• Sonuç bulunamadı

37

38

eğitimi alıp almaması, bağımsız ortalamalar için t-testi; yaş, mesleki kıdem, mezun oldukları program, çalıştıkları pozisyon için tek yönlü ANOVA testi analizi kullanılmıştır. Araştırma için anlamlılık düzeyi ‘p<.05’ olarak kabul edilmiştir.

Araştırmada okul yöneticilerinin ve öğretmenlerin FeTeMM farkındalıkları yüksek düzeyde bulunmuştur. FeTeMM eğitimi alanlar ile FeTeMM eğitimi almayanlar arasında anlamlı bir fark bulunmuştur.

Cinsiyet, yaş, mesleki kıdem, mezun olunan program, çalıştıkları pozisyona göre anlamlı fark tespit edilememiştir.

Kadınların erkeklere göre FeTeMM farkındalık düzeyi daha fazladır. Bununla beraber 51 yaş ve üstü olan okul yöneticileri ve öğretmenlerin, 25-30 yaş, 31-40 yaş ve 41-50 yaş aralığında olanlardan FeTeMM farkındalık düzeyinin daha fazla olduğu tespit edilmiştir.

Okul müdürü olanların ise müdür yardımcısı, özel okul ve devlet okul öğretmenine göre FeTeMM farkındalık düzeyinin daha fazla oldukları tespit edilmiştir.

16 yıl ve üstü yıl mesleki kıdeme sahip okul yöneticileri ve öğretmenlerin 1-5 yıl, 6-10 yıl ve 11-15 yıl aralığında kıdeme sahip olanlardan FeTeMM farkındalık düzeyinin daha fazla oldukları görülmüştür.

Eğitim fakültesinden mezun olan okul yönetici ve öğretmenlerin fen edebiyat fakültesi, eğitim enstitüsü ve diğer bölümlerden mezun olanlara göre daha FeTeMM farkındalık düzeylerinin daha fazla oldukları sonucuna ulaşılmıştır.

Yargı

Okul yöneticilerinin ve öğretmenlerin FeTeMM farkındalıklarının yüksek düzeyde olduğu saptanmıştır. Yapılan araştırmanın lisansüstü eğitim yönetimi bölümünde eğitim gören okul yöneticileri ve öğretmenlerinin olması yeniliklerden haberi olan, kendin geliştiren, yeni sistemlere açık okul yöneticisi ve öğretmenler olduklarını göstermektedir. Uzman yöneticiler ve öğretmenler olmaları, FeTeMM eğitimi hakkında farkındalıklarının yüksek düzeyde olduğunu düşündürmektedir.

39

Eğitim yönetimi bölümünde okuyan okul yöneticisi ve öğretmenlerin FeTeMM farkındalıklarının yüksek düzeyde olması, okul içine, derslere FeTeMM eğitim yaklaşımının entegre edilmesini kolaylaştıracaktır. Eğitim yönetimi bölümünün amacı 21. yüzyılın eğitim liderlerini yetiştiren ve nitelikli eğitim araştırmaları yürüten bir bölüm olmasının yanında, 21. yüzyılın gerekliliği haline gelen bilgilere hakim, teori ile uygulamayı entegre ederek eğitim yönetimi alanda bilgi birikimine katkıda bulunabilen eğitim liderleri yetiştirmektir. Bu liderler ne kadar FeTeMM eğitim anlayışına hakim olurlarsa, öğrencilerin mühendislik, matematik, bilim ve teknoloji entegrasyonu, inovatif düşünce becerisi gelişecek ve günümüz ihtiyacı olan 21. yüzyıl becerilerine sahip, eğitimli bireyler artacaktır.

Okul yöneticilerinin, öğretmenlere göre FeTeMM farkındalık düzeyinin daha fazla düzeyde olması durumu, okul yöneticilerinin görevlerini yerine getirmeye çalıştıklarını, yenilikçi, okul ortamına gelişen sistemleri taşıyan, modernleşmeye değer veren yöneticiler olduklarını göstermektedir. Araştırmanın başında okul yöneticilerinin görev tanımlarına bakıldığında araştırmaya katılan okul yöneticilerinin görevlerini yerine getiren bu doğrultuda FeTeMM eğitimine önem verdikleri söylenebilir. Bu durum doğal olarak öğrencilerin eğitimli, 21.yüzyıl becerilerine sahip, inovatif düşünen, çözüm odaklı öğrencilerin yetişmesini sağlayacaktır. Okul yöneticilerinin ve öğretmenlerin lisansüstü eğitim alıp, uzmanlaşması bu açıdan önem arz etmekle beraber, bölümün amacı doğrultusunda hizmet ettiği sonucuna varılmıştır.

FeTeMM eğitim alanlar ile almayanlar arasında istatiksel olarak anlamlı bir fark olması durumu eğitim alanların bilgili, konuya hakim olduklarını göstermektedir. Bu sebeple FeTeMM eğitimine daha fazla önem verilmeli ve öğretmen adaylarına lisans eğitimi sırasında uygulamalı ve teorik dersler verilmelidir. Bununla beraber hizmet içi eğitimler arttırılmalıdır. Okul yöneticilerinin yenilikleri takip eden, yeni sistemlere açık olması durumunda FeTeMM eğitimi ile ilgili öğretmenlere, öğrencilere eğitim imkanları verilebilir. Bu konuda eğitim alan okul yönetici veya öğretmenler okul içinde kurs, ders anlatımı, uygulamalar yaparak hem öğrenciler için farkındalık, hem de öğretmenler için farkındalık sağlayabilir. Yapılacak bu çalışmalarla derse olan motivasyonlarının arttığını ve dersi sıkılmadan dinledikleri yapılan araştırmalar sonucunda tespit edilmiştir (Altan,Yamak ve Kırıkkaya 2016).

40

Öneriler

Okul yöneticilerinin ve öğretmenlerin FeTeMM eğitimine yönelik farkındalıklarına yönelik yapılan araştırma sonuçlarına göre öneriler aşağıda sunulmuştur:

1. Okul yöneticilerinin ve öğretmenlerin FeTeMM eğitimine yönelik farkındalıkları ölçek üzerinden tespit edilmiştir. Ölçek sorularına ilave yarı yapılandırılmış sorularla, FeTeMM farkındalıkları ile karma araştırmalar yaparak farklı sonuçlar tespit edilebilir.

2. Yapılan çalışmada lisansüstü eğitim yönetimi ve denetimi bölümünde okumakta olan okul yöneticileri ve öğretmenlerin farkındalıkları incelenmiştir. Literatür araştırması yapıldığında lisansüstü eğitim alan branş öğretmenlerle araştırma yapılmadığı tespit edilmiştir. Bu alanda yapılacak olan çalışmaların literatüre katkı sağlayacağı düşünülmektedir.

3. FeTeMM eğitimini ders konuları ile entegre edebilmek için okul yöneticilerine ve öğretmenlere FeTeMM uygulamaları hakkında uygulamalı hizmet içi eğitimler verilebilir.

4. FeTeMM farkındalığının yaygınlaşması için, öğretmenlerin lisans eğitimleri sırasında FeTeMM eğitimi için uygulamalar yapılması önerilebilir.

41

EK’LER

EK A. Araştırma İzin Onay Belgesi

42

EK B. Kişisel Bilgi Formu

Kişisel Bilgi Formu Sevgili Katılımcı;

Bu çalışma, Maltepe Üniversitesi, Eğitim Fakültesi, Eğitim Yönetimi ve Denetimi Bölümü yüksek lisans öğrencisi tarafından, Dr. Öğr. Üyesi Sevim Aşiroğlu koordinatörlüğünde yürütülmektedir.

Çalışmanın amacı; Eğitim Yönetimi Lisasüstü eğitimi alan kişilerin FeTeMM eğitimine karşın farkındalıkları incelenecektir.

FeTeMM (STEM); teknoloji, matematik ve mühendislik alanlarına ait bilgi ve becerilerin mühendislik tasarımı odaklı bir öğretim üzerinde bütünleştirilmesine odaklanan, öğrencilere disiplinler arası işbirliği, sistematik düşünebilme, iletişime açık olma, araştırma, üretme, yaratıcılık ve problemleri en uygun şekilde çözebilme becerileri kazandırmayı hedefleyen yeni bir eğitim yaklaşımıdır (Buyruk, Korkmaz 2016).

Çalışmaya katılım tamamı ile gönüllülük temellidir. Sizden kimlik belirleyici hiçbir bilgi istenmemektedir. Katıldığınız için teşekkür ederiz.

Cinsiyetiniz?

Kadın ( ) Erkek ( ) Yaşınız?

23-30 ( ) 31-40 ( ) 41-50 ( ) 51 ve üzeri ( ) Mesleki kıdem yılınız?

1-5 ( ) 6-10 ( ) 11-15 ( ) 16 ve üzeri ( ) Şuan çalıştığınız pozisyon?

Okul Müdürü ( ) Okul Müdür Yard. ( ) Özel okul öğretmeni ( ) Devlet okul öğretmeni ( ) Çalışmıyor ( ) Diğer (yazınız)…….

Daha önce FeTeMM ile ilgili eğitim aldınız mı?

Evet ( ) Hayır ( )

Mezun olduğunuz program?

Eğitim enstitüsü ( ) Öğretmen okulu ( ) Fen edebiyat fakültesi ( ) Eğitim fakültesi ( )

Diğer (yazınız)……

43

EK C. FeTeMM Farkındalık Ölçeği FeTeMM FARKINDALIK ÖLÇEĞİ(FFÖ) 

Bu ölçek, FeTeMM eğitimi hakkında farkındalığımızı ölçmek amacı ile hazırlanmıştır. Aşağıdaki maddelerden size uygun olanının yanına (X) işareti koyunuz.

Kesinlikle Katılmıyorum Katılmıyorum  Kararsızım  Katılıyorum  Kesinlikle  Katılıyorum 

1 FeTeMM öğrencilere üst düzey düşünme becerisi

kazandırır.    

2 FeTeMM bireylerin temel bilgi ve becerilerini kullanarak mühendislik alanında yaratıcılıklarını gelişmesine katkı sağlar.

   

3 FeTeMM eğitimi öğrencileri öğrenmek için

cesaretlendirir.    

4 FeTeMM eğitimi öğrencilerin problem çözme

becerilerini geliştirir.    

5 FeTeMM eğitiminin temelini çocukların erken yaşlarda bilimsel bilgiyle karşılaşmalarını sağlayıcı etkinlikler oluşturur.

   

6 FeTeMM eğitimi öğrencilerin bir probleme yönelik birden fazla çözüm alternatifinin olduğunu

keşfetmelerini sağlar.

   

7 FeTeMM eğitimi öğrencilerde işbirlikçi çalışmayı

geliştirir.    

8 FeTeMM uygulamaları öğrencilerin özgüvenini

geliştirir.    

9 Fen, Teknoloji, Matematik ve Mühendislik eğitim yaklaşımı olan FeTeMM, dört temel disiplini içinde barındırır.

   

10 FeTeMM eğitimi öğrencilerin eleştirel bakış açısı

kazanmalarını destekler.    

11 FeTeMM eğitiminin amacı, disiplinler arasında ilişki kurarak öğrenmenin bütüncül bir yaklaşım ile gerçekleştirilmesidir.

   

12 Fendeki bazı konular doğrudan matematik bilgi ve

becerisi ister    

13 Fen, matematik ve mühendisliğin buluşması Fen’in

günlük hayattaki kullanım becerisini artırmaz    

14 FeTeMM uygulamaları öğrencilerin derse karşı ilgisini

ve dikkatini dağıtır.    

15 FeTeMM eğitimi öğrencilerin kariyer bilincine bir

katkısı olmaz.    

16 FeTeMM etkinliklerini uygulamak zaman kaybına yol

açar.    

17 Fen dersine mühendislik alanının entegrasyonu

gereksizdir.    

44

FFÖ İzin İsteği

45

KAYNAKÇA

Alkan, M. (2014). Girişimcilerin Girişimcilik, İnovasyon Yapma, İnovatif Düşünce ve İnovatif Girişimcilik Düzeylerinin İncelenmesi. (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Hasan Kalyoncu Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İstanbul.

Altan,B.,Yamak,H.,Kırıkkaya,E. (2016). Fetemm Eğitim Yaklaşımının Öğretimde Denetim. Ankara: Pegem Akademi

Aslanargun, E., Bozkurt, S. (2012). Okul Müdürlerinin Okul Yönetiminde Karşılaştığı Sorunlar. Gaziantep Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. Cilt:11, s. 349-368

Bahçe, M. (2019). İlkokul 4. Sınıf Öğrencilerinin FeTeMM Etkinlik Uygulamalarının Değerlendirilmesi. (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Kütahya

Bakırcı, H.,Kutlu, E. (2018). Fen bilimleri öğretmenlerinin FeTeMM yaklaşımı hakkındaki görüşlerinin belirlenmesi. Turkish Journal of Computer and Mathematics Education, 9(2), 367-389.

Balcı, A. (2008). Türkiye’de Eğitim Yönetiminin Bilimleşme Düzeyi. Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi Dergisi.54,181-209

Başaran, İ. E. (1996). Türkiye Eğitim Sistemi. Ankara: Yargı Yayınevi Başaran,İ. (1996). Eğitim Yönetimi Nitelikli Okul. Ankara: Feryal Matbaası

Belek, F.(2018). FeTeMM Etkinliklerinin, Fen Bilgisi Öğretmen Adaylarının Öz-Yeterlik İnançlarına, FeTeMM Eğitim Yaklaşımına ve Fen Öğretimine Yönelik Düşüncelerine Etkisinin İncelenmesi, (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Çanakkale.

Buyruk, B.,Korkmaz Ö. (2014). FeTeMM Farkındalık Ölçeği (FFÖ): Geçerlik ve Güvenirlik Çalışması. Türk Fen Eğitim Dergisi, Cilt:13, Sayı. 2, S.61-76.

Büyüköztürk, Ş. (2010). Sosyal Bilimler İçin Veri Analizi El Kitabı 11.Baskı. Ankara:

Pegem Akademi

Ceylan, S. (2014). Ortaokul Fen Bilimleri Dersindeki Asitler Ve Bazlar Konusunda Fen, Teknoloji, Mühendislik ve Matematik (FeTeMM) Yaklaşımı İle Öğretim Tasarımı Hazırlanmasına Yönelik Bir Çalışma.(Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Uludağ Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Bursa

Cooke, A., Walker, R. (2016). Exploring STEM Education Through Pre-Service Teacher Conceptualisations Of Mathematics. International Journal of Innovation in Science and Mathematics Education, 23(3), 35-46.

Çalışıcı,S. (2018). FeTeMM Uygulamalarının 8.Sınıf Öğrencilerinin Çevresel Tutumlarına, Bilimsel Yaratıcılıklarına, Problem Çözme Becerilerine ve Fen Başarılarına Etkisi. (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Ankara

46

Çelikkaya, H. (2011). Okul Yönetimi ve Yükseköğretimde Öğretmenlik. Ankara: Nobel Yayıncılık

Çevik,M.,Danıştay,A.,Yağcı, A. (2017). Ortaokul Öğretmenlerinin FeTeMM Farkındalıklarının Farklı Değişkenlere Göre Değerlendirilmesi. Sakarya Üniversitesi Eğitim Bilimleri Dergisi 7(3),584-599

Çolakoğlu, M.,Gökben, A. (2017). Türkiye’de Eğitim Fakültelerinde FeTeMM (Stem) Çalışmaları. İnformal Ortamlarda Araştırmalar Dergisi, Sayı.3, S.46-69.

Dabney, K. P., Tai, R. H., Almarode, J. T., Miller-Friedmann, J. L., Sonnert, G., Sadler, P. M., & Hazari, Z. (2012). Out-of-School time science activities and their association with career interest in STEM. Ternational Journal Of Science Education, Part B:

Communication And Public Engagement, 2(1), 63–79.

Demir Başaran S.,Temircan, S. (2018). Sınıf Öğretmeni Adaylarının Stem Öğretimi Yönelimleri. Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi. Cilt: 11, 61

Demircan, Z. (2018). Entegre Program Modeline Göre Ders Tasarımı. (Yayımlanmamış Doktora tezi). Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Eskişehir.

Duygu, E. (2018). Simülasyon Tabanlı Sorgulayıcı Öğrenme Ortamında FeTeMM Eğitiminin Bilimsel Süreç Becerileri ve FeTeMM Farkındalıklarına Etkisi.

(Yayımlanmamış Yüksek Lisan Tezi). Kırıkkale Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kırıkkale

Gazibeyoğlu, T. (2018). Stem uygulamalarında 7. Sınıf öğrencilerine ve enerji ünitesindeki başarılarına ve fen bilimleri dersine karşı tutumlarına etkisinin incelenmesi.( Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Kastamonu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kastamonu.

Gencer, A.S., Doğan, H., Bilen, K., Can, B. (2019). Bütünleşik STEM Eğitimi Modelleri.

Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi. 45: 38-55

Gülşen, C.,Gökyer, N. (2012). Türk Eğitim Sistemi ve Okul Yönetimi. Ankara: Anı Yayıncılık

Gümüş,S., Bellibaş,M.Ş. (2013).Eğitim Yönetimi Doktora Eğitiminde Uygulama Temelli Bir Yaklaşım: Eğitim Doktorası. Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi. 19(1),7-29 Gürbüz, R.,Erdem, E. ve Yıldırım, K. (2013). Başarılı Okul Müdürlerinin Özellikleri.

Dicle Üniversitesi Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi Dergisi, Sayı.20, S.167-179.

Gürsel, M. (2003). Okul Yönetimi. Konya: Eğitim Kitapevi

Hacıömeroğlu, G. (2017). Examining Elementary Pre-Service Teachers’ Science, Technology, Engineering, and Mathematics (STEM) Teaching Intention. International

Online Journal of Educational Sciences. 10(10),

1-11.http://mts.iojes.net//userfiles/Article/IOJES_2635.pdf

Hacıömeroğlu, G.,Bulut, A. S. (2016). Entegre FeTeMM öğretimi yönelim ölçeği Türkçe formunun geçerlik ve güvenirlik çalışması. Eğitimde Kuram ve Uygulama, 12(3), 654-669.

47

Hartzler, D. S. (2000). A meta-analysis of studies conducted on integrated curriculum programs and their effects on student achievement. Doctoral dissertation. Indiana University.

Hebebci, M., Usta, E. (2017). Üniversite Öğrencilerinin FeTeMM Farkındalıklarının İncelenmesi. Türk Bilgisayar ve Matematik Eğitimi Sempozyumu. Afyon

Honey, M.,Pearson, G., & Schweingruber, H. (2014). STEM İntegration İn K-12 Education: Status, Prospects, And An Agenda For Research. Washington, DC: National Academies Press

Hoy Wayne K., Miskel Cecil G. (2012).Eğitim Yönetimi Teori, Araştırma ve Uygulama.

Çeviri Editörü: Selahattin Turan. Ankara: Nobel

Karakaya, F., Ünal, A., Çimen, O., ve Yılmaz, M. (2018). Üstün Yetenekli Öğrenciler ve Akranlarının Çevre Algılarının İncelenmesi. Online Fen Eğitimi Dergisi. 3 (1), 25-32 Karakaya,F. (2017). Ortaokul Öğrencilerinin FeTeMM Mesleklerine Yönelik İlgi Düzeyleri. Yüksek Lisans Tezi. Sütçü İmam Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kahramanmaraş

Karasar, N. (2003). Bilimsel Araştırma Yöntemi. Ankara: Nobel

Karasar,N. (2016). Bilimsel Araştırma Yöntemi: Kavramlar, İlkeler, Teknikler. 31.Baskı.

Ankara: Nobel Yayıncılık

Karslı, M. (2004). Yönetsel Etkililik. İstanbul: Pegem Yayıncılık

Kaya, Y. K. (1996). Eğitim Yönetimi Kuram ve Türkiye'deki Uygulama. Ankara: Bilim Kızılot,M. (2019). Fen Bilgisi Öğretmen Adaylarının Entegre FeTeMM Öğretimi Yönelimlerinin ve FeTeMM Farkındalıklarının Belirlenmesi. (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Onsekiz Mart Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Çanakkale

Knezek,G.,Christensen.R.Tyler-Wood,T.&Periathiruvadi,S.(2013). Impact Of Environmental Power Monitoring Activities On Middle School Student Perceptions Of STEM. Science Education International, 24(1), 98-123

Kocasaraç, H.& Karataş, H. (2018). Yenilikçi Öğretmen Özellikleri: Bir Ölçek Geliştirme Çalışması. Uşak Üniversitesi Eğitim Araştırmaları Dergisi. 4(1), 34- 57

MEB (2016). Türkiye Stem Raporu. Ankara

MEB (2017). Stem Eğitimi Öğretmen El Kitabı. Ankara

Memduhoğlu,H.,Yılmaz, K. (2017). Yönetimde Yeni Yaklaşımlar. 3.Baskı Ankara:

Pegem Akademi

Mutuğu, E. (2019). Etkin Okul Yönetimi Sürecinde Akademik Yöneticilerin Yönetim Bilişim Sistemleri Kullanımına Yönelik Görüşleri. Yüksek Lisans Tezi. Ufuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Ankara

48

Nizamov, D. (1996). Eğitim Yönetimi ve Planlama. (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Sosyal Bilimler Enstitüsü Uludağ Üniversitesi Bursa

Ömeroğlu, Ö. (2006). Okul Yönetiminde Bürokrasi ile Öğretmenlerin Okula İlişkin Tutumları Arasında İlişki. (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Dokuz Eylül Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü İzmir

Özdemir, U. (2019). Sınıf Öğretmenlerinin FeTeMM Farkındalıkları ve FeTeMM Eğitimi Uygulamalarına Yönelik Görüşleri. (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Akdeniz Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü İlköğretim Anabilim Dalı Antalya

Özkızılcık, M. (2018). Fen Bilgisi Öğretmen Adaylarının FeTeMM'e Yönelik Bilişsel Yapılarının Problem Çözme Becerilerinin ve Fetemm Öğretimi Yönelimlerinin İncelenmesi. (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Uşak Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Uşak

Park, H., Byun, S. Y., Sim, J., Han, H., & Baek, Y. S. (2016). Teachers' perceptions and practices of STEAM education in South Korea. Eurasia Journal of Mathematics, Science and Technology Education, 12(7), 1739-1753

Pimthong, P.,Williams, J. (2018). Preservice teachers' understanding of STEM education.

Kasetsart Journal of Social Sciences, 1-7

Siew, N. M., Amir, N. & Chong, C. L. (2015). The perceptions of pre-service and in-service teachers regarding a project-based STEM approach to teaching science.

SpringerPlus, 4(8), 1-20.

Şencan, H. (2005). Sosyal ve Davranışsal Ölçümlerde Güvenirlik ve Geçerlilik. 1.Baskı Ankara: Seçkin Yayıncılık

Şimşek, A. (2019). Öğretmen Adaylarının FeTeMM Farkındalığı ve Öğretim Programına Entegrasyonu Hakkında Görüşlerinin İncelenmesi. (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Akdeniz Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Antalya

Tabachnick,B.G.,Fidell,L.S.(2015). Çok Değişkenli İstatistiklerin Kullanımı 6. Basımdan Çeviri; Çeviri Editörü: M.Baloğlu. Ankara: Nobel Yayıncılık

Tezel, Ö.,Yaman, H. (2017). FeTeMM Eğitimine Yönelik Türkiye’ de Yapılan Çalışmalardan Bir Derleme. Eğitim ve Öğretim Araştırmaları Dergisi, Cilt: 6, Sayı.1, S.13.

Titiz, T. (2004). Milli Eğitim Sistemi Mevcut Durum ve Geliştirme İçin Politika Önerileri. AB Sürecinde Eğitimde Reform İhtiyacı Sempozyumu Bildiriler Ankara: Eğitim BirSen

Tortop,N.,İspir E., Aykaç,B. ve Yayman,H. (2010). Yönetim Bilimi.8. Baskı: Ankara Nobel Yayıncılık

Üçüncüoğlu, İ. (2018). Fen Bilgisi Öğretmen Adaylarına Yönelik STEM Odaklı Laboratuvar Uygulamalarının Tasarlanması Ve Etkililiğinin Araştırılması.

(Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Sinop Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Sinop.

49

Weber, M. L. (2015). The Role Of Globalization, Science, Technology, Engineering, And Mathematics Project-Based Learning, and The National Science and Technology Fair Mandate İn Creating 21st-Century-Ready Students in Schools in Costarica. Pro Quest Dissertations Publishing. University of Southern California

Williams,J.(2011). STEM Education: Proceed With Caution. Design and Technology Education: An International Journal.16(1), 26-35

Yağ,T. (2019). Okul Yöneticilerinin Yönetim Tarzları İle Hesap Verebilirlik Yönelimleri Arasındaki İlişki. (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Ahi Evran Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Kırşehir

Yalçın, S. (2018). 21.Yüzyıl Becerileri ve Bu Becerilerin Ölçülmesinde Kullanılan Araçlar ve Yaklaşımlar. Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi, Cilt:51, s.1.

Yalçınkaya, M. (2002). Açık Sistem Teorisi ve Okula Uygulanması. Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi. Cilt: 22, sayı.2.

Yamak, H., Bulut, N. ve Dündar, S. (2014). 5. Sınıf Öğretcilerinin Bilimsel Süreç Becerileri İle Fene Karşı Tutumlarına FeTeMM Etkinliklerinin Etkisi. Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi. 34 (2):249-265

Yıldırım, A.,H. Şimşek. (2016). Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma Yöntemleri. 10. Baskı Ankara: Seçkin Yayıncılık

Yıldırım, B.,Altun, Y.(2015). Stem Eğitimi Üzerine Derleme Çalışması: Fen Bilimleri Alanında Örnek Ders Uygulamaları. El-Cezerî Fen ve Mühendislik Dergisi Cilt: 2, No:

2, 2015

Yıldırım, B.,Selvi M. (2017).Stem Uygulamaları ve Tam Öğrenmenin Etkileri Üzerine Deneysel Bir Çalışma. Eğitimde Kuram ve Uygulama. 13(2), 183-210

Yıldırım, B. (2018). Teoriden Pratiğe Stem Eğitimi. Ankara: Nobel

Yıldız,D.,Uzunsakal,E.(2018). Alan Araştırmalarında Güvenirlik Testlerinin Karşılaştırılması ve Tarımsal Verilerin Üzerine Bir Uygulama. Uygulamalı Sosyal Bilimler Dergisi. Sayı 1. İstanbul

Benzer Belgeler