• Sonuç bulunamadı

kusburnu orneginin kamferol MS spektrumu

5. SONUÇ VE TARTIŞMA

Kanser ve benzeri küresel boyutta insanlığı tehdit eden hastalıkların önlenmesinde ve/veya tedavisinde katkı sağlayabilecek çalışmaların önemi açıktır. Literatürde flavonol bileşiklerinden olan miyrisetin, kuersetin ve kamferol bileşiklerin antikanserojen ve oksidatif radikalik reaksiyonları engelleyici özellikleri olduğu rapor edilmiştir [1-9, 11-18, 28-100].

Bu çalışmada, adı geçen miyrisetin, kuersetin ve kamferol flavonol bileşiklerinin bazı meyve ve benzeri bitkilerdeki konsantrasyonlarının tayini amaçlandı.

Analiz metodu olarak HPLC-MS kullanıldı. Optimizasyon koşullarında iyi bir ayırmanın yapılabilmesi için su/metanol/ACN/formik asit (% olarak 52/42/5/1) çözücü sistemi olarak kullanıldı. Tayinden önce yapılan optimizasyon çalışmalarında; enjeksiyon hacmi için 5 µl, akış hızı için 0.6-0.8 ml/dk, kolon sıcaklığı için 30-40 °C ve fragmentor için 140-170 V aralığında değerler bulundu.

Bitki olarak semizotu (Portulaca oleracea), ısırgan Otu (Urtica dioica), menengiç (Terebinthina chia) ve kuşburnu (Rosa canina L.) türleri çalışıldı. Çalışılan bitkilerden flavonollerin ekstrakte edilmesi için çözücü olarak metanol/askorbik asit/HCl karışımı kullanıldı. HCl’ nin eklenmesinin sebebi flavonoid glikozitlerinin hidroliz olmasını sağlamak yani yükseltgenmesini engellemektir. Askorbik asit eklenmesinin nedeni ise örneklerde bulunan bileşiklerin yükseltgenmesini engellemektir [4-28].

Bu nedenlerle HPLC-MS ile yapılan çalışmalarda girişim olup olmadığının tesbiti, ve girişim varsa standart ekleme metodunun kullanılmasıyla bu girişimlerinin etkisinin giderilerek doğru değerlerin bulunması için bütün örneklere standart ekleme metodu uygulandı. Standart ekleme grafiğinin kalibrasyon grafiğine paralel olması kimyasal girişim olmadığını göstermektedir. Ayrıca standart ekleme metodunun uygulanmasıyla verim tayini de yapılmış olmaktadır. Elde edilen sonuçlardan, semizotu, ısırgan otu ve kuşburnunda miyrisetin tayininde kalibrasyon grafiği ile standart ekleme grafikleri arasında paralellikten hafif sapma olduğu gözlendi. Sonuç olarak, Tablo 4.3’ te verilen sonuçlar standart ekleme metoduyla elde edilen en az 3 sonuç ortalamasıdır.

Semizotunda miyrisetin tayini için elde edilen standart ekleme ve kalibrasyon eğrileri Şekil 4.52’ de birlikte verilmiştir. Şekilden de görüldüğü gibi standart ekleme metodunun eğiminin 20.717, kalibrayon grafiği eğiminin 20.095 olduğu ve bu değerlerin birbirine yakın olmakla birlikte farklı oldukları anlaşılmaktadır. Böylece semizotu için standart ekleme metoduyla elde edilen grafikten miyrisetin konsantrasyon değerinin 2.6 ppm olduğu gözlendi. Gerekli hesaplamalar yapıldıktan sonra semizotunda 47 ppm miyrisetin bulunduğu görülmektedir. Şekil 4.49’ da semizotunun MS spektrumuna bakıldığında SIM tarama m/z 319

değerinin olduğu ve SCAN taramada ise miyrisetine ait olan karakteristik pik grubu spektrumda görülmektedir.

Isırgan otunda miyrisetin tayini için elde edilen standart ekleme ve kalibrasyon eğrileri Şekil 4.57’ de birlikte verilmiştir. Şekilden de görüldüğü gibi standart ekleme metodunun eğiminin 20.584, kalibrayon grafiği eğiminin 20.882 olduğu ve bu değerlerin birbirine çok yakın olmakla birlikte farklı oldukları anlaşılmaktadır. Böylece ısırgan otu için standart ekleme grafiğinden bulunan konsantrasyon değeri 0.35 ppm olarak gözlendi. Gerekli hesaplamalar yapıldığında ısırgan otunda 13 ppm miyrisetin bulunduğu görülmektedir.

Şekil 4.55’ te ısırgan otunun MS spektrumuna bakıldığında SCAN taramada miyrisetine ait olan karakteristik pik grubu spektrumda görülmektedir.

Menengiçte miyrisetin tayini için elde edilen standart ekleme ve kalibrasyon eğrileri Şekil 4.61’ de birlikte verilmiştir. Şekilden de görüldüğü gibi standart ekleme metodunun eğiminin 18.777, kalibrayon grafiği eğiminin 19.465 olduğu ve bu değerleri birbirine yakın olmakla birlikte farklı oldukları anlaşılmaktadır. Böylece menengiç için standart ekleme metoduyla elde edilen konsantrasyon değeri grafikten 0.29 ppm olarak okundu. Gerekli hesaplamalar yapıldığında menengiçte 5.2 ppm miyrisetin bulunduğu görülmektedir.

Şekil 4.59’ daki menengiçin MS spektrumuna bakıldığında SCAN taramada miyrisetine ait olan karakteristik pik grubu spektrumda görülmektedir.

Kuşburnunda miyrisetin tayini için elde edilen standart ekleme ve kalibrasyon eğrileri Şekil 4.65’ te birlikte verilmiştir. Şekilden de görüldüğü gibi standart ekleme metodunun eğiminin 20.095, kalibrayon grafiği eğiminin 20.415 olduğu ve bu değerlerin birbirine yakın olmakla birlikte farklı oldukları anlaşılmaktadır. Böylece kuşburnu için standart ekleme metoduyla elde edilen konsantrasyon değeri grafikten 0.035 ppm olarak okundu. Gerekli hesaplamalar yapıldığında kuşburnunda 0.63 ppm miyrisetin bulunduğu görülmektedir.

Şekil 4.68’ de kuşburnunun MS spektrumuna bakıldığında SIM tarama m/z 319 değerinin olduğu ve SCAN taramada ise miyrisetine ait olan karakteristik pik grubu spektrumda görülmektedir.

Semizotunda kuersetin tayinine ilişkin standart ekleme ve kalibrasyon eğrileri Şekil 4.67’ de birlikte verilmiştir. Şekilden de görüldüğü gibi standart ekleme metodunun eğiminin 10.934, kalibrayon grafiği eğiminin 10.013 olduğu ve bu değerlerin birbirine yakın olmadıkları görülmektedir. Bu nedenle semizotunda kuersetin tayininde kimyasal girişim olduğu kolaylıkla söylenebilir. Böylece semizotunda kuersetin tayini için standart ekleme metoduyla elde edilen konsantrasyon değeri grafikten 4.4 ppm olarak okundu. Gerekli hesaplamalar yapıldığında semizotunda 39 ppm kuersetin bulunduğu görülmektedir. Şekil 4.69’ da semizotunun kuersetin

MS spektrumuna bakıldığında SIM tarama m/z 303 değerinin olduğu ve SCAN taramada ise kuersetine ait olan karakteristik pik grubu spektrumda görülmektedir.

Isırgan otunda kuersetin tayinine ilişkin standart ekleme ve kalibrasyon eğrileri Şekil 4.73’ te birlikte verilmiştir. Şekilden de görüldüğü gibi standart ekleme metodunun eğiminin 23.369, kalibrayon grafiği eğiminin 22.186 olduğu ve bu değerlerin birbirine yakın olmakla birlikte farklı oldukları anlaşılmaktadır. Böylece ısırgan otunda kuersetin tayini için standart ekleme metoduyla elde edilen konsantrasyon değeri grafikten 0.49 ppm olarak okundu. Gerekli hesaplamalar yapıldığında ısırgan otunda kuersetin konsantrasyonun 18 ppm bulunduğu görülmektedir. Isırgan otunun kuersetin MS spektrumuna bakıldığında (Şekil 4.71) SIM tarama m/z 303 değerinin olduğu ve SCAN taramada ise kuersetine ait olan karakteristik pik grubu spektrumda görülmektedir.

Menengiçte kuersetin tayini için Şekil 4.74’ teki kromatogramdaki alan olan 13.985 değeri, Şekil 4.70’ deki şartlardaki kromatogramlardan elde edilen kalibrasyon doğru denkleminde yerine konulmuş ve gerekli hesaplamalar yapıldığında menengiçte 9.0 ppm kuersetin bulunduğu görülmüştür. Menengiçin kuersetin MS spektrumuna bakıldığında Şekil 4.75’ te SCAN taramda kuersetine ait olan karakteristik pik grubu spektrumda görülmektedir.

Kuşburnu-kuersetin için Şekil 4.78’ deki MS spektrumuna bakıldığında SIM tarama m/z 303 değerinin olduğu ve SCAN taramada ise kuersetine ait olan karakteristik pik grubu spektrumda görülmektedir.

Kuşburnu-kuersetin için 10 ve 5 gramlık örneklerle elde edilen Şekil 4.76-4.77’ deki kromatogramların alan değerleri Şekil 4.67’ deki doğru denkleminde yerine konulduğunda ve gerekli hesaplamalar yapıldığında kuşburnunda kuersetin sırasıyla 29 ve 27 ppm bulunduğu görülmektedir.

Semizotunda kamferol tayinine ilişkin standart ekleme ve kalibrasyon eğrileri Şekil 4.80’ de birlikte verilmiştir. Şekilden de görüldüğü gibi standart ekleme metodunun eğiminin 47.571, kalibrayon grafiği eğiminin 45.577 olduğu ve bu değerlerin birbirine yakın olmakla birlikte farklı oldukları anlaşılmaktadır. Böylece gerekli hesaplamalar yapıldığında semizotunda 3.6 ppm kamferol bulunduğu görülmektedir. Ayrıca Şekil 4.81’ de semizotunun kamferol MS spektrumuna bakıldığında SIM tarama m/z 287 değerinin olduğu ve SCAN taramda ise kamferole ait olan karakteristik pik grubu spektrumda görülmektedir.

Isırgan otunda kamferol tayinine ilişkin standart ekleme ve kalibrasyon eğrileri Şekil 4.83’ te birlikte verilmiştir. Şekilden de görüldüğü gibi standart ekleme metodunun eğiminin 48.495, kalibrayon grafiği eğiminin 49.835 olduğu ve bu değerlerin birbirine yakın olmakla birlikte farklı oldukları anlaşılmaktadır. Böylece standart ekleme metoduyla gerekli hesaplamalar yapıldığında ısırgan otunda 7.7 ppm kamferol bulunduğu görülmektedir. Şekil

4.84’ teki ısırgan otuna ait kamferolün MS spektrumuna bakıldığında SIM tarama m/z 287 değerinin olduğu ve SCAN taramada ise kamferole ait olan karakteristik pik grubu spektrumda görülmektedir.

Şekil 4.85-4.86’ daki menengiçe ait HPLC-MS kromatogramındaki alan kalibrasyon denkleminde yerine konulduğunda ve gerekli hesaplamalar yapıldığında menengiçte 5.34 ppm kamferol bulunduğu görülmüştür. Şekil 4.87’ deki menengiçe ait MS spektrumuna bakıldığında SİM tarama m/z 287 değerinin olduğu ve SCAN taramda ise kamferole ait olan karakteristik pik grubu spektrumda görülmektedir. Yine Şekil 4.92’ de kuşburnunda kamferol tayinine ilişkin MS spektrumuna bakıldığında SIM tarama m/z 287 değerinin olduğu ve SCAN taramda ise kamferole ait olan karakteristik pik grubu spektrumda görülmektedir.

Kuşburnunda kamferol tayinine ilişkin Şekil 4.94’ te standart ekleme ve kalibrasyon eğrileri birlikte verilmiştir. Şekilden de görüldüğü gibi standart ekleme metodunun eğiminin 56.032, kalibrayon grafiği eğiminin 49.835 olduğu ve bu değerlerin birbirine yakın olmakla birlikte farklı oldukları anlaşılmaktadır. Gerekli hesaplamalar yapıldığında kuşburnunda 4.0 ppm kamferol bulunduğu görülmektedir.

Bulunan sonuçlardan, en yüksek ve en düşük kuersetin konsantrasyonun sırasıyla semizotu (39 ppm) ve menegiç (< t.s) bitkisinde bulundu. En yüksek ve en düşük kamferolun ise ısırgan otu (7.7 ppm) ve menengiç (< t.s) bitkisinde, ve en yüksek ve en düşük miyrisetinin ise semizotu (47 ppm) ve kuşburnu (0.63 ppm) bitkisinde bulunduğu gözlendi (Tablo 4.3).

6. KAYNAKLAR

[1] M. de Souza L., 2008, HPLC/ESI-MS and NMR analysis of flavonoids and tannins in bioactive extract from leaves of Maytenus ilicifoli, J. of Pharmaceutical and Biomedical Analysis, Article in press.

[2] Merken H.M. ve Beecher, G. R., 2000, Measurement of food flavonoids by High- Performance Liquid Chromatography: A Review, J. Agric. Food Chem., , 48 (3), 577-599 [3] http://lpi.oregonstate.edu/f-w00/flavonoid.html

[4] Spencer P. E. J., 2007, Biomarkers of the intake of dietary polyphenols: strengths, limitations and application in nutrition research, British J. of Nutrition, 1-11.

[5] Karakaya S. ve El S.N., 1999, Quercetin, luteolin, apigenin and kaempferol contents of some foods, Food Chem., 66, 289-292.

[6] Burak M. ve ÇİMEN Y., 1999, Flavonoidler ve Antioksidan Özellikleri, Turkiye Klinikleri J Med Sci, 19, 296-304

[7] Jungbluth G. ve Ternes W., 2000, HPLC separation of flavonols, flavones and oxidized flavonols with UV-, DAD-, electrochemical and ESI-ion trap MS detection, Fresenius J Anal Chem., 367, 661–666”

[8] http://en.wikipedia.org/wiki/Flavonol

[9] Bonaccorsi P., 2008, Flavonol glucosides in Allium species: A comparative study by means of HPLC–DAD–ESI-MS–MS, Food Chemistry, 1668–1673.

[10] http://www.thefreelibrary.com/Quercetin-%2BA%2BFlavonol-a01073822223

[11] Volpi N., 2006, Analysis of flavonoids from propolis by on-line HPLC-electrospray mass spectrometry, J. of Pharmaceutical and Biomedical Analysis, 354-361.

[12] Llorach R., 2008, Characterisation of polyphenols and antioxidant properties of five lettuce varieties and escarole, Food Chemistry, 1028–1038.

[13] Häkkinen S., 1999, Screening of selected flavonoids and phenolic acids in 19 berries, Food Research International, 345-353.

[14] Häkkinen S. ve Auriola S., 1998, High-performance liquid chromatography with electrospray ionization mass spectrometry and diyote array ultraviolet detection in the identification of flavonol aglycones and glycosides in berries, J. of Chromat. A, 91-100.

[15] H. Häkkinen S. ve A. Törrönen R., 2000, Content of flavonols and selected phenolic acids in strawberries and Vaccinium species: influence of cultivar, cultivation sita and technique, Food Research International, 517-524.

[16] Sultana B. ve Anwar F., 2008, Flavonols (kaempeferol, quercetin, myricetin) contents of selected fruits, vegetables and medicinal plants, Food Chemmistry, 879-884.

[17] Zhang J., 2005, Quantitative and qualitative analysis of flavonoids in leaves of Adinandra

nitida by high performance liquid chromatography with UV and electrospray ionization tandem

mass spectrometry detection, Anal. Chim. Acta, 97-104.

[18] Justesen U., 1998, Quantitative analysis of flavonols, flavones, and flavanones in fruits, vegetables and beverages by high-performance liquidchromatography with photo-diode array and mass spectrometric detection, J. of Chromat. A, 101–110.

[19] http://www.sifalibitkilervedogaltedavi.com/bitki_kimyasallari/Kuersetin.html [20] H. Koç, 2002, Bitkilerle sağlıklı yaşama, Ankara, 321-322,

[21] Eskioğlu, A. N., Anadol, C., 1998, “Şifalı Bitkiler Ansiklopedisi”, vol. 211-314. [22] http://www.mutfakkedisi.com/sifali-bitkiler/semizotu-2.php

[23] http://www.uludagsozluk.com/k/citlembik/&ba=menengic [24] http://biriz.biz/kuşburnu/kuş3.htm

[25] Prof. Dr. Atilla YILDIZ, Prof. Dr. Ömer Genç, Prof. Dr. Sema Bektaş, 1997, Enstrümental Analiz Yöntemleri, Hacettepe Yayınları, 417-422.

[26] Özcimder M. 2004, Gaz ve Sıvı Kromatografileri, Kırıkkale.

[27] Skoog, D.A., Holler, F.I., Nieman, T.A., 1998, Enstrümental Analiz İlkeleri, I. Baskı, 498- 531, 725-739.

[28] Koh E., Wimalasiri K. M.S., Chassy A. W., Mitchell A. E., “Content of ascorbic acid, quercetin, kamferol and total phenolics in commercial broccoli”, LFCA, Accepted Manuscript [29] Vukics V., 2008, Analysis of heartsease (Viola tricolor L.) flavonoid glycosidesby micro- liquid chromatography coupled to multistage mass spectrometry, J. of Chomatography A, 1206, 11-20.

[30] Riberio S. M. R., 2008, Phenolic compounds and antioksidant capacity of Brezilian mango (Mangifera indica L.) varieties, Food Chem., 110, 620-626.

[31] Lacopini P., 2008, Catechin, epicatechin, quercetin, rutin and resveratrol in red grape: Content, in vitro antioksidant activity and interactions, J. of Food Composition and Analysis, 21, 589-594.

[32] Özyürek M., 2009, Measurement of xanthine oxidase inhibition activitiy of phenolic and flavonoids with a modified cupric reducing antioxidant capacity (CUPRAC) method, Analytica Chimica Acta, Accepted Manuscript.

[33] Michalkiewicz A., 2008, Solid-phase extraction procedure for determination of phenolic acids and some flavonols in honey, J. of Chromatography A, 1187, 18-24.

[34] Meot-Duros L. ve Magne C., 2009, Antioxidant activity and phenol content of Crithmum

[35] Riihinen K., 2008, Organ-specific distribution of phenolic compounds in bilbery (Vaccinium myrtillus) and ‘northblue’ blueberry (Vaccinium corymbosum x V. angustifolium), Food Chem., 110, 156-160.

[36] Novak I., 2008, Ultrasound extracted flavonoids from four varieties of Portuguese red grape skins determined by reverse-phase high-performance liquid chromatography with electrochemical detection, Analytica Chimica Acta, 630, 107-115.

[37] Arapitsas P., 2008, Identification and quantification of polyphenolic compounds from okra seeds and skins, Food Chem., 110, 1041-1045.

[38] Figueirinha A., 2008, Cymbopogon citratus leaves: Characterisation of flavonoids by HPLC-PDA-ESI/MS/MS and an approach to their potention as a source of bioactive polyphenols, Food Chem., 110, 718-728.

[39] Simirgiotis M. J., 2009, Identification of phenolic compounds from the fruits of the mountain papaya vasconcellea pubescens A. DC. Grown in Chile by liquid chromatography-UV detection-mass spectrometry, Food Chem., 115, 775-784.

[40] Kahoun D., 2008, Determination of phenolic compounds and hydroxymethylfurfural in meads using high performance liquid chromatography with coulometric-array and UV detection, J. of Chromatography A, 1202, 19-33.

[41] Olsen H., 2009, Characterization and quantification of flavonoids and hydroxycinnamic acids in curly kale (Brassica oleracea L. Convar. acephala Var. sabellica) by HPLC-DAD-ESI- MSn, J. Agric. Food Chem., 57, 2816-2825.

[42] Grzelak K., 2009, Content of quercetin glycosides and fructooligosaccharides in onion stored in a cold room, European Food Research and Technology, 228, 1001-1007.

[43] Huang L., 2008, Purification of quercetin in Anoectochilu roxburghii (wall) Lindl using UMAE by high- speed counter-current chromatography and subsequent structure, Seperation and Purification Technology, 64, 101-107.

[44] Qian Z. M., 2007, Simultaneous qualitation and quantification of thirteen bioactive compounds in Flos lonicerae by high-performance liquid chromatography with diode array detector and mass spectrometry, Chem. Pharm. Bull., 55 (7), 1073-1076.

[45] Deng S., 2008, Simultaneous characterisation and quantitation of flavonol aglycones in noni leaves using a validatedHPLC-UV/MS method, Food Chem. 111, 526-529.

[46] Yang R. Z., 2009, Simultaneous analysis of anthocyanins and flavonols in petals of lotus (Nelumbo) cultivars by high-performance liquid chromatography-photodiode array detection/electrospray ionization mass spectrometry, J. of Chromatography A, 1216, 106-112. [47] Barrington R., 2009, Absorption, conjugation and efflux of the flavonoids, kaempferol and galangin, using the intestinal CaCo-2/TC7 cell model, J. of Functional Foods, I, 74-87.

[48] Huang Z., 2007, Phenolic compound profile of selected vegetables frequently consumed by African Americans in the southeast Unnited States, Food Chem., 103, 1395-1402.

[49] Michodjehoun-Mestres L., 2009, Monomeric phenols of cashew apple (Anacardium

occidentale L.), Food Chem. 112, 851-857.

[50] Portet B., 2008, Analysis of minor flavonoids in Piper hostmannianum var. berbicense using liquid chromatography coupled with atmosferic pressure chemical ionization mass spectrometry, J. of Chromatography A, 1210, 45-54.

[51] Masa A. ve Vilanova M., 2008, Flavonoid and aromatic characterisation of cv. Albarı´n blanco (Vitis vinifera L.) Food Chemistry 107, 273–281.

[52] Safra J., 2007, Determination of selected antioxidants in Melissae herba by isotachophoresis and capillary zone electrophoresis in the column-coupling configuration, Journal of Chromatography A, 1171, 124–132.

[53] Luthria D. L., 2008, Influence of experimental conditions on the extraction of phenolic compounds from parsley (Petroselinum crispum) flakes using a pressurized liquid extractor, Food Chemistry 107, 745–752

[54] Zhu J., 2007, Comparison of two sample preconcentration strategies for the sensitivity enhancement of flavonoids found in Chinese herbal medicine in micellar

electrokinetic chromatography with UV detection, Journal of Chromatography A, 1166, 191– 200.

[55] El-Hady D. A. ve El-Maali N. A., 2008, Determination of catechin isomers in human plasma subsequent to green tea ingestion using chiral capillary electrophoresis with a high- sensitivity cell, Talanta, 76, 138-145.

[56] Oliveira I., 2009, Phytochemical characterization and radical scavenging activity of Portulaca oleraceae L. leaves and stems, Microchemical Journal, Accepted Manuscript.

[57] Şahin G., Türkiye’den toplanan bazı paeonia türlerinin antibakteriyel Etkisi, Yüksek Lisans Tezi, 2007.

[58] Tsimogiannis D., 2007, Characterization of Flavonoid Subgroups and Hydroxy Substitution by HPLC-MS/MS, Molecules, 12, 593-606.

[59] Silva S., 2005, Identification of flavonol glycosides in winemaking by-products by HPLC with different detectors and htphenated with mass spectrometry, Ciencia Tec. Vitiv., 20 (1), 17- 33.

[60] Temraz A. ve El-Tantawy H. W., 2008, Characterization of antioxidant activity of extract from Artemisia vulgaris, Pak. J. Pharm. Sci., 21, 321-326.

[61] Hilal Y. ve Engelhardt U., 2007, Characterisation of white tea – Comparison to green and black tea, J. Verbr. Lebensm., 2, 414 – 421.

[62] Rauha J. P., The search for biological activity in Finnish plant extracts containing phenolic compounds, akademik tez, 2001.

[63] Basha S. M., 2004, Compositional differences in the phenolics compounds of muscadine and bunch grape wines, African Journal of Biotechnology, 3 (10), 523-528.

[64] Midorikawa K., 2001, Liquid chromatography–mass spectrometry analysis of propolis,

Phytochem. Anal. 12, 366–373.

[65] Wollenweber E., 2003, Externally accumulated flavonoids in three mediterranean Ononis species, Z. Naturforsch, 58, 771-775.

[66] Wollenweber E., 2002, On the occurrence of exudate flavonoids in the borage family (Boraginaceae), Z. Naturforsch., 57, 445-448.

[67] Kahle K., 2005, Polyphenol profiles of apple juices, Mol. Nutr. Food Res., 49, 797-806. [68] McMurrough I., 1982, Quantitative Analysis of Hop Flavonols Using High-Performance Liquid Chromatography, J. Agric. Food Chem., 30, 1102-1106.

[69] Taleb-Contini S. H., 2007, Detection of flavonoids in glandular trichomes of Chromolaena species (Eupatorieae, Asteraceae) by reversed-phase high-performance liquid

chromatography, RBCF, 43, 315-321.

[70] Downey M. O., ve Rochfort S., 2008, Simultaneous separation by reversed-phase high- performance liquid chromatography and mass spectral identification of anthocyanins

and flavonols in Shiraz grape skin, Journal of Chromatography A, 1201, 43-47.

[71] Odaci D., 2007, Determination of phenolic acids using Trametes versicolor laccase, Talanta, 71, 312-317.

[72] Anli E., 2006, Trans-resveratrol and other phenolic compounds in Turkish Red Wines with HPLC, Journal of Wine Research, 17, 117-125.

[73] Ayaz F. A., 2005, Separation, Characterization, and Quantitation of Phenolic Acids in a Little-Known Blueberry (Vaccinium arctostaphylos L.) Fruit by HPLC-MS, J. Agric. Food Chem., 53, 8116-8122.

[74] Toker G., 2001, Comparative evaluation of the flavonoid content in officinal Tiliae flos and Turkish lime species for quality assessment, J. of Pharm. and Biomedical Analysis, 26, 111-121. [75] Topçu G., 2007, A new flavone from antioxidant extracts of Pistacia terebinthus, Food Chem., 103, 816-822.

[76] Orak H. H., 2007, Total antioxidant activities, phenolics, anthocyanins, polyphenoloxidase activities of selected red grape cultivars and their correlations, Scientia Horticulturae, 111, 235- 241.

[77] Kırmızıbekmez H., 2005, Identification by HPLC-PAD-MS and quantification by HPLC- PAD of phenylethanoid glycosides of five Phlomis Species, Phytochemical Analysis, 16, 1-6.

[78] Öztürk N., 2007, Determination of phenolic acids by a modified HPLC: Its application to various plant materials, J. of Liquid Chrom. & Related Tech., 30, 587-596.

[79] Apak R., 2008, Mechanism of antioxidant capacity assays and the CUPRAC (cupric ion reducing antioxidant capacity) assay, Microchimica Acta, 160, 413-419.

[80] Janes D., 2009, Identification of buckwheat (Fagopyrum esculentum Moench) aroma compounds with GC-MS, Food Chem., 112, 120-124.

[81] Pawlowska A. M., 2009, Flavonoids of Zizyphus jujuba L. ve Zizyphus spina-christi (L.) Willd (Rhamnaceae) fruits, Food Chem., 112, 858-862.

[82] Sharififar F., 2009, Major flavonoids with antioxidant activity from Teucrium polium L., Food Chem., 112, 885-888.

[83] Bystrom L. M., 2008, Characterisation of phenolics by LC-UV/Vis, LC-MS/MS and sugars by GC Melicoccus bijugatus Jacq. ‘Montgomery’ fruits, Food Chem., 111, 1017-1024.

[84] Barba de la Rosa A. P., 2009, Amaranth (Amaranthus hypochondriacus) as an alternative crop for sustainable food production: Phenolic acids and flavonoids with potential impact on its nutraceutical quality, J. of Cereal Science, 49, 117-121.

[85] Xu G., 2008, Composition and distribution of phenolic acids in Ponkan (Citrus poonensis Hort. Ex Tanaka) and Huyou (Citrus paradisi Macf. Changshanhuyou) during maturity, J. of Food Composition and Analysis, 21, 382-389.

[86] Kumar N., 2009, Antioxidant activity and ultra-performance LC-electrospray ionization- quadrupole time-of-flight mass spectrometry for phenolics-based fingerprinting of Rose species: Rosa damascena, Rosa bourboniana and Rosa brunonii, Food and Chemical Toxicology, 47, 361-367.

[87] Tian X.-J., 2009, Studies of intestinal permeability of 36 flavonoids using Caco-2 cell monolayer model, İnternational J. of Pharm., 367, 58-64.

[88] Giovanelli G. ve Buratti S., 2009, Comparison polyphenolic composition and antioxidant activity of wild Italian blueberries and some cultivated varieties, Food Chem., 112, 903-908. [89] Chirinos R., 2009, HPLC-DAD characterisation of phenolic compounds from Andean oca (Oxalis tuberosa Mol.) tubers and their contribution to the antioxidant capacity, Food Chem., 113, 1243-1251.

[90] Katsube T., 2009, Effect of air-drying temperature on antioxidant capacity and stability of polyphenolic compounds in mulberry (Morus alba L.) leaves, Food Chem., 113, 964-969. [91] Orhan I., 2009, Free radical scavenging properties and phenolic characterization of someedible plants, Food Chem., 114, 276-281.

[92] Roldan-Marin E., 2009, Onion high-pressure processing: Flavonol content and antioxidant activity, LWT-Food Science and Technology, 42, 835-841.

[93] Slusarczyk S., 2009, Antioxidant activity of polyphenols from Lycopus lucidus Turcz, Food Chem., 113, 134-138.

[94] Bolling B. W., 2009, Limited contribution of isoflavones to hepatocellular phase II enzyme-including activity of soybean (Glycine max) extracts, Food Chem., 113, 1069-1075. [95] Heimler D., 2006, Antiradical activity and polyphenol composition of local Brassicaceae edible varieties, Food Chem., 99, 464-469.

[96] Martnez-Snchez A., 2007, Identification of new flavonoid glycosides and flavonoid profiles to characterize rocket leafy salads (Eruca vesicaria and Diplotaxis tenuifolia), J. Agric. Food Chem., 55, 1356-1363.

[97] Kamata K., 2008, Constituent from leaves of Apocynum venetum L., J. Nt. Med., 62, 160- 163.

[98] Ding S., 2006, Determination of active components of Ginkgo biliba in human urine by capillary high-performance liquid chromatography/mass spectrometry with on-line column- switching purification, Rapid Commun. Mass Spectrom., 20 3619-3624.

[99] Huber L. S., 2009, Quantitative variation in Brazilian vegetable sources of flavonols and flavones, Food Chem., 113, 1278-1282.

[100] Krafczyk N., 2008, Phenolic composition of rhubarb, Eur. Food Res. Technol., 228, 187- 196.

ÖZGEÇMİŞ

1978 yılında Elazığ’ da doğdum. İlköğrenimimi Elazığ 50. yıl ilkokulunda tamamladıktan sonra öğrenimime beş yıl ara verdim. Ortaokulu dışarıdan bitirme imtihanıyla aldım ve 1994-1995 eğitim-öğrenim yılında Elazığ Fatih Lisesinde öğrenimime kaldığım yerden devam ettim ve 1997 yılında mezun oldum. 1998 yılında Fırat Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümünde Lisans öğrenimime başladım. 2002 yılında bölüm birincisi olarak

Benzer Belgeler