• Sonuç bulunamadı

5. SONUÇ VE ÖNERĠLER

5.1. SONUÇLAR

AraĢtırmanın bu bölümünde, demografik verilere iliĢkin sonuçlar, birinci alt probleme iliĢkin sonuçlar ve ikinci alt probleme iliĢkin sonuçlar yer almaktadır.

5.1.1. Demografik Verilere ĠliĢkin Sonuçlar

1. AraĢtırmaya katılan erkek öğretmenlerin sayısı kadın öğretmenlerin sayısından fazladır.

2. AraĢtırmaya katılan öğretmenler, mesleki kıdem gruplarına hemen hemen eĢit oranlarda dağılmıĢlardır.

3. Öğretmenlerin büyük çoğunluğu bulundukları okulda 1-5 yıl arası çalıĢmaktadırlar. %75‟in üzerinde öğretmenin bulundukları okulda çalıĢma sürelerinin 1-5 yıl arasında olması, öğretmenlerin okullarında uzun süre kalmadıklarını, sık yer değiĢtirdiklerini göstermektedir.

4. Öğretmenlerin büyük çoğunluğunun yaĢları 40‟ın altındadır. Yani genç öğretmenlerden oluĢmaktadır.

5. Öğretmenlerin büyük çoğunluğu eğitim fakültesi mezunlarından oluĢmaktadır. Lisansüstü eğitim mezunu öğretmenlerin oranı yalnızca % 2,1‟dir.

6. AraĢtırmaya katılan sınıf öğretmenleri, branĢ öğretmenlerinden daha fazladır. 7. AraĢtırmaya katılan öğretmenlerin büyük çoğunluğu ilçe merkezinde çalıĢmaktadırlar.

5.1.2. Birinci Alt Probleme ĠliĢkin Sonuçlar

1. “Güven ve etkileme” boyutunda öğretmenlerin güven verdiği kiĢilerin baĢında öğrenciler gelmektedir. Öğretmenler sırasıyla öğrencilere, meslektaĢlarına, okul yönetimine ve son olarak çevresine güven vermektedirler. AraĢtırmaya katılan öğretmenler, öğretmenin sırasıyla öğrencileri, çevresini, meslektaĢlarını ve son olarak okul yönetimini olumlu yönde etkilediğini düĢünmektedirler.

2. AraĢtırmaya katılan öğretmenler, “takdir edilme ve beklentileri karĢılama” boyutunda; en fazla öğrenciler tarafından takdir edildiklerini, okula misyon ve vizyon kazandırarak geleceğe hazırladığını, uzun vadede ve küresel eğilimlerini dikkate alarak öğrencilerin ihtiyaç ve beklentilerini karĢıladıklarını düĢünmektedirler. AraĢtırmaya katılan öğretmenler, öğretmenin uzun vadede ve küresel eğilimleri dikkate alarak meslektaĢlarının, okul yönetiminin ve çevresinin ihtiyaçlarını beklenen düzeyde karĢılayamadığını düĢünmektedirler.

3. AraĢtırmada öğretmenler, “eğitsel roller” boyutunda, öğretmenin okul ve sınıf içi çatıĢmalarda uzlaĢtırıcı olduğunu, önce sınıf lideri olduğunu, olumlu öğrenme iklimi geliĢtirdiğini düĢünmektedirler. AraĢtırmaya katılan öğretmenler bu boyutta, öğretmenin rehberlik rolü oynadığı görüĢüne en az katılmaktadırlar.

4. Öğretmenler, “değiĢtirebilme ve değiĢime açık olma” boyutunda öğretmenlerin; çocuklara Atatürk ilke ve inkılâplarının kazandırılmasında liderlik yaptığını, demokrasinin yerleĢmesi ve geliĢtirilmesinde liderlik yaptığını, örnek insan modeli olduğunu, değiĢime önayak olduğunu düĢünmektedirler. AraĢtırmaya katılan öğretmenler, öğretmenin toplumsal olaylarda taraf olmadığı görüĢüne en az katılmaktadırlar.

5. Öğretmenler, “Cumhuriyet‟ten günümüze öğretmenin liderliğini karĢılaĢtırma” boyutunda öğretmenin; öğrencilerin geliĢimi için uygun koĢullar hazırlamada öncülük ettiğini, olumlu öğrenme iklimi geliĢtirdiğini, örnek insan modeli olduğunu, değiĢime önayak olduğunu ve ülkenin kalkınmasına katkıda bulunduğunu düĢünmektedirler. AraĢtırmaya katılan öğretmenler, öğretmenin toplumsal olaylarda taraf olmadığı görüĢüne katılmamaktadırlar.

6. AraĢtırmaya katılan öğretmenler, “öğretmenin liderliğini olumsuz etkileyen etmenler” boyutunda; öğretmene hak ettiği değerin verilmediğini, ekonomik sorunların ve baĢka fakültelerden öğretmen alımının öğretmen liderliğini olumsuz etkilediğini düĢünmektedirler. Yeterince örgütlenememe ve mesleğe giriĢ koĢulları, öğretmenler tarafından liderliği olumsuz etkileyen faktörler arasında daha az etkili olarak görülmektedir.

7. AraĢtırmaya katılan öğretmenlerin görüĢlerinin en yüksek olduğu boyut, „„eğitsel roller‟‟ boyutudur. Öğretmenler araĢtırmada, öğretmenin öğretimsel liderlik rolünün ön planda olduğunu düĢünmektedirler.

8. AraĢtırmaya katılan öğretmenlerin „„takdir edilme ve beklentileri karĢılama‟‟ boyutuna iliĢkin görüĢlerinin ortalaması diğer boyutlarla kıyaslandığında en düĢük olandır.

5.1.3. Ġkinci Alt Probleme ĠliĢkin Sonuçlar

1. Öğretmenlerin, Cumhuriyet‟ten günümüze öğretmenin liderliğine iliĢkin görüĢleri, bireysel özelliklerine göre değiĢik boyutlarda anlamlı farklılıklar ortaya koymuĢtur. BranĢ ve öğrenim durumu değiĢkeni en fazla farklılık ortaya koyan değiĢkenlerdir.

2. AraĢtırmaya katılan öğretmenlerin “güven ve olumlu etkileme” boyutuna iliĢkin görüĢleri, cinsiyet değiĢkenine göre anlamlı bir farklılık göstermiĢtir. Erkek öğretmenlerin “güven ve olumlu etkileme” boyutuna katılımı, kadın öğretmenlere oranla daha yüksektir.

3. Öğretmenlerin „„eğitsel roller‟‟ boyutuna iliĢkin görüĢleri, „„öğrenim durumu ve branĢ‟‟ değiĢkenine göre anlamlı bir farklılık göstermiĢtir. Eğitim enstitüsü mezunu öğretmenlerinin „„eğitsel roller‟‟ boyutuna iliĢkin görüĢleri, diğer okullardan mez un öğretmenlere göre daha olumludur. Sınıf öğretmenlerinin „„eğitsel roller‟‟ boyutuna iliĢkin görüĢleri, branĢ öğretmenlerine göre daha olumludur.

4. Öğretmenlerin „„değiĢtirebilme ve değiĢime açık olma‟‟ boyutuna iliĢkin görüĢleri, „„branĢ” değiĢkenine göre anlamlı bir farklılık göstermiĢtir. Sınıf öğretmenlerinin „„değiĢtirebilme ve değiĢime açık olma‟‟ boyutuna iliĢkin görüĢleri, diğer okullardan mezun öğretmenlere göre daha olumludur.

5. Öğretmenlerin „„Cumhuriyet‟ten günümüze öğretmenin liderliğini karĢılaĢtırma‟‟ boyutuna iliĢkin görüĢleri, „„branĢ‟‟ ve “mesleki kıdem” değiĢkenine göre anlamlı bir farklılık göstermiĢtir. Sınıf öğretmenlerinin „„Cumhuriyet‟ten günümüze öğretmenin liderliğini karĢılaĢtırma‟‟ boyutuna iliĢkin görüĢleri, branĢ öğretmenlerine göre daha olumludur. 16 yıl ve üzeri süre mesleki kıdeme sahip öğretmenler, 11-15 yıl kıdeme sahip öğretmenlere göre “Cumhuriyet‟ten günümüze öğretmenin liderliği” boyutuna daha fazla katılmaktadırlar.

6. Öğretmenlerin „„öğretmenin liderliğini olumsuz etkileyen etmenler‟‟ boyutuna iliĢkin görüĢleri, „„branĢ‟‟değiĢkenine göre anlamlı bir farklılık göstermiĢtir. Eğitim enstitüsü mezunu öğretmenlerin „„öğretmenin liderliğini olumsuz etkileyen

etmenler‟‟ boyutuna iliĢkin görüĢleri, diğer okullardan mezun öğretmenlere göre daha olumludur.

Benzer Belgeler