• Sonuç bulunamadı

4. DÖRDÜNCÜ BÖLÜM: VERİ ANALİZİ VE TARTIŞMA

4.5. Sonuçlar

Bu çalışma, çalışma başlığında da belirtildiği gibi, toplam kalite yönetimi ile maliyet yönetimi teknikleri arasındaki bütünleştirici ilişki olduğu ve Libya sanayi şirketlerinin performans iyileştirme konusundaki sınırsız iyileştirme olduğundan önem kazanmıştır. Bu araştırma, TKY literatürünü, maliyet yönetimi tekniklerini ve sınırsız iyileştirmeyi gözden geçirmeyi ve aynı zamanda Libya sanayi şirketlerinde performans iyileştirme üzerindeki etkilerini incelemeyi amaçlamaktadır. Ayrıca, önceki literatüre dayanan alternatif stratejiler çerçevesinde değişkenler ve performans iyileştirme arasındaki ilişkiler vurgulanmıştır. Bunun yanında, bu araştırma TKY'yi ve bunun performans iyileştirme ile olan ilişkisini keşfetmeye çalışılmıştır. Araştırmada, tüm araştırma çalışmasından farklı bir örnek birimi araştırmak için yapılandırılmış bir anket kullanıldı. Bu veri toplama aracı, araştırma konularında sembolik ve sistematik sorular içeriyordu. Tüm anket verileri SPSS yazılımı kullanılarak irdelenmiş ve araştırılmış, daha sonra da tartışma ile değerlendirilmiştir. Bu araştırma sonucunda aşağıdaki listelenen bazı sonuçlar çıkarmıştır:

• Sonuçlar, TKY ile Libyalı sanayi şirketlerinin performanslarının iyileştirilmesi arasında istatistiksel olarak anlamlı bir pozitif ilişki olduğunu göstermektedir. • Sonuçlar, Libya sanayi şirketlerinde TKY ile maliyet yönetimi teknikleri

arasında istatistiksel olarak anlamlı bir pozitif ilişki olduğunu göstermektedir. • Sonuçlar, Libya sanayi şirketlerinde maliyet yönetimi teknikleri ve performans

iyileştirme arasındaki istatistiksel anlamlı bir ilişki olduğunu göstermektedir. • Sonuçlar, Libya'daki sanayi şirketlerinde performansı iyileştirme ve sınırsız

performans arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki olduğunu göstermektedir.

• Saha çalışması, bu çalışmanın temel dayanağının geçerliliğini, organizasyonun hedeflerine ve amaçlarına ulaşılması için, TKY entegrasyonunun, maliyet yönetimi tekniklerinin ve sınırsız iyileştirmenin, TKY'nin takibinin ışığında maliyet azaltma ve performans iyileştirme hedeflerine ulaşmak ve hedeflerine ulaşmak için maliyet yönetimi teknikleri ile sağlanabileceğini yansıtmaktadır.

• TKY, modern bir konsepttir ve gereksinimlerini bilimsel ilkelere göre uygulayarak en üst düzeyde mükemmellik elde etmenin başarılı yollarından biridir.

• TKY sisteminin uygulanması, üretim süreçlerinin maliyetinde birden fazla tasarrufun faydalarını gerçekleştirme ve müşteri şikâyetlerini azaltma yeteneği sayesinde maliyet azaltma hedefine katkıda bulunur; bu da ürünlerin kalitesini yükseltmeye ve organizasyonların rekabetçi konumunu arttırırken performansı iyileştirmeye katkıda bulunur.

• TKY felsefesini uygulamanın net olumlu etkisi, satışlardaki sürekli artış, ardından da kârlardaki sürekli artış ile performansı arttırmaktır.

• İnsan sermayesinin yönetimine ve yatırımına olan ilgi, çalışanların performansında ve iş tatmini derecesinde bir iyileşmeye yol açarak, bölümün çalışanları işin özellikleri ve yüksek teknolojiye sahip olma konusundaki bilgisini yüksek tutmaya yönelik çabaları sayesinde yeni beceriler edinerek, ödüller ve teşvikler sağlar ve daha iyi performans ile memnuniyet ve yansıma hissi veren bir çalışma anlayışı ve takım ruhu yaratır.

• Libyalı sanayi şirketleri, rekabet avantajı elde etmek için kalitenin stratejik bir silah olarak önemini kabul ediyorlar. TKY felsefesini, organizasyonun performansını iyileştirme ve pazar payını sürdürme olasılığını artıracak bir dizi ilke ve özel düşünceye dayanan bir yönetim felsefesi olarak benimsemeyi amaçlamaktadır.

• Maliyet yönetimi, performans geliştirmede etkili kılan pek çok uygun tekniğe sahiptir, çünkü bu teknolojiler, maliyet yönetimi ve azaltmaya odaklanır, bu da artmış ve azami üretime neden olur. Aynı zamanda darboğazların olduğu noktalardaki performansın iyileştirilmesine odaklanır ve bu da bölümün bu konuda etkili kararlar almasına yardımcı olur ve sürekli iyileştirme ve enerjinin optimum kullanımı sürecini güçlendirir.

• Maliyet yönetimi tekniklerinin uygulanması, üretim veya satın alma ve fiyatlandırma kararları gibi karar verme süreci de dahil olmak üzere departmana ve çeşitli işlevlere yararlı bilgilerin sağlanmasına katkıda bulunur.

• Maliyet yönetimi, maliyet muhasebesi güncellemeleri, maliyet yönetimi teknikleri ile finansal veya finansal olmayan bilgiler olsun, organizasyonun yönetimi tarafından gerekli bilgileri sağlar.

• Maliyet yönetimi ve ortaya çıkan maliyet muhasebesi teknikleri, maliyetlerin nedensel ilişkilerini kullanarak ve organizasyon stratejilerinin sürdürülmesine yardımcı olacak faaliyetler aracılığı ve maliyet takibi yolu ile ürün maliyetinin doğru bir şekilde gösterilmesine, performansın kontrol edilmesine ve ölçülmesine yardımcı olur.

• Sınırsız iyileştirme, personel tekliflerinin nasıl değerlendirileceği, saygı gösterileceği ve ödüllendirileceği konusunda kültürler yaratır ve bu iyileştirmeler ve maliyet düşürme, tüm çalışanlar için hem hedef hem de vizyondur.

• Sonuçlar, araştırmanın performans iyileştirme ile ilgili olduğunu göstererek, başarı ve mükemmelliğe ulaşmada önemli bir etkisi olduğunu gösterdiği sınırsız iyileştirme uygulamasının önemini göstermektedir.

• Sınırsız iyileştirme uygulaması, operasyonel verimlilik seviyesine ulaşılmasına ve atık işlemlerinin maliyetlerini ve bertaraf edilmesine yol açar.

• Sınırsız iyileştirmenin temellerinden biri, örgüt kültürünün şirketlere yayılması ve çalışanların katılımını teşvik etmesidir.

• Bu çalışma, sanayi şirketlerindeki liderler ve yöneticiler için TKY, maliyet yönetimi teknikleri ve sınırsız iyileştirme arasındaki tamamlayıcılık ve karşılıklı bağımlılık ilişkisini anlama fırsatı verdi.

• Bu çalışma, şirketlerin performanslarının geliştirilmesinde TKY ve maliyet yönetimi tekniklerinin önemi hakkındaki teorik ve pratik literatürün tartışılması ve en yüksek performans iyileştirme seviyelerine ulaşmak için sınırsız iyileştirme fikrinin benimsenmesi yönünde bir adımdır.

Benzer Belgeler