• Sonuç bulunamadı

Bu çalışmada, Yedi İklim Türkçe Zenginleştirilmiş Kitap (Z-Kitap) Uygulaması ile New English File iTool Uygulaması çalıştığı platform, barındırdığı içerik, içeriklerin güncellenebilirliği, internet gereksinimleri, dosya boyutu ve taşınabilirlik, kullanıcı deneyimlerinin kaydedilmesi, sayfa yönetim araçları ve yardım ekranları ile etkinlik şablonları açısından incelenmiştir.

Platform açısından elde edilen bulgular incelendiğinde Yedi İklim Türkçe Z-Kitap Uygulaması’nın HTML5 olarak hazırlanmasından dolayı cep telefonu, tablet ve bilgisayar platformlarında çalışabildiği; New English File iTools Uygulaması’nın ise Flash Tabanlı ve kurulum gerektiren bir bilgisayar programı olarak tasarlandığı için sadece bilgisayarlarda çalışabildiği görülmüştür. Bu doğrultuda Yedi İklim Türkçe Z-Kitap Uygulaması’nda kullanılan HTML5 tasarımının, kullanıcıların uygulamaya her türlü platformdan ve bu platformlara bağlı olarak değişik mekânlardan ulaşabilmesi ve hazırlanan içeriklerin bilgisayar yazılımcılarına ihtiyaç duyulmaksızın düzenlenebilir olmasından dolayı daha kullanışlı olduğu tespit edilmiştir.

Uygulamaların barındırdığı içerikler açısından elde edilen bulgular incelendiğinde Yedi İklim Türkçe Z-Kitap Uygulaması’nda kaynak Türkçe öğretim setinin sadece ders kitaplarının z-kitap uygulamasına dönüştürüldüğü New Engslih File iTools Uygulaması’nda ise ders, çalışma, öğretmen kitaplarının tamamının z-kitap uygulamasına dönüştürüldüğü görülmüştür. Bu durum kullanıcıya daha fazla içerik

78 sunması açısından New English File iTools Uygulamasının daha kullanışlı olduğu yönünde değerlendirilmektedir.

Güncellenebilirlik açısından elde edilen bulgular incelendiğinde New English File iTools Uygulaması’nın Flash Tabanlı olmasından kaynaklı alan uzmanları tarafından güncellenemeyeceği sadece bilgisayar yazılımcıları tarafından yeniden yapılabileceği görülmektedir. Yedi İklim Türkçe Z-Kitap Uygulaması ise gerek HTML5 kodlanması gerek Tin Can standardında paket olarak hazırlanmasından dolayı alan uzmanları tarafından kolay bir şekilde güncellenebileceği görülmüştür. Bu durum Yedi İklim Türkçe Z-Kitap Uygulaması’nın özellikle okutmanlar açısından kullanışlılığını artırmaktadır.

İnternet gereksinimleri açısından elde edilen bulgulara bakıldığında Yedi İklim Türkçe Z-Kitap Uygulaması’nın çalışabilmesi için internetin bağlantısının zorunlu tutulması kullanıcı açısından bir dezavantaj olduğu görülmektedir. Her ne kadar uygulamanın çevrimdışı çalışabilen masaüstü uygulaması yapılmış olsa da bahse konu uygulamanın da Yunus Emre Enstitüsü tarafından belirlenen sürede tekrar internet bağlantısı istemesi bu dezavantajı ortadan kaldırmaya yetmediği düşünülmektedir. Diğer taraftan hiçbir internet bağlantısı ihtiyacı duymaksızın çalışabilen New English File iTools Uygulaması bu yönüyle kullanıcılara kesintisiz ve daha hızlı z-kitap deneyimi sunmaktadır.

Dosya boyutu ve uygulamanın taşınabilirliği noktasında elde edilen bulgular incelendiğinde New English File iTools Uygulaması’nın 3,4 GB’lık dosya boyutunun programı taşınabilir olmaktan uzaklaştırdığı ayrıca kurulum gerektirmesi ve kurulum işleminin kolay olmaması sebebiyle uygulamanın kullanışlılığını düşürdüğü görülmüştür. Yedi İklim Türkçe Z-Kitap Uygulaması ise 80 MB’lık dosya boyutuyla gerek internet gerek taşınabilir bellekler aracılığıyla kolayca taşınabilmektedir.

Uygulamanın kurulum gerektirmemesi, taşınabilir belleklerin içerisinde taşınabilmesi, erişilebilirlik ve kullanışlılık gibi özellikler Yedi İklim Türkçe Z-Kitap Uygulaması’nı daha kullanışlı hâle getirmektedir.

Kullanıcı deneyimlerinin kaydedilmesi noktasında New English File iTools uygulamasından bu yönde bir özellik bulunmamaktadır. Yedi İklim Türkçe Z-Kitap

79 Uygulaması ise gerek okutman kullanımlarını gerek öğrenci kullanımlarını kaydetmekte, kullanıcıların sistem üzerinde ne kadar zaman harcadığı, hangi etkinliklere ne kadar zaman ayırdığı, hangi etkinliklerin yapılıp yapılmadığı noktasında ayrıntılı bir şekilde rapor sunmaktadır. Bu doğrultuda okutmanlar tarafından öğrencilerin öğretim süreçlerini takip edebilme anlamında Yedi İklim Türkçe Z-Kitap Uygulaması daha kullanışlı olduğu görülmektedir.

Sayfa yönetim araçları ve yardım ekranlarına ilişkin bulgular incelendiğinde New English File iTools Uygulaması’nın gerek kullanım kolaylığı gerek sınıf içerisinde ihtiyaç duyulabilecek birtakım araçlar açısından daha kullanışlı olduğu görülmektedir.

Geri sayım aracı, kitabın belli bölümlerini kapatabilme, beyaz tahta uygulaması, tek sayfa ve çift sayfa özellikleri uygulamanın sınıf içerisindeki kullanılabilirliğini artırmaktadır. Ayrıca iTools Uygulaması için hazırlanan yardım ekranlarında program içerisinde yer alan düğmeler ve sistem özellikleri ayrıntılı bir şekilde resimli olarak anlatılmıştır. Yedi İklim Türkçe Z-Kitap Uygulaması ise sadece içeriğin kontrol edilebilmesine ilişkin bazı kontrolleri bünyesinde barındırmakta yardım sayfası olarak tek sayfalık bir animasyon ekranı verilmektedir. Bu doğrultuda New English File iTools Uygulaması özellikle sınıf içi kullanımda okutmanlara daha geniş imkânlar sunmaktadır.

Etkinlik şablonları açısından elde edilen bulgular incelendiğinde Yedi İklim Türkçe Z-Kitap Uygulaması’nın ders kitabındaki bütün içeriği etkileşimli hâle getirdiği, öğrencilerin etkinliklerle yaşantı geliştirmesine imkân verdiği, etkileşimli etkinlikler sayesinde öğretmenin olmadığı ortamlarda bile kullanıcıya geri bildirim verilebildiği, içeriklerin kitap tasarımında bağımsız olarak etkinlik şeklinde verildiği görülmektedir.

New English File iTools Uygulaması’nda ise kitapların içeriği etkileşimli hâle getirilmemiş sadece konu aralarında bazı alıştırma çalışmaları yapılmıştır. Etkinlik cevapları ve ses dosyalarını içerisinde bulunduğu uygulamada ayrıca kitapta yer almayan bazı bilgisayar oyunları ve ders notları bulunmaktadır. Bu doğrultuda Yedi İklim Türkçe Z-Kitap Uygulaması’nın kullanıcılara etkinlikle doğrudan etkileşime geçebilmesi açısından avantaj sağladığı görülmektedir.

Elde edilen bulgular aşağıdaki tabloda özet şekilde gösterilmiştir.

80 Alt Problemler Yedi İklim Türkçe New Ensligh File

1. Platform

Çoklu Cihaz, HTML5 Bilgisayar, Windows, Linux, MAC OS 2. İçerik 5 Ders Kitabı (A1’den,

C1’e kadar)

B1 Ders, Çalışma ve Öğretmen Kitabı 3. Güncellenebilirlik Uygulama ve içerik

güncellemesi Yok

4. İnternet gereksinimi İnternet gerekiyor İnternet gerekmiyor

5. Dosya boyutu ve

taşınabilirlik Portatif ve düşük boyutlu

Kurulum gerektiriyor ve taşınamıyor

6. Kullanıcı deneyimi TİNCAN Yok

7. Sayfa yönetimi Standart sayfa yönetim

araçları barındırıyor Standart ve özel sınıf içi araçlar barındırıyor 8. Etkinlik şablonları 8 farklı etkileşimli

etkinlik şablonu 5 farklı etkileşimli etkinlik şablonu