• Sonuç bulunamadı

II. LİTERATÜR VE İLGİLİ ARAŞTIRMALAR

5.1. Sonuçlar

5.1.1. Seslere Dayalı Görsel Sözlük Belirleme Ölçeğinin Uygulanması Sonucu, Çocukların Görsel Sözlüklerinde, Seslere (e,l,a,t,i,n,o,r,m) Dayalı En Çok Bulunan Görsellere İlişkin Elde Edilen Sonuçlar

“e” sesine ilişkin çocukların görsel sözlüklerinde seslerin konumuna göre en çok tanıdığı görseller; ev (başta), kedi-domates (ortada), sandalye (sonda), kelebek (çift) görselleri olmuştur.

“l” sesine ilişkin çocukların görsel sözlüklerinde seslerin konumuna göre en çok tanıdığı görseller; limon (başta), balon-aslan (ortada), çatal (sonda), keloğlan (çift) görselleri olmuştur.

“a” sesine ilişkin çocukların görsel sözlüklerinde seslerin konumuna göre en çok tanıdığı görseller; at-arı (başta), çorap-kulak-kaşık (ortada), dondurma-yumurta (sonda), tavşan (çift) görselleri olmuştur.

“t” sesine ilişkin çocukların görsel sözlüklerinde seslerin konumuna göre en çok tanıdığı görseller; tarak (başta), anahtar-gazete (ortada), bulut-bisiklet-simit (sonda), patates (çift) görselleri olmuştur.

“i” sesine ilişkin çocukların görsel sözlüklerinde seslerin konumuna göre en çok tanıdığı görseller; inek (başta), diş-biber-çiçek (ortada), kedi (sonda), simit (çift)

görselleri olmuştur.

“n” sesine ilişkin çocukların görsel sözlüklerinde seslerin konumuna göre en çok tanıdığı görseller; nar (başta), güneş (ortada), burun (sonda), pantolon (çift) görselleri olmuştur.

90

“o” sesine ilişkin çocukların görsel sözlüklerinde seslerin konumuna göre en çok tanıdığı görseller; okul (başta), balon-çorap (ortada), palyaço (sonda), robot-otobüs (çift) görselleri olmuştur.

“r” sesine ilişkin çocukların görsel sözlüklerinde seslerin konumuna göre en çok tanıdığı görseller; robot (başta), araba-arı (ortada), biber-çadır (sonda), traktör (çift) görselleri olmuştur.

“m” sesine ilişkin çocukların görsel sözlüklerinde seslerin konumuna göre en çok tanıdığı görseller; muz (başta), ekmek (ortada), üzüm-kalem (sonda), mum (çift) görselleri olmuştur.

5.1.2. Araştırmaya Dâhil Edilen (E,L,A,T,İ,N,O,R,M) Seslere Ait Görsellerin Tanınması ve Bu Görseller İçindeki Seslerin Hissedilmesine İlişkin Elde Edilen Sonuçlar

Bu başlık altında araştırmaya dâhil ettiğimiz tüm sesler tek tek ele alınarak bu seslere ait görsellerin tanınması ve bu görseller içindeki seslerin hissedilmesine ilişkin sonuçlar verilecektir.

5.1.2.1. “E” Sesine Ait Görsellerin Tanınması ve Bu Görseller İçindeki Seslerin Hissedilmesine İlişkin Sonuçlar

Araştırmaya katılan öğrencilerin tamamı “e” sesine ait verilen bütün görselleri tanımışlardır. Öğrenciler “e” sesi için verilen görseller içinde “e” sesini en çok, sesin başta geçtiği görselde, daha sonra ise sırasıyla sesin çift, sonda ve ortada geçtiği görselde hissetmişlerdir.

5.1.2.2. “L” Sesine Ait Görsellerin Tanınması ve Bu Görseller İçindeki Seslerin Hissedilmesine İlişkin Sonuçlar

Araştırmaya katılan öğrencilerin büyük çoğunluğu “l” sesine ait verilen görselleri tanımışlardır. Öğrenciler “l” sesi için verilen görseller içinde “l” sesini en çok, sesin başta geçtiği görselde, daha sonra ise sırasıyla sesin sonda, çift ve ortada geçtiği görselde hissetmişlerdir.

91

5.1.2.3. “A” Sesine Ait Görsellerin Tanınması ve Bu Görseller İçindeki Seslerin Hissedilmesine İlişkin Sonuçlar

Araştırmaya katılan öğrencilerin büyük çoğunluğu “a” sesine ait verilen görselleri tanımışlardır. Öğrenciler “a” sesi için verilen görseller içinde “a” sesini en çok, sesin başta geçtiği görselde, daha sonra ise sırasıyla sesin çift, sonda ve ortada geçtiği görselde hissetmişlerdir.

5.1.2.4. “T” Sesine Ait Görsellerin Tanınması ve Bu Görseller İçindeki Seslerin Hissedilmesine İlişkin Sonuçlar

Araştırmaya katılan öğrencilerin büyük çoğunluğu “t” sesine ait verilen görselleri tanımışlardır. Öğrenciler “t” sesi için verilen görseller içinde “t” sesini en çok, sesin sonda geçtiği görselde, daha sonra ise sırasıyla sesin başta, çift ve ortada geçtiği görselde hissetmişlerdir.

5.1.2.5. “İ” Sesine Ait Görsellerin Tanınması ve Bu Görseller İçindeki Seslerin Hissedilmesine İlişkin Sonuçlar

Araştırmaya katılan öğrencilerin büyük çoğunluğu “i” sesine ait verilen görselleri tanımışlardır. Öğrenciler “i” sesi için verilen görseller içinde “i” sesini en çok, sesin başta geçtiği görselde, daha sonra ise sırasıyla sesin çift, sonda ve ortada geçtiği görselde hissetmişlerdir.

5.1.2.6. “N” Sesine Ait Görsellerin Tanınması ve Bu Görseller İçindeki Seslerin Hissedilmesine İlişkin Sonuçlar

Araştırmaya katılan öğrencilerin büyük çoğunluğu “n” sesine ait verilen görselleri tanımışlardır. Öğrenciler “n” sesi için verilen görseller içinde “n” sesini en çok, sesin başta geçtiği görselde, daha sonra ise sırasıyla sesin ortada, çift ve sonda geçtiği görselde hissetmişlerdir.

5.1.2.7. “O” Sesine Ait Görsellerin Tanınması ve Bu Görseller İçindeki Seslerin Hissedilmesine İlişkin Sonuçlar

Araştırmaya katılan öğrencilerin büyük çoğunluğu “o” sesine ait verilen görselleri tanımışlardır. Öğrenciler “o” sesi için verilen görseller içinde “o” sesini en çok, sesin başta geçtiği görselde, daha sonra ise sırasıyla sesin çift, sonda ve ortada geçtiği görselde hissetmişlerdir.

92

5.1.2.8. “R” Sesine Ait Görsellerin Tanınması ve Bu Görseller İçindeki Seslerin Hissedilmesine İlişkin Sonuçlar

Araştırmaya katılan öğrencilerin büyük çoğunluğu “r” sesine ait verilen görselleri tanımışlardır. Öğrenciler “r” sesi için verilen görseller içinde “r” sesini en çok, sesin çift geçtiği görselde, daha sonra ise sırasıyla sesin başta, ortada ve sonda geçtiği görselde hissetmişlerdir.

5.1.2.9. “M” Sesine Ait Görsellerin Tanınması ve Bu Görseller İçindeki Seslerin Hissedilmesine İlişkin Sonuçlar

Araştırmaya katılan öğrencilerin büyük çoğunluğu “m” sesine ait verilen görselleri tanımışlardır. Öğrenciler “m” sesi için verilen görseller içinde “m” sesini en çok, sesin çift geçtiği görselde, daha sonra ise sırasıyla sesin başta, sonda ve ortada geçtiği görselde hissetmişlerdir.

5.1.3. Araştırmaya Dâhil Edilen Tüm Seslerin (E,L,A,T,İ,N,O,R,M) Toplamına Ait Görsellerin Tanınması ve Bu Görseller İçindeki Seslerin Hissedilmesine İlişkin Sonuçlar

Öğrencilerin büyük çoğunluğu araştırmaya dâhil edilen tüm seslerin (e,l,a,t,i,n,o,r,m) toplamına ait görselleri tanımışlardır (başta: % 98,7, ortada: % 99,4, sonda: % 99,8, çift: % 97,7, çeldiriciler: % 99,3). Öğrencilerin tüm seslerin toplamına ait görseller içinde sesi hissetme durumuna baktığımızda, öğrenciler görseller içinde en çok, sesin başta geçtiği görsellerde sesi hissetmektedirler. Daha sonra ise sırasıyla sesin çift, sonda ve ortada geçtiği görsellerde sesi daha çok hissetmektedirler.

5.1.4. Araştırmaya Dahil Edilen Tüm Seslerin (E,L,A,T,İ,N,O,R,M) Toplamına Ait Görsellerin Tanınması ve Bu Görseller İçindeki Seslerin Hissedilmesine İlişkin Elde Edilen Bulguların Cinsiyet Değişkenine Göre Karşılaştırılmasına Yönelik Elde Edilen Sonuçlar

Araştırmaya katılan öğrencilerin cinsiyet değişkenine göre, sesin başta, ortada, sonda geçtiği görselleri ve çeldirici görselleri tanıma durumunda anlamlı bir fark bulunamazken, sesin çift geçtiği görselleri tanıma durumunda anlamlı bir fark ortaya çıkmıştır. Erkek öğrenciler, kız öğrencilere göre sesin çift geçtiği görselleri daha iyi tanımışlardır.

93

Araştırmaya katılan öğrencilerin cinsiyet değişkenine göre, sesin başta, ortada ve çift geçtiği görsellerde sesi hissetme durumunda anlamlı bir fark bulunmazken, sesin sonda geçtiği ve sesin geçmediği çeldirici görsellerde sesi hissetme durumunda anlamlı fark bulunmuştur. Sesin sonda geçtiği görsellerde erkek öğrenciler, kız öğrencilerden sesleri daha iyi hissetmektedir ve erkek öğrenciler, kız öğrencilere göre çeldirici görsellerde verilen sesin olmadığı daha iyi bilmektedir.

5.1.5. Araştırmaya Dahil Edilen Tüm Seslerin (E,L,A,T,İ,N,O,R,M) Toplamına Ait Görsellerin Tanınması ve Bu Görseller İçindeki Seslerin Hissedilmesine İlişkin Elde Edilen Bulguların Okul Öncesi Eğitim Süresi Değişkenine Göre Karşılaştırılmasına Yönelik Elde Edilen Sonuçlar

Araştırmaya katılan öğrencilerin okul öncesi eğitim süresi değişkenine göre, sesin başta, ortada, sonda ve çift geçtiği görselleri tanıma durumunda anlamlı bir fark bulunmazken, çeldirici görselleri tanıma durumunda anlamlı bir fark bulunmuştur. Okul öncesinde 2 ile 3 yıl eğitim alan öğrenciler, 1 yıl okul öncesi eğitim alan öğrencilere göre çeldirici görselleri daha iyi tanımıştır.

Araştırmaya katılan öğrencilerin okul öncesi eğitim süresi değişkenine göre, sesin ortada geçtiği görsellerde, sesi hissetme durumunda anlamlı bir fark bulunamazken, sesin başta, sonda, çift geçtiği görseller ile sesin geçmediği çeldirici görsellerde anlamlı bir fark bulunmuştur. Okul öncesinde 2 ile 3 yıl eğitim alan öğrenciler, 1 yıl okul öncesi eğitim alan öğrencilere göre çeldiricilerde verilen sesin olmadığını daha iyi bilmiş ve sesin başta, sonda ve çift geçtiği görsellerde sesleri daha iyi hissetmişlerdir.

5.1.6. Araştırmaya Dahil Edilen Tüm Seslerin (E,L,A,T,İ,N,O,R,M) Toplamına Ait Görsellerin Tanınması ve Bu Görseller İçindeki Seslerin Hissedilmesine İlişkin Elde Edilen Bulguların Okula Başlama Takvim Yaşı Değişkenine Göre Karşılaştırılmasına Yönelik Elde Edilen Sonuçlar

Araştırmaya katılan öğrencilerin okula başlama takvim yaşı değişkenine göre, sesin bütün konumlarına ait görselleri ve çeldirici görselleri tanıma durumunda anlamlı bir fark bulunamamıştır.

Araştırmaya katılan öğrencilerin okula başlama takvim yaşı değişkenine göre, sesin başta, ortada, sonda geçtiği görseller ve çeldirici görsellerde sesi hissetme

94

durumunda anlamlı bir fark bulunamazken, sesin çift geçtiği görsellerde sesi hissetme durumunda anlamlı bir fark bulunmuştur. Okula başlama takvim yaşı 72 ay ve üzeri olan öğrenciler, 71 ay ve altı takvim yaşına sahip öğrencilere göre sesin çift geçtiği görsellerde sesi daha iyi hissetmişlerdir.

5.1.7. Araştırmaya Dahil Edilen Tüm Seslerin (E,L,A,T,İ,N,O,R,M) Toplamına Ait Görsellerin Tanınması ve Bu Görseller İçindeki Seslerin Hissedilmesine İlişkin EldeEdilen Bulguların Okul Durumu ve Türü Değişkenine Göre Karşılaştırılmasına Yönelik Elde Edilen Sonuçlar

Araştırmaya katılan öğrencilerin okul durumu ve türü değişkenine göre, sesin başta, ortada, sonda ve çift geçtiği görselleri tanıma durumunda anlamlı bir fark bulunamazken, çeldirici görselleri tanıma durumunda anlamlı bir fark bulunmuştur. Sosyoekonomik yönden yüksek düzeydeki özel okula giden öğrenciler, diğer okullara giden öğrencilerden çeldirici görselleri daha iyi tanımışlardır.

Araştırmaya katılan öğrencilerin okul durumu ve türü değişkenine göre sesin başta, ortada, sonda, çift geçtiği görseller ile çeldirici görsellerde sesi hissetme durumunda anlamlı bir fark bulunmuştur. Sosyoekonomik yönden yüksek düzeydeki özel okula giden öğrenciler, diğer okullara giden öğrencilere göre çeldirici görsellerde verilen sesin olmadığını daha iyi bilmiş ve sesin başta, ortada, sonda ve çift geçtiği görsellerde sesleri daha iyi hissetmişlerdir.

Benzer Belgeler