• Sonuç bulunamadı

5.1. Kimyasal Kür Malzemesi ile Ġlgili Sonuçlar

1) Yapılan deneyler sonucunda, aynı karışım oranına sahip farklı kür uygulamalarına tabi tutulan her bir grubun, kendi içindeki beton basınç dayanımı değerlerine bakıldığında, numunelerin suda kür edilmesi sonucunda elde edilen basınç dayanımı değerlerinin, genellikle diğer uygulanan kür yöntemlerine oranla daha iyi sonuçlar verdiği gözlemlenmiştir. Örneğin, katkısız üretilen betonda, parafin emülsiyonu ile kür edilmiş numunenin (1/B), suda kür edilmiş numuneye (1/A) oranla 7 ve 28 günlük basınç dayanımında %5’lik bir azalma görülmüştür.

2) Karışım oranları aynı ancak, farklı kimyasal küre tabi tutulan beton numunelerin basınç dayanımlarının sonuçlarına bakıldığında, solvent bazlı akrilik reçinenin diğer kimyasal kür malzemelerine oranla, genellikle daha iyi sonuç verdiği gözlemlenmiştir. Örneğin; katkısız betonda, solvent bazlı akrilik reçine ile kür edilmiş numunenin (1/E), hidrokarbon reçine ile kür edilmiş numuneye göre (1/C), 7 günlük basınç dayanımı %19, 28 günlük basınç dayanımı %27 oranında artmıştır. 3) Beton numuneler üzerine uygulanan aynı kimyasal kür malzemesi, farklı beton karışımları için değişik sonuçlar vermiştir. Bu yüzden uygulama sırasında kullanılacak beton karışımına göre, laboratuarda kimyasal kür malzemeleri denenmeli ve en iyi sonucu veren seçilmelidir. Örneğin; katkısız betonda, solvent bazlı akrilik reçine ile kür ediliş numunenin (1/E), katkısız, suda kür edilmiş numuneye göre (1/A) 28 günülük basınç dayanımında %5 artma gözlenirken, priz geciktirici katkı maddesi ile hazırlanmış betonda, solvent bazlı akrilik reçine ile kür edilmiş numunenin (3/E), suda kür edilmiş numuneye göre (3/A) 28 günlük basınç dayanımında %3 azalma meydana gelmiştir.

4) Özellikle parafin emülsiyonu esaslı kür malzemeleri, katkısız ve soğuk havada beton dökümü için kullanılan katkı maddesi ile hazırlanan beton karışımları hariç, en düşük basınç dayanımı değerlerini vermiştir. Örneğin; priz geciktirici katkı maddesi ile hazırlanmış numunelerin beton basınç dayanımlarına bakıldığında, parafin emülsiyonu esaslı kür malzemesi ile kür edilmiş numunelerin (3/B), suda kür edilmiş numunelere göre (3/A), 7 günlük dayanımda %17, 28 günlük dayanımda %19 azalma

görülmektedir. Bu değerler o grup içerisinde( 3/A, 3/B, 3/C, 3/D, 3/E) en düşük basınç dayanımı değerleridir.

5) Kimyasal kür malzemeleri, beton yüzeyine uygulandıktan sonra beton dış yüzeyinde gevrekleşme meydana getirmektedir. Öyle ki, kimyasal kür malzemesi uygulanmış beton numunelerin dış yüzeylerindeki gevrekleşmeden dolayı suda kür edilmiş numunelere göre ani kırılmalar meydana gelmiştir. Beton, uygulanan basınç altında daha fazla deformasyona uğramış ve beton yüzeyinde büyük parçalar halinde kopmalar gözlenmiştir.

6) Tek yüzeyine kimyasal kür malzemesi uygulanıp suda kür edilmiş numunelerin basınç dayanımı değerleri, sadece suda kür edilmiş beton numunelerin basınç dayanımı değerlerine yakın sonuçlar vermiştir. Örneğin; katkısız, suda kür edilmiş numunelerin 28 günlük ortalama basınç dayanımı 37.26 N/mm2

iken, tek yüzeyine parafin emülsiyonu uygulanıp suda kür edilmiş numunelerin 28 günlük ortalama basınç dayanımı 38.70 N/mm2’dir

7) Kimyasal kür malzemesi uygulanmış numunelerde, suda kür yapılan tüm beton numunelerine göre, plastik rötre çatlaklarında ciddi oranlarda azalma meydana gelmiştir.

5.2. Kimyasal Katkı Maddeleri ile Ġlgili Sonuçlar

1) Beton katkı maddeleri beton içerisindeki su miktarını azaltmalarına karşın işlenebilmeyi artırmaktadır. Daha yüksek dayanımlı beton elde edilerek işlenebilmenin yüksek olması kullanıcıya büyük kolaylık sağlamaktadır. Bu nedenle katkı kullanılarak üretilmiş beton numunelerin hem basınç dayanımlarında hem de işlenebilirliklerinde bir artış gözlenmiştir.

2) Aynı kimyasal kür uygulamasına tabi tutulan (tüm yüzey), farklı karışım oranlarındaki numunelerin basınç dayanımlarına bakıldığında, su geçirimsizliğini artıran beton katkı maddesi ve soğuk havada beton dökümü için kullanılan beton katkı maddesi karışımı ile hazırlanan numunelerin, diğer beton numunelerin sonuçlarına göre daha düşük basınç dayanımı sonuçları verdiği gözlemlenmiştir. Örneğin; parafin emülsiyonu ile kür edilmiş katkısız betona göre (1/B), su geçirimsizliğini artıran beton katkı maddesi ve soğuk havada beton dökümü için

kullanılan beton katkı maddesi karışımı ile hazırlanan numunelerin (8/B), 7 günlük basınç dayanımı %24, 28 günlük basınç dayanımı %16 azalmıştır. İstisna olarak beton karışımlarına hidrokarbon reçine esaslı kür malzemesi uygulandığında, katkısız betona göre (1/C), su geçirimsizliğini artıran beton katkı maddesi ve soğuk havada beton dökümü için kullanılan beton katkı maddesi karışımı ile hazırlanan numunelerin (8/C), 7 günlük basınç dayanımında % 7 artma, 28 günlük basınç dayanımında %21 artma gözlenmiştir.

3) Aynı kür uygulamasına tabi tutulan (suda kür edilen + tek yüzeyine kimyasal kür uygulanan), farklı karışım oranlarındaki numunelerin basınç dayanımlarına bakıldığında, soğuk havada beton dökümü için kullanılan beton katkı maddesi karışımı ile hazırlanan numunelerin, diğer beton numunelerin sonuçlarına göre daha düşük basınç dayanımı sonuçları verdiği gözlemlenmiştir. Özellikle bu tip katkı maddeleri tek başına beton içerisinde kullanacaksa, hedef dayanımdan yüksek değer verecek bir beton karışımı hazırlanmalı ya da yanında dayanımı artıracak süper akışkanlaştırıcı bir katkı maddesi tercih edilmelidir. Örneğin, suda kür edilmiş katkısız betona göre (1/A), soğuk havada beton dökümü için kullanılan beton katkı maddesi ile hazırlanan numunelerin (2/A), 7 günlük basınç dayanımı %13, 28 günlük basınç dayanımı %7 azalmıştır.

4) Aynı kür şartları altında, katkı maddeleri tek olarak beton karışımında kullanıldığında en yüksek basınç dayanımı oranını yüksek performanslı hiper akışkanlaştırıcı beton katkı maddesi vermiştir. Örneğin, suda kür edilmiş katkısız numunelere (1/A) göre, yüksek performanslı hiper akışkanlaştırıcı katkı maddesi ile hazırlanan suda kür edilmiş numunelerin (5/A), ortalama 7 günlük basınç dayanımında %6 artma, 28 günlük basınç dayanımında %12 artma gözlemlenmiştir. 5) Aynı kür şartları altında, katkı maddeleri ikişerli guruplar halinde kullanıldıklarında, en yüksek dayanımı priz geciktirici ve yüksek performanslı hiper akışkanlaştırıcı beton katkı maddelerinin bir arada kullanıldığı beton karışımı vermiştir. Örneğin, katkısız suda kür edilmiş (1/A) numunelere göre, priz geciktirici beton katkı maddesi ve yüksek performanslı hiper akışkanlaştırıcı katkı maddesi karışımı ile hazırlanan suda kür edilmiş numunelerin (7/A), ortalama 7 günlük basınç dayanımında %9 artma, 28 günlük basınç dayanımında %27 artma gözlemlenmiştir.

6) Beton katkı maddelerinden bir arada kullanılmaları uygun olanlar, ikişerli gruplar halinde kullanıldıklarında birbirlerini destekledikleri için beton basınç dayanımında iyi sonuçlar elde edilmiştir. Üstelik bu şekilde üretilen beton numuneler tek katkı maddesi ile üretilen betona göre daha işlenebilir olmuştur. Örneğin, yalnızca yüksek performanslı hiper akışkanlaştırıcı katkı maddesi ile hazırlanmış ve suda kür edilmiş beton numunelerin 28 günlük ortalama basınç dayanımı 41.67 N/mm2 iken, priz geciktirici beton katkı maddesi ile yüksek performanslı hiper akışkanlaştırıcı katkı maddesi karışımı ile hazırlanan beton numunelerin 28 günlük basınç dayanımı 47,43 N/mm2’dir.

7) Numunelerin suda kür edilmesi durumunda veya tek yüzeyine kimyasal kür malzemesi uygulanıp daha sonra suda kür edilmesi durumunda, priz geciktirici, su geçirimsizliği artıran, yüksek performanslı hiper akışkanlaştırıcı katkı maddeleri, özellikle beton içerisindeki karma suyunu azalttıklarından, beton basınç dayanımında artmalar meydana gelmiştir. Suda kür edilmiş katkısız beton numunelere (1/A) göre, priz geciktirici beton katkı maddesi ile hazırlanan beton numunelerin (3/A) 28 günlük basınç dayanımlarında %8 artma, su geçirimsizliğini artıran katkı maddesi ile hazırlanan beton numunelerin (4/A) 28 günlük basınç dayanımlarında %6 artma, yüksek performanslı süper akışkanlaştırıcı katkı maddesi ile hazırlanan beton numunelerin (5/A) 28 günlük basınç dayanımlarında %12 artma gözlemlenmiştir.

5.3. Öneriler

1) Kimyasal kür malzemeleri yatay yüzeylere beton yüzeyindeki terleme suyunun kaybolmasından hemen sonra uygulanmalıdır. (0.5 ile 2 saat arasında beklenmelidir.) Eğer terleme suyu kaybolmadan uygulama yapılırsa, beton yüzeyinde gevrekleşme fazla miktarda olacak, betonun aşınmaya karşı dayanımında ciddi düşüşler meydana gelecektir.

2) Beton yüzeyine uygulanan kimyasal kür malzemeleri kaldırılmadan yüzey kaplama ve koruma malzemeleri uygulanmamalıdır. Yüzeyde oluşan film tabakası her türlü sıva veya şap uygulamasından önce muhakkak kaldırılmalıdır. Çünkü özellikle yüzeyde bir tabaka oluşturan kimyasal kür malzemeleri, beton yüzeyine

uygulanacak sonraki işlemlerde yapışmayı etkileyebileceğinden, üreticiden bu konu hakkında detaylı bilgi alınmalı veya laboratuarda bir ön deney yapılmalıdır.

3)Kimyasal kür malzemeleri beton yüzeyinde göllendirme oluşturmadan uygulanmalıdır.

4) Kimyasal kür malzemeleri uygulanırken kesinlikle su ile inceltilmemelidir. Eğer içerisine su katılırsa oluşacak olan heterojen karışım, beton yüzeyinde oluşması istenen film tabakasını oluşturamayacak ve kür görevini yerine getiremeyecektir. 5) Tüm deney sonuçları göz önüne alındığında, özellikle kaliteli ve nitelikli beton kür suyunun bulunamadığı durumlarda kimyasal kür malzemelerinin tercih edilmesinin uygun olduğu gözlemlenmiştir.

6) Kimyasal kür malzemelerinin günümüzde yapılarda uygulanmasına karşın özellikle otoyollar, havaalanı hareket ve kalkış pistleri, endüstriyel zeminler, teraslar gibi geniş açıklığa sahip yüzeysel beton uygulamalarında tercih edilmesi uygulama kolaylığı açısından uygundur.

7) Bazı kimyasal kür malzemeleri (parafin emülsiyonu esaslı kür malzemesi) kimyasal yapısından kaynaklanan kaydırıcı bir etkiye sahiptir. Bunun için kimyasal kür malzemesi görevini tamamladıktan sonra yüzeyden uzaklaştırılmasına dikkat edilmelidir. Havaalanı betonlarında, uçakların kalkış ve inişlerini etkileyebileceğinden bu gibi kritik yerlerde kullanılmamasına özen gösterilmelidir 8) Betona uygulanacak kür malzemesi seçiminde betonun uygulanacağı yerin ve o yerin iklim şartlarının önemi büyüktür. Kimyasal kür malzemesi kullanılmadan önce muhakkak ön uygunluk deneyleri yapılmalıdır.

Benzer Belgeler