• Sonuç bulunamadı

V. SONUÇ, TARTIġMA VE ÖNERĠLER

5.1. Sonuç ve TartıĢma

Bilgisayar destekli matematik öğretimi teknolojinin getirdiklerini öğrenme sürecinde etkili kullanan bir öğretim yöntemidir. Bu öğretim yöntemi öğretmen ile öğrenci etkileĢimini planlanmıĢ bir Ģekilde kontrol altında tutmaktadır. Böylece öğrenme sürecinde öğretmen öğrenciye rehberlik yaparak öğrencinin kalıcı öğrenmeler gerçekleĢtirmesinde yardımcı olur. Buradan da öğrenme sürecinin önemli elemanlarından birinin de öğretmenler olduğu anlaĢılmaktadır. Öğretmenlerin BDMÖ‟de etkin rol alabilmesi için BDMÖ‟yü bilmeleri gerekmektedir. UĢun (2004, s. 110) kitabında bilgisayar destekli öğretim uygulamalarının baĢarısının BDÖ uygulamalarının yürütücüsü konumundaki öğretmenlerin yetiĢtirilmesiyle olacağından bahsetmektedir. Bundan dolayı öğretmenlerin hizmet öncesi yani öğretmen adayıyken ki BDMÖ‟ye yönelik görüĢleri önemlidir.

Yapılan araĢtırmalara göre teknolojinin her alanda giderek artan bir Ģekilde yayılmasının sonucunda teknolojinin eğitim-öğretim ortamında kullanılmasıyla ilgili beklentilerin artıĢ gösterdiği görülmektedir. Buna göre öğretmenlerin öğretim ortamında öğretim teknolojilerini kullanmalarını kaçınılmaz kılmaktadır (Baki, Yalçınkaya, Özpınar ve Uzun, 2009, s. 69).

Öğrencilerin aktif katılımlarına olanak verip yaparak-yaĢayarak öğrenmesini sağlayan eğitim ortamlarının oluĢturulmasının ve lazım olan teknolojik araç-gereçlerin

48

temin edilmesinin önemli olduğu görülmektedir (Tutak ve Birgin, 2008, s. 1062). KarataĢ ve Güven (2008, s. 529) bilgisayarların matematik eğitiminde kullanımıyla ilgili olarak, bundan kastedilenin öğrencilerin edinecekleri üst düzey biliĢsel becerilerin geliĢtirilmesine yardımcı olmak oluğunu belirtmiĢlerdir. Öğrencilerin tahminde bulunma gücünü geliĢtirip onları sezgisel olarak güçlendiren bilgisayar eğitimde yalnızca bir araç olabilir (Kösa, KarakuĢ ve Çakıroğlu, 2008, s. 1066).

Matematik öğretmen adayları üzerinde gerçekleĢtirilen BDMÖ‟nün

yardımcılarından biri olan dinamik geometri yazılımlarından Cabri‟nin geometrik yer problemlerindeki baĢarıya olan etkisini araĢtıran Güven ve KarataĢ‟ın (2009) yaptığı araĢtırmada deney grubunun lehine anlamlı bir farklılığın olduğu ortaya çıkmıĢtır. Batdal ve Çetinkaya‟nın (2007) yaptıkları çalıĢmada da bilgisayar eğitimlerinde farklı yeterlikleri olan öğretmenlerin BDÖ‟ye yönelik düĢüncelerinin de farklı olduğu sonucu ortaya çıkmıĢtır.

Hızla geliĢen teknolojinin eğitimdeki kullanımının artması ile beraber öğretmen tarafından teknolojinin etkili kullanılması üzerinde daha çok durulması gereken bir konudur (Kutlucan, Ünal ve Saltan, 2017, s. 88). Bu nedenle teknolojinin getirdiklerinden biri olan BDMÖ ile ilgili matematik öğretmen adaylarına yapılan bu çalıĢmadan elde edilen sonuçlar Ģu Ģekildedir:

Öğretmen adaylarının bölümü tercih nedenleri arasında iĢ olanağı ve çevre baskısından dolayı seçim yapanların sayısının toplamda 24 kiĢi olması yeni neslin aydınlatıcısı olacak öğretmen adaylarının önemli bir kısmının (%47‟si) meslek seçiminde zorunlu olarak bölümü tercih ettiğini göstermektedir. Bu durum geleceğimizin Ģekillendiricisi olan öğretmenlik mesleği için vahim bir durumdur. Üniversiteye yerleĢme sınavlarına giren öğrencilerin bu konuda doğru tercih yapmaları için rehberliğe ihtiyaçları giderilmelidir.

ÇalıĢmadan elde edilen sonuçlara göre öğretmen adaylarının BDMÖ uygulamalarından sonraki görüĢleri ile BDMÖ uygulamalarından önceki görüĢleri arasında BDMÖ uygulamalarından sonraki görüĢlerinin lehine farklılık olduğu

49

görülmüĢtür. Bu da öğretmen adaylarının BDMÖ‟ye yönelik düĢüncelerinin olumlu yönde geliĢtiğini göstermektedir. Öğretmen adaylarının BDMÖ‟ye olan olumlu bakıĢ açıları yeni nesillerin eğitimi için umut vadedici durumdadır. Matematik öğrenmede öğrencilerin BDMÖ‟yü etkin kullanan öğretmenler tarafından yetiĢtirilmesi milli eğitimin hedeflerini yerine getirici bir durum niteliği taĢımaktadır. AraĢtırmadan çıkan bu sonuçla Kaleli Yılmaz ve Güven‟in (2011) yaptıkları çalıĢma paralellik göstermektedir. Buna göre, öğretim ortamında kullanacakları teknoloji ile ilgili gerekli bilgiye hakim olmayan öğretmenlerin bilgisayar destekli matematik derslerini yürütebilmesinin ve BDÖ materyallerini geliĢtirebilmesinin sonu belirsiz bir maceraya çıkmak demek olduğunu aktaran Kaleli Yılmaz ve Güven (2011), yaptıkları çalıĢmanın sonucunda öğretmenlerin verilen kurslar ile BDÖ uygulamalarına yönelik düĢüncelerinin olumlu olarak etkilendiğini belirlemiĢlerdir. AraĢtırmadan elde edilen bu sonuçlar Zengin, Kağızmanlı, Tatar ve ĠĢleyen‟nin (2013, s. 169) “Bilgisayar destekli matematik öğretiminin genellikle öğrenende pozitif etkiye sahip olduğu görülmektedir” savını desteklemektedir.

AraĢtırmadan elde edilen diğer bir sonuca göre, matematik öğretmen adaylarının BDMÖ‟ye yönelik bakıĢ açıları cinsiyete göre farklılık göstermektedir. Bu farklılık erkek öğretmen adaylarının bayan öğretmen adaylarından daha olumlu yönde düĢündüklerini göstermektedir. AraĢtırmadan BDMÖ‟ye yönelik görüĢleri için erkek öğretmen adayları lehine sonuç çıkmıĢtır. Yenilmez ve Sarıer‟in (2007) çalıĢmasında ise ilköğretim matematik ve sınıf öğretmen adaylarının BDMÖ‟ye yönelik düĢüncelerinin cinsiyet açısından bayan öğretmen adaylarının erkek öğretmen adaylarına göre daha olumlu olduğu ortaya çıkmıĢtır.

ÇalıĢmadan elde edilen diğer sonuçlar ise öğretmen adaylarının BDMÖ‟ye yönelik görüĢleri için bilgisayara sahip olma durumlarına göre, bilgisayar kullanma düzeylerine göre, bilgisayar eğitimi alma durumlarına göre, bilgisayar kullanma sıklıklarına göre ve bölümü tercih nedenlerine göre bir farklılığın olmadığıdır. Bu sonuçlardan da öğretmen adaylarının BDMÖ için görüĢlerinin değiĢmediği yani etkilenmediği ortaya çıkmaktadır.

50

Matematik öğretmen adaylarına verilen BDMÖ uygulamaları eğitiminden 3 ay sonra uygulanan kalıcılık testi sonuçları da son test ile anlamlı bir farklılığın olmadığını ortaya koymuĢtur. Böylece öğretmen adaylarının meslek hayatlarında BDMÖ‟yü kullanmaları gelecek vadedici boyut taĢımaktadır. Matematik öğretmen adaylarının BDMÖ‟nün öğretmenler tarafından kullanılması, teknolojiyi etkin kullanan öğrencilerin kalıcı öğrenmeler gerçekleĢtirmeleri için gerekli olduğu görüĢünü desteklediklerini söyleyebiliriz.

Benzer Belgeler