• Sonuç bulunamadı

Bu bölümde araştırmadan elde edilen bulgulara yönelik sonuçlar yer almaktadır.

6. 1. Sonuçlar

Bu çalışmada mobil öğrenme arayüzlerinde kullanılan arayüz form elemanlarına yönelik öğrenci tercihleri belirlenmiş, bu tercihlerin nedenlerine ilişkin değerlendirmeler yapılmıştır. Bu çerçevede aşağıdaki sonuçlara ulaşılmıştır.

1. Arayüz form elemanlarına yönelik tercihlerde öğrenci değerlendirmeleri farklı unsurlardan etkilenmektedir. Bu çerçevede öğrencilerin bazı olumsuz değerlendirmeleri görülse de ortalama değerler göz önüne alındığında, genel olarak mobil öğrenme uygulama yazılımı üzerindeki arayüz form elemanlarına yönelik öğrenci değerlendirmeleri olumludur.

2. Yapılan sınıflandırmada; dolaylı grubunda yer alan cihaz özellikleri aracılığıyla veri girilen elemanlarının (ses tanıma, hareket ve döndürme sensörü) etkileşim sayısı ve süresinin fazla olmasına rağmen, değerlendirme puanları yüksektir. 3. Çoklu veri girişlerinde; standart elemanlar, interaktif elemenlardan daha yüksek

değerlendirme puanına sahiptir.

4. Klavye ile veri girişi en düşük değerlendirme puanına sahiptir.

5. Öğrencilerin mobil öğrenme arayüzleri tercihlerinde; arayüz form elemanlarının etkileşim süresi ve sayısının etkisi vardır. Bu etki, bazı form elemanlarında belirgin olarak ortaya çıkmasa da öğrencilerin elemanlara yönelik değerlendirme puanları üzerinde etkilidir. Belirlenen bu etki genellikle ters orantılı olarak görülmektedir.

6. Öğrencilerin arayüz form elemanlarına yönelik tercihlerinde; arayüz form elemanların özellikleri, öğrencilerin bu elemanları kullanım durumları, elemanların kullanım amaçları, öğrencilerin alışkanlıkları gibi unsurlar ve bu unsurların birbirleriyle olan etkileşimleri etkili olmaktadır.

7. Mobil öğrenme uygulama yazılımındaki etkinliklerin doğası ve bu etkinliklerde arayüz form elemanlarının kullanım amaçları öğrenci tercihlerini şekillendiren unsurlardan birisi olarak görülmektedir.

8. Arayüz form elemanın sahip olduğu etkileşim tarzı ve fiziksel özellikleri öğrenci tercihlerinde etkili olmaktadır. Bu noktada özellikle arayüz form elemanının yanlış veri girişine imkan verip vermemesi, öğrencilerin parmak hareketlerini

(sürükle ve bırak, tıklama, tutup bırakma vb.) yapabilme durumları tercihlerinde rol oynamaktadır.

9. Aynı arayüz form elemanının farklı etkinliklerde farklı amaçlarda kullanımı öğrenci tercihlerinde kısmen değişiklikler oluşturmaktadır. Bu tercihlerdeki değişiklikler öğrenci değerlendirmelerini genel olarak belirgin bir biçimde değiştirmemektedir.

10. Öğrencilerin arayüz form elemanlarına yönelik olumlu değerlendirmelerinde elemanların daha çok kullanımı kolay ve kısa sürede kullanılabilir olmaları öne çıkarken, bu değerlendirmeleri arayüz form elemanın şeklinin beğenilmesi ve öğrencinin elemanı kullanmaya alışkın oluşu izlemektedir. Diğer yandan arayüz form elemanlarına yönelik olumsuz değerlendirmelerde kullanımı zor ve zaman alıcı düşünceleri ön plana çıkmaktadır.

11. Arayüz form elemanlarına yönelik öğrenci tercihlerinin değerlendirilmesi için doğrudan (standart, interaktif) ve dolaylı (ekran, cihaz özelliği, klavye) şeklindeki form elemanı gruplaması uygun bir değerlendirme sağlayabilmektedir.

6. 2. Öneriler

6. 2. 1. Uygulamaya Yönelik Öneriler

Bu bölümde çalışmadan elde edilen sonuçlar doğrultusunda mobil öğrenme uygulama yazılımlarına yönelik tasarım yapacak tasarımcılara, bu ortamları kullanarak öğretim yapacak olan eğitimcilere, ders tasarımcılarına ve öğrencilere yol gösterici bazı önerilere yer verilmiştir.

1. Mobil öğrenme uygulama yazılımı tasarımcıları, kendi tasarım alışkanlıkları, genel tasarım prensipleri veya kullanılan tasarım yazılımının özellikleri dışında tasarımlarda öğrenci tercihlerinin önemli olduğunun farkında olmalı, bu farkındalıkları çerçevesinde tasarım yapmaları, hazırlanan tasarımların öğrencilerin öğrenmelerine sağlayacağı katkı anlamında önemlidir.

2. Tasarımlarda arayüz form elemanlarının etkileşim süresinin ve muhtemel etkileşim sayısının dikkate alınması, yanlış veri girişi olup olmayacağının önemsenmesi öğrenciler tarafından daha çok benimsenen ve kabul edilen mobil öğrenme ortamları tasarlanması noktasında faydalı olacaktır.

3. Çalışmada etkinliklerdeki karmaşıklık ve etkileşime girilen arayüz form elemanı sayısı arttıkça öğrencilerin arayüz form elemanlarını kullanmaları zorlaşmakta, bu durum elemanlar ile ilgili olumsuz değerlendirmelere sebep olabilmektedir. Bu noktada etkinliklerin zorluğu ile arayüz form elemanlarının yapısal özellikleri

arasındaki denge oluşturulurken öğrencilerin kullanımını kolaylaştırıcı ve sürekliliğini sağlayıcı tedbirler alınabilir.

4. Kullanılacak arayüz form elemanının geleneksel olarak ne amaçla kullanıldığının yanı sıra, uygulama yazılımındaki etkinliklerde ne amaçla kullanılabileceği ayrıca ele alınmalıdır.

5. Tasarımlarda özellikle dikkate alınan kullanıcı dostu-yazılım etkinliği dengesinde “kullanıcı dostu” olma prensibi içerisinde kullanıcı tercihleri ayrıca ele alınarak tasarımcılar tarafından değerlendirebilir.

6. Arayüz tasarımcılarına; dolaylı veri giriş elemanlarından cihaz özelliklerine dayalı olanları, çoklu veri girişlerinde interaktif arayüz elamanlarını kullanmaları; gerekmedikçe klavye veri giriş yöntemine ihtiyaç duyan arayüz form elemanlarını kullanmamaları tavsiye edilmektedir.

6. 2. 2. İleride Yapılabilecek Araştırmalara Yönelik Öneriler

1. Bu çalışma, mobil öğrenme uygulama yazılımı arayüzlerinde sıklıkla kullanılan form elemanları ile sınırlıdır. Benzer çalışmalar farklı etkinliklerde daha farklı arayüz form elemanlarıyla zenginleştirilerek ele alınabilir.

2. Bu çalışmada arayüz form elemanlarının sayısal olarak kaydedilebilen özellikleri etkileşim sayısı ve arayüz form elemanında geçirilen süre olarak düşünülmüştür. Mobil öğrenme uygulama yazılımı üzerindeki yerleşim yeri, arayüz form elemanlarının renk, boyut, font, hatalı giriş ihtimali vb. gibi özelliklerini de ele alan daha geniş çerçeveli çalışmalar ile öğrenci tercihleri değerlendirilebilir. 3. Bu çalışmada öğrenci tercihleri için standart boyutlardaki 10,1 inç ve ekran

çözünürlüğü 1280×768 tabletler kullanılmıştır. Öğrenci tercihlerinin mobil cihaz özelliklerine göre farklılaşma durumu gelecek çalışmalarda araştırılabilir.

4. Bu çalışmada öğrenci tercihleri Android 4.4.2 ve 5.0.2 sürümleri kullanılmıştır. Öğrenci tercihlerinin farklılaşma durumu farklı sürüm ve işletim sistemleri kullanılarak tekrar edilebilir.

5. Mobil öğrenme uygulama yazılımlarındaki öğrenci tercihlerinin, öğrencilerin öğrenme performanslarına yansımalarını ele alan çalışmalar planlanabilir. 6. Daha geniş kapsamda arayüz form elemanlarını içeren ve daha geniş öğrenci

kitlesinin tercihlerinin alındığı çalışmalar ile form elemanlarına yönelik tercihlerin genellenebilirliği ile ilgili çalışmalar tasarlanabilir.

7. Mobil öğrenme uygulama yazılımlarındaki öğrenci tercihlerinin öğrencilerin yazılımı kullanmaya yönelik motivasyonlarını ve bu kullanımlarının bilişsel alandaki öğrenmelerine katkılarını ele alan çalışmalar yapılabilir.

Benzer Belgeler