• Sonuç bulunamadı

5. SONUÇ ve ÖNERİLER

5.1. Sonuç

Bu araştırmanın sonuçları Muğla-Merkez Türdü 100.Yıl Ortaokulu’nda okuyan 69 sekizinci sınıf öğrencisinden toplanan verilerle ve anlamsal sorgulama sonucunda erişilebilen 35 öğrenme nesneleri ile sınırlıdır. Bahsedilen sınırlılıklar içerisinde bu araştırma ile aşağıdaki sonuçlara ulaşılmıştır:

1. Yönlendirme desteği olan ve olmayan Anlamsal Web Temelli Öğrenme Ortamında çalışan öğrencilerin öntest ve sontest, öntest ve kalıcılık testi puanlarının ortalamaları arasında anlamlı bir farklılık olduğu bulunmuştur. Bu bulgu, her iki öğrenme ortamının da anlamlı düzeyde başarı sağladığını göstermektedir.

2. Yönlendirme desteği olan ve olmayan Anlamsal Web Temelli Öğrenme Ortamında çalışan öğrencilerin sontest puanları ortalaması arasında yönlendirilmiş Anlamsal Web Temelli Öğrenme Ortamında öğrenen öğrenciler lehine anlamlı bir farklılık bulunmuştur. Bu bulgu ışığında öğrencilerin yönlendirme desteği olan Anlamsal Web Temelli Öğrenme Ortamında yönlendirme desteği olmayan Anlamsal Web Temelli Öğrenme Ortamına göre daha iyi öğrendikleri sonucuna ulaşılmıştır.

3. Yönlendirme desteği olan ve olmayan Anlamsal Web Temelli Öğrenme Ortamında çalışan öğrencilerin deneysel işlemin bitiminden üç hafta sonra yapılan kalıcılık testi puanları ortalaması arasında anlamlı bir farklılık bulunamamıştır. Bu bulgu, yönlendirme desteği olan ve olmayan Anlamsal Web Temelli Öğrenme Ortamlarının, kalıcılık üzerinde benzer etkiye sahip olduğunu göstermektedir.

4. Yönlendirilme desteği olan Anlamsal Web Temelli Öğrenme Ortamında çalışan öğrenciler tarafından, öğrenme ortamında sunulan ön bilgilerin öğrenmeyi kolaylaştırdığı ifade edilmiştir. Diğer taraftan, yönlendirme desteği olmayan Anlamsal Web Temelli Öğrenme Ortamında öğrenen öğrenciler tarafından, öğrenme ortamında sunulan ön bilgilerin öğrenmeyi kolaylaştırmadığı ifade edilmiştir. Öğrenci görüşleri, önkoşul öğrenme eksikliklerine bağlı yönlendirme desteği bulunan Anlamsal Web Temelli Öğrenme Ortamında, yönlendirme desteği bulunmayan Anlamsal Web Temelli Öğrenme Ortamına göre öğrenmenin daha iyi olduğunu göstermektedir.

5. Her iki ortamda çalışan öğrencilerin geneli tarafından animasyon tipindeki öğrenme nesnelerinin öğrenmeyi kolaylaştırdığı ifade edilmiştir. Ayrıca, her iki ortamda çalışan öğrenciler tarafından animasyon tipindeki öğrenme nesneleri, öğrenme ortamında en beğenilen özellikler olarak açıklanmıştır. Öğrenci görüşleri, animasyon tipindeki öğrenme nesnelerinin öğrenmeyi kolaylaştırdığını ve beğenildiğini göstermektedir.

6. Her iki ortamda çalışan öğrencilerin geneli tarafından sunu tipindeki öğrenme nesnelerinin öğrenmeyi kolaylaştırdığı ifade edilmiştir. Ayrıca, her iki ortamda çalışan öğrenciler tarafından sunu tipindeki öğrenme nesneleri, öğrenme ortamında beğenilen özellik olarak açıklanmıştır. Öğrenci görüşleri, sunu tipindeki öğrenme nesnelerinin öğrenmeyi kolaylaştırdığını ve beğenildiğini göstermektedir.

7. Her iki ortamda çalışan öğrencilerin geneli tarafından ses ve metin tipindeki öğrenme nesnelerinin öğrenmeyi kolaylaştırmadığı ve öğrenme ortamında

beğenilmediği ifade edilmiştir. Her ne kadar araştırmada kullanılan ses tipindeki öğrenme nesnelerinin kalitesi düşük olsa da öğrencilerin genelinin sadece okuma ya da sadece dinlemeye yönelik içeriklerle çalışmayı istemediği görülmektedir. Bu sonuç, araştırmada kullanılan ses ve metin tipindeki öğrenme nesneleri ile sınırlıdır. Daha kaliteli ses ve metin tipindeki nesnelerin kullanımı ile farklı sonuçların elde edilebileceği düşünülmektedir.

8. Anlamsal Web Temelli Öğrenme Ortamında çalışan öğrenciler web ortamında öğrenmeyi eğlenceli ve keyifli bulmadıklarını ifade etmişlerdir. Diğer taraftan, yönlendirilmiş Anlamsal Web temeli öğrenme ortamında çalışan öğrenciler web ortamında öğrenmeden memnun olduklarını, eğlendiklerini ve keyif aldıklarını belirtmişlerdir. Öğrenci görüşleri, yönlendirme desteği olan Anlamsal Web Temelli Öğrenme Ortamının, yönlendirme olmayan Anlamsal Web Temelli Öğrenme Ortamına göre daha eğlenceli ve keyifli olduğunu göstermektedir.

9. Her iki grupta yer alan öğrenciler, yeni bir öğrenme ortamında öğrenecek olmaları nedeniyle kendilerini meraklı aynı zamanda bu yeni ortamda öğrenememe kaygısıyla da kendilerini gergin hissettiklerini ifade etmişlerdir. Öğrencilerin web ortamında öğrenememe kaygısının nedeni her ne kadar yeni bir öğrenme ortamı (Anlamsal Web Temelli Öğrenme Ortamı) gibi gözükse de öğrencilerin bireysel olarak çalışarak konuyu öğrenememe endişesinin ve SBS sınavına girecek olmaları nedeniyle üzerlerinde hissettikleri baskının Anlamsal Web Temelli Öğrenme Ortamında öğrenememe kaygısına neden olabileceği sonucuna varılmıştır.

10. Her iki gruptaki öğrencilerin öğrenme ortamına ilişkin ifade ettikleri değişiklik önerisi, konuyu öncelikle öğretmenin anlatması ve daha sonra web ortamının kullanılması olmuştur. Öğrencilerin öğrenme ortamına ilişkin diğer değişiklik önerileri soru sayısının arttırılması ve ders anlatım videolarının eklenmesi şeklinde olmuştur. Öğrenci görüşlerine öğrenme nesneleri açısından bakıldığında animasyon ve sunu tipindeki öğrenme nesnelerine ek olarak, öğrencilerin ders anlatım videoları, deney videoları ve

konu testi tipinde öğrenme nesneleri ile çalışmak istedikleri sonucuna ulaşılmıştır.

Araştırma sonucunda, Anlamsal Web temelli öğrenme ortamda kullanılan anlamsal sorgulama sisteminin 8.sınıf düzeyinde bir kazanımın, 8. 7. ve 6. sınıf düzeyinde ön koşul kazanımlarını listeleyebildiği ve bu kazanımlara ilişkin farklı nesne ambarlarında bulunan öğrenme nesnelerine erişim sağladığı görülmüştür. Bu işlem için, geliştirilen kazanım ontolojisindeki terminoloji kullanılarak, nesne ambarlarında bulunan ya da nesne ambarında olmayıp web üzerinden erişim yapılabilen öğrenme nesnelerinin üst verileri tanımlanmıştır. Her ne kadar yapılan çalışma kendi sınırlılıkları içerisinde bir prototip niteliğinde olsa da öğrenme nesnelerinin paylaşımı ve yeniden kullanımına yönelik olarak karşılaşılan problemlerin çözümünde Anlamsal Web teknolojilerinden yararlanılabileceğini göstermesi bakımından önemlidir.

Araştırma sonuçları, öğrencilerin ön öğrenme eksikliklerine göre öğretimi bireyselleştiren Yönlendirilmiş Anlamsal Web Temelli öğrenme ortamının, öğrencilerin tümüne aynı içeriği sunan Anlamsal Web Temelli öğrenme ortamına göre kazanım üzerinde olumlu bir etkiye sahip olduğunu; kalıcılığın ise yönlendirme olan ve olmayan Anlamsal Web Temelli öğrenme ortamlarında değişmediğini göstermiştir.

Benzer Belgeler