• Sonuç bulunamadı

Yaşlı bireylerin yaşam tatmini ve sosyal destek ilişkisinin incelenmesi amacı ile planlanan ve yürütülen araştırmada elde edilen sonuçlar şöyledir:

5.1.1. Yaşlı Bireyi Tanıtıcı Bilgiler

Araştırma kapsamına alınan yaşlı bireylerin yarıdan çoğu kadın geriye kalanlar erkek olup, yaklaşık yarısı 70 yaşın üzerinde bireylerdir. Yarıdan fazlası evli olan yaşlı bireylerin çoğunluğunun 30 yıl ve daha uzun süreden beri evli olduğu belirlenmiştir. Yaşlı bireylerin ve eşlerinin çoğunluğunun düşük eğitimli olduğu bulunmuştur. Yaşlı bireylerden 4-6 çocuğa sahip olanlar çoğunluktadır. Eşi ve çocuklarıyla yaşadıkları belirlenen yaşlı bireylerin evde el işi yaparak, kitap okuyarak radyo dinleyerek, tv izleyerek, ibadet ederek vakitlerini geçirdikleri bulunmuştur.

5.1.2. Yaşlı Bireylerin Gelir ve Geçinme Durumu

Araştırma kapsamına alınan yaşlı bireylerinin çok azının çalıştığı, çoğunluğunun herhangi bir gelirinin olduğu ve gelir kaynağının emekli maaşı olduğu belirlenmiştir. Yaşlı bireylere göre ailenin aylık gelir miktarının yetersiz yada çok yetersiz olduğu bulunmuştur. Yaşlı bireylerin çoğunun sosyal güvencesinin olduğu bulunmuştur.

5.1.3.Yaşlı Bireylerin Sağlık Durumu

Araştırmaya kapsamına alınan yaşlı bireylerin yarıdan çoğunun doktor tarafından tanısı konulan bir hastalığının olduğu; tansiyon, kalpdamar hastalığı, şeker hastalığı, kolesterol ve solunum hastalığı olduğu ve sürekli kullandıkları bir ilacın olduğu belirlenmiştir.

5.1.4. Yaşlı Bireylerin Günlük Yaşam Aktiviteleri

Araştırma kapsamına alınan yaşlı bireylerin günlük yaşam aktivitelerinde bağımlılık durumu incelendiğinde; giyinme, beslenme ve banyo aktivitesinde bağımsız yada kısmen bağımlı oldukları; ev işi yapma, ev dışına çıkma ve ilaç kullanma aktivitesinde bağımlı yada kısmen bağımlı oldukları belirlenmiştir.

5.2. Yaşlı Bireylerde Yaşam Tatmini ve Sosyal Destek İlişkisi

Araştırma kapsamına alınan yaşlı bireylerin yaşam tatminine ilişkin bulgularının dağılımı incelendiğinde; pek çok yönden yaşamının ideale yakın, yaşam koşullarının mükemmel, yaşamının onu tatmin ettiği, şimdiye kadar, yaşamda istediği önemli şeyleri elde ettiğini, hayatını bir daha yaşama şansı olsaydı ve hemen hemen hiçbir şeyi değiştirmeyeceğine ifade olarak katıldığı belirlenmiştir.

Araştırma kapsamına alınan yaşlı bireylerin algılanan sosyal desteği incelendiğinde; ailesinin ve arkadaşlarının dışında olan ve ihtiyacı olduğunda yanında olan bir insanın (ör. akraba, komşu, doktor vb.) var olduğu, ailesinin ve arkadaşlarının dışında olan ve sevinç ve kederlerini paylaşabileceği bir insanın (ör. akraba, komşu, dr. vb.) var olduğu, ailesinin (ör. eşim, çocuklarım, kardeşlerim) ona gerçekten yardımcı

olmaya çalıştığı, ihtiyacı olan duygusal yardımı ve desteği ailesinden (ör. eşimden, çocuklarımdan, kardeşlerimden) alacağı, ailesinin ve arkadaşlarının dışında olan ve onu gerçekten rahatlatan bir insanın (ör. akraba, komşu, dr. vb.) var olduğu, arkadaşlarının ona gerçekten yardımcı olmaya çalıştığı, işler kötü gittiğinde arkadaşlarıa güvenebileceği, sorunlarını ailesiyle (ör. eşimle, çocuklarımla, kardeşlerimle) konuşabildiği ve sevinç ve kederlerini paylaşabileceği arkadaşlarının var olduğu saptanmıştır.

Araştırma kapsamına alınan yaşlı bireylerin yaşam tatmini, algılanan sosyal destek, aileden alınan sosyal destek, arkadaşlardan alınan sosyal destek, özel bir insandan alınan sosyal desteğe cinsiyetin etkisi incelendiğinde; yaşlı bireylerin özel bir insandan algılanan sosyal desteğinde cinsiyetin etkili olduğu, yaşlı kadınların özel bir insandan algılanan sosyal destek ortalama puanının, yaşlı erkeklerin ortalama puanından daha yüksek olduğu bulunmuştur.

Araştırma kapsamına alınan yaşlı bireylerin yaşam tatmini, algılanan sosyal destek, aileden alınan sosyal destek, arkadaşlardan alınan sosyal destek, özel bir insandan alınan sosyal desteğe yaşın etkisi incelendiğinde; yaşlı bireylerin yaşam tatmininde, algılanan sosyal desteğinde, arkadaşlardan algılanan sosyal desteğinde ve özel bir insandan algılanan sosyal desteğinde bireyin yaşının etkisinin olduğu bulunmuştur.

Araştırma kapsamına alınan yaşlı bireylerin yaşam tatmini, algılanan sosyal destek, aileden alınan sosyal destek, arkadaşlardan alınan sosyal destek, özel bir insandan alınan sosyal desteğe medeni durumun etkisi incelendiğinde; algılanan sosyal desteğinde, aileden algılanan sosyal desteğinde ve özel bir insandan algılanan sosyal desteğinde medeni durumun etkisinin olduğu bulunmuştur.

Araştırma kapsamına alınan yaşlı bireylerin yaşam tatmini, algılanan sosyal destek, aileden alınan sosyal destek, arkadaşlardan alınan sosyal destek, özel bir insandan alınan sosyal desteğe dul veya boşanmış olma süresinin etkisi incelendiğinde; algılanan sosyal desteğinde ve arkadaşlardan algılanan sosyal desteğinde dul veya boşanmış olma süresinin etkisinin olduğu bulunmuştur.

Araştırma kapsamına alınan yaşlı bireylerin yaşam tatmini, algılanan sosyal destek, aileden alınan sosyal destek, arkadaşlardan alınan sosyal destek, özel bir

insandan alınan sosyal desteğe evlilik süresinin etkisi incelendiğinde; algılanan sosyal desteğinde, aileden algılanan sosyal desteğinde ve arkadaşlardan algılanan sosyal desteğinde evlilik süresinin etkisinin olduğu bulunmuştur.

Araştırma kapsamına alınan yaşlı bireylerin yaşam tatmini, algılanan sosyal destek, aileden alınan sosyal destek, arkadaşlardan alınan sosyal destek, özel bir insandan algılanan sosyal desteğe eğitim durumunun etkisi incelendiğinde; yaşam tatmininde, aileden algılanan sosyal desteğinde ve arkadaşlardan algılanan sosyal desteğinde eğitim durumunun etkisinin olduğu bulunmuştur.

Araştırma kapsamına alınan yaşlı bireylerin yaşam tatmini, algılanan sosyal destek, aileden alınan sosyal destek, arkadaşlardan alınan sosyal destek, özel bir insandan alınan sosyal desteğe yaşlı bireyin eşinin eğitim durumunun etkisi incelendiğinde; yaşam tatmininde, aileden algılanan sosyal desteğinde ve özel bir insandan algılanan sosyal desteğinde yaşlı bireyin eşinin eğitim durumunun etkisinin olduğu bulunmuştur.

Araştırma kapsamına alınan yaşlı bireylerin yaşam tatmini, algılanan sosyal destek, aileden alınan sosyal destek, arkadaşlardan alınan sosyal destek, özel bir insandan alınan sosyal desteğe yaşlı bireyin birlikte yaşadığı bireyin etkisi incelendiğinde; yaşam tatmininde, algılanan sosyal desteğinde, arkadaşlardan algılanan sosyal desteğinde ve özel bir insandan algılanan sosyal desteğinde yaşlı bireylerin yaşadığı bireyin etkisinin olduğu bulunmuştur.

Araştırma kapsamına alınan yaşlı bireylerin yaşam tatmini, algılanan sosyal destek, aileden alınan sosyal destek, arkadaşlardan alınan sosyal destek, özel bir insandan alınan sosyal desteğe yaşlı bireyin gelirinin yeterli olup olmama durumunun etkisi incelendiğinde; yaşam tatmininde, algılanan sosyal desteğinde, arkadaşlardan algılanan sosyal desteğinde ve özel bir insandan algılanan sosyal desteğinde yaşlı bireyin gelirinin yeterli olup olmama durumunun etkisinin olduğu bulunmuştur.

Araştırma kapsamına alınan yaşlı bireylerin yaşam tatmini, algılanan sosyal destek, aileden alınan sosyal destek, arkadaşlardan alınan sosyal destek, özel bir insandan alınan sosyal desteğe doktor tarafından tanısı konulan bir hastalığının olma durumunun etkisi incelendiğinde; yaşam tatmininde, algılanan sosyal desteğinde, arkadaşlardan algılanan sosyal desteğinde ve özel bir insandan algılanan sosyal

desteğinde doktor tarafından tanısı konulan bir hastalığın olma durumunun etkisinin olduğu bulunmuştur.

Araştırma kapsamına alınan yaşlı bireylerin yaşam tatmini ve algılanan sosyal desteği arasındaki ilişki incelendiğinde; yaşlı bireylerin algılanan sosyal desteği arttıkça yaşam tatmininin arttığı, aileden algılanan sosyal desteği arttıkça yaşam tatmininin arttığı, arkadaşlardan algılanan sosyal desteği arttıkça yaşam tatmininin arttığı, özel bir insandan algılanan sosyal desteği arttıkça yaşam tatmininin arttığı, aileden algılanan sosyal desteği arttıkça algılanan sosyal desteğinin arttığı, arkadaşlardan algılanan sosyal desteği arttıkça algılanan sosyal desteğinin arttığı, özel bir insandan algılanan sosyal desteği arttıkça algılanan sosyal desteğinin arttığı, arkadaşlardan algılanan sosyal desteği arttıkça aileden algılanan sosyal desteğinin arttığı, özel bir insandan algılanan sosyal desteği arttıkça aileden algılanan sosyal desteğinin arttığı, özel bir insandan algılanan sosyal desteği arttıkça arkadaşlardan algılanan sosyal destek artmaktadır.

Araştırma kapsamına alınan yaşlı bireylerin yaşam tatminin algıladıkları sosyal destekten etkilenme durumunu test etmek için yapılan regresyon modeli istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Yaşlı bireylerin aileden algılanan sosyal desteğinin, yaşam tatminini etkilememektedir.

Araştırma kapsamına alınan yaşlı bireylerin yaşam tatmininin algılanan sosyal destekten etkilenmektedir.

Benzer Belgeler