• Sonuç bulunamadı

Görsel Sanatlar öğretmenlerinin Görsel Sanatlar Dersi Öğretim Programındaki görsel sanat kültürü öğrenme alanının uygulanmasına ilişkin görüşleri şu şekilde özetlemek mümkündür.

Yenilenen Görsel Sanatlar Dersi Öğretim Programına ilişkin olarak Görsel Sanatlar öğretmenlerinin tamamına yakını olumlu görüş bildirmişlerdir. Eski programlarla kıyaslanarak, yeni programın daha olumlu boyutlarının olduğunu dile getiren öğretmenler programı daha kapsamlı ve ayrıntılı olması bakımından ve sadece uygulama boyutlarıyla değil aynı zamanda sanatın farklı boyutlarıyla ele alınmasından dolayı olumlu gördüklerini ifade etmişlerdir. Öğretmenlerin yarısı yeniliklerin öğrencilerin kişisel gelişimlerine ve sanata bakış açılarının gelişmesine fayda sağladığını belirtmişlerdir. Programın öğrencilere çok boyutlu düşünmelerini sağlama, yorum yapabilme ve kendini ifade edebilmeleri bakımından faydalı olduğunu dile getirmişlerdir. Program hakkındaki diğer görüşler; etkinliklerin daha uygulanabilir ve açıklayıcı olduğu ve öğretmenlerin mesleki gelişimlerini destekler nitelik taşıdığı yönündedir. Araştırmaya katılan öğretmenlerimiz arasında olumsuz görüş bildiren öğretmenler de olmuştur. Ancak sözkonusu olumsuz

83

görüşler yenilenen program içeriğinden değil, programın uygulanmak istendiği ortamın olumsuz koşullarından kaynaklanmıştır.

Programdaki öğrenme alanlarına ilişkin araştırmaya katılan Görsel Sanatlar öğretmenlerinin hemen hemen tamamı olumlu görüş belirtmişlerdir. Olumlu görüşleri dile getirirlerken öğrenme alınlarının programı daha nitelikli, kapsamlı ve kolay anlaşılan bir program olmasını sağladığını ifade etmişlerdir. Görsel Sanatlar öğretmenlerimizin öğrenme alanlarına yönelik diğer görüşleri ise; müze bilinci öğrenme alanının programda yer almasının faydalı olacağı, öğrenme alanları ile programı anlayıp uygulanmasının öğretmenler için kolay olduğu ve öğrenme alanlarının kişisel ve toplumsal gelişime faydası bulunduğu yönündedir.

Görsel Sanatlar öğrenme alanına ilişkin araştırmaya katılan Görsel Sanatlar öğretmenleri genelde öğrenme alanın faydalı ve önemli olduğunu düşünmektedirler. Öğretmenlerin çoğu görsel iletişim biçimlendirme öğrenme alanının kişileri ve toplumu olumlu yönde geliştirdiği ve değişmesine katkıda bulunduğu görüşünü paylaşmaktadırlar. Görsel Sanatlar öğretmenlerinin yarıya yakını görsel sanat öğrenme alanının kültürlü ve kaliteli insanlar yetiştirilmesinde önemini vurgulamış; bu öğrenme alanının öğrencilerin bakış açılarını değiştirdiğini, öğrencileri geliştirdiğini, eleştirel gözle bakma ve yorum yapabilme kabiliyeti kazandırdığını, özgüven duygularını ve görsel zekâlarını güçlendirdiğini, sanatı sevmelerini sağladığını belirtmişlerdir. Kimi Görsel Sanatlar öğretmenleri ise Görsel Sanat öğrenme alanının sanat eğitiminin kalitesini arttırdığı ve hayatın diğer alanları için gerekli olduğunu dile getirerek olumlu görüşte bulunmuşlardır. Görsel Sanatlar öğretmenleri uygulamada başarılı olabilmek için ilave eğitim alınması gerektiğini vurgulamak suretiyle, Görsel Sanatlar öğretmenlerinin alanla ilgili yeterliliklerini sorgulamışlardır.

Öğretmenler, görsel iletişim biçimlendirme öğrenme alanını oluşturan sanat disiplinlerinden estetik disiplinine yönelik olumlu görüş bildirmiş; estetik eğitiminin kişi ve toplumsal yapı için faydalı ve gerekli olduğunu savunmuşlardır. Estetik eğitiminin estetik duygusu gelişmiş, nitelikli ve zevki insanların yetiştirmek için önemli olduğuna dikkat çeken öğretmenler, böylelikle eğitimi alan kişilerin daha nitelikli toplumların oluşmasına katkı sağlayacağını, yaşadıkları alanları güzelleştireceklerini, mimari yapılardan, şehrin sokaklarına ve parklarına, evlerin dekorasyonundan insanların giyimlerine kadar birçok alana olumlu yansıma yapacağını ifade etmişlerdir. Görüş

84

bildiren öğretmenlerin tümü estetik disiplininin önemli olduğunu ve estetik eğitiminin de faydalı ve gerekli olduğunun altını çizmişlerdir.

Öğretmenlerin çoğu görsel iletişim-biçimlendirme öğrenme alanını yönelik uygulamalarında öğrencileri sanat galerilerine, resim sergilerine ve müzelere götürdüklerini söylemişlerdir.

Görsel iletişim-biçimlendirme öğrenme alanının uygulanmasında karşılaşılan sorunlara ilişkin olarak öğretmenlerin çoğunluğu tarafından belirtilen başlıca sorunlar; öğretmenlerin görsel iletişim-biçimlendirme öğrenme alanına yönelik eğitim eksiklikleri ve yetersizlikleri, sınıfların kalabalık oluşu, öğretmenlerin programı anlamakta ve etkinliklerinin amacının ne olduğunu, hangi sanat disiplinine yönelik olduklarını kendi kendilerine bilmede zorluk çektikleridir. Görsel Sanatlar öğretmenlerinin diğer sorunları ise; araç ve gereç materyal eksiklikleri, okulun fiziki altyapı eksiklikleri, öğretmenlerin yenilenen programa ilişkin bilgilendirilmemesi, öğretmenlere verilen seminerlerin amaçlarına ulaşmaması, ailelerin sosyo-ekonomik durumlarındaki yetersizlikleri, Görsel Sanatlar dersinin önemsenmemesi, ders saatinin etkinlikleri yapmada yetersiz olması, müze gezileri için gerekli işlemlerin zorluğu, somut ürünler çıkarma kaygısıyla görsel iletişim-biçimlendirme yönelik çalışmaları yapma zorluğudur.

Görsel iletişim-biçimlendirme öğrenme alanını uygulanmasına karşılaşılan sorunların çözülmesine yönelik öğretmenlerin büyük kısmı, öğretmenlerin eğitim görmesi gerektiğini vurgulamışlardır. Bir uzman tarafından öğretmenlere değişen programın ayrıntılı olarak anlatılması ve öğretmenlerin görsel iletişim-biçimlendirme öğrenme alanında bilinçlendirilmesi gerektiği yönünde görüşlerini bildirmişlerdir.

Öğretmenlerce sunulan bir diğer çözüm önerisi ise müze ve sergilere gezi düzenlemesinin kolaylaştırılması, haftalık ders saatinin arttırılması, programın sınıf öğretmenleri de düşünerek daha açıklayıcı bilgiler içererek hazırlanması, sınıf mevcutlarının azaltılması, okullara sanat atölyesi açılması, okul ortamının daha estetik düzenlenmesi, velilerin bilinçlendirilmesi, TEOG gibi sınavlarda sanat kültürüne yönelik soruların bulunmasıdır.

Benzer Belgeler