• Sonuç bulunamadı

Araştırmadan elde edilen bulgular incelendiğinde;

1. 12-18 yaş arasındaki ergenlerde internet bağımlılığı yaygınlığı %12,6’dır.

2. Erkeklerin internet bağımlılık düzeyi kızlara göre anlamlı düzeyde daha yüksek düzeyde bulunmuştur.

3. Sınıflara göre internet bağımlılık düzeyleri anlamlı farklılık göstermekte ve 8. sınıfa devam edenlerin internet bağımlılık düzeyleri daha yüksektir.

4. Ergenlerin yaş ortalaması 15,0916’dır, yaşa göre internet bağımlılık düzeyi anlamlı farklılık göstermekte ve en yüksek internet bağımlılık düzeyi 16 yaşta görülmektedir.

5. Sigara kullanan ergenlerin internet bağımlılık düzeyi anlamlı farklılık göstermekte ve sigara kullanan ergenlerin internet bağımlılık düzeyleri daha yüksektir.

6. Annesi çalışan ergenlerin internet bağımlılık düzeyi annesi çalışmayanlardan anlamlı olarak daha yüksek bulunmuştur.

7. 6. çocuk olarak doğanların internet bağımlılık düzeyi diğer doğum sırasına göre anlamlı olarak daha yüksektir.

8. Anne ve baba alışkanlıkları ile ergenin internet bağımlılık düzeyinde anlamlı bir farklılık vardır ve anne- babası alkol ve sigara kullanan ergenin internet bağımlılık düzeyi daha yüksektir.

9. Boş zaman aktiviteleri ile internet bağımlılık düzeyi arasında anlamlı bir farklılık vardır ve boş zamanında bilgisayar kullanan ergenlerin internet bağımlılık düzeyleri daha yüksektir.

10. Ergenin annesinin evde internet kullanması internet bağımlılığı arasında anlamlı bir farklılık vardır ve annesi evde internet kullanan ergenin internet bağımlılık düzeyi daha yüksektir.

11. İnternet kullanım süresi ile internet bağımlılığı arasında anlamlı bir ilişki vardır ve interneti 2 yıldan fazla süredir kullanan ergenlerin internet bağımlılık düzeyleri daha yüksektir.

12. Gün içinde internet kullanım zamanına göre internet bağımlılığı arasında anlamlı bir farklılık vardır ve interneti gün içinde sabah-akşam-gece kullananların internet bağımlılık düzeyleri daha yüksektir.

13. Örneklemin haftalık ortalama internet kullanım süresi yaklaşık 14 saattir, internet bağımlılarının haftalık ortalama internet kullanım süresi yaklaşık 24 saattir. Haftalık ortalama internet kullanım süresi ile internet bağımlılığı arasında anlamlı bir ilişki vardır.

14. Ergenlerin interneti kullanma amacı ile internet bağımlılığı arasında anlamlı bir farklılık vardır ve interneti “chat” amacı ile kullanan ergenlerin internet bağımlılık düzeyleri daha yüksektir.

15. İnternet kullanırken yiyecek tüketme ile internet bağımlılığı arasında anlamlı bir farklılık vardır ve internet kullanırken yiyecek tüketenlerin internet bağımlılık düzeyi daha yüksektir.

16. İnternet kullanırken yiyecek tüketenlerin tükettikleri yiyecek türüne göre internet bağımlılığı anlamlı bir farklılık göstermekte ve “fast food” tüketenlerin internet bağımlılık düzeyi daha yüksektir.

17. İnternet kullanırken içecek tüketme ile internet bağımlılığı arasında anlamlı bir farklılık vardır ve internet kullanırken içecek tüketenlerin internet bağımlılık düzeyleri daha yüksektir.

18. İnternet kullanırken içecek tüketenlerin tükettikleri içecek türüne göre internet bağımlılığı anlamlı bir farklılık vardır ve “asitli kafeinli içecek” tüketenlerin internet bağımlılık düzeyleri daha yüksektir.

19. İnternet kullanmanın günlük işleri, uyku ve yeme düzenini etkilemesine göre internet bağımlılığı anlamlı bir farklılık göstermektedir ve internet kullanmanın günlük işleri, uyku ve yeme düzenini etkilediğini belirtenlerin internet bağımlılık düzeyleri daha yüksektir.

20. İnternet kullanmanın aile, arkadaş ve öğretmen ilişkisini olumsuz etkilemesine göre internet bağımlılığı anlamlı bir farklılık göstermekte ve internet kullanmanın aile, arkadaş ve öğretmen ilişkisini olumsuz etkilediğini belirtenlerin internet bağımlılık düzeyleri daha yüksektir.

21. Ergenin flörtünün olması ile internet bağımlılığı arasında anlamlı bir farklılık vardır ve flörtü olan ergenin internet bağımlılık düzeyi daha yüksektir.

22. Ergenin flörtü ile internetten tanışma durumuna göre internet bağımlılığı arasında anlamlı bir ilişki vardır ve flörtü ile internetten tanışanların internet bağımlılık düzeyleri daha yüksektir.

23. İnternet kullanırken fiziksel ağrının olması ile internet bağımlılığı arasında anlamlı bir ilişki vardır ve fiziksel ağrısı olduğu belirtenlerin internet bağımlılık düzeyleri daha yüksektir.

24. Ergenlerin son beş yılını geçirdiği yer, ergenin alkol kullanması, anne baba birlikteliği, babanın çalışma durumu, kardeş sayısı, anne babanın eğitim düzeyi, anne babanın meslekleri, anne babanın fiziksel ve ruhsal hastalığı, ergenin ailesinde alkol, sigara, madde kullanımı, ergenin ailesinde alkol, sigara, madde kullanan kişi, ekonomik durum, aile içi şiddet, aile içi şiddetin yönü, evcil hayvan sahibi olma, cep telefonu ve cep telefonun internet bağlantısı olması, bilgisayar ve bilgisayarın internet bağlantısının olması, internet kullanım yeri, babanın evde internet kullanması, ergen internet kullanırken denetlenmesi, sosyal paylaşım ağında hesabı olması, internet kullanırken gerçek ismini kullanması ve internet kullanırken oluşan fiziksel ağrının yerine göre internet bağımlılığı arasında anlamlı bir farklılık bulunmamıştır.

25. Diğer değişkenler sabit tutulduğunda “boş zaman aktiviteleri”, “haftalık ortalama internet kullanım süresi”, “gün içinde internet kullanım zamanı”, “internet kullanımının günlük işleri aksatması”, “internet kullanımının öğretmen ilişkilerini olumsuz etkilemesi”, “internet kullanımının uyku düzenini etkilemesi”, “internet kullanımının yeme düzenini etkilemesi” değişkenleri istatistiksel olarak anlamlı ve internet bağımlılığını etkileyen etmenler arasında yer almaktadır.

26. Regresyon modelinde yer alan “babanın fiziksel hastalığının olması” değişkeni istatistiksel olarak anlamlı çıkmamasına rağmen 33.98 kat, “babanın ruhsal hastalığının olması” değişkeni 6.16 kat, “alkol kullanımı” değişkeni 4,21 kat, “annenin evde internet kullanımı” değişkeni 3.48 kat, “ne kadar süredir internet kullandığı” değişkeni 2.77 kat, “internet kullanırken yiyecek tüketme” değişkeni 2.57 kat, “cep telefonunun internet bağlantısı

olma” değişkeni 2.30 kat, “sigara kullanımı” değişkeni 2.23 kat internet bağımlılığı riskini arttırmaktadır.