• Sonuç bulunamadı

AlaĢımsız çelik ve iki farklı hacim oranına sahip (%0,05 ve %0,1 Nb-V) olan mikroalaĢımlı TM çelik numuneler, farklı mekanik alaĢımlama süreleri uygulanarak elde edilen tozların soğuk presleme ve ardından 1350 C’de argon atmosferinde sinterleme iĢlemi uygulanarak üretilmiĢtir. AĢağıda sıralanan sonuçlar bu çalıĢmadan elde edilmiĢtir.

- (Nb-V) mikroalaĢımlı çelikler, alaĢımsız çeliklere göre bütün alaĢım oranlarında daha küçük taneli yapı sergilemiĢlerdir. Bu durum alaĢım elementlerinin oluĢturmuĢ olduğu karbür ve nitrürlerin tane büyümesini engellemesinden kaynaklanmaktadır.

- AlaĢımsız ve (Nb-V) mikroalaĢımlı TM çeliklerinin sinterleme sonrası yoğunluklarının genel olarak %88 civarında olduğu görülmektedir.

- Maximum akma ve çekme dayanımı 15 dakika yapılan mekanik alaĢımlama ile sağlanmıĢtır. 30 dakika ve 60 dakika yapılan mekanik alaĢımlamalarda ise dayanımlarda düĢüĢ görülmüĢtür.

- (Nb-V) mikroalaĢım çelikleri toz metalürjisi yöntemiyle üretilebilmektedir. Sinterleme sırasında veya sinterleme sonrası soğutma sırasında oluĢan katı ergiyik sertleĢmesi ve çökelti sertleĢmesi çeliğin mukavemetini arttırmaktadır.

- (Nb-V) ile mikroalaĢımlandırılmıĢ TM çeliklerinin EDS analizleri V, Nb C ve N elementlerini ve bu elementlerin oluĢturmuĢ olduğu VC(N) ve NbC(N) gibi çökeltilerin demir matris içinde bulunduğunu ortaya çıkarmaktadır.

- AlaĢımsız ve Nb-V ile mikroalaĢımlandırılmıĢ TM çeliklerinin spektral analizleri üretim öncesi planlanan kimyasal bileĢim değerleri ile sonrası elde edilen kimyasal bileĢim değerlerinin birbiri ile uyumlu olduğunu göstermektedir.

KAYNAKLAR

Al-Azzawi, A., Baumli, P.,Mucsi, G., Mechanical Alloying and Milling. MultiScience - XXIX. microCAD International Multidisciplinary Scientific Conference, (2015).

Aydın, H., Çelik Saçların Çift Faz Isıl ĠĢlemi Sonrası Mekanik ve Mikroyapı Özelliklerinin DeğiĢimi, Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Teknik Üniversitesi (2006). Ayvacı, Burak, Toz Metalürjisi ile Üretilen Çeliklerde Presleme Tekniğinin Mikroyapı Mekanik Özelliklere Etkisinin AraĢtırılması, Yüksek Lisans Tezi, Karabük Üniversitesi, (2019).

Ayvacı, Burak, Toz Metalürjisi ile Üretilen Çeliklerde Presleme Tekniğinin Mikroyapı Mekanik Özelliklere Etkisinin AraĢtırılması, Yüksek Lisans Tezi, Karabük Üniversitesi, (2019).

Boz, M., ―Toz metalurjisi ile üretilmiĢ bronz esaslı fren balata malzemelerinin sürtünme-aĢınma davranıĢlarının incelenmesi‖, Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara, (1999).

Çakar, H. U., Production Of Zirconia Powders By Milling Process, Yüksek Lisans Tezi, Marmara Üniversitesi, (2013).

Demir, Fatih, Mekanik AlaĢımlama Yöntemi ile FeCrC Takviyeli Ni Esaslı Kompozit Üretimi, Yüksek Lisans Tezi, Fırat Üniversitesi, (2014).

Erden, M.A., Gündüz, S., Karabulut, H., Türkmen, M., ―Microstructural Characterization and Mechanical Properties of Microalloyed Powder Metallurgy Steels, Materials Science and Engineering A, 616, 201-206, (2014).

Erden, M.A., Toz Metalürjisi Yöntemiyle Üretilen MikroalaĢım Çeliklerinin Mikroyapı Mekanik Özellik ĠliĢkisinin AraĢtırılması, Doktora Tezi, Karabük Üniversitesi, (2015).

Erden, M.A., TaĢçı, M. T., ―Toz Metalürjisi ile Üretilen Nb-V MikroalaĢım Çeliğine Ni Ġlavesinin Mikroyapı ve Mekanik Özellikler Üzerine Etkisi‖, Politeknik Dergisi, 19(4), 611-616, (2016).

Erden, M.A., ―Effect of C Content on Microstructure and Mechanical Properties of Nb-V Added Microalloyed Steel Produced by Powder Metallurgy Method‖, Avrupa Bilim ve Teknoloji Dergisi Cilt. 5, No. 9, S. 44-47, (2016).

Erden, M.A., ―The Effect of the Sintering Temperature and Addition of Niobium and Vanadium on the Microstructure and Mechanical Properties of Microalloyed PM Steels‖, Metals 2017, 7, 329, (2017).

Erden, M. A., ―Presleme Basıncının Toz Metalurjisi ile Üretilen AlaĢımsız Çeliklerin Mikroyapı ve Mekanik Özelliklerine Etkisi‖, Ömer Halisdemir Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, 6 (1), (2017).

Ertan, Nikel Esaslı Bir Süper AlaĢımın Mekanik AlaĢımlama Yöntemiyle Üretilmesi ve Mikroyapı-Oksitlenme Özelliklerinin AraĢtırılması, Doktora Tezi, Fırat Üniversitesi, (2003).

Karabulut, H., ―MikroalaĢımlı Çeliklerde YaĢlanma SertleĢtirmesinin Mekanik Özelliklere Etkisi‖, Yüksek Lisans Tezi, Zonguldak Karaelmas Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Zonguldak, 3-60, (2004).

Kasapgil, E., Stearik Asitin Demir Tozunun Mekanik AlaĢımlanması Sürecine Etkileri, Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Teknik Üniversitesi, (2014).

Kaya, B., AL7SĠ-xB4C ve AL7SĠ-xZrB2 (x= %5, %10 VE %15) Kompozitlerinin Mekanik AlaĢımlama ve Sinterleme Süreçlerinin Ġncelenmesi ve Karakterizasyon ÇalıĢmaları, Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Teknik Üniversitesi, (2014).

Keçeli, Z., Characterization investigations of powder and sintered Al-SiC and Al- B4C composites developed via mechanical alloying, Yüksek Lisans Tezi, İ.T.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü, İstanbul, (2007).

Kılınç, Y., Demir Bazlı Süper AlaĢımların Mekanik AlaĢımlama Metodu ile Üretilmesi ve Özelliklerinin AraĢtırılması, Doktora Tezi, Gazi Üniversitesi, (1999). Kostryzhev AG, Al Shahrani A, Zhu C, Cairney JM, Ringer SP, Killmore CR., ―Effect of niobium clustering and precipitation on strength of an NbTimicroalloyed ferritic steel― Materials Science and Engineering: A, 607, 226–235, (2014).

Kurt. A., ―Toz metal bronz yatak malzemelerin özellikleri‖, Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara, (1992).

Küçükdeveci, N., CoB Nano Tozu ve Filmin Elektrot Performansları ve ġarj/DeĢarj Mekanizmaları, Doktora Tezi, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, (2015).

Mahmutoğlu, M. Z., Çimenoğlu H., % 0.03 Nb ve % 0.05 V’lu Bir Boru Hattı Çeliğinde Mikroyapı-Mekanik Özellik ĠliĢkisi, İTÜ Dergisi/d Mühendislik Cilt:2, Sayı:6, 68-72, (2003).

Mahmutoğlu, M. Z., Niyobyum ve Vanadyumlu Bir Boru Hattı Çeliğinde Mikroyapı-Mekanik Özellik Karakterizasyonu, Doktora Tezi, İstanbul Teknik Universitesi, (2003).

Milli, A., ―Mekanik alaĢımlama yöntemi ile (b4c+feti) takviyeli fe esaslı kompozit üretimi‖, Yüksek Lisans Tezi, Makine Mühendisliği Anabilim Dalı, Namık Kemal Üniversitesi (2017).

Morrison, W.B., Overview of Microalloying in Steel. The Proceedings of the Vanitec Symposium, Guilin, pp:25-35, (2000).

OdabaĢı, Ç., ―Toz Metalurjisi Ġle Üretilen Nb-V MikroalaĢım Çeliğine Bakır Ġlavesinin Mikroyapı Mekanik Özellikleri Üzerine Etkisinin AraĢtırılması‖, Yüksek Lisans Tezi, İmalat Mühendisliği, (2017).

Özcan, M. M., MikroalaĢımlı ve Sementasyon Çeliklerinin Yorulma DavranıĢlarının Ġncelenmesi, Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Teknik Üniversitesi, (2005).

Rongjian Shi, Zidong Wang, Lijie Qiao, Xiaolu Pang. Microstructure evolution of in- situ nanoparticles and its comprehensive effect on high strength steel. Journal of Materials Science & Technology, (2019).

Söyler, A. U., Mekanik AlaĢımlama Yöntemleri Ġle ÜretilmiĢ Al-Fe Tabanlı SiC ve Y2O3 PekiĢtiricili Kompozitlerin GeliĢtirilmesi ve Karakterizasyonu, Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Teknik Üniversitesi, (2008).

Suryanarayana, C., Ivanov, E., Boldyrev, V.V., The science and thecnology of mechanical alloying, Mater. Sci. Eng., A304-306, 151-158, (2001).

Tekin, E., API Standardı Petrol ve Doğalgaz Boruları Çeliklerine Genel Bir BakıĢ, Metalurji Dergisi, Sayı 162, 23-41, (2012).

TopateĢ, T., ―MikroalaĢımlı çeliklerin termomekanik iĢlemi sırasında değiĢen proses parametrelerinin mikroyapı ve mekanik özellikler üzerine etkisi‖, Yüksek Lisans Tezi, Yıldız Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, (1995).

Yavuzer, Bekir, Mekanik AlaĢımlama ile Üretilen Aısı 304 Östenitik Paslanmaz Çeliklere AlaĢım Elementlerinin Etkisi, Doktora Tezi, Karabük Üniversitesi, (2019). Zimmerman, F. X., Jerry, T., Hot Isostatic Pressing, Today and Tomorrow, (2008).

ÖZGEÇMĠġ

Alperen YILMAZ, 1992 yılında Ankara’da doğdu; ilköğrenimini MaraĢal Fevzi Çakmak Ġlkokulu’nda, lise öğrenimini Sincan Endüstri Meslek Lisesi’nde tamamladı. 2010 yılında Karabük Üniversitesi, Teknoloji Fakültesi Ġmalat Mühendisliği Bölümünü kazandı ve 2016 yılında buradan mezun oldu. Halen Karabük Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Ġmalat Mühendisliği Anabilim Dalı’ndan eğitimine devam etmektedir.

ADRES BĠLGĠLERĠ

Adres : Tandoğan mah. Dinçer cad. No:2 Sincan/ANKARA Tel : (551) 205 23 25

Benzer Belgeler