• Sonuç bulunamadı

III. BÖLÜM

5. SONUÇ, TARTIŞMA VE ÖNERİLER

5.1. Sonuç ve Tartışma

Konuşma Halkası tekniğinin uygulandığı deney grubu ile geleneksel yöntemin uygulandığı kontrol grubunun ön test verileri arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır. Bu özellik grupların homojen olduğu ve akademik seviye olarak birebirine yakın olduğunu göstermektedir.

Deney ve kontrol grubunun son test puan ortalamaları arasında anlamlı bir fark vardır. Deney grubunda uygulanan Konuşma Halkası Tekniği ile desteklenmiş Sosyal Bilgiler Öğretimi, geleneksel yöntemle desteklenmiş kontrol grubu arasında öğrenci akademik başarısı açısından deney grubu lehine anlamlı fark vardır. Başka bir deyişle Sosyal Bilgiler dersi Demokrasinin Serüveni ünitesinde deney grubuna uygulanan Konuşma Halkası tekniği geleneksel yöntemin uygulandığı kontrol grubuna göre daha başarılıdır. Deney grubunun başarı seviyesi kontrol grubuna göre daha yüksektir.

- Deney grubunun ön test ve son test puan ortalamaları arasında anlamlı bir fark vardır. Deney grubunda uygulanan Konuşma Halkası tekniği olumlu etki yapmıştır.

- Kontrol grubunun ön test ve son test puan ortalamaları arasında anlamlı fark bulunmamaktadır. Geleneksel öğretimin Demokrasinin Serüveni ünitesinde gereken başarıyı yakalamadığı görülmüştür.

Araştırma sonucunda, Konuşma Halkası tekniğinin uygulandığı sınıfta öğrencilerin akademik başarılarındaki artışın diğer sınıfa göre anlamlı bir şekilde farklılaştığı belirlenmiştir. Konuşma Halkası tekniğinde öğrenciler derse aktif olarak katılım gösterdikleri için öğrenmenin üst düzeyde gerçekleştiği bu araştırma ile de desteklenmiştir. Birçok çalışmada uygulanan yöntem ve tekniklerin öğrenci başarısını pozitif yönde etkilediğini görülmektedir. Sözgelimi; Çelik (2017) tarafından yapılan araştırma sonucunda deney grubunda uygulanan görüş geliştirme tekniğinin kontrol grubuna uygulanan geleneksel yönteme göre daha başarılı olduğu görülmüştür. Korucu-Çakır (2018) tarafından yapılan araştırmalarda elde edilen bulgulara göre işbirlikçi dinamik web teknolojilerini kullanan öğrencilerin başarılı olduğu görülmüştür. Kırbaş (2017) araştırmada elde ettiği bulgulara göre işbirlikli yöntemin geleneksel yönteme göre daha başarılı olduğu görülmüştür. Najmuldeen (2017) yaptığı araştırma sonucuna göre eğitsel oyunlar tabanlı ipad uygulamalarının öğrenme de etkili olduğu görülmüştür. Doğan (2017) araştırmasının analiz sonuçlarına göre; deney ve kontrol gruplarının başarı puanları arasında deney grubunun lehine anlamlı bir fark olduğu saptanmıştır. Karacop (2017) araştırmasından elde ettiği bulgulara göre İşbirlikli öğrenme modeline dayalı jigsaw metodunun başarılı olduğu görülmüştür.

Çetinkul (2017) çalışmasında elde ettiği verilere göre “Çoklu Zekâ” ile biyoloji dersi öğretiminin, klasik öğrenme yöntemine göre daha etkili olduğu bulunmuştur. Tokluca-Tay (2016) çalışmalarında araştırmacının elde ettiği bulgulara göre iki yöntemde Sosyal Bilgiler dersinde öğrenci akademik başarısında etkilidir. Bello (2016) çalışmasında araştırmacının elde ettiği bulgura göre öğrenci akademik başarısında simülasyon tekniği anlatım tekniğine göre daha başarılı olduğu görülmüştür. Saraç (2015) çalışmasında elde edilen verilere göre; deneysel işlem sonrası deney grubu ile kontrol grubu öğrencilerinin akademik başarıları ve Sosyal Bilgiler dersine yönelik tutumları arasında deney grubu lehine anlamlı bir fark ortaya çıkmıştır.

grubu lehine sonuçlanmıştır. Bu çalışmalar “Konuşma Halkası tekniğinin uygulandığı deney grubu ile geleneksel eğitimin uygulandığı kontrol öğrencilerinin akademik başarıları arasında deney grubu lehine anlamlı fark olacaktır.” şeklindeki araştırma hipotezini doğrulamıştır.

Konuşma Halkası tekniğinin uygulandığı deney grubunda bulunan öğrencilerin akademik seviyeleri ile cinsiyetleri arasında anlamlı bir ilişkiye rastlanmamıştır. Yani deney grubunda bulunan öğrencilerin erkek veya kız olmasının akademik başarıya etkisi bulunmamaktadır.

Geleneksel yönteminin uygulandığı kontrol grubunda bulunan öğrencilerin akademik seviyeleri ile cinsiyetleri arasında anlamlı bir ilişkiye rastlanmamıştır. Diğer bir ifadeyle kontrol grubunda bulunan öğrencilerin erkek veya kız olmasının akademik başarıya etkisi bulunmamaktadır.

Taşkıran (2005) çalışmasında akademik başarıya etkide kız ve erkek öğrenciler arasında anlamlı farklılıkların olmadığı tespit edilmemiştir. Çelik (2017) çalışmasında cinsiyetin akademik başarıya etkisi olmadığı sonucu ortaya çıkmıştır. Köseoğlu-Ünlü (2006) çalışmasında cinsiyetin akademik başarıya etkisi olmadığı sonucu ortaya çıkmıştır.

Konuşma Halkası tekniğinin uygulandığı deney grubunda anne eğitim durumu ile öğrencilerin akademik seviyesi arasında anlamlı bir ilişki saptanmamıştır. Yani annenin eğitim durumunun ilkokul, ortaokul, lise, üniversite olmasıyla öğrencinin akademik seviyesinin yüksek ya da düşük olması arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır.

Geleneksel yönteminin uygulandığı kontrol grubunda anne eğitim durumu ile öğrencilerin akademik seviyesi arasında anlamlı bir ilişki saptanmamıştır. Diğer bir ifadeyle annenin eğitim durumunun ilkokul, ortaokul, lise, üniversite olmasıyla öğrencinin akademik seviyesinin yüksek ya da düşük olması arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır.

Konuşma halkası Tekniğinin uygulandığı deney grubunda baba eğitim durumu ile öğrencilerin akademik seviyesi arasında anlamlı bir ilişki saptanmamıştır. Diğer bir ifadeyle babanın eğitim durumunun ilkokul, ortaokul,

lise, üniversite olmasıyla öğrencinin akademik seviyesinin yüksek ya da düşük olması arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır.

Geleneksel yönteminin uygulandığı kontrol grubunda baba eğitim durumu ile öğrencilerin akademik seviyesi arasında anlamlı bir ilişki saptanmamıştır. Diğer bir ifadeyle babanın eğitim durumunun ilkokul, ortaokul, lise, üniversite olmasıyla öğrencinin akademik seviyesinin yüksek ya da düşük olması arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır.

Köseoğlu-Ünlü (2006) çalışmasında anne ve baba eğitim durumunun akademik başarıya etkisi olmadığı görülmüştür. Şahin (2017) çalışmasında anne ve baba eğitim durumunun akademik başarıda anlamlı farklılık göstermediği görülmüştür.

Benzer Belgeler