• Sonuç bulunamadı

Türkiye’nin yedi coğrafi bölgesinden rastgele seçilen yedi üniversitesinde ilköğretim matematik öğretmenliğinde öğrenim gören öğretmen adaylarının geometri alan dili başarı puanları ve geometriye yönelik tutumlarının incelendiği araştırmanın sonuçları aşağıda yer almaktadır.

5.1.1. İlköğretim Matematik Öğretmenliğinde Öğrenim Gören Öğretmen Adaylarının Geometri Alan Dili Başarıları

Araştırmanın birinci alt problemi, ilköğretim matematik öğretmen adaylarının geometri alan dili başarılarının öğrencilerin bazı kişisel özelliklerine göre değişiklik gösterip göstermedikleri ile alakalıdır. Bu alt problem altı alt kategoride aranmış ve bu problemlere ait bulgular incelendiğinde aşağıdaki sonuçlara varılmıştır.

 Öğretmen adaylarının cinsiyetlerinin geometri alan dili başarısına etkisinin olmadığı tespit edilmiştir.

 Katılımcıların mezun oldukları ortaöğretim kurumunun, geometri alan dili başarısını etkilemediği sonucuna varılmıştır.

 Öğretmen adaylarının birinci veya ikinci öğretimde öğrenim görüyor olması geometri alan dili başarısını etkilememektedir.

 Katılımcıların sınıf düzeyi geometri alan dili başarını etkilemektedir. 2. ve 3. sınıfların birbirlerine denk ve her iki sınıftaki öğrencilerin de 4. sınıflara göre daha başarılı oldukları tespit edilmiştir.

 Yaş değişkeninin öğretmen adaylarının geometri alan dili başarısını etkilememektedir.

 Adayların alanlarıyla ilgili herhangi bir yerde çalışıp çalışmamaları onların geometri alan dili başarısını etkilememiştir.

5.1.2. İlköğretim Matematik Öğretmenliğinde Öğrenim Gören Öğretmen Adaylarının Geometri Alan Diline Yönelik Tutumları

Araştırmanın ikinci alt problemi, ilköğretim matematik öğretmen adaylarının geometri alan diline yönelik tutumlarının öğrencilerin bazı kişisel özelliklerine göre değişiklik gösterip göstermedikleri ile alakalıdır. Bu alt problem altı alt kategoride aranmış ve bu problemlere ait bulgular incelendiğinde aşağıdaki sonuçlara varılmıştır.

 Öğretmen adaylarının cinsiyetlerinin geometri alan diline yönelik tutumlarına etkisinin olmadığı tespit edilmiştir

 Katılımcıların mezun oldukları ortaöğretim kurumunun, geometri alan diline yönelik tutumlarını etkilemediği sonucuna varılmıştır.

 Öğretmen adaylarının birinci veya ikinci öğretimde öğrenim görüyor olması geometri alan diline yönelik tutumlarını etkilememektedir.

 Katılımcıların sınıf düzeyi geometri alan diline yönelik tutumlarını etkilememektedir.

 Yaş değişkeninin öğretmen adaylarının geometri alan diline yönelik tutumlarını etkilememektedir.

 Adayların alanlarıyla ilgili herhangi bir yerde çalışıp çalışmamaları onların geometri alan diline yönelik tutumlarını etkilememiştir.

5.1.3. İlköğretim Matematik Öğretmenliğinde Öğrenim Gören Öğretmen Adaylarının Geometri Alan Diline Yönelik Tutumları Ve Başarıları Arasındaki İlişki

Araştırmanın üçüncü alt problemi ilköğretim matematik öğretmenliğinde öğrenim gören öğretmen adaylarının geometri alan diline yönelik tutumları ve başarıları arasında bir ilişki olup olmadığı ile ilgilidir.

Bu probleme yönelik bulgular incelendiğinde; adaylarının geometri alan dilini kullanmalarına yönelik tutumları ve başarıları arasında zayıf düzeyde pozitif yönlü ve anlamlı bir ilişki olduğu tespit edilmiştir.

5.1.4. İlköğretim Matematik Öğretmenliğinde Öğrenim Gören Öğretmen Adaylarının Geometri Alan Dili Başarılarının Bölgelere Göre Dağılımı Araştırmanın dördüncü alt problemi Türkiye’nin yedi coğrafi bölgesinden rastgele seçilen yedi üniversitesinde ilköğretim matematik öğretmenliğinde öğrenim gören öğretmen adaylarının geometri alan dili başarılarının bölgelere göre nasıl bir dağılım gösterdiğine yöneliktir.

En başarılı üniversite İç Anadolu Bölgesi’nden Gazi Üniversitesi iken, başarısı en düşük üniversite Güney Doğu Anadolu Bölgesi’nden Dicle Üniversitesi olmuştur.

5.1.5. İlköğretim Matematik Öğretmenliğinde Öğrenim Gören Öğretmen Adaylarının Geometri Alan Dilini Kullanmalarına Yönelik Tutumlarının Bölgelere Göre Dağılımı

Araştırmanın beşinci alt problemi Türkiye’nin yedi coğrafi bölgesinden rastgele seçilen yedi üniversitesinde ilköğretim matematik öğretmenliğinde öğrenim gören öğretmen adaylarının geometri alan dilini kullanmalarına yönelik tutumlarının bölgelere göre nasıl bir dağılım gösterdiğine yöneliktir.

Geometri alan diline yönelik tutum puanı en yüksek üniversite Güney Doğu Anadolu Bölgesi’nden Dicle Üniversitesi iken, tutum puanı en düşük üniversite Marmara Bölgesi’nden Sakarya Üniversitesi olmuştur.

Dördüncü ve beşinci problemin sonucundan Dicle Üniversitesi’ndeki öğrenciler geometrik alan dilini kullanmaya yönelik tutumları yüksek olmasına rağmen başarısı en düşük üniversite olmuştur.

5.1.6. İlköğretim Matematik Öğretmenliğinde Öğrenim Gören Öğretmen Adaylarının Geometri Alan Dili Başarılarının Bazı Özellikler Açısından Bölgelere Göre Dağılımı

Araştırmanın altıncı alt problemi ilköğretim matematik öğretmen adaylarının, geometri alan dili başarı testi puanlarından elde edilen sonuçlara göre geometrik kavram ve tanım bilgisi başarılarının, verilen matematiksel sembolleri, kuralları ve şekilleri sözel olarak ifade edebilme başarılarının ve sözel verilen ifadeyi matematiksel şekle, sembole ve kurala dönüştürebilme başarılarının bölgelere göre nasıl bir dağılım gösterdiğine yöneliktir.

 Geometrik kavram ve tanım bilgisi başarı puanı en yüksek üniversite İç Anadolu Bölgesi’nden Gazi Üniversitesi olurken, başarı puanı en düşük üniversite Akdeniz Bölgesi’nden Akdeniz Üniversitesi olmuştur.

 Verilen matematiksel sembolleri, kuralları ve şekilleri sözel olarak ifade edebilme başarı puanı en yüksek üniversite Ege Bölgesi’nden Dokuz Eylül Üniversitesi iken, başarı puanı en düşük üniversite Güney Doğu Anadolu Bölgesi’nden Dicle Üniversitesi’dir.

 Sözel verilen ifadeyi matematiksel şekle, sembole ve kurala dönüştürebilme başarısı en yüksek üniversite İç Anadolu Bölgesi’nden Gazi Üniversitesi olurken, başarısı en düşük üniversite Güney Doğu Anadolu Bölgesi’nden Dicle Üniversitesi olmuştur.