• Sonuç bulunamadı

1. Araştırma sonucunda, çalışmaya dahil edilen öğrencilerin beden eğitimi yatkınlıkları, beden eğitimine yönelik tutumları, beden eğitimine yönelik öz-yeterlikleri ve sosyal beceri düzeylerinin orta seviyenin üzerinde olduğu tespit edilmiştir.

2. Araştırma sonucunda cinsiyet değişkeni bakımından öğrencilerin beden eğitimi yatkınlıkları ve beden eğitimine ilişkin öz-yeterlikleri erkek öğrenciler lehine; sosyal beceri düzeyleri bakımındansa kadın öğrenciler lehine anlamlı düzeyde farklılaştığı; beden eğitimine ilişkin tutumlarınınsa cinsiyet değişkeni bakımından anlamlı düzeyde farklılık göstermediği tespit edilmiştir.

3. Katılımcıların beden eğitimi yatkınlıkları, beden eğitimine ilişkin tutum ve öz- yeterlikleri ile sosyal beceri düzeyleri sınıf düzeyleri daha düşük olanlar lehine anlamlı bir şekilde farklılık göstermediği tespit edilmiştir.

4. Öğrencilerin beden eğitimine yönelik tutumlarının anne eğitim durumu değişkeni bakımından annesi lise mezunu olanlar lehine anlamlı bir şekilde farklılaştığı; beden eğitimi yatkınlıkları, beden eğitimine ilişkin öz-yeterlikleri ve sosyal beceri düzeylerine göre ise anlamlı olarak farklılık göstermediği tespit edilmiştir.

5. Öğrencilerin beden eğitimine yönelik tutumları baba eğitim durumu değişkeni bakımından anlamlı düzeyde farklılaştığı; beden eğitimi yatkınlıkları, beden eğitimine ilişkin öz-yeterlikleri ve sosyal beceri düzeylerine göre anlamlı olarak farklılık göstermediği tespit edilmiştir.

6. Öğrencilerin beden eğitimine ilişkin tutumlarının beden eğitimi öğretmeni cinsiyeti değişkeni bakımından beden eğitimi öğretmeni kadın olan katılımcılar lehine anlamlı düzeyde farklılaştığı; beden eğitimi yatkınlıkları, beden eğitimine yönelik öz-yeterlikleri ve sosyal beceri düzeylerinin beden eğitimi öğretmeni cinsiyeti bakımından anlamlı olarak farklılık göstermediği tespit edilmiştir.

7. Öğrencilerin beden eğitimi yatkınlıkları ve beden eğitimine ilişkin öz-yeterlikleri ve beden eğitimine ilişkin tutumları ile sosyal beceri düzeylerinin beden eğitimi derslerinde ciddi bir yaralanma veya sakatlık yaşaya durumu bakımından farklılık göstermediği tespit edilmiştir.

8. Öğrencilerin beden eğitimine ilişkin yatkınlıkları, beden eğitimine yönelik öz- yeterlikleri ile sosyal beceri düzeyleri, ailesinde sporla ilgilenen (izleyici, sporcu, antrenör,

hakem gibi) birey bulunanlar lehine anlamlı düzeyde farklılaşırken; beden eğitimine ilişkin tutumlarının anlamlı bir şekilde farklılık göstermediği tespit edilmiştir.

9. Katılımcıların beden eğitimi yatkınlıkları, beden eğitimine dair öz-yeterlikleri ile sosyal beceri düzeyleri, okul spor takımlarında bulunan katılımcılar lehine anlamlı düzeyde farklılaşırken; beden eğitimine ilişkin tutumlarının anlamlı düzeyde farklılık göstermediği tespit edilmiştir.

10. Katılımcıların beden eğitimi yatkınlıkları, beden eğitimine ilişkin öz-yeterlikleri ile sosyal beceri düzeyleri, bir spor kulübünde lisanslı spor yapan katılımcılar lehine anlamlı düzeyde farklılaşırken; beden eğitimine ilişkin tutumlarının anlamlı olarak farklılık göstermediği tespit edilmiştir.

11. Katılımcıların sosyal beceri düzeyleri ile beden eğitimine ilişkin tutumları arasında pozitif yönde ve zayıf; sosyal beceri düzeyleri ile beden eğitimi yatkınlıkları ve beden eğitimi öz-yeterlikleri arasında pozitif yönde ve orta düzeyde bir ilişki olduğu tespit edilmiştir

12. Katılımcıların beden eğitimi yatkınlıkları, sosyal becerilerini %12 oranında açıkladığı tespit edilmiştir.

6. 2. Öneriler

6. 2. 1. Araştırma Sonuçlarına Dayalı Öneriler

1. Kadın öğrencilerin beden eğitimi yatkınlıkları ve öz-yeterlikleri ile erkek öğrencilerin sosyal beceri düzeylerini artıracak çalışmalar planlanabilir.

2. Erkeklerin beden eğitimi yatkınlıkları ile beden eğitimine yönelik öz-yeterliklerinin kadın katılımcılara göre daha yüksek; kadın öğrencilerin erkek öğrencilere göre daha yüksek sosyal beceri düzeyine sahip çıkmasının sebepleri ortaya konularak bu farklılıkları dengeleyebilecek plan, program, proje ve etkinliklerin planlanması gerektiği söylenebilir.

3. Öğrencilerin sınıf seviyeleri büyüdükçe azalan beden eğitimi yatkınlığı, tutum, öz- yeterlik ile sosyal beceri düzeyleri onları hareketsiz bir hayata sürükleyerek yaşam boyu fiziksel aktiviteye katılımlarını etkileyebileceğinden öğrencilerin bu konuda bilinçlendirilmesi ve beden eğitimine yatkınlıklarının, tutum, öz-yeterlik ve sosyal beceri düzeylerini arttırıcı çalışmaların planlanması gerektiği düşünülmektedir.

4. Beden eğitimi öğretmeni cinsiyeti kadın olan öğrencilerin beden eğitimi dersine dair edindikleri tutumlar daha yüksek olduğu değerlendirildiğinde ve aynı zamanda cinsiyet değişkeninin beden eğitimi dersine dair edinilen tutumlar ve öz-yeterlikler üstündeki etkileri göze alındığında, beden eğitimi öğretmenli lisans programlarının cinsiyet unsurunu dikkate alarak kontenjanları belirleyebileceği, kadınların beden eğitimi öğretmenliği mesleğine

ilgilerinin arttırabileceği, kadın beden eğitimi öğretmeni istihdamını artıracak bazı değişikliklere gidilebileceği, aynı zamanda öğrencilerin ortaokul öğreniminde kadın ve erkek beden eğitimi öğretmenlerinden de ayrı ayrı ders alabilmesine yönelik rotasyon uygulaması yapılabileceği değerlendirilmektedir.

5. Ailelerin, çocuklarla yakından ilgilenen ve onların davranışlarında önemli rollerinin olduğundan dolayı onların fiziksel aktivite ve spora yönelik tutum ve davranışlarının pozitif olması gerektiği düşünülmekte ve bu sebeple de ailelerin bu konuda bilinçlendirilmesine yönelik proje ve programların geliştirilmesi önerilmektedir.

6. Okul spor takımlarının nicelik ve niteliğinin artırılması ve öğrencilerin bu takımlara yetenekleri doğrultusunda katılımlarının sağlanması gerektiği ve bu sayede de fiziksel aktivite ve spor yapma alışkanlığı sağlanabileceği düşünülmektedir.

7. Öğrencilerin okul kulüplerinin yanı sıra okul dışında faaliyet gösteren mahalli, yerel ve bölgesel spor kulüplerine yetenekleri doğrultusunda yönlendirilerek lisanslı spor yapmalarının sağlanması onların beden eğitimine olan bakış açılarını değiştirerek fiziksel aktivite ve spor yapma alışkanlıklarını artırabilir.

8. Öğrencilerin beden eğitimi yatkınlıkları ve öz-yeterlikleri ile sosyal beceri düzeyleri arasında orta düzeyde ilişki olması, ayrıca beden eğitimi yatkınlığının sosyal becerilerin %12 oranında yordaması nedeniyle öğrencilerin beden eğitimi tutum ve öz-yeterlikleri artırılarak sosyal becerilerinin geliştirilebileceği söylenebilir.

6. 2. 2. İleride Yapılabilecek Araştırmalara Yönelik Öneriler

1. Çalışmadan elde edilen sonuçların nedenlerinin daha somut bir şekilde anlaşılabilmesi açısından öğrencilerin sosyal beceri düzeyleri ile beden eğitimi yatkınlıklarını kapsayan deneysel araştırmalar planlanabilir.

2. Araştırmanın sadece Artvin ili Arhavi ilçesinde öğrenim gören ortaokul öğrencileri üzerinde yapılması çalışmanın sınırlılıklarındandır. Bu sebeple daha büyük örneklem gruplarına yönelik çalışmalar yapılabilir.

3. Araştırmada yararlanılan ölçek veya farklı ölçeklerden yararlanılarak diğer öğrenim düzeylerinde farklı demografik özelliklerdeki öğrencilerin beden eğitimi yatkınlıkları ile sosyal beceri düzeyleri araştırılabilir ve çıkan sonuçlar doğrultusunda yeni çıkarımlarda bulunulabilir.

4. Fiziksel aktivitede bulunma gereksiniminin genel manada okuldaki beden eğitimi derslerinde ortaya çıktığı değerlendirildiğinde, öğrencilerin beden eğitimi derslerine yönelik tutum ve öz-yeterlik seviyeleri ile sosyal becerinin arttırılması açısından önem taşımaktadır. Bu bağlamda öğrencilerin beden eğitimi derslerine dair tutum ve öz-yeterliklerini negatif

olarak etkileyen faktörler belirlenerek bu faktörleri bertaraf edecek araştırmalar dizayn edilebilir.

5. Öğrencilerin beden eğitimi öğretmeni ve aile özelliklerinin farklı boyutlardan ele alınarak beden eğitimi ve yatkınlıkları daha detaylı araştırılabilir.

6. Beden eğitimi yatkınlığı ile sosyal beceri arasındaki ilişki nitel araştırma yöntemlerinden yararlanılarak derinlemesine analiz edilebilir.

Benzer Belgeler