• Sonuç bulunamadı

6.1. Sonuçlar

Doktora tez çalıĢmasında basınç ve çekme kazıklarının yük-oturma davranıĢı ile kazıklı radye temellerin tasarımını etkileyen faktörler deneysel olarak araĢtırılmıĢtır. Literatürde model kazık ve kazıklı radye yükleme deneylerine iliĢkin sınırlı sayıda çalıĢmalar bulunmaktadır. Bu çalıĢmalarda beton kazık yerine genellikle model profil (çelik) kazıklar kullanılmıĢ, kazık pürüzlülüğünü betonun pürüzlülüğüne yakın duruma getirmek için bir takım iĢlemler (zımpara kağıdı yapıĢtırılması, profil üzerinde kabartma yapılması vb) uygulanmıĢtır. Bu tür çalıĢmaların gerçek durumu temsil etme derecesi sürekli tartıĢma konusu olmuĢtur. Ayrıca geçmiĢte yapılan kazık yükleme deneylerinde, özellikle model kazıklı radye deneylerinde; kazık ucu, çevre sürtünmesi ve radye tarafından karĢılanan yükler güvenilir bir Ģekilde ölçülememiĢtir. Bu tip çalıĢmalarda genellikle bu yüklerin bir kısmı (örneğin toplam yük) hassas olmayan yöntemler ile ölçülüp diğerleri statik kazık formülleri ile, sayısal yöntemlerle veya optimizasyon teknikleri ile tahmin edilmeye çalıĢılmıĢtır. Yine geçmiĢte yapılan çalıĢmalara göre daha büyük (geniĢ, uzun ve derin) deney tankı içerisinde deneyler seçilerek sınır etkileri en aza indirilmiĢ olup bu Ģekilde daha büyük çap ve boyda model deneyler yapılabilmiĢtir. Model kazıklı temel ve model kazıklı radye temeller gerçek durumdaki gibi betondan, kazığın oluĢturulacağı zemin ortamında imal edilmiĢ, bu Ģekilde farklı çevre koĢullarının kazık oluĢumunu etkilemesi önlenmeye çalıĢılmıĢtır. Tez çalıĢmasından edinilen baĢlıca sonuç ve değerlendirmeler aĢağıda maddeler halinde verilmiĢtir.

GevĢek kum üzerinde yapılan model radye temel yükleme deneylerinde 5, 10 ve 15 mm gibi düĢük oturma miktarlarında temel kesit alanı arttıkça taban basıncında çok az artıĢ görülmektedir. Daha büyük oturma miktarlarında (15mm-35mm arası) ise temel kesit alanı artıĢı ile taban basıncının da hızla arttığı görülmektedir. Sınır taĢıma gücüne ulaĢıldığı durumda (35 mm oturma civarında) taban basıncı ile temel taban alanı arasında doğrusala yakın bir iliĢki olduğu görülmektedir.

Sıkı kum üzerinde yapılan model radye temel yükleme deneylerinde 10 mm oturmaya kadar taban basıncı temel kesit alanı ile çok fazla değiĢmezken, 10mm

den daha büyük oturma miktarlarında temel kesit alanı arttıkça taban basıncı da artmaktadır. Sıkı kumda 20mm civarındaki bir oturmada sınır taĢıma gücüne ulaĢılmakta, kesit alanı-taban basıncı arasındaki iliĢkinin doğrusala yakın olduğu görülmektedir.

 Yüzeysel temellerde sınır taĢıma gücüne ulaĢıldığı anda taĢıma gücü-temel geniĢliği (kesit alanı) arasında doğrusala yakın bir iliĢki olduğu sonucu, daha önce yapılmıĢ çalıĢmalarla (Tan 1989, Çelik 1997, Demiröz 2008) genelde uyum içerisindedir. Temel kesit alanı arttıkça temelin taĢıma gücü de doğrusal olarak artar genel sonucunun sınır taĢıma gücü için geçerli olduğu söylenebilir. Temel tasarımları genellikle belirli bir oturmaya (temel geniĢliğinin %5-10‟u) karĢılık gelen emniyetli taĢıma gücüne göre yapılmaktadır. Temel geniĢliğine bağlı olarak düĢük oturma miktarlarında taban basıncının temel kesit alanı ile fazla değiĢmediği söylenebilir.

Deneysel çalıĢmalar, radyenin sistemin taĢıyabileceği toplam yüke ihmal edilmeyecek düzeyde katkısı olduğunu göstermiĢtir. Kazıklı radye temel sisteminde oturma arttıkça radyenin yük yüzdesi de artmaktadır. 40mm oturmaya karĢılık gelen radyenin yük taĢıma yüzdesi, 1mm oturmaya karĢılık gelen yük yüzdesinin %30-%100 arasında artıĢ gözlenmiĢtir.

 Laboratuvar ortamında betondan imal edilmiĢ model kazıklar ile yükleme ve çekme deneyleri baĢarılı bir Ģekilde gerçekleĢtirilmiĢtir. Betondan imal edilmiĢ model kazık ile model kazığın farklı malzemelerden yapıldığı önceki çalıĢmalara göre gerçek duruma daha uygun olan deneyler yapılabilmiĢtir.

 600 mm çapında 1100 mm yüksekliğindeki deney tankı ile önceki çalıĢmalara göre daha büyük çap ve yükseklikte model deneyler gerçekleĢtirilmiĢtir.

GeliĢtirilen yük ve deformasyon okuma sistemi ile kazığa ve kazıklı radyeye gelen yükler ayrı ayrı ölçülebilmiĢtir.

Model kazıklı radye deneylerinde deney baĢlangıcında yükün tamamı radye tarafından karĢılanmaktadır. Radye oturmasının çok küçük mertebelerinden itibaren (kazık çapının % 0.3-0.6 sı) kazıklar da yük almaya baĢlamaktadır.

Kazıklar mobilize oldukça eksenel yük kazık ve radyeler arasında paylaĢılmaktadır.

Yapılan deneyler; oturma miktarının 20 mm‟ye yaklaĢtığı durumlarda radyelerin genellikle toplam yükün ihmal edilmeyecek düzeyde bir oranını (%20-50) taĢıdığını göstermiĢtir. Oturma miktarı arttıkça radyenin yük paylaĢım oranı da artmaktadır. Temel geniĢliğinin (çapının) belirli bir oranı (%10) dikkate alınarak yapılacak kum içindeki kazıklı radye tasarımlarında radyenin yük paylaĢım oranının %20-40 arasında alınması uygun olacaktır.

Kazıklı radye temel sisteminin uygulanabileceği durumlarda (zeminin kazığa göre daha fazla oturma yapmayacağı durumlar vb), klasik fore kazıklı temel tasarımı yerine kazıklı radye temel tasarımı ciddi oranda ekonomi sağlayacaktır.

Kazık çekme deneylerinde genel olarak sürtünme alanı (kazık yanal alanı) arttıkça kazık çekme kapasitesi de doğrusala yakın olarak artmaktadır. Ancak model kazık çekme deneylerinde çekme kapasitelerinin yükleme deneylerine oranla oldukça küçük olması (0.016kN-1.4kN arasında) deney sonuçlarının güvenilirliğini etkilemektedir. Bu tür model çekme deneylerinde parametrik çalıĢmalar için çok tekrarlı deneylerin yapılması, model kazık çap ve boyunun mümkün olduğunca fazla seçilmesi ve daha hassas ölçüm düzeneklerinin kullanılması gerekmektedir.

Sıkı kumda kazık çekme kapasitesi D=50 mm L=600 mm olan model kazıkta yaklaĢık 1.430 kN, bu yüke karĢılık gelen oturma ise yaklaĢık 5.90 mm olarak tespit edilmiĢtir. D=40mm, L=200 mm olan model kazık ile D=60mm ve L=600mm olan model kazık deney sonuçları karĢılaĢtırıldığında; sıkı kumda kazığın sürtünme alanı (yanal alan) 251cm2

den 1696cm2 ye çıkarken (6.8 kat artıĢ), kazık çekme kapasitesinin 0.080 kN dan 1.43kN değerine (18 kat artıĢ) yükseldiği görülmektedir. GevĢek kumda ise aynı temeller için bu oran 15.6 kat olarak belirlenmiĢtir.

 Statik kazık formülü (Terzaghi), deneyde ölçülen göçme yükleri, kazık çapının %10 u kuralı ve Mazurkiewiez yöntemlerine göre belirlenen göçme yükleri arasında karĢılaĢtırma yapıldığında; en az göçme yükleri kazık çapının %10 u kuralı ile, en fazla göçme yükü ise Mazurkiewiez grafik yöntemi ile elde

edilmiĢtir. Genel olarak kazık çapının % 10 u kuralı ile belirlenen göçme yükü Terzaghi Teorisi ile hesaplanan değerden daha küçük çıkmaktadır. Mazurkiewiez grafik yöntemi ile elde edilen göçme yükleri genel olarak teorik olarak hesaplanan değerlerden fazladır. Ġki yöntem arasındaki fark gevĢek kumda daha az iken sıkı kumda daha fazladır. Özellikle kazık çapı ve kazık boyunun artması ile aradaki fark % 100 civarında olabilmektedir.

6.2. Öneriler

Laboratuvarda yapılan çalıĢmalar tek tür zemin (kum, SW) ve iki farklı sıkılıkta gerçekleĢtirilmiĢtir. ÇalıĢmaların farklı zemin türlerinde, zemin koĢullarında ve kazık tasarım parametrelerinde yapılması kazıklı radye tasarım ve imalat kriterlerinin oluĢmasına ciddi katkılar sağlayabilecektir.

Aynı sistem geliĢtirilerek kullanılarak farklı sıkılıktaki kohezyonsuz zeminlerde ve farklı kıvamlardaki kohezyonlu zeminlerde, tabakalı zeminlerde parametrik çalıĢmaların yapılması planlanmaktadır. Farklı araĢtırmalar tarafından farklı boyutları ile yapılacak benzer laboratuvar çalıĢmaları ile daha kapsamlı sonuçlar elde edilecektir.

Yapılan parametrik çalıĢmaların benzeri daha hassas ölçüm aletleri kullanılarak kazık çekme deneyleri için de yapılabilir. Bu Ģekilde uygun ve gerçek duruma yakın koĢullarda imal edilmiĢ kazıklar kullanılarak çekme kapasitesi ve kazık sürtünmeleri konularında bilime ve kazık tasarımlarına katkı sağlayacak çalıĢmalar gerçekleĢtirilebilir.

Bir diğer önemli nokta ise laboratuvar sonuçlarının arazide yapılacak çalıĢmalarla birlikte değerlendirilmesi ve korelasyonların yapılmasıdır. Laboratuvarda belirlenen optimum oranlar kullanılarak arazide yapılacak imalatlarda hedef değere ulaĢmadaki baĢarı irdelenebilir. Bu çalıĢmalar ile laboratuvarda oluĢturulan kazıklardaki boyut etkisi irdelenebilecektir. JG kolonların performansı benzer laboratuvar ve arazi deneyleri ile araĢtırılabilir.

Laboratuvar ve arazi çalıĢma sonuçları kullanılarak sonlu elemanlar vb yöntemlere dayalı olarak geliĢtirilen yazılımlarla kazıklı radye temel davranıĢını gerçeğe yakın bir Ģekilde modellemek için araĢtırmaların da yapılabileceği düĢünülmektedir.

KAYNAKLAR

Abusharar. A.W.. Zheng. J.J.. Chen. B.G.. 2009. Finite element modelling of the consolidation behaviour of multi-column supported road embankment. Computers

and Geotechnics. 36. 676-685.

Anagnostopoulos. C. and Georgiadis. M.. 1998. A simple analysis of piles in raft foundations. Geotechnical Engineering Journal. 29 (1). 71-83.

ASTM D 854-10. Standard test methods for specific gravity of soil solids by water pycnometer. ASTM West Conshohocken. PA.

ASTM D 422-63. Standard test method for particle-size analysis of soils. ASTM West Conshohocken. PA.

ASTM D 3080-98. Standard Test Method for Direct Shear Test of Soils Under Consolidated Drained Conditions. ASTM West Conshohocken. PA.

Bakholdin. B.V.. 2003. Piled-raft foundations .Design and characteristics of construction procedures. Soil Mechanics and Foundation Engineering.. 40 (5). 185-189.

Birand. A. A.. 2001. Kazıklı temeller. Teknik yayınevi. Ankara.

Bnaik. N.. Desai. A.K.. 2011. Effectiveness of piled raft foundation for seismic performance of tall buildings. Building and Construction. (Report).

Burland. J.B.. 1995. Piles as settlement reducers. 19th National Italian Geotechnical

Conference. Pavia. Italy. 21-34.

Cao. X.D.. Wong. I.H.. Chang. M.. 2004. Behavior of model rafts resting on pile- reinforced sand. Journal of Geotechnical and Geoenvironmental Engineering. 130 (2). 129-138.

Çelik.S.1997. Geogrid donatılı yüzeysel Ģerit temellerde, geogridin zemininin taĢıma gücüne etkisi. Y.Lisans Tezi. Atatürk Üniversitesi. Fen Bilimleri Enstitüsü. Chaudhary. M.T.A.. 2007. FEM modelling of a large piled raft for settlement control in

weak rock. Engineering Structures. 29. 2901-2907.

Chow. H.S.W.. Small. J.C.. 2005. Behaviour of piled rafts with piles of different lengths and diameters under vertical loading. Advances in Deep Foundations. doi: 10.1061/40778(157)20 1-15.

Chow. Y.K.. Yong. K. Y.. Shen. W. Y.. 2001. Analysis of piled raft foundations using a variational approach. The International Journal of Geomechanics. 1 (2). 129-147. Clancy. P.. Randolph. M.F.. 1993. An approximate analysis procedure for piled raft

foundations. Int.Jor. for Numerical and Analytical Methods in Geomechanics. 17 (12). 849-869.

Coduto. D.P.. 1999. Geotechnical Engineering. Principles and Practices. Prentice Hill. Çinicioğlu. S.F.. 2005. Zeminlerde statik ve dinamik yükler altında taĢıma gücü anlayıĢı

ve hesabı. seminer notları. IMO. Ġstanbul.

Dash. S.R.. Govindaraju. L.. Bhattacharya. S.. 2009. A case study of damages of the Kandla Port and Customs Office tower supported on a mat–pile foundation in liquefied soils under the 2001 Bhuj earthquake. Soil Dynamics and Earthquake

Engineering. 29. 333–346.

Davis. E.H. and Poulos. H.G.. 1972. The analysis of piled raft systems. Australian

Geomechanic Journal. G2. 1. 21-27.

Demir. A.. 2006. Temel mühendisliğinde çekme dayanımının irdelenmesi ve kazıklı temellerin çekme dayanımının analizi. Y.Lisans Tezi. Çukurova Üniversitesi. Fen

Bilimleri Enstitüsü. Adana.

Demiröz. A.. 2008. Geogrid donatılı kum üzerine oturan sürekli temellerde taĢıma gücünü etkileyen tasarım faktörlerinin deneysel olarak araĢtırılması. Doktora Tezi.

Selçuk Üniversitesi. Fen Bilimleri Enstitüsü.

Desai. C.S.. Johnson. L.D. and Hargett. C.M.. 1974. Analysis of pile supported gravity lock. ASCE Journal of Geotechnical Engineering. 100. GT9. 1009-10029.

Erkan. Ġ.H. 2013. Jet grout kolonların performansını etkileyen faktörlerin deneysel olarak araĢtırılması. Doktora Tezi. Selçuk Üniversitesi. Fen Bilimleri Enstitüsü. Fioravante. V.. Giretti. D.. Jamiolkowski. M.. 2008. Physical modeling of raft on

settlement reducing piles. Symposium Honoring Dr. John H. Schmertmann for His

Contributions to Civil Engineering at Research to Practice in Geotechnical Engineering Congress 2008. New Orleans. Louisiana. United States. March 9-12.

Fioravante. V.. Giretti. D.. 2010. Contact versus noncontact piled raft foundations. Can.

Geotech. J.. 47. 1271–1287.

Fleming. W.G.K.. Weltman. A.J.. Randolph. M.F.. and Elson. W.K.. 1992. Piling Engineering. 2nd edition. Surrey University press. Halstead press.

Franke. E.. Lutz. B. and El-Mossallamy. Y.. 1994. Measurements and numerical modelling of highrise building foundations on Frankfurt clay. Conference on

Vertical and Horizontal Deformation of Foundations and Embankments. Texas.

USA. 2. 1325-1336.

Fraser. R.A. and Wardle. L.J.. 1976. Numerical analysis of rectangular rafts on layered foundations. Géotechnique. 26. 613–630.

Garcia. F.. Lizcano. A.. Reul. O.. 2006. Viscohypoplastic model applied to the case history of piled raft foundation. GeoCongress 2006. Atlanta. Georgia. United States. February 26-March 1.

Gendy. M.. Hanisch. J.. Kany. M.. 2006. Empirische nichtlineare berechnung von kombinierten pfahl-plattengründungen (KPP). Bautechnik. 83. 604-617.

Gök. S.. 2007. Kazıklı radye temellerin tasarımı. Doktora Tezi. İstanbul Teknik

Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü. Ġstanbul.

Gök. S.. Toğrol. E.. 2009. BasitleĢtirilmiĢ kazıklı radye hesabı. itüdergisi/d mühendislik. 8 (5). 149-156.

Griffiths. D.V.. Clancy. P. and Randolph. M.F.. 1991. Piled raft foundations analysis by finite elements. 7th International Conference on Computer Methods and

Advances in Geomechanics. 2. 1153-1157.

Hartmann. F.. Jahn. P.. 2001. Boundary element analysis of raft foundations on piles.

Meccanica. 36. 351-366.

Hongladaromp. T.. Chen. N.J. and Lee. S.L.. 1973. Load distribution in rectangular footings on piles. ASCE Journal of Geotechnical Engineering. 4(2). 77-90.

Hooper. J.A. 1973. Observations on the behaviour of a piled raft foundation on London clay. Proceedings of the Institution of Civil Engineers. 55(2). 77-90.

Huang. M.. Liang. F.. Jiang. J.. 2011. A simplified nonlinear analysis method for piled raft foundation in layered soils under vertical loading. Computers and

Geotechnics. 38. 875-828.

Kaltakçı. V.. 2009. A comparison of two – dimensional and three – dimensional finite element analysis for settlement behavior of piled raft foundations. Y.Lisans Tezi.

Middle East Technical University. The Graduate School of Natural and Applied Sciences.

Katzenbach. R.. Arslan . U.. Moormann. C.. 1998. Design and safety concepts for piled raft foundations. Proc. of the Conf. on Deep Foundations on Bored Auger Piles. Rotterdem. Germany. 439-449.

Katzenbach. R.. Bachmann. G.. Boled-mekasha. G.. Ramm. H.. 2005. Combined pile raft foundations(cprf): an appropriate solution for the foundations of high-rise buildings. Slovak Journal of Civil Engineering. 3. 19 – 29.

Katzenbach. R.. Bachmann. G.. Gutberlet. Chr.. Ramm. H. 2004. The combined pile raft foundation: a cost optimized foundation technique with multiple additional functionalities. B4E . Building for a European Future. Maastricht. 14.

Katzenbach. R.. and Moormann. C.. 2001. Recommendations for the design and construction of piled rafts. 15th ICSMFE. Istanbul. Turkey. 27-31 August. 927- 930.

Khoury. M.. Alzamora. A.. and Ciancia. A.. 2011. A piled-raft foundation for the tallest building in Brooklyn. Geo-Frontiers. 3818-3827.

Lee. J.H.. Kim. Y.. Jeong. S.. 2010. Three-dimensional analysis of bearing behaviour of piled raft on soft clay. Computers and Geotechnics. 37. 103-114.

Leung. Y.D.. Klar. A.. Soga. K.. 2010. Theoretical study on pile length optimization of pile groups and piled rafts. J. Geotech. Geoenviron. Eng.. 136 (2). 319–330. Liang. F.. Chen. L.. Han. J.. 2009. Integral equation method for analysis of piled rafts

with dissimilar piles under vertical loading. Computers and Geotechnics. 36. 419- 426.

Liang. F.. Li. J.. Chen. L.. 2006. Optimization of composite piled raft foundation with varied rigidity of cushion. GeoShanghai International Conference 2006. Shanghai. China. June 6-8.

Liang. F.Y.. Chen. L.Z.. 2004. A modified variational approach for analysis of piled raft foundation. Mechanics Research Communications. 31. 593-604.

Liang. F.Y.. Chen. L.Z.. Shi. X.G.. 2003. Numerical analysis of composite piled raft with cushion subjected to vertical load. Computers and Geotechnics. 30. 443-453. Lin. D.. Feng. Z.. 2006. A numerical study of piled raft foundations. Journal of the

Chinese Institute of Engineers. 29(6). 1091-1097.

Matsumoto. T.. Nemoto. H.. Mikami. H.. Yaegashi. K.. Arai. T.. Kitiyodom. P.. 2010. Load tests of piled raft models with different pile head connection conditions and their analyses. Soils and Foundations. 50 (1). 63-81.

Mayne. P.W. and Poulos. H.G.. 1999. Approximate displacement influence factors for elastic shallow foundations. ASCE Journal of the Geotechnical Engineering

Division. 125. GT6. 453-460.

Mendonça. A.V.. De Paiva. J.B.. 2000. A boundary element method for the static analysis of raft foundations on piles. Engineering Analysis with Boundary

Elements. 24. 237-247.

Mendonça. A.V.. Paiva. J.B.. 2003. An elastostatic FEM/BEM analysis of vertically loaded raft and piled raft foundation. Engineering Analysis with Boundary

Elements. 27. 919-933.

Meyerhof. G.G.. 1979. Bearing capacity and Settlement of Pile Foundations. JGED. 102. GT3.

Mindlin. R.D.. 1936. Force at a point in the interior of a semi-infinite solid. Physics. 7. 195-202.

Mu. L.. Huang. M.. Fino. R.. 2011. Tunneling effects on lateral behavior of pile rafts in layered soil. Tunneling and Underground Space Technology. 28. 192-201.

Niandou. H.. Breyse. D.. 2007. Reliability analysis of a piled raft accounting for soil horizontal variability. Computers and Geotechnics. 34. 71-80.

Omeman. Z.M.. 2012. Load sharing of piled-raft foundations in sand subjected to vertical loads. Doktora Tezi. Concordia University. The Department of Building. Civil and Environmental Engineering.

Öztürk. K.. 2008. Piled raft applications. Y.Lisans Tezi. Dokuz Eylül University.

Graduate School of Natural Applied Sciences. Ġzmir.

Poulos. H.G.. 1968a. Analysis of the settlement of pile groups. Geotechnique. 18.449- 471.

Poulos. H.G.. 1968b. The influence of a rigid pile cap on the settlement behaviour of an axially loaded pile. Civil Engineering Transaction of the Institution of Engineers. Australia. 206-208.

Poulos. H.G.. Davis. E.H.. 1980. Pile foundation analysis and design. John Wiley and

Sons.

Poulos. H.G.. 1989. Pile behaviour-theory and application. Géotechnique. 9 (3). 365- 415.

Poulos. H.G.. 1991. Analysis of piled strip foundations. 7th International Conference on

Computer Methods and Advances in Geomechanics. Eds. Beer. G.. Booker. J.R.

and Carter. J.P.. Cairns. Australia. 1. 183-191.

Poulos. H.G.. 1993. Piled rafts in swelling or consolidating soils. J. Geotech. Eng.. 119 (2). 374–380.

Poulos. H.G.. 1994. An approximate numerical analysis of pile-raft interaction. Int. J.

Numer. Anal. Methods Geomech.. 18. 73–92.

Poulos. H.G.. 2000a. Pile-raft intercation-alternative methods of analysis. in

Developments in Theoretical Geomechanics. Eds. Smith. D.W. and Carter. J.P..

Balkema. 445-463.

Poulos. H.G.. 2000b. Practical design procedures for piled raft foundations. in Design Applications of Raft Foundations. Ed. Hemsley. J.A.. Thomas Telford. 425-467. Poulos. H.G.. 2001b. Methods of analysis of piled raft foundations. ISSMGE TC18

Subcommittee 1 Report. June 2001.

Poulos. H.G.. 2001. Methods of analysis of piled raft foundations. A Report Prepared on Behalf of Technical Committee TC18 on Piled Foundations. International Society of Soil Mechanics and Geotechnical Engineering.

Poulos. H.G.. 2002. Simplified design procedure for piled raft foundations.

International Deep Foundations Congress 2002. Orlando. Florida. United States.

Poulos. H.G.. 2005. Piled raft and compensated piled raft foundations for soft soil sites.

Geo-Frontiers Congress 2005. Austin. Texas. United States. January 24-26.

Poulos. H.G.. 2010. High-rise building foundations- a limit state design approach. Art of

Foundation Engineering Practice Congress 2010. West Palm Beach. Florida.

United States .February 20-24.

Poulos. H.G.. Small. J.C.. Ta. L.D.. Sinha. J. and Chen. L.. 1997. Comparison of some methods for analysis of piled rafts. 14th ICSMFE. Hamburg. Germany. 6-12 September. 1119-1124.

Prakoso. W.A.. Kulhawy. F.H.. 2001. Contribution to piled raft foundation design.

Journal of Geotechnical and Geoenvironmental Engineering. 127. 17-24.

Pressley. J.S. and Poulos. H.G.. 1986. Finite element analysis of mechanisms of pile group behaviour. International Journal for Numerical and Analytical Methods in

Geomechanics. 10 (2). 213-221.

Rabiei. M.. 2009. Parametric study for piled raft foundations. Electronic Journal of

Geotechnical Engineering.. 14. Bund. A.

Rabiei. M.. 2010. Effect of pile configuration and load type on piled raft foundations performance. GeoShanghai 2010 International Conference.

Randolph. M.F.. 1983. Design of piled rafts. International Symposium on Recent

Developments in Laboratory and Field Tests and Analysis of Geotechnical Problems. Bangkok. Thailand. pp. 525-537.

Randolph. M.F.. 1994. Design methods for pile groups and piled rafts. 13th ICSMFE.

New Delhi. India. 61-82.

Reul. O.. 2004. Numerical study of the bearing behavior of piled rafts. Int. J. Geomech.. 4(2). 59–68.

Reul. O.. Randolph. M.F.. 2004. Design strategies for piled raft subjected to nonuniform vertical loading. Journal of Geotech. Geoenviron. Eng.. 130 (1). 1-13.

Sales. M.M.. Small. J.C.. Poulos. H.G.. 2010. Compensated piled rafts in clayey soils: behaviour. measurements. and predictions. Canadian Geotechnical Journal. 47 (3). 327-345.

Sanctis. L.. Mandolini. A.. 2006. Bearing capacity of piled rafts on soft clay soils.

Journal Of Geotechnical And Geoenvironmental Engineering. 132 (12). 1600-

1610.

Sanctis. L.. Russo. G.. 2008. Analysis and performance of piled rafts designed using innovative criteria. Journal of Geotechnical and Geoenvironmental Engineering. 134 (8). 1118-1128.

Sinha. J. and Poulos. H.G.. 1997. Piled raft foundation systems in swelling and shrinking soils. 14th ICSMFE. Germany. 2. 1141-1144.

Sinha. J.. 1998. Piled raft foundation on soil subjected to swelling. shrinkage and ground subsidence. PhD thesis. University of Sydney. Australia.

Small. J.C.. Liu. H.L.S.. 2008. Time-settlement behaviour of piled raft foundations using infinite elements. Computers and Geotechnics. 35. 187-195.

Small. J.C.. Poulos. H.G.. 2007. Non-Linear analysis of piled raft foundations. Geo-

Denver 2007. Denver. Colorado. United States. February 18-21.

Small. J.C.. Zhang. H.H.. 2002. Behavior of piled raft foundations under lateral and vertical loading. The International Journal of Geomechanics. 2 (1). 29-45.

Sonoda. R.. Matsumoto. T.. Kitiyodom. P.. Moritaka. H.. Ono. T.. 2009. Case study of a piled raft foundation constructed using a reverse construction method and its post analysis. Geotech. J.. 46. 142–159.

Ta. L.D.. Small. J.C.. 1996. Analysis of piled raft systems in layered soils. Int. J.

Numer. Anal. Methods Geomech.. 20. 57–72.

Ta. L.D.. Small. J.C.. 1997. An approximation for analysis of raft and piled raft foundations. Computers and Geotechnics. 20 (2). 105-123.

Tan.Ö.1989. Kuma oturan ve merkezi yüklenen model yüzey Ģerit temellerde taĢıma gücü geniĢlik iliĢkisi. Y.Lisans Tezi. Karadeniz Teknik Üniversitesi. Fen

Bilimleri Enstitüsü.

Tan. Y.C.. Chow. C.M.. 2004. Design of piled raft foundation on soft ground. Director. Gue&Partners sdn bhd. Kuala Lumpur. Malaysia.

Toğrol. E.. Tan. O.. 2003. Kazıklı temeller. Birsen yayınevi. Ġstanbul.

Tomlinson. M.J.. 2001. Foundation design and construction. 7th edition. Prentice Hall. Türkmen. H.K.. 2008. An experimental study into bearing of rigid piled rafts under

vertical loads. Doktora Tezi. Middle East Technical University Graduate School

of Natural and Applied Sciences. Ankara.

Uzuner. B.A.. (2000). Temel mühendisliğine giriĢ. Derya Kitabevi. Trabzon. Uzuner. B.A.. (2013). Temel mühendisliğine giriĢ. Derya Kitabevi. Trabzon.

Van Impe. W.F.. 1991. Deformation of deep foundations. 10th ECSMFE. Florence. Italy. 3. 1031-1062.

Van Impe. W. F. and Clerq. L. 1995. A piled raft ınteraction model. Geotechnica. 73. 1-

Benzer Belgeler