• Sonuç bulunamadı

bulunduğu baĢlığa (sözlükteki karĢılığı nickaltı‟dır) yazarı kötüleyen, aĢağılayan entry yazma yoluyla sindirilmektedirler. Bu sindirme iĢlemi çalıĢmada, simgesel Ģiddetin uygulanma Ģeklini göstermek adına örneklendirilmiĢtir.

EkĢi Sözlük‟te her zaman karĢıt görüĢte olan kiĢiler simgesel Ģiddete maruz kalmazlar, bazen bazı yazarlar dikkat çekmek adına bilerek, isteyerek baĢka insanları rahatsız edebilecek baĢlıklar açarlar ya da entry yazarlar. Bu yazarlar troll olarak adlandırılırlar. Trollerin amacı çoğu zaman sözlükte bir tartıĢma ortamı yaratmaktır, çoğunlukla da amaçlarına ulaĢırlar.

Bazen sıradan, basit konularda baĢlıklar açarken; bazen de toplumu gerçekten rahatsız edecek konuları seçerler. Troller, kendileriyle alay edilmesini önemsemezler, dikkat çekici baĢlıklar açıp tepki topladıklarında bu durumdan memnun olurlar. Çünkü burada amaç, düĢüncenin diğer kiĢiler tarafından kabul görmesi ya da toplum için faydalı bir fikir olması değil; dikkat çekmesidir. Bu nedenle trollere çoğunlukla “don‟t feed the troll” bakınızıyla yanıt verilir;

ancak trollere yanıt veren kiĢi sayısı her daim fazladır. Bu da bazı kiĢilerin simgesel Ģiddete maruz kalmaktan rahatsız olmadığını, aksine simgesel Ģiddete maruz kalmak adına çaba sarf ettiğini bize göstermektedir.

Bazı yazarların simgesel Ģiddete uğramak için çaba harcaması, sözlükte uygulanan simgesel Ģiddeti meĢrulaĢtırmaz. Sırf simgesel Ģiddete daha fazla maruz kalmamak için yazdığı entry‟yi silen birçok yazar vardır. Yazar o kadar çok simgesel Ģiddete maruz kalmıĢtır ki artık tek yolun kaçmak olduğunu düĢünmüĢtür; ancak bu da çözüm değildir. Çünkü çoğunlukla diğer yazarlar ekran görüntüsü almak suretiyle entry sahibi yazarı deĢifre ederler.

Bazen yazarlar nickleri arkasına da saklanamazlar. Gerçek hayattaki kimliği deĢifre olan yazarlar da vardır. Bu yazarlardan bazıları sözlükte yoğun Ģekilde simgesel Ģiddete maruz kalmaktadırlar.

EkĢi Sözlük‟te uygulanan simgesel Ģiddeti daha ayrıntılı incelemek adına, hangi durumlarda simgesel Ģiddet uygulandığına yönelik olarak oluĢturulmuĢ birkaç kategori vardır.

Bu kategoriler; formata aykırı baĢlık/ entry, verilen bilginin küçümsendiği entry/ baĢlık, karĢıt görüĢ içeren baĢlık/ entry, troll entry/ baĢlık ve bahsedilen kiĢinin küçümsendiği entry/

baĢlıktır.

Formata aykırı entry/ baĢlık kategorisinde, formata uygun olarak baĢlık açmayan ya da entry yazmayan yazarların simgesel Ģiddet uygulanarak nasıl sindirildiği görülmektedir.

Örnekler incelendiğinde, formata aykırı entry ya da baĢlığı olan yazarların çeĢitli bakınızlarla

format konusunda uyarıldığı veya yazdıkları entry ya da baĢlıkla alay edilmek suretiyle simgesel Ģiddete maruz kaldıkları görülmektedir.

Verilen bilginin küçümsendiği entry/ baĢlık kategorisinde, çeĢitli konularda farklı bilgiler veren yazarlara bazı durumlarda simgesel Ģiddet uygulandığı görülmektedir. Bazen yazarın söylediğinin tamamen tersi olan bir entry yazarak da o yazarın engellenmesi sağlanmaktadır. “Sesli harfleri ö harfi ile değiĢtirmek” baĢlığında olduğu gibi yazarın savunduğu düĢünceye taban tabana zıt entryler yazarak yazar simgesel Ģiddete maruz bırakılabilir. Bu yöntem, sözlükte oldukça sık uygulanan bir yöntemdir.

KarĢıt görüĢ içeren entry/ baĢlık kategorisinde, herhangi bir konuda toplumda veya sözlükte genel olarak kabul gören bir görüĢe aykırı bir fikir beyan edildiğinde yazarların simgesel Ģiddete ne kadar çok maruz kaldıkları görülmektedir. Bu fikir bazen günlük hayatta kullanılan herhangi bir nesne ile ilgilidir, bazen siyasi bir görüĢtür, bazen de baĢka bir konu hakkındadır. Hangi konu olursa olsun, hâkim görüĢten farklı bir görüĢ açıklandığında azınlıkta olan yazar çoğunluk tarafından simgesel Ģiddete uğrar.

Troll entry/ baĢlık kategorisinde, troll yazarlara diğer yazarlar tarafından simgesel Ģiddetin nasıl uygulandığı görülmektedir. Troll yazarların amacı dikkat çekmek olduğundan simgesel Ģiddete maruz kalmaları durumunda, aslında, bu durumdan çok da Ģikâyetçi değillerdir. Kanadalı araĢtırmacıların yaptığı bir araĢtırmaya göre troller, insanları mutsuz etmekten hoĢlanırlar. Bu nedenle onları rahatsız edecek baĢlıklar açarlar ya da entryler yazarlar. Bu durumda, aslında, Ģiddete maruz kalanın hangi taraf olduğunu belirlemek biraz güçtür. Troller maruz kaldıkları simgesel Ģiddetin kendilerine uygulanmasından rahatsız olmaktan ziyade memnuniyet duyarlar, çünkü böylece daha fazla dikkat çekerler. Daha fazla dikkat çekilmesi ise daha fazla kiĢinin onların farkına varması demektir. Yani, aslında, trollerden ziyade diğer yazarlar troller yüzünden simgesel Ģiddete daha çok maruz kalmaktadırlar.

Bahsedilen kiĢinin küçümsendiği entry/ baĢlık kategorisinde ise, herhangi bir kiĢi beyan ettiği bir görüĢ ya da yaptığı bir hareket nedeniyle simgesel Ģiddete maruz kalabildiği görülmektedir. Bu kiĢinin yaptığı hareket çoğunlukla sözlük yazarlarından bağımsız, onları hedef almayan bir harekettir; ancak yapılan hareket sözlük yazarları tarafından beğenilmediği için bahsedilen kiĢiye simgesel Ģiddet uygulanır. Simgesel Ģiddet uygulaması alay etmek Ģeklinde olabildiği gibi hakaret etmek yoluyla da olabilir.

Yukarıda bahsedilen kategorilere bakılarak EkĢi Sözlük‟te simgesel Ģiddetin uygulandığı görülebilmektedir. Simgesel Ģiddet uygulama türleri kategorilere ayrılarak anlatılmıĢtır; ancak aslında bu kategoriler arasında kesin bir ayrım yapmak oldukça güçtür.

Formata aykırı baĢlık açan yazarın baĢlığının altında verilen bilginin küçümsendiği de görülebilmektedir ya da karĢıt görüĢ içeren entry‟nin altına kiĢiyi küçümseyen entry de yazılabilmektedir. Bu nedenle baĢlıkların tasnifi yalnızca daha genel özellikler dikkate alınarak yapılmıĢtır ve buradaki amaç, çalıĢmanın daha okunabilir ve daha düzenli olmasını sağlamaktır.

ÇalıĢma sonucunda araĢtırmanın varsayımlarının doğrulandığı görülmektedir. Sosyal medya hayatımızın önemli bir bölümünü kaplamaktadır. Simgesel Ģiddet yaĢadığımız her an karĢılaĢabileceğimiz, sıklıkla uygulanan bir Ģiddet türüdür. Simgesel Ģiddet sosyolojik olgularla bağlantılıdır. Simgesel Ģiddet sosyal medyada sıklıkla uygulanmaktadır. Ekşi Sözlük internet sitesi, simgesel Ģiddetin uygulandığı sosyal medya ağlarından biridir. Simgesel Ģiddet, çeĢitli Ģekillerde Ekşi Sözlük‟te uygulanmaktadır. Verilen baĢlık ve entry örnekleri, Bourdieu‟nün simgesel Ģiddet tanımıyla örtüĢmektedir.

ÇalıĢmada sonuç olarak sosyal medyanın simgesel Ģiddet uygulanan bir alan olup olmadığı sorgulanmıĢ ve Ekşi Sözlük internet sitesi bu sorgulamanın yapılması için seçilmiĢtir. Sosyal medyadaki simgesel Ģiddet çok geniĢ bir konudur, tek internet sitesinin incelenmesiyle açığa çıkarılamaz; ancak sosyal medyada uygulanan simgesel Ģiddetin bir kısmı hakkında bu araĢtırma aracılığıyla fikir sahibi olunabilir.

Benzer Belgeler