• Sonuç bulunamadı

88

Bu başlık altında araştırmanın amaçları doğrultusunda gerçekleştirilen analizler sonucunda elde edilen sonuçların, yapılan diğer araştırmalar ve alan yazındaki bilgiler eşliğinde tartışılmasına yer verilmiştir.

HEM’de görev yapan yönetici ve öğretmenlerin Hayat Boyu Öğrenme Ölçeği (HBÖÖ) Puanları ve alt faktörlerinin puan değerleri verilmiştir. HBÖÖ alt faktörlerinden Eğitime Duyulan İhtiyaç faktörü “tümüyle katılıyorum”, Şeklinde yüksektir. Herkesin eğitime ihtiyacı vardır şeklinde düşünülür. Bireylerin sosyal yaşamında bireysel gelişim sağlanır hayat boyu öğrenme konusunda farkındalıklarını arttırılmasına yönelik eğitim, seminer ve tanıtım faaliyetlerinin faydalı olacağı düşünülmektedir.

HBÖ kurumlarının nitelikleri alt boyutunda “katılıyorum”, HBÖ nin önemi kavranmıştır. İhtiyaç duyduğu her alanda faaliyet gerçekleştirebilir. HBÖ faliyetleri süreklidir devamlılık arz eder, kişinin kendini gerçekleştirmesi sağlanır. HBÖ kurumlarının faaliyetleri alt boyutunda “katılıyorum”, ifadesi ile sergi festival konferans gibi eğitsel aktiviteleri gerçekleştirir. HBÖ diğer ülkelerle eğitim işbirliği gerçekleştirebilir, özellikle Halk oyunları çeşitli spor dallarındaki faliyetlerkültürel aktiviteler noktasında yönetici ve eğitimciler aynı noktadadır. Ailelere verilecek eğitimde HBÖ kurumlarının alt faaliyetleri içerisindedir. Kişisel gelişime duyulan ihtiyaç alt boyutunda “katılıyorum” düzeyinde algıya sahip oldukları görülmüştür. Yeni bilgi ve beceri yönetici ve öğretmenler için önem arz etmektedir. Yetişkinere verilecek Andragoji eğitimi Öğretmen ve yöneticiler için önem arz eder. Kişisel gelişim sağlamak adına sürekli öğrenmeye hem yönetici ve çğretmenler olumlu yaklaşmaktadır. HBÖ kurum yöneticilerinin ve öğretmenlerin eğitime duyulan ihtiyaç, HBÖ kurumlarının nitelikleri ve kişisel gelişime duyulan ihtiyaç boyutlarında “ Katılıyorum” ve HBÖ kurumlarının faaliyetleri boyutunda ise “Katılıyorum” düzeyinde olduğu görülmektedir. Ayrıca ölçeğin toplam aritmetik ortalamasının da ‘Katılıyorum’ düzeyinde yer aldığı tespit edilmiştir. Bu bağlamdan, HBÖ kurum yöneticilerinin ve öğretmenlerinin HBÖ algılarının “Tümüyle Katılıyorum” düzeyinde olmasından dolayı, HBÖ algılarının ne derece güçlü olduğunu ve HBÖ’nin gerek kurumsal gerekse bireysel anlamda önem arz ettiği sonucuna ulaşılabilir. ortalamalara

89

bakıldığında “Eğitime Duyulan İhtiyaç” boyutunda ortalamaların oldukça yüksek düzeyde benzerlik göstermesi eğitim konusuna verilen önemi ortaya koymakta olduğu söylenebilir. HEM kurs çeşitliliğinin yüksek olması her bir kursa verilmesi gereken önemin hem yönetici ve eğitimci için önemlidir. Ancak aritmetik ortalamalar içinde en düşük seviyede bulunan “HBÖ Kurumlarının Faaliyetleri” boyutunun diğer boyutlara göre aritmetik ortalama değerinin düşük olmasının nedeni HBÖ kurumlarının faaliyetlerinin birbirinden kısmen de olsa farklılık göstermesine, kurumsal faaliyet algılarının farklılaşmasına bağlanabilir. Bahat tarafından 2013 yılında yapılan Halk Eğitim Merkezi Yöneticilerinin Hayat Boyu Öğrenme Algısı” araştırma sonucunda halk eğitimi merkezi yöneticilerinin hayat boyu öğrenme algısında üç ana tema öne çıkmaktadır: İhtiyaç, gelişim ve öğrenme. ihtiyaç, bireysel, ekonomik, sosyal ve kültürel ihtiyaçlar kavramlarıyla; gelişim, kişisel, mesleki ve toplumsal gelişim kavramlarıyla; öğrenme ise sistemli, bütünsel, kalıcı/kolay kavramlarıyla tanımlanmaktadır (Bahat, 2013). “Halk Eğitim Merkezi Yöneticilerinin Hayat Boyu Öğrenme Algısı” araştırma sonuçları ile “Hayat Boyu Öğrenme Kurum Yöneticilerinin Hayat Boyu Öğrenme Algıları ve Görüleri” çalışmamızın sonuçları ile paralellik gösterdiği görülmektedir. Eğitime, öğrenmeye ve gelişime verilen önem ortaya çıkmaktadır.

Branş değişkenine göre halk eğitimi merkezlerinde görev yapan yönetici ve öğretmenlerin hayat boyu öğrenme algısı ölçeği yapılan incelemeye göre sınıf öğretmenlerinin eğitime duyulan ihtiyaç alt faktörü sınıf öğretmenleri ve diğer branşlar arasında anlamlı farklılık bulunamamıştır. Branş farklılıklarının vatandaşın eğitime olan ihtiyacımızı noktasında birbirinden ayrılmamaktadır. Eğitim içinde bulunmakla dinamik bir yapı kazanılacağını bütün branşlar bilmektedir. HEM merkezlerindeki farklı branştaki kişilerin eğitme ihtiyaç noktasında birbirlerinden ayrışmazlar.

HBÖ kurumlarının nitelikleri alt faktörüne göre sınıf öğretmenlerinin ve diğer barnştakiler arasında anlamlı farklılık bulunamamıştır, ihtiyaç duyduğu faaliyetleri gerçekleştirme imkanı vardır.

HBÖ kurumlarının faaliyetleri alt faktörüne göre sınıf öğretmenleri ve diğer branşlar arasında anlamlı farklılık bulunamamıştır. HEM’de vatandaşların çeşitli eğitsel

90

faaliyetler gerçekleştirilmesi, engelli bireylere eğitim noktasında, el sanatlarına verilen önemde sınıf ve diğer branşların yaklaşımı aynıdır.

Kişisel gelişime duyulan ihtiyaç alt faktörüne diğer branşların kişisel gelişime duyulan ihtiyaç ortalaması sınıf öğretmenlerinin verilerinden yüksektir. Diğer branşlar farklı alanlarda farklı eğitimler yapılması noktasında sınıf öğretmenlerine nazaran daha yüksek orana sahiptir. Diğer branşlar bireylerin, farklı şeyler öğrenerek daha keyif aldıklarını düşünmektedir. Araştırma sonuçlarına göre hayat boyu öğrenme kurumunda görev yapan yöneticilerin cinsiyet, yaş, kıdem ve görev yaptığı kurum değişkenine göre hayat boyu öğrenme algılarının yüksek düzeyde olduğu söylenebilir. Hayat Boyu Öğrenme Programı'nın genel amacını şöyle ifade etmektedir: 'Hayat Boyu Öğrenme yoluyla Topluluğu ileri bir bilgi toplumu haline getirmek, daha çok ve daha iyi iş imkânı yaratmak, sosyal bütünlüğü geliştirmek; çevrenin gelecek kuşaklar için daha iyi korunmasını sağlamak; özellikle de dünyada bir kalite referansına dönüşmelerini temin etmek amacıyla Topluluk içindeki eğitim ve öğretim sistemleri arasında karşılıklı değişim, işbirliği ve hareketliliği güçlendirmek" (Bozacı, 2012). Bu durum HBÖ kurum yöneticilerinin hayat boyu öğrenme algılarının eğitime, kurumsal nitelik ve faaliyetlere ayrıca kişisel gelişime duyulan ihtiyacın ne kadar önem arz ettiğini ortaya koymaktadır.

Hayat boyu öğrenme algısı ölçeğine göre kadınlar ve erkekler arasında anlamlı farklılık bulunmaktadır. Buna göre kadınların hayat boyu öğrenme algısı ölçeği toplam puan ortalaması, erkeklerin hayat boyu öğrenme algısı ölçeği toplam puan ortalamasından yüksektir. HEM’lere müracaatların daha çok kadınlardan oluştuğu görülür. Erkeklerin çalışma hayatında daha çok yer almaları kurs merkezlerine daha çok kadınların ilgi göstermesi aynı zamanda kadınların sosyalleşme yeri görmeleri merkezlerin kadınlar lehine anlamlı bir ilgi bulunmaktadır.

Medeni durum değişkenine göre halk eğitimi merkezlerinde görev yapan yönetici ve öğretmenlerin hayat boyu öğrenme algısı incelemeye göre bekar olanların eğitime duyulan ihtiyaç ortalaması, evli olanların ortalamasından düşük çıkmıştır. HBÖ kurumlarının nitelikleri alt faktörüne göre bekar olanların ve evli olanlar arasında

91

anlamlı farklılık bulunamamıştır. HBÖ kurumlarının faaliyetleri bekar ve evli olanlar arasında anlamlı farklılık bulunamamıştır.

Kişisel gelişime duyulan ihtiyaç göre sınıf öğretmenleri ile branş öğretmenleri arasında fark oluşmamıştır. Kişisel gelişime duyulan ihtiyaç alt faktöründe bekar ve evli olanlar arasında anlamlı farklılık bulunamamıştır. Buna göre diğer branşların mesleki doyum ölçeği puan ortalaması sınıf öğretmenlerinkinden yüksektir. Cinsiyet değişkenine göre halk eğitimi merkezlerinde görev yapan yönetici ve öğretmenlerin mesleki doyum ölçeği yapılan incelemeye göre kadınların meslekidoyumuerkeklerden yüksektir.Meslek doyumsuzluğuna etki eden faktörler, iletişim, işin yapısı öğretme ve öğrenme şartları ortamın temizliği ve düzeni, ortamın büyüklüğü, çalışma arkadaşları, alınan ücret gibi doyumsuzluk yaratan faktörlerdir.

Buna göre mesleki doyum noktasında medeni durumu açısından bakıldığında evli olanların daha çok mesleki doyumu yaşadığı dır.

HEM’de görev yapan yönetici ve öğretmenlerin mesleki doyum ölçeği düzeylerinin akademik durum (öğrenim düzeyi) na göre görev yapan yönetici ve öğretmenler arasında fark vardır. Akademik düzey yükseldikçe mesleki doyum dahaçok yaşanmaktadır. Mesleki Doyum Ölçeğinden elde edilen toplam puanları incelendiğinde 1-5 yıl hizmet yılı lehine fark bulunmuştur. Bu durum, 1-5 yıl, hizmet yılı grubu mesleki doyum ölçeği puan ortalamalarının6-10 yıl, 11-15 yıl, 16-20 yıl ve 21+ aralığındakilerin ortalamalarından daha yüksek olduğunu ortaya koymaktadır.