge lehine anlamlı fark olduğu belirlenmiĢtir. DOĞU KARADENĠZ ile KUZEYDOĞU ANADOLU ve BATI ANADOLU bölgeleri arasında DOĞU KARADENĠZ bölgesi lehine anlamlı fark vardır. ORTA ANADOLU ile KUZEYDOĞU ANADOLU ve BATI ANADOLU bölgeleri arasında ORTA ANADOLU bölgesi lehine anlamlı fark vardır. EGE ile BATI MARMARA, KUZEYDOĞU ANADOLU, AKDENĠZ, BATI ANADOLU ve GÜNEYDOĞU ANADOLU bölgeleri arasında EGE bölgesi lehine anlamlı fark vardır. ĠSTANBUL ile BATI MARMARA, KUZEYDOĞU ANADOLU, AKDENĠZ, BATI

85

ANADOLU ve GÜNEYDOĞU ANADOLU bölgeleri arasında ise ĠSTANBUL bölgesi lehine anlamlı fark vardır.

On sekizinci alt problem ile ilgili elde edilen sonuca göre; bölgelere göre anlamlı fark olduğu bulunmuĢtur. Hangi bölgeler arasında ve hangi bölge lehine anlamlı fark olduğu belirlenmiĢtir. PÇBÖ-1‟de DOĞU KARADENĠZ ile BATI ANADOLU ve GÜNEYDOĞU ANADOLU bölgeleri arasında DOĞU KARADENĠZ bölgesi lehine anlamlı fark vardır. ORTA ANADOLU ile BATI ANADOLU bölgeleri arasında ORTA ANADOLU bölgesi lehine anlamlı fark vardır. EGE ile BATI ANADOLU bölgeleri arasında EGE bölgesi lehine anlamı fark vardır. ĠSTANBUL ile BATI ANADOLU ve GÜNEYDOĞU ANADOLU bölgeleri arasında ĠSTANBUL bölgesi lehine anlamlı fark vardır.

On dokuzuncu alt problem ile ilgili elde edilen sonuca göre; bölgelere göre anlamlı fark olduğu bulunmuĢtur. Hangi bölgeler arasında ve hangi bölge lehine anlamlı fark olduğu belirlenmiĢtir. PÇBÖ-2‟de EGE ile BATI MARMARA, KUZEYDOĞU ANADOLU, AKDENĠZ, BATI ANADOLU bölgeleri arasında EGE bölgesi lehine anlamlı fark vardır. ĠSTANBUL ile BATI MARMARA, KUZEYDOĞU ANADOLU, BATI ANADOLU bölgeleri arasında ĠSTANBUL bölgesi lehine anlamlı fark vardır.

Yirminci alt problem ile ilgili elde edilen sonuca göre; bölgelere göre anlamlı fark olduğu bulunmuĢtur. Hangi bölgeler arasında ve hangi bölge lehine anlamlı fark olduğu belirlenmiĢtir. PÇBÖ-3‟de DOĞU MARMARA ile BATI ANADOLU bölgeleri arasında DOĞU MARMARA bölgesi lehine anlamlı fark vardır. DOĞU KARADENĠZ ile KUZEYDOĞU ANADOLU ve BATI ANADOLU bölgeleri arasında DOĞU KARADENĠZ bölgesi lehine anlamlı fark vardır. ORTA ANADOLU ile KUZEYDOĞU ANADOLU ve BATI ANADOLU bölgeleri arasında ORTA ANADOLU bölgesi lehine anlamlı fark vardır. EGE ile KUZEYDOĞU ANADOLU, BATI ANADOLU ve BATI KARADENĠZ bölgeleri arasında EGE bölgesi lehine anlamlı fark vardır. ĠSTANBUL ile KUZEYDOĞU ANADOLU, BATI ANADOLU ve BATI KARADENĠZ bölgeleri arasında ĠSTANBUL bölgesi lehine anlamlı fark vardır.

86 Yirmi birinci, yirmi ikinci, yirmi üçüncü, yirmi dördüncü ve yirmi beĢinci alt problem ile ilgili elde edilen sonuçlara göre; cinsiyete göre anlamlı fark vardır. Bu farkın kızlar lehine olduğu bulunmuĢtur.

Ġlgili alan yazını incelendiğinde BSB cinsiyete göre nasıl değiĢtiğini inceleyen pek çok çalıĢma olduğu görülmektedir. Beaumont-Walters ve Soyibo (2001), Ġpek (2010), BaĢdağ (2006), BaĢdağ ve GüneĢ (2006), Demir (2007), Korucuoğlu (2008), Karademir (2009), Kula (2011), Yıldırım ve diğerlerinin (2011) yaptığı çalıĢmalarda Bilimsel Süreç Becerilerinin geliĢiminde cinsiyet açısından anlamlı fark olmadığı söylenmektedir.

Bununla birlikte, Aydınlı (2007), Dökme ve Aydınlı (2009), Kandemir (2011), Karar ve Yenice‟nin (2012) yaptığı çalıĢmalarda ise Bilimsel Süreç Becerileri geliĢiminin - performanslarının cinsiyet açısından farklılık gösterdiğine dair bulgular elde edilmiĢtir. Adı geçen çalıĢmalarda elde edilen sonuçlar bu çalıĢmayla tutarlılık göstermektedir. Son yıllarda fen bilimleri baĢarısında kız öğrenciler lehine farklılaĢmaların olduğu görülmektedir (PISA, 2006). Bu bilgiler de çalıĢmamızı destekler niteliktedir.

Yirmi altıncı alt problem ile ilgili elde edilen sonuca göre; bölgelere göre anlamlı fark olduğu bulunmuĢtur. Hangi bölgeler arasında ve hangi bölge lehine anlamlı fark olduğu belirlenmiĢtir. Bu bilgiler Tablo 24‟ de verilmiĢtir.

Yirmi yedinci, yirmi sekizinci, yirmi dokuzuncu ve otuzuncu alt problem ile ilgili elde edilen sonuçlara göre; bölgelere göre anlamlı fark olduğu bulunmuĢtur. Hangi bölgeler arasında ve hangi bölge lehine anlamlı fark olduğu belirlenmiĢtir. Bu bilgiler Tablo 26‟ da toplu olarak verilmiĢtir.

Benzer Belgeler