• Sonuç bulunamadı

Bu başlık altında önce çalışmadan elde edilen sonuçlara, ardından araştırmacının yaptığı çalışmaya yönelik edindiği deneyim paralelinde sunduğu önerilere yer verilmiştir.

6. 1. Sonuçlar

1. Farklılaştırılmış öğretim yaklaşımı dikkate alınarak hazırlanan süreçte öğretmen

merkezler tekniği ile öğrencilerin öğrenme stillerine göre grup oluşturmasını sağlamıştır. Hazırlanan çalışma kağıtları öğrencilerin baskın öğrenme stiline göre oluşturulurken bilgi hazır olarak sunulmamıştır ve öğrencilerin keşfetmeleri hedeflenmiştir. Karma grupların bir arada çalışması düşük seviyedeki bazı öğrencilerin grup içerisinde pasif kalmasına ve soru çözümlerini arkadaşlarından bakmasına sebep olmuştur. Öğretmen bu problemi ek açıklama yaparak, cesaretlendirici ortam oluşturarak, somut materyal ve video kullanarak aşmaya çalışmıştır. Öğrencilerin ilerleyen süreçte aktif hale geldikleri ve grup arkadaşları ile sosyal ilişkilerini geliştirdikleri sonucuna ulaşılmıştır. 2. İstasyon tekniği ile öğretmen konunun farklı yönlerini ele alan hiyerarşik

sıralaması olan istasyonlar oluşturarak öğrencilerin kendi önbilgi ve hızlarına göre ilerlemeleri sağlanmıştır. Bu durum hızlı ilerleyen öğrencilerin birlikte soruları tartışarak grupla ve bireysel çalışma becerilerini geliştirmiştir. Düşük seviyedeki öğrencilerin önbilgilerinin ve kavram yanılgılarının giderilmesi için imkan tanımıştır ve birçok öğrencinin önbilgilerindeki eksiklikler giderilmiştir. Öğretmen düşük seviyedeki öğrencilerin öğrenmelerine destek olmak için somut materyal, ayrıntılı açıklama ve videolardan faydalanmıştır. Bu durum öğrencilerin ilerleyen haftalarda daha ilgili olmasında ve öğrenmekten keyif almalarında etkili olmuştur.

3. Katlı öğretim tekniği ile öğrencilerin kendi seviyelerine göre çalışmaları

sağlanmıştır. Bu durum iyi seviyedeki grupların daha zor soruları çözmelerine düşük seviyedeki öğrencilerin ise bilgilerini kuvvetlendirerek daha iyi öğrenmelerini sağlamıştır. Düşük seviyedeki öğrencilerin yapabileceği güçlükte sorularla karşılaşması özgüvenlerinin gelişiminde ve başarı hazzını yaşamalarında etkili olmuştur.

4. Uzman gruplar tekniği ile öğrencilerin konunun bir alanında uzmanlaşması

Uzmanlık alanları arasında ilişki kurulması öğrencilerin dersi daha dikkatli dinlemelerinde etkili olmuştur.

5. Tüm etkinlikler değerlendirildiğinde farklılaştırılmış öğretim ile öğretmen

öğrencilerin kavram yanılgıları ve eksik öğrenmelerini fark ederek anında düzeltme imkanı bulmuştur. Her öğrencinin ihtiyacı göz önünde bulundurularak planlamalarında farklılıklar oluşturabilmiştir. Fakat süreç düşünüldüğünde öğretmen açısından oldukça fazla bir iş yükü getirmiştir.

6. Öğretmen hazırladığı etkinliklerin öğrenciler üzerindeki yansımalarını yakından

takip ederek karşılaştığı problemlere farklı çözümler geliştirmiştir. Süreç sonunda tüm seviyedeki öğrencilerin derse aktif katılımını sağlayarak ders içerisinde tüm öğrencilerin ihtiyaçlarını karşılamıştır.

7. Öğrenciler açısından süreç değerlendirildiğinde özellikle önbilgisi düşük fakat

yetenekli öğrencilerin keşfedilmesinde etkili olmuştur. İyi ve orta seviyedeki birçok öğrencinin ilerleyen haftalarla birlikte öğretmene bağımlı hareket etmediği, kendi öğrenme sorumluluğu edindiği, özgüvenlerinin arttığı ve zorlu görevlerde ısrarcı olduğu sonucuna ulaşılmıştır.

8. Uygulamanın ilerleyen haftalarında tüm öğrencilerin derse aktif katıldığı,

yardımlaştıkları ve sosyal ilişkilerinin geliştiği sonucuna ulaşılmıştır.

6. 2. Öneriler

6. 2. 1. Araştırma Sonuçlarına Dair Öneriler

1. Uygulamanın tüm disiplinlerde uygulanması öğrencinin gelişimini olumlu

etkileyecektir. Bu sebeple öğretmenlere hizmet içi eğitim ile bilgilendirme yapılabilir. Hizmet içi eğitimde daha çok örnek uygulamalarda durumun izah edilmesi öğretmenlerin duruma daha gerçekçi yaklaşmasına yardımcı olacaktır. Bu sebeple seminerlerde farklılaştırılmış yaklaşımı uygulayan araştırmacılardan yöntem ile ilgili artılarını, eksilerini, dikkat edilmesi gereken noktaları, örnek uygulamalarını belirten doküman istenebilir ve tüm öğretmenlere bunlar sunulabilir.

2. Eğitim fakültelerinde öğretmen adayları için bireysel farklılıklara odaklanan

yöntemlerin yer aldığı dersler açılabilir. Derslerin uygulama içermesine dikkat edilerek farklı öğretmenlerin kendi sınıfındaki uygulamalar farklılaştırılmış öğretim yaklaşımı çerçevesinde tartışılabilir. Bu sebeple MEB ve üniversiteler arasındaki ilişkinin artması önem arz etmektedir. Üniversitelerde uygulama okulları oluşturularak öğretmen adaylarının yeni yaklaşımları öğretim görevlileri

eşliğinde uygulaması ve mesleğe atanması öğrencilerin bireysel farklılıklar konusunda daha duyarlı olmalarını sağlayacaktır.

3. Okullarda branş sınıflarının oluşturulması öğretmenin sınıf düzenini daha rahat

sağlayabilmesi açısından önemlidir. Bu sebeple okullarda branş sınıfları arttırılabilir.

4. Uygulamanın öğretmen açısından yorucu ve zaman alıcı olduğu ortaya

çıkmıştır. Bu sebeple öğretmenlerin gün içerisinde 4 ders saatini aşmayacak şekilde ders programları oluşturulabilir. Öğretmen geri kalan zamanını daha verimli çalışabilmesi için okullarda çalışma salonları oluşturulabilir.

5. Grupların oluşturulması durumunda öğretmenin öğrencileri çok iyi tanıyor

olması gerekmektedir. Bu sebeple e-portfolyolar oluşturularak öğrencinin akademik başarısının yanında sosyal becerileri, ilgileri ve öğrenme stilleri gibi bilgileri derse girecek öğretmenin hizmetine sunulabilir. Bu durum öğretmenin öğrencileri yakından tanıması için zamandan tasarruf sağlayabilir.

6. Gruplar önbilgi, ilgi ve öğrenme stillerine göre gruplandırılsa bile öğrencinin grup

içerisindeki uyumu da göz önünde bulundurulmalıdır. Böylece öğrencilerin dersten daha çok verim alması sağlanabilir.

7. Bu çalışmada çalışma kağıtları kullanılarak süreç yürütülmüştür. Bu durum

maliyetli olmasından dolayı tablet dağıtılan okullarda öğrencilerin tabletleri üzerinden çalışmalarını yürütmeleri sağlanabilir.

8. Öğretmen etkinlikleri hazırlarken hazır ders videolarına ve yüksek seviyedeki

öğrencileri daha derinlemesine çalıştıracak etkinliklere ulaşmada güçlük yaşamıştır. Bu sebeple MEB tarafından oluşturulan bir ekip ile öğrencilerin farklılıklarını dikkate alan, öğretmene farklı alternatifler sunan örnek video ve çalışma kağıtları hazırlanarak EBA’ da öğretmenlerin hizmetine sunulabilir.

9. Çalışma kağıtları oluşturulurken öğrenciye bilgi hazır olarak sunulmayıp

öğrencinin keşfetmesi istenmiştir. Yapılan uygulamanın katılımcıları daha önceki matematik derslerinde buluş yöntemi ile dersleri işlemediği için ilk haftalarda çok zorlanmıştır ve öğretmene aşırı bağımlı hareket etmişlerdir. Bu

sebeple uygulamanın ilk haftalarında öğretmen anlatımı ile farklılaştırılmış

öğretim yaklaşımı birlikte yürütülebilir. İlerleyen haftalarda öğretmen anlatımı azaltılarak öğrencilerin bağımsız çalışması sağlanabilir.

6. 2. 2. İleride Yapılabilecek Araştırmalara Yönelik Öneriler

1. Bu araştırmada öğretmen öğrencilerin önbilgileri ile eksikliklerini sınıf içinde

çözmeye çalışmıştır. Yapılan uygulamanın farklılaştırılmış ev ödevleri ile birlikte yürütülmesindeki durumlar ortaya çıkarılabilir.

2. Öğretmen bu çalışma ile öğrencilerin kavram yanılgılarını ve önbilgilerindeki

eksiklikleri daha iyi görerek anında düzeltme ile sorunu gidermeye çalışmıştır.

Nicel verilerle farklılaştırılmış öğretimin matematik eğitimindeki kavram yanılgılarının ve önbilgi eksikliklerinin giderilmesi üzerine araştırma yapılabilir.

3. Farklı sınıf seviyelerinde farklı konular üzerindeki yansımaları ortaya konabilir.

4. Yapılan çalışmada farklılaştırılmış yaklaşım tekniklerinden dördü aynı anda

uygulanmıştır. Aynı özellikteki farklı sınıflarda farklı tekniklerin uygulanması ile sürecin seviye grupları üzerindeki etkileri yansıtılabilir.

Benzer Belgeler