• Sonuç bulunamadı

SONUÇ VE ÖNERİLER

Belgede ANKARA ÜNİVERSİTESİ (sayfa 95-106)

Tüketicinin değişen alışkanlıkları, internet erişiminin kolaylaşması ile internet mağazacılığının artması, alternatif perakende sektörlerinin gelişmesi, kent merkezlerinin itici faktörlerinden arınmış, tüketiciyi ve perakendeciyi çeken alışveriş merkezi yatırımlarının artması sonucunda gayrimenkul geliştirme kapsamında alışveriş caddelerinde tüketici ve perakendecinin tercihlerinin değişmesi nedeni ile alışveriş caddelerindeki cadde mağazalarının olumsuz yönde etkilediği anlaşılmaktadır. Cadde mağazacılığı uygulamalarının dünyada ve Türkiye’deki güncel durumu analiz edildiğinde, öncelikle yerel veye merkezi yönetimlerin alışveriş caddelerinin gelişimini gündemlerine almaları gerektiği dikkati çekmektedir. Bu çerçevede cadde yönetiminin kamu-özel sektör işbirliği, caddenin bulunduğu bölgede bilinçli bireylerin örgütlenmesi ve yerel yönetimlerle işbirliği içinde uygulanabilindiği anlaşılmaktadır. Bunun dışında Türk Hukuk Sistemi’nde perakendelere ve AVM’lere yönelik düzenlemelerin yapıldığı, ancak cadde mağazalarına yönelik olarak cadde yönetimini destekleyecek bir yasal düzenlemenin yapılmamış olduğu dikkati çekmektedir.

Ankara ilinin en eski yerleşim yerlerinden biri olan, yoğun yaya ve araç trafiğine sahip bir alışveriş caddesi niteliğinde bulunan Tunalı Hilmi Caddesi; araştırma kapsamında örnek olay olarak değerlendirilmiştir. Konumu yönünden tamamen kent merkezinde yer almasından kaynaklı, cadde özelinde otopark ve vale hizmetlerinin yetersizliği, kiraların yüksek olması, araç ve trafik yoğunluğu ile gürültü seviyesinin yüksekliği, teknik altyapı hizmetlerinin yetersizliği, kentsel peyzaj öğelerinin yetersiz olmasından kaynaklı müşterilerin hava koşullarından olumsuz etkilenmesi, kampanya ve reklam olanaklarının yetersiz olması, binaların eski olması ve uyumsuzluğu ile cadde üzerinde yer alan mağazaların açılış ve kapanış saatleri arasındaki uyumsuzluğu gibi etmenlerin ziyaretçi ve perakendecinin cadde mağazacılığı seçimini olumsuz etkilediği saptanmıştır.

İncelenen mağaza sahiplerinin yasal düzenlemeler ile sivil örgütlenmeler konusunda bilgi düzeyleri ve ilgilerinin yetersiz olduğu gözlenmiştir.

Araştırmada kaynak araştırması ve Ankara ili, Çankaya ilçesi, Tunalı Hilmi Caddesi örneğinde yapılan saha çalışmalarının sonuçlarına göre gayrimenkul geliştirme yönünden cadde mağazacılığının durum analizi yapılmış ve cadde mağazalarından seçilen örneklem

87

grubuna uygulanan anketin sonuçlarına göre genel değerlendirme yapılmış ve gözlenen başlıca sorunlara çözüm yaklaşımları sıralanmıştır. İnceleme sonuçlarına göre Tunalı Hilmi Caddesinin eski bir yerleşim olmasına rağmen, yeni işletme ve yeni mağaza sirkülasyonunun fazla olduğu dikkati çekmektedir. Son beş yıllık süreçte faaliyet gösteren yeni mağaza oranın % 39 olması, cadde mağazacılığı trendinin geçerliliğini korumakta olduğunun bir göstergesidir.

Ziyaret eden ağırlıklı tüketici portföylerine yönelik sorgulamada müşteri yapısının çoğunluğunun % 56 ile özel sektör çalışanı ve kamu çalışanı olması, % 34 ile tüketici profilinin kamu çalışanı, özel sektör çalışanı, emekli ve öğrencilerden oluşan karma müşteri grubuna sahip olması tüketici portföyünün çeşitli olduğunu göstergesidir. Bu durum caddede sektör çeşitliliğine de açıkça yansımaktadır.

Katılımcılar tarafından beyan edilen brüt alanlar 6 m2 ile 800 m2 aralığında değişmekte ve mağazaların ortalama brüt alanı 155 m2 olarak bulunmuştur. Bu durumun cadde üzerindeki mağazaların çeşitli sektörlere hizmet vermesinden kaynaklı olduğu düşünülmektedir. Aynı zamanda cadde yönetimi açısından bir yandan sektöre uygun mağaza iken, diğer yandan da sınırlı olmasından dolayı dezavantaj teşkil edebilecektir.

Beyan edilen kira bedelleri ile aynı gayrimenkule ait tahmini beyan değerler üzerinden cadde üzerinde % 20 güven aralığı sınırları dışında kalan 15 adet veri örneklem dışı tutulduğunda ortalama aylık kira çarpanı 151 ve cadde üzerinde mağaza yatırımlarının geçerli kapitalizasyon oranının ise % 7,90 olduğu saptanmıştır. Gayrimenkul piyasalarında risk ile geçerli kapitalizasyon oranı arasında ters yönlü ilişki bulunmaktadır.

Yüksek risk ve yüksek yatırım yapılan gayrimenkullerde geçerli kapitalizasyon oranı daha yüksek olmaktadır (Tanrıvermiş 2017). Bu durum cadde üzerinde yer alan gayrimenkullerin yüksek getiriye sahip olduğunun göstergesidir.

Anket uygulanan mağazaların mülkiyet yapısı incelendiğinde, % 79 oranında kiracı ağırlıklı olduğu bulgusuna ulaşılmıştır. Mülkiyetin kullanımının kiracı ağırlıklı olması cadde mağazacılığı yönetimi açısından güçlüklere neden olmaktadır. Cadde üzerinde mülkiyetin kullanımının kiracılarda ağırlıklı olması, işletme sahiplerinin örgütlenmesi ve gayrimenkulde yerel yönetimlerinde desteğiyle fiziksel değişiklikler yapılması

88

istenilmesi durumunda gayrimenkulün sahibiyle de anlaşması durumunu gerektirir. Bu durum da sürecin yönetilmesinde zaman bakımından güçlüklere neden olur.

Araştırma sonuçlarına göre cadde üzerindeki mağazaların Tunalı Hilmi Caddesi dışında başka bir yerde şubesinin bulunması ve bu oranın % 58 ile ağırlıklı olması, aynı zamanda cadde mağazacılığını tercih eden katılımcıların, diğer şubelerinde yer seçerken, olumsuz koşullara rağmen yine ağırlıklı olarak cadde mağazacılığını tercih etmesi, aynı şekilde ikinci bir şube açmak isteyen işletmeler açısından cadde mağazacılığının AVM mağazacılığına göre daha çekici olduğu görülmektedir. Ancak, sektör bazında dikkate alındığında “eczane” olarak nitelendirilen, eczane işletenler Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Yönetmeliği 5’inci maddesinde belirtilen serbest eczanelerin ilgili mevzuattan kaynaklı ikinci bir şube açmalarına yönelik kısıtlamanın olması, bu şekilde benzer kısıtlaması olan sektörlerde ilgili mevzuat dikkate alınarak çözümleme yapılmalıdır.

Cadde mağazacılığı yönetimi kavramının bilinirliğine ilişkin olarak % 41 oranındaki bilinirlik oranı, uygulama eksikliğine rağmen, gayrimenkul geliştirme ve yönetimi uzmanlarının yönetim süreçlerini etkili bir şekilde sürdürebilmesi bakımından bir avantaj olarak görülmektedir ancak bu eksikliğin farklı bilgi kaynakları yoluyla giderilmesi gerekmektedir. Tunalı Hilmi Caddesi’nde etkinlik ve faaliyetlerden faydalanılması için Kavaklıderem Derneğine cadde mağazacılığı yapan işletmelerin üyeliklerinin olduğu, bu oranın % 7 çok düşük bir paya sahip olduğu tespit edilmiştir. Cadde mağazacılığı yapan işletmecilerin örgütlenme faaliyetlerinin çok zayıf olduğu anlaşılmaktadır. Cadde mağazacılığı yönetiminde katılımcıların farkındalık içerisinde olması, cadde mağazacılığı yapan işletmelerin bir birlik oluşturarak, mevcutta yer alan Kavaklıderem Derneğine olan üyelik oranlarının artması ile beklenen faydaların elde edilmesi cadde yönetimi açısından mümkün olacaktır.

Cadde mağazacılığı ile ilgili bir yasal düzenleme yapılması gerekliliği konusunda katılımcıların % 51’i “evet” yanıtını verilmişlerdir. Bu çerçevede Türkiye’de cadde mağazaların AVM’lerde olduğu gibi, cadde mağazalarına da yönelik ortak bir düzenleme yapılması gerekliliği, cadde mağazacılığını tercih eden işletmelerin bilinçlendirilmesi açısından, satış ve pazarlamaya yönelik eğitimlerinde kapsayan bir düzenleme ihtiyacı

89

sebebiyle cadde mağazalarını kapsayan bir mevzuat düzenlemesi yapılması gerektiği anlaşılmaktadır.

Belirtilen faktörler doğrultusunda alışveriş merkezlerinde yer alan mağazaların cadde mağazalarına karşı, “otopark ve vale hizmeti”, “müşteri potansiyelinin iklim koşullarından etkilenmesi” ve “güvenlik” gibi faktörlerin işletmeci açısından dezavantajlı olarak hissettirdiği dikkati çekmektedir. Bu faktörler dışında “tüketici profili”, “ürün fiyatları”, “müşteri kazanma potansiyeli”, “ürün çeşitliliği”, “tüketici potansiyeli”,

“ulaşım kolaylığı”, “açılış/kapanış sürelerinin düzenli olması” ve “nakliye kolaylığı” gibi faktörler bazında üstünlükleri olduğu tespit edilmiş olup, cadde yönetimi kapsamında bu sorunların çözümlenmesi, cadde mağazacılığı açısından alışveriş merkezi mağazalarına karşı üstünlüklerin ise daha da geliştirilmesi gerekmektedir.

Katılımcıların Tunalı Hilmi Caddesi’nde sorun olarak görünen 25 adet faktörün önem sıralaması incelendiğinde; sorun olarak görünen ilk on faktör arasında; otopark ve vale hizmeti yetersizliği, kiraların yüksek olması, güvenlik hizmetleri yetersizliği, araç trafik yoğunluğu ve gürültü seviyesi, müşterinin hava koşullarından etkilenmesi, nakliye imkanlarının yetersizliği, etkinlik, kampanya ve reklam olanaklarının yetersiz olması, binaların eski ve birbiriyle uyumsuzluğu, açılış/kapanış saatlerinin yönetiminin olmaması yer almaktadır. Belirtilen olumsuz faktörler; gayrimenkul geliştirme ve yönetimi uzmanları tarafından, cadde yönetimi kapsamında, aynı zamanda yerel ve merkezi yönetimle işbirlik içinde olunması halinde, akılcı planlama teknikleri doğrultusunda çözümlenebilecek sorunlardır. Olumsuz olan faktörler birbirleriyle ilintili olduğundan, bir sorun çözümlediği için diğer olumsuz faktörlerde de olumlu yönde gelişmelerin olacağı değerlendirilmektedir.

İncelenen cadde örneği çerçevesinde alışveriş merkezlerinde olduğu gibi profesyonel şahıslar/şirketler tarafından yönetilmesine yönelik gerekçeleriyle birlikte düşünceleri sorulduğunda, katılımcıların % 51’i “hayır” yanıtını vermiş olmaları, cadde yönetiminin uygulanmasının, uygulamacı açısından zorluk teşkil etmesine neden olacaktır.

İşletmeciler cadde yönetimini bir maliyet unsuru olarak görmektedir. Dünyada başarılı alışveriş caddelerinde cadde yönetiminin olmasından dolayı olduğu anlaşılmaktadır. Bu doğrultuda cadde yönetimi uygulamaları, sosyal medya araçları ve dernekler aracılığı ile

90

tüketici ve perakendecilerde cadde yönetiminin gerekliliğine yönelik farkındalık oluşturulması gerekmektedir.

Cadde mağazacılığı ile uğraşan katılımcılar açısından cadde mağazacılığı kavramının ne ifade ettiği konusunda caddenin olumlu özellikleri doğrultusunda, katılımcılar açısından, kent merkezlerinde yer alan, herkes tarafından bilinen ve eski, her zaman ön planda, kalabalık ve farklı çeşitlilikte kitleye hitap eden, açık hava gezintisinin yapılabileceği, ferah, samimi, daimi müşterileri olan mağazaların bir arada konumlandığı, mevsimlerin güzelliğini yüzünüzde hissedebileceğiniz, yenilikçi, görsel açıdan zengin, ürün çeşitliliğinin fazla, markanın ön planda olduğu, her zaman hizmete açık ve hazır mağazaların bir arada konumlandığı, ziyaretçilerin ihtiyaçlarına yönelik sektörde işletmelerin bir arada konumlandığı, kentin tarihi ve kültürel dokusunu hissettiren, insanların ayaküstü alışveriş yapmayı tercih ettiği, alışveriş merkezlerinde olduğu gibi insan psikolojisine yönelik politikalardan muaf, önceden müşteri kitlesi oluşmuş, müşteri profili iyi ve bilinen, ziyaretçilerin ihtiyacına göre sektörleri oluşmuş ve konumlanmış mağazaların bir arada bulunduğu, işletmeci ile müşterinin iyi diyalog içerisine girebileceği, kuralları olmayan ve bu sebeple işletmeci açısından rahat, halka açık, yaya ve araç trafiğinin yoğun olduğu, bir çok ulaşım araçlarının kesiştiği ve erişimi kolay, gezerek alışveriş yapmayı seven insanların tercih ettiği, kent kültürüne uygun ve kente anlam katan, insanlarıyla hareketliliğiyle canlı caddeler üzerinde, alışveriş merkezlerinde olduğu gibi insan psikolojisine yönelik politikalardan muaf, önceden müşteri kitlesi oluşmuş, müşteri profili iyi ve bilinen, ziyaretçilerin ihtiyacına göre sektörleri oluşmuş ve konumlanmış mağazaların bir arada bulunduğu, işletmeci ile müşterinin iyi diyalog içerisine girebileceği, kuralları olmayan ve bu sebeple işletmeci açısından rahat, caddelerde yer alan mağazaların yaptığı faaliyet cadde mağazacılığı olarak tanımlanmıştır. Cadde mağazacılığının, aslında çok önemli bir kavram olduğu anlaşılmakta ve işletmeciler açısından farkındalığın olduğu anlaşılmaktadır.

Araştırma sonuçlarına göre cadde üzerindeki mağazalar için ortak bir yasal düzenleme yapılması zorunlu görülmektedir. Perakendecinin AVM’yi tercih etme nedenleri olan, kent içi sorunlar en aza indirilmeli ve planlama politikaları kapsamında çözümlenmelidir.

Faaliyette olan dernek mevcut ise etkinliğini, bilinirliğini arttırmaya yönelik çalışmalar yapılmalı, gündemlerinde yer alan cadde mağazalarına yönelik uygulamanın

91

yapılabilmesi için cadde mağazalarındaki işletmeleri de bu sureçte yer almaya teşvik edilmelidir. Yönetim anlayışının bir maliyet unsuru olarak görülmesi engellenmeli, örnek dünya ülkelerini kapsayan uygulamalar kataloglar halinde düzenlerek yayılmalı ve bu yol ile perakendeciler bilinçlendirilmelidir. Farklı gün ve zaman dilimlerinde açılan veya kapanan mağazalar tespit edilip, cadde üzerinde ıssızlaşmaya neden olacak durum ortak bir dil oluşturularak giderilmesi gerekmektedir. Yerel yönetimlerin desteğiyle caddenin kimliksizleşmesine neden olan, her mağazanın farklı tabela uygulamaları ortak bir dil ile bütüncül bir yaklaşımla yeniden tasarlanmalı aynı zamanda mağazaların kaldırımlara taşan malzemelerinin varlığı, parsel bahçe sınırlarına taşan proje dışı tadilatların engellenmesine yönelik faliyet göstermesi önem arz etmektedir. Cadde yönetimi dünya ülkelerinde yerel yönetim ve özel sektörün işbirliğinin başarısıyla sağlanabilmektedir.

Bilinçli bir perakendeci, bilinçli bir yerel yönetim, profesyonel bir yönetici ile başarı sağlamaktadır. Kent merkezinin olumlu özelliklerini taklit eden ancak kentte yaşanan olumsuz faktörlerden arındırılmış bu mekanlarda yönetimin sağladığı başarıyı, cadde mağazalarının yoğunlaştığı, kent ile bütün, kentin tüm fonksiyonlarını, sosyal kültürel alanlar, rekreasyon alanları, konut alanları, kamu kurum ve kuruluşlar gibi, birbirine bağlayan aynı zamanda şehircilik için de önem arz eden caddeler ve sokaklar, yerel yönetimler ve cadde mağazacılığı yapan işletme sahiplerinin desteği ile bir tesis gibi gayrimenkul geliştirme ve yönetimi uzmanları tarafından yönetilmesi halinde başarının yakalanabileceği vurgulanmalıdır.

92 KAYNAKLAR

Andrés Coca-Stefaniak, J., Stasi, F., Codato, G., Franco, E., and Roberts, G. 2008.

Reclaiming customers through a retailer-led TCM scheme in Italy. Journal of Place Management and Development, 1(1): 115-124.

Anonim. 2017a. Perakende Sektör Raporu. Besfin Finansal Hizmetler Danışmanlık ve Ticaret Anonim Şirketi (BESFİN). Web Sitesi: http://www.besfin.com/var/

uploads/files/Perakende% 20Sekt% C3% B6r% 20Raporu_Besfin.pdf, Erişim Tarihi: 01.01.2019.

Anonim. 2017b. Perakende Caddelerini Yeniden Tanımlamak. Araştırma Raporu. Jones Lang La Salle Türkiye. Web Sitesi: http://www.jll.com.tr/turkey/tr-tr/Research/Perakende% 20Caddelerini% 20Yeniden% 20Tan% C4%

B1mlamak.pdf/, Erişim Tarihi: 28.11.2018.

Anonim. 2018a. Web Sitesi: http://www.cushmanwakefield.com.tr/tr-tr/research-and-insight/2018/istanbul-high-streets---2018, Erişim Tarihi: 06.01.2019.

Anonim. 2018b. 2020 Küresel Perakende Trendleri Raporu. Besfin Finansal Hizmetler Danışmanlık ve Tic. A.Ş. (BESFİN), İstanbul, Web Sitesi:

http://www.besfin.com/var/uploads/files/2020% 20K% C3% BCresel%

20Perakende% 20Trendleri% 20Raporu.pdf, Erişim Tarihi: 01.01.2019.

Anonim. 2018c. Perakende Sektörel Bakış. Klynveld Peat Marwick Goerdeler. Web Sitesi: https://assets.kpmg/content/dam/kpmg/tr/pdf/2018/01/sektorel-bakis-2018-perakende.pdf, Erişim Tarihi: 01.01.2019.

Anonim. 2019a. Türkiye İstatistik Kurumu, (TUİK). Web Sitesi: https://biruni.tuik.gov.

tr/medas/?kn=70&locale=tr, Erişim Tarihi: 01.02.2019.

Anonim. 2019b. Web Sitesi: https://www.google.com/search?ei=7XZUXMzoIc_WavS

HsfgL&q=7.+cadde&oq=7.+cadde&gs_l=psy-ab.3.0i71l6.147480.147612...147 749...0.0..0.0.0...0....1..gws-wiz.41nC5RBV-04, Erişim Tarihi: 01.02.2019.

Anonim. 2019c. https://www.google.com/search?q=istiklal+caddesi+konu mu&oq=is tiklal+caddesi+konumu&aqs=chrome.69i57.4687j1j7&sourceid=chrome&ie=

UTF-8/

Anonim. 2019d. Çankaya Belediyesi İmar Müdürlüğü Arşivi, Ankara.

Anonymous. 2015. Web Sitesi: https://www.thecrownestate.co.uk/en-gb/media-and- insights/news/2015-regent-street-partnership-appoints-jll-to-run-regent-street-management-direct/, Erişim Tarihi: 01.01.2019.

Anonymous. 2018. Main Streets Across The World 2018. Web Sitesi: http://www.

cushmanwakefield.com/en/research-and-insight/2018/main-streets-across-the-world-2018, Erişim Tarihi: 01.02.2019.

93

Anonymous. 2019a. Web Sitesi: https://www.google.com/search?q=regent+street&oq=

regent+street&aqs=chrome.0.69i59l3j69i60l3.2928j0j4&sourceid=chrome&ie

=UTF-8/, Erişim Tarihi: 01.02.2019.

Anonymous. 2019b. Web Sitesi: https://www.regentstreetonline.com/about, Erişim Tarihi: 01.01.2019.

Anonymous. 2019c. Regent Street, Wrexham 1903. Web Sitesi: https://www.wrexham-history.com/regent-street-wrexham-1903/, Erişim Tarihi: 01.02.2019.

Anonymous. 2019d. Web Sitesi: https://www.google.com/maps/place/5th+Ave,+New+

York,+NY/data=!4m2!3m1!1s0x89c258a29d3847f5:0x564dfbba0141774a?ved

=2ahUKEwiwtPyA7ZrgAhUGxYsKHdcGDTYQ8gEwAHoECAAQAQ/, Erişim Tarihi: 01.02.2019.

Anonymous. 2019e. İstiklal Caddesi. Web Sitesi: https://www.europeanbestdestinati ons.com/travel-guide/istanbul/istiklal-caddesi/, Erişim Tarihi: 01.02.2019.

Arslan, E. 2007. İstanbul İlçelerinin Alışveriş Merkezleri Açısından Potansiyellerinin Belirlenmesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Gayrimenkul Geliştirme Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, İstanbul.

Aydın, S., Emiroğlu, K., Türkoğlu, Ö. and Özsoy, E. D. 2005. Küçük Asya’nın Bin Yüzü:

Ankara. Dost yayınevi, 720, Ankara.

Bakırcıoğlu Ünsal, B. 2010. An Analysis Of Street As A Shopping Precinct: Tunali Hilmi Street vs Shopping Centers. Middle East Technical University, Graduate School of Natural and Applied Sciences, City and Regional Planning, A Master Thesis.

118, Ankara.

Balsas, C. J. L. 2000. City Center Revitalization İn Portugal: Lessons From Two Medium Size Cities. Cities, 17(1); 19-31.

Baki, E. 2014. Alışveriş Caddelerinin Peyzaj Mimarlığı Açısından İrdelenmesi: Tunalı Hilmi Caddesi Örneği. Ankara Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Peyzaj Mimarlığı Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi. 126, Ankara.

Bilgiç, H. F. ve Özay, M. A. 2017., Pazarlama Stratejisi Değişimi ve Değişim Yönetimi Uygulamaları Raporu. Uludağ Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İşletme Anabilim Dalı, Ankara.

Cengiz, E. ve Özden, B. 2002. Perakendecilikte Büyük Alışveriş Merkezleri ve Tüketicilerin Büyük Alışveriş Merkezleri İle İlgili Tutumlarını Tespit Etmeye Yönelik Bir Araştırma. Ege Akademik Bakış Dergisi, 2(1): 63-76.

Ceylan, R., Özbakır, A. B. ve Erol, I. 2017. Alışverı̇ş merkezlerı̇nı̇n Türkı̇ye’dekı̇ mevzuat çerçevesı̇nde değerlendı̇rı̇lmesı̇. Middle East Technical University. Journal of the Faculty of Architecture, 34(2): 245-264.

94

Deringöz, A. 2016. Kentsel Bellek Mekanı Olarak Sokaklar: İstiklal Caddesi Örneği.

İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Disiplinlerarası Kentsel Tasarım Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi. 99, İstanbul.

Ercoşkun, Ö. Y. ve Özüduru, B. 2008. The Relation Between Retail Activity Transformation and Social Sustainability: A Case Study of Bahcelievler 7th Street. Soysal Shopping Center Catalogue, Ankara.

Gedik, H. ve Büyükdoğan, B. 2017. Alışveriş Merkezlerinde Yapılan Halkla İlişkiler Faaliyetlerinin Tüketicilere Etkisi. Uluslararası Yönetim İktisat ve İşletme Dergisi, 13(4): 853-871.

Geçer, T. 2016. Ürün Pazarlamasında Doğrudan Pazarlama Gelişme Potansiyeli ve Tutundurma Karması İçerisindeki Önemi: Eskişehir İlindeki İşletmelerde Doğrudan Pazarlama Uygulamalarına İlişkin Çalışma. İktisadi Yenilik Dergisi, 3(2): 46-71.

Gilbert, D. 2003. Perakende Pazarlama Yönetimi. Web Sitesi: http://ecsocman.hse.ru/

text/19181155/, Erişim Tarihi: 01.02.2019.

Gürün Aksel, B. 2005. Alışveriş Merkezlerine Karşı Kent Merkezi. Planlama, TMMOB Şehir Plancıları Odası Yayını, 31; 63-75, Ankara.

Gürman, A. A. 2006. Dünya Perakendeciliğinde Globalleşme Eğilimleri ve Türk Perakendecilik Sektörüne Etkileri, Dokuz Eylül Üniversitesi, Sosyal Bilimleri Enstitüsü, İşletme Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi. 286, İzmir.

Healey, P. and Baker, A. 1994. The Effectiveness of Town Centre Management: Research Study. ATCM, London.

Hughes, J. W. 1974. Suburbanization Dynamics and the Future of the City/edited by James W. Hughes. Center for Urban Policy Research, Rutgers University.

Kaya Öztürk, Y. 2018. Alışveriş Caddeleri İçin Cadde Yönetimi Yaklaşımının İstiklal Caddesi Örneğinde Değerlendirilmesi. İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Gayrimenkul Geliştirme Bilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi.

113, İstanbul.

Kotler, P. and Armstrong, G. 2005. Principles of Marketing. Prentice Hall, 577, New Jersey, USA.

Koyuncu, P. 2013. Geçmişin Modern Mimarisi: Ankara-1. Web Sitesi:

http://www.arkitera.com/haber/13991/gecmisin-modern-mimarisi--ankara---1, Erişim Tarihi: 12.05.2019

Köksal, Y. ve Emirza, E. 2011. Kuruluş Yeri Açısından Cadde ve Alışveriş Merkezi Mağazacılığının Karşılaştırılması: Ankara İlinde Bir Araştırma. Mustafa Kemal Üniversitesi. Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 8 (16): 75-87.

95

Kurşunluoğlu, E. 2009. Mağazalı Perakendeciler ve Müşteri Servisleri. Journal Of Yaşar University, 4(14): 2173-2184.

Leventlioğlu, M. 2012. Doğrudan Pazarlama ve Doğrudan Pazarlamada Bir Araç Veri Tabanı Pazarlaması. Web Sitesi: http://www.pazarlamamakaleleri.com/

dogrudan-pazarlama-ve-dogrudan-pazarlamada-bir-arac-veri-tabani-pazarlamasi.

Erişim Tarihi: 06.01.2019.

Levy, M., Weitz, B. A. 2007. Retailing Management, The McGraw Hill Companies Inc., New York.

Ozuduru, B. H., Varol, C. and Yalçıner Ercoskun, O. 2014. Do Shopping Centers Abate The Resilience Of Shopping Streets: The Co-Existence Of Both Shopping Venues In Ankara, Turkey. Cities, 36, 145-157.

Öztürk, D. 2011. Web Sitesi: http://v3.arkitera.com/h61456-dunyadaki-en-onemli-alisveris-caddeleri.html. EriĢim Tarihi: 10.05.2014.

Resuloğlu, Ç. 2011. The Tunalı Hilmi Avenue, 1950s-1980s: The Formation of A Public Place in Ankara. Middle East Technical University, The Graduate School of Social Sciences, Department of History of Architecture, PhD. Thesis, 359, Ankara.

Resuloğlu, Ç. 2014. Kavaklıdere Semti’nin Oluşum Öyküsü. İdealkent, 5(11): 226-248.

Rowan, U. 2017. The History Of Regent Street In London. Web Sitesi:

https://theculturetrip.com/europe/united-kingdom/england/london/articles/the-history-of-regent-street-in-london/, Erişim Tarihi: 01.02.2019.

Rowthorn C. 2019. Chuo Dori Street. Web Sitesi: https://trulytokyo.com/chuo-dori-street, Erişim Tarihi: 01.02.2019.

Sert, S. 2014. E-Ticaret ve Perakende Sektörüne Etkileri. Gediz Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İşletme Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi 43, İzmir.

Sezgin, A. Ş. 2015. Perakende Sektörü. Türkiye İş Bankası İktisadi Araştırmalar Bölümü.

Web Sitesi: https://ekonomi. isbank. com. tr/UserFiles/pdf/sr_01_perakende.

pdf. Erişim Tarihi: 06.01.2019.

Spacey, J. 2015. Chuo Street in Ginza. Web Sitesi: https://www.japan-talk.com/jt/new/ginza-chuo-dori. Erişim Tarihi: 01.02.2019.

Southworth, M. 2005. Reinventing Main Street: From Mall To Townscape Mall. Journal of Urban Design, 10(2); 151-170.

Tanrıvermiş, H. 2017. Gayrimenkul Değerleme Esasları. SPL Sermaye Piyasası Lisanslama Sicil ve Eğitim Kuruluşu, Lisanslama Sınavları Çalışma Kitapları Ders Kodu: 1014 (Konut Değerleme Sınavı, Gayrimenkul Değerleme Sınavı), Ankara.

96

Teller, C. 2008. Shopping streets versus shopping malls-determinants of agglomeration format attractiveness from the consumers’ point of view. The International Review of Retail, Distribution and Consumer Research, 18(4): 381-403

Uzun, F., Gül, E., Gül, A., Uzun, İ., Uzun ve Ö.F. 2017. Alışveriş Merkezlerinin (AVM) Mekânsal Kullanımlarının ve Kullanıcı Eğilim ve Beklentilerin İrdelenmesi;

Isparta Kenti Örneği. Süleyman Demirel Üniversitesi Mimarlık Bilimleri ve Uygulamaları Dergisi, 2 (1): 1-16.

Yalçıner Ercoşkun, Ö. ve Özüduru, B. 2013. Ankara’daki Alışveriş Caddelerinde Ticari Mekanlar ve Sosyal Sürdürülebilirlik̇ Araştırması. Megaron, 8(1): 29-44.

Varınlı, İ. ve Oyman, M. 2013. Perakendeciliğe Giriş. Açıköğretim Fakültesi Yayınları, Eskişehir.

Wells, I. 1991. Town Centre Management: A Future For The High Street, An analysis of Town Centre Management Schemes, 1987-1990. University of Reading, Department of Geography, Ph.D. Thesis. 343, Berkshire, England.

Yavuz, A. 2009., Kentsel Yaya Alışveriş Sokaklarında Geçirgenlik Kavramının Değerlendirilmesi: Doğu Karadeniz Kentleri Örneği. Karadeniz Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Peyzaj Mimarlığı Anabilim Dalı, Doktora Tezi, 181, Ankara.

97 EKLER

EK 1 ANKARA, TUNALİ HİLMİ CADDESİ, CADDE MAĞAZALARINA

Belgede ANKARA ÜNİVERSİTESİ (sayfa 95-106)