• Sonuç bulunamadı

Bu bölümde çalışmadan elde edilen bulgulardan hareketle ulaşılan sonuçlar ve bu sonuçlara yönelik öneriler sunulacaktır.

6. 1. Sonuçlar

Çalışmanın bulgularına paralel olarak ulaşılan sonuçlar aşağıdaki şekildedir:

1. Sınıf öğretmenlerinin lisans döneminde aldıkları birleştirilmiş sınıflarda öğretim dersinin teori ağırlıklı olduğu ve öğretmenlere meslek hayatları içinde yeterli olmadığı tespit edilmiştir.

2. Öğretmenlerin, bölgesel farklılıklar, ailesel özellikler gibi konuların bu ders kapsamında işlenen konular olması gerektiği görüşüne sahip oldukları ortaya çıkmıştır. Ayrıca sınıf öğretmenlerinin birleştirilmiş sınıflarda öğretim dersinin saatinin arttırılması ve öğretmenlik uygulaması dersinin birleştirilmiş sınıflı okullarda da yapılmasını istediği belirlenmiştir.

3. Öğretmenlerin çoğunun lisans dönemi ilk okuma yazma öğretimi dersini yeterli bulmadıkları tespit edilmiştir. Öğretmenlerin bu ders için de bileştirilmiş sınıflarda öğretim dersinde olduğu gibi teori ağırlıklı bir eğitime sahip olduğu ve öğretmenlik uygulaması dersinde öğrenilenleri uygulamaya yönelik fırsatların sunulmadığı belirlenmiştir.

4. Lisans dönemi ilk okuma yazma öğretimi dersinde harf/hece öğretimi dışında kelime, cümle ve metin oluşturmaya yönelik çalışmaların yapılmadığı ve bu dersin bağımsız sınıflardaki eğitim öğretim faaliyetlerine göre düzenlendiği belirtilen öğretmen görüşleri doğrultusunda tespit edilmiştir.

5. İlk okuma yazma öğretiminde fiziksel ortamdan kaynaklanan sorunların ağırlıklı olarak materyal eksikliğinden kaynaklandığı tespit edilmiştir. Ayrıca birden çok sınıfın bir arada bulunması sebebiyle öğretmenlerin etkinlik alanlarının kısıtlandığı ortaya çıkmıştır.

6. Birleştirilmiş sınıflı okullarda temizlik ve ısınma problemlerinin eğitim öğretim faaliyetlerini etkileyen bir başka unsur olduğu tespit edilmiştir.

7. Öğretmenlerin ilk okuma yazma öğretiminde farklı yöntemleri bilmemelerini kendilerinde bir yetersizlik olarak gördükleri ortaya çıkmıştır. Ayrıca öğretmenlerin birleştirilmiş sınıflara yönelik deneyimlerinin olmaması da kendilerinde gördükleri bir sorun olarak belirlenmiştir.

8. Birleştirilmiş sınıflı okullarda görev yapmakta olan sınıf öğretmenlerinin özellikle müdür yetkililik görevinin getirdiği iş yükü ile eğitim öğretim faaliyetlerini aksattıkları ortaya çıkmıştır.

9. Öğrencilerin okul öncesi eğitimini almadan 1.sınıfa başlamalarının ilk okuma yazma öğretimi sürecini yavaşlattığı, bazı öğrencilerin sahip olması gereken birçok yeterlilikten yoksun olarak okula başladığı ve bir kısmının Türkçeyi konuşamadığı ortaya çıkmıştır.

10. Birleştirilmiş sınıflı okulların bulunduğu kırsal yerleşim yerlerinde ailelerin okula ve öğrenciye ilgisiz oldukları tespit edilmiştir.

11. Bazı ailelerin öğrencilere okuldaki ilk okuma yazma sürecinden bağımsız olarak evde okuma yazma öğretmeye çalıştıkları ve öğrencileri yanlış yönlendirdikleri belirlenmiştir.

12. Bazı ailelerin evde Türkçe konuşmadıkları bu nedenle öğrencilerde de Türkçenin yeterince gelişmediği ortaya çıkmıştır.

6. 2. Öneriler

Mesleğe yeni başlayan sınıf öğretmenlerinin birleştirilmiş sınıflarda ilk okuma yazma öğretimi üzerine görüşlerinin incelenmesinin amaçlandığı bu çalışmada, elde edilen bulgu, tartışma ve sonuçlara dayalı olarak öneriler geliştirilmiştir. Geliştirilen öneriler Araştırma

Sonuçlarına Dayalı Öneriler ve İlerde Yapılabilecek Araştırmalara Yönelik Öneriler alt

başlıkları halinde aşağıda verilmiştir.

6. 2. 1. Araştırma Sonuçlarına Dayalı Öneriler

1. Lisans dönemi birleştirilmiş sınıflarda öğretim dersinin saatleri arttırılmalı ve uygulama ağırlıklı eğitim verilmelidir.

2. Bölgesel farklılıklar ve aile özellikleri gibi konular birleştirilmiş sınıflarda öğretim dersi kapsamında öğrencilere detaylı bir şekilde sunulmalıdır.

3. Lisans dönemi ilk okuma yazma öğretimi dersinin saatleri arttırılmalı teoriden çok uygulama ağırlıklı eğitim verilmelidir. Ayrıca bu ders kapsamında yalnızca harf/hece öğretimine ağırlık verilmemeli kelime cümle metin oluşturma çalışmaları yapılmalı, öğretmenlik uygulaması dersinde öğretmen adaylarına ilk okuma yazma derslerinde uygulama yapma fırsatı verilmelidir.

4. Lisans dönemi ilk okuma yazma öğretimi dersi içerisinde birden çok okuma yazma öğretim yöntem ve tekniklerine yer verilmelidir.

5. Birleştirilmiş sınıflı okullara ekonomik destek verilmeli mümkünse bu okulların kendilerine ait bütçeleri olmalıdır.

6. Birleştirilmiş sınıflı okullarda temizlik ve ısınma problemlerinin giderilmesi için MEB ve diğer kurumlarca önlemler alınmalı mümkünse soba yerine kalorifer tesisatı kullanılmalı ayrıca her okulda en az bir tane temizlik personeli bulunmalıdır.

7. Birleştirilmiş sınıflı okullarda görev yapan sınıf öğretmenlerine alanında uzman kişilerce rehberlik hizmeti sunulmalı, öğretmenlerin bu sınıflarda yürüteceği ilk okuma yazma öğretim faaliyetlerine yönelik hizmet içi eğitim faaliyetleri düzenlenmelidir.

8. Birleştirilmiş sınıflı okullarda müdür yetkilik görevini üstlenen öğretmenlere normal eğitim yapan okullara göre daha az iş ve evrak yükü verilmeli öğretmenlerin eğitim öğretim faaliyetlerini aksatmamasına dikkat edilmelidir. 9. Okul öncesi eğitim uygulamaları kırsal bölgelerde de yaygınlaştırılmalı

özellikle Türkçenin anadil olmadığı yerleşim yerlerinde bulundurularak öğrencilerin gerek Türkçe ile gerekse de birtakım eğitsel faaliyetlerle erkenden tanışması sağlanmalıdır.

10. Kırsal yerleşim yerlerinde okul-öğrenci-veli birliğinin sağlanması için çalışmalar yürütülmeli aileleri okula dahil edecek etkinlikler düzenlenmelidir.

11. Ailelere dönem başında ilk okuma yazma sürecine yönelik seminerler düzenlenmeli, ses temelli cümle yönteminin özellikleri anlatılmalı ve öğrencilere evde farklı yöntemlerle okuma yazma öğretmeye çalışmamaları açıklanmalıdır.

12. Ailelere evde Türkçe kullanımına yönelik bilgilendirici toplantılar düzenlenmeli, öğrenci ve velilerinin bir arada olduğu gruplara müzik, sinema, tiyatro etkinlikleri düzenlenerek Türkçenin kullanımını arttırmaya yönelik çalışmalar yapılmalıdır.

6. 2. 2. İlerde Yapılabilecek Araştırmalara Yönelik Öneriler

1. Yapılan bu araştırma yalnızca birleştirilmiş sınıflarda öğretim ve ilk okuma yazma öğretimi dersi ile sınırlı kalmıştır. Yine birleştirilmiş sınıf konusu içerisinde diğer derslere yönelik olarak da araştırmalar yapılabilir.

2. Araştırma mesleğe yeni başlayan sınıf öğretmenleri ile yapılmıştır. Çalışmanın kapsamı genişletilerek meslekte 3 yıldan fazla çalışmış daha deneyimli öğretmenlerinde dahil edilmesiyle daha ayrıntılı bir araştırma yapılabilir.

3. Araştırma yalnızca Ardahan iliyle sınırlıdır. Diğer bölgelerde bulunan şehirleri de kapsayacak şekilde Türkiye genelinde ayrıntılı bir çalışma yapılabilir.

Benzer Belgeler