• Sonuç bulunamadı

Bu bölümde, araştırmanın bulguları doğrultusunda ulaşılan sonuçlara ve bu sonuçlara yönelik önerilere yer verilmiştir.

6. 1. Sonuçlar

Bu araştırma ortaokuldaki öğrencilerin Van Hiele geometri düşünme düzeylerinin ve geometriye yönelik tutumlarının incelenmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir. Bu amaç doğrultusunda Trabzon ilindeki 2415 öğrenciye VHGT ve GTÖ uygulanarak öğrencilerin geometri düşünme düzeyleri ve geometriye yönelik tutumları cinsiyet, sınıf, anne-baba eğitim düzeyi, okulun bulunduğu yerleşim yeri, matematik dersi karne notu gibi demografik değişkenler açısından incelenmiştir. 6 haftalık veri toplama sürecinde elde edilen verilerin 0,05 anlamlılık düzeyine göre istatistiksel analizleri yapılarak alt problemlere ilişkin bulgulara ulaşılmıştır. Elde edilen bulgular doğrultusunda ulaşılan sonuçlar aşağıda verilmiştir:

 Ortaokulda öğrenim gören öğrencilerin büyük bölümünün Van Hiele geometri düşünme düzeyleri 3. seviyenin altında bulunmuştur. Buna göre 5. ve 6. sınıf öğrencilerinin ağırlıklı olarak 1. düzeyden 2. düzeye geçiş aşamasında oldukları, 7. ve 8. sınıf öğrencilerinin ise ağırlıklı olarak 2. düzeyde bulundukları saptanmıştır.

 Ortaokulda öğrenim gören öğrencilerin Van Hiele geometri düşünme düzeyleri cinsiyet değişkenine göre incelendiğinde kız öğrenciler lehine anlamlı bir fark bulunmuştur.

 Ortaokulda öğrenim gören öğrencilerin geometri tutumları cinsiyet değişkenine göre incelendiğinde kız öğrenciler lehine anlamlı bir fark bulunmuştur.

 Sınıf değişkeni açısından ortaokulda öğrenim gören öğrencilerin Van Hiele geometri düşünme düzeyleri arasında sınıf seviyesi yüksek olanın lehine anlamlı bir fark bulunmuştur.

 Sınıf değişkeni açısından ortaokulda öğrenim gören öğrencilerin geometri tutumları incelendiğinde 5., 6. ve 7. sınıflar arasında anlamlı bir fark bulunmaz iken 8.sınıflar ile diğer sınıflar arasında diğer sınıflar lehine anlamlı bir fark bulunmuştur.

 Baba eğitim durumu değişkeni açısından ortaokulda öğrenim gören öğrencilerin Van Hiele geometri düşünme düzeyleri arasında babasının eğitim düzeyi yüksek olanın lehine anlamlı bir fark bulunmuştur.

 Baba eğitim değişkeni açısından ortaokulda öğrenim gören öğrencilerin geometri tutumları arasında babasının eğitim düzeyi yüksek olanın lehine anlamlı bir fark bulunmuştur.

 Anne eğitim durumu değişkeni açısından ortaokulda öğrenim gören öğrencilerin Van Hiele geometri düşünme düzeyleri arasında annesinin eğitim düzeyi yüksek olanın lehine anlamlı bir fark bulunmuştur.

 Anne eğitim değişkeni açısından ortaokulda öğrenim gören öğrencilerin geometri tutumları incelendiğinde lisans ve lisansüstü eğitim düzeyleri arasında anlamlı bir fark bulunmaz iken diğer eğitim durumları arasında annesinin eğitim düzeyi yüksek olanın lehine anlamlı bir fark bulunmuştur.

 Okulun bulunduğu yerleşim yeri değişkeni açısından ortaokulda öğrenim gören öğrencilerin Van Hiele geometri düşünme düzeyleri arasında şehir merkezine yakın olanın lehine anlamlı bir fark bulunmuştur.

 Okulun bulunduğu yerleşim yeri açısından ortaokulda öğrenim gören öğrencilerin geometri tutumları arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır.

 Ortaokulda öğrenim gören öğrencilerin Van Hiele geometri düşünme düzeyleri ile karne notları arasında pozitif yönlü orta düzey bir ilişki olduğu belirlenmiştir.  Ortaokulda öğrenim gören öğrencilerin geometri tutumları ile karne notları

arasında pozitif yönlü orta düzey bir ilişki olduğu belirlenmiştir.

 Ortaokulda öğrenim gören öğrencilerin Van Hiele geometri düşünme düzeyleri ile geometri tutumları arasında pozitif yönlü orta düzey bir ilişki olduğu belirlenmiştir.

6. 2. Öneriler

Bu bölümde, araştırmanın sonuçlarına dayalı önerilere ve ileride yapılabilecek araştırmalara yönelik önerilere yer verilmiştir.

6. 2. 1. Araştırma Sonuçlarına Dayalı Öneriler

Araştırmaya katılan öğrencilerin Van Hiele geometri düşünme düzeylerinin genel olarak 3. seviyenin altında olduğu belirlenmiştir. Bu nedenle geometri öğretimine başlamadan önce öğrencilerin geometrik düşünme düzeylerinin belirlenmesi daha etkili öğrenme ortamlarını oluşturmaya yardımcı olacaktır. Ayrıca öğretim programındaki geometri konularının Van Hiele modeli dikkate alınarak gözden geçirilmesi ve tekrar düzenlenmesi faydalı olacaktır.

Araştırma sürecinde öğretmenlerin Van Hiele modeli hakkında yeterli bilgiye sahip olmadığı gözlemlenmiştir. Bu nedenle öğretmenlere Van Hiele modeline dayalı geometri öğretimi hakkında seminerler ve hizmet içi eğitimler verilmesi uygun olacaktır.

Araştırmada anne-babasının eğitim seviyesi düşük olan öğrencilerin geometri düşünme düzeylerinin ve geometriye yönelik tutumlarının istenilen seviyede olmadığı görülmüştür. Bu nedenle eğitim seviyeleri düşük olan anne-babalara eğitim hakkında bilgilendirme toplantılarının yapılması ve özel olarak matematiğe yönelik farkındalık oluşturulması öğrencilerin geometriye olan ilgilerini artırmada kolaylık sağlayacaktır.

Araştırmada okulun bulunduğu yerleşim yerinin öğrencilerin geometri düşünme düzeylerini etkilediği belirlenmiştir. Bu nedenle sosyo-ekonomik şartları düşük olan okulların olanaklarının iyileştirilmesi öğrencilerin geometri düşünme düzeylerinin gelişmesine katkı sağlayabileceği düşünülmektedir.

Araştırmada öğrencilerin geometriye karşı tutumları, Van Hiele düşünme düzeyleri ve karne notları arasında pozitif yönde orta düzey bir ilişkinin bulunduğu tespit edilmiştir. Bu nedenle eğitim kurumlarında öğrencilerin geometriye yönelik tutumlarını olumlu yönde etkileyecek sınıf içi çalışmalara ve etkinliklere yer verilmesi öğrencilerin geometri düşünme düzeylerinin gelişmesine ve akademik başarılarının yükselmesine katkı sağlayacaktır.

6. 2. 2. İleride Yapılabilecek Araştırmalara Yönelik Öneriler

Bu araştırma sadece ortaokul kademesindeki öğrencilerle gerçekleştirilmiştir. Benzer çalışmalar ilkokul, lise ve üniversite gibi diğer eğitim kademelerindeki öğrencileri kapsayacak şekilde yapılabilir.

Araştırma Trabzon ilinde yer alan okullar ile sınırlı kalmıştır. Farklı illerde veya bölgelerde uygulanması halinde farklı sonuçlar elde edilebilir ve bu araştırmanın sonuçlarıyla karşılaştırılabilir.

Araştırmada öğrencilerin gerek Van Hiele geometri düşünme düzeyleri gerekse geometriye yönelik tutumları çeşitli değişkenler açısından incelendiğinde anlamlı farklılıklar bulunmuştur. İlerde yapılacak çalışmalarda bu farklılıkların sebepleri nitel çalışmalar ile daha derinlemesine incelenebilir.

Bu araştırmada öğrencilerin okul öncesi eğitimi ailenin ekonomik durumu gibi etkenlere bakılmamıştır. İleride yapılacak olan çalışmalarda söz konusu bu özellikler dikkate alınabilir.

Bu çalışmada öğrencilerin Van Hiele geometri düşünme düzeylerini belirlemede Usiskin (1982) tarafından hazırlanan ve Duatepe (2000) tarafından Türkçeye çevrilen versiyonu kullanılmıştır. Her ne kadar test bu güne kadar birçok çalışmada kullanılmış ve

güvenirliği test edilmiş olsa da bu testte yer alan sorular daha iyi bir şekilde ifade edilebilir. Bu bağlamda ileride yapılacak çalışmalarda bu test dil ve anlaşılırlık bakımından revize edilebilir.

Benzer Belgeler