• Sonuç bulunamadı

5.1. Sonuç

Bu ara tırmada ilkö retim altıncı sınıf Fen Bilgisi dersi programında yer alan “Canlının ç Yapısına Yolculuk” ünitesinin ö retiminde, yaratıcı drama ile ö retimin uygulandı ı grup ile geleneksel ö retimin uygulandı ı grubun eri isi arasında anlamlı bir farkın olup olmadı ı ara tırılmı tır. Ara tırmada yaratıcı dramanın etkisi saptanırken fen eri i testi kullanılmı tır.

Ara tırma Fen Bilgisi dersi “Canlının ç Yapısına Yolculuk” ünitesinin bili sel alanın bilgi düzeyinde önceden belirlenmi davranı larla sınırlı tutulmu , ö renci ba arısında yaratıcı drama de i keni ele alınmı tır. Ara tırmanın problemini test etmek için kontrol gruplu ön test-son test deseni kullanılmı tır. Ara tırmanın problemine ili kin istatistiksel analizler SPSS for Windows paket programında gerçekle tirilmi tir.

Bu bölümde ara tırmanın yukarıda belirtilen amacı do rultusunda elde edilen bulgular özetlenmekte, bulgulardan elde edilen sonuçlar sıralanıp de erlendirilmektedir.

Ara tırma sonuçlarından elde edilen bulgular öyledir:

Ara tırmanın problemi olan “Canlının ç Yapısına Yolculuk” ünitesinin ö retiminde Yaratıcı drama ile ö retimin uygulandı ı deney grubu ile geleneksel ö retimin uygulandı ı kontrol grubunun eri i puanları ortalamaları açısından anlamlı bir fark bulundu undan, yaratıcı drama ile ö retim daha etkili oldu.

Deney ve kontrol grubu ön test sonuçları kar ıla tırıldı ında anlamlı bir farklılık bulunmadı. Yani deneysel uygulama, seviyeleri denk olan sınıflarda yapıldı.

Kontrol grubunun ön test-son test sonuçları kar ıla tırıldı ında kontrol grubunun son testi lehine anlamlı bir farklılık bulundu.

Deney grubunun ön test-son test sonuçları kar ıla tırıldı ında deney grubunun son testi lehine anlamlı bir farklılık bulundu.

Deney ve kontrol grubu son test sonuçları kar ıla tırıldı ında deney grubu lehine anlamlı bir farklılık bulundu. Yani son testte yaratıcı drama ile ö retim yapılan deney grubu, geleneksel ö retim yapılan kontrol grubuna göre daha ba arılıdırlar.

Bu ara tırmanın bulguları yurt dı ındaki ve yurt içinde yaratıcı drama ile ö retimin etkilili i üzerinde yapılmı olan ara tırmaların bulgularıyla paralellik göstermektedir.

5.2. Öneriler

Ara tırma bulgularından yola çıkılarak u öneriler yapılabilir:

Yaratıcı drama ö renciyi merkeze alan, ya ayarak ö renme ortamı sa layan bir ö retim yöntemidir. Üniversiteler, Milli E itim Bakanlı ı, Özel Kurum ve Kurulu lar yaratıcı dramayla ilgili akademik çalı malara destek verebilir, e itim programlarında bir ö retim yöntemi olarak yerini alabilir.

Ö retmenlerin ders esnasında yaratıcı dramayı bir ö retim yöntemi olarak etkili bir ekilde kullanması faydalıdır.

E itim Fakültesi okulöncesi ve sınıf ö retmenli i bölümlerinde drama dersi olarak programa alınmı tır. Fakat sistemdeki di er ö retmenler tarafından tam olarak bilinmemektedir. Üniversitelerin ö retmen yeti tiren programlarında yaratıcı drama zorunlu ders olarak yer almalı ve böylece buradan mezun olan ö retmenlerin görev yapacakları okullarda yaratıcı dramayı kullanabilmeleri tercihinin artması sa lanmalıdır.

Ö retmenler hangi bran veya düzeyde olurlarsa olsunlar hizmetiçi e itim programlarından geçirilip, yaratıcı dramanın derslerde nasıl kullanılaca ı konusunda bilgilendirilirse daha iyi olaca ı kanaatindeyim. Aynı zamanda okul müdürü, müdür yardımcıları, müfetti ler ve e itim uzmanları da gerekli kurs ve seminerlerden geçirilerek ö retmenlerin sınıf içindeki etkinliklerini de erlendirebilirler.

Yaratıcı dramanın çe itli derslerde ve konularda kullanımına yönelik ara tırmalar yapılıp ö retmenlere yardımcı olacak notlar, kitaplar veya süreli yayınlar hazırlanıp ö retmenlere sa lanması faydalıdır.

Yaratıcı drama ilkö retim ve ortaö retim kurumlarında zorunlu bir ders olarak yer alırsa daha iyi olaca ı kanaatindeyim. Bu sa lanamıyorsa seçmeli ders olarak yer alabilir.

Milli E itim Bakanlı ı, programlarında yaratıcı dramaya yer veren üniversitelerle i birli i yaparak yaratıcı dramanın kullanılması ve yaygınla masıyla ilgili ortak projeler yürütmesi, hizmet içi e itim seminerleri planlaması faydalıdır.

6. KAYNAKLAR

Adıgüzel, H.Ö., 1993. Oyun ve Yaratıcı Drama li kisi. Ankara Üniversitesi, E itimBilimleri Enstitüsü. Yayınlanmamı Yüksek Lisans Tezi.

Adıgüzel, H.Ö., 1994. E itimde Yeni Bir Yöntem ve Disiplin: Yaratıcı Drama. Çukurova Üniversitesi E itim Bilimleri Fakültesi 1. E itim Bilimleri Kongresi, 2, 522-532.

Adıgüzel, H.Ö., 2000a. Yaratıcı Drama Ö retmeni Yeti tirmenin Önemi ve Gereklili i, E itim ve Ya am, (17-18), 5.

Adıgüzel, H.Ö., 2000b. Türk E itim Sisteminde Yaratıcı Drama Ö retmeni Yeti tirme Sorunsalı. Z, Gökçakan (Der.), VIII. Ulusal E itim Bilimleri Kongresi Bilimsel Çalı maları. Trabzon: Karadeniz Teknik Üniversitesi Yayınları,612,621.

Akın, M., 1993. Farklı Sosyo Ekonomik Düzeylerdeki lkokul Üçüncü Sınıf Ö rencilerinin Sosyalle me Düzeyine Yaratıcı Drama E itiminin Etkisi. Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü. Yayınlanmamı Yüksek Lisans Tezi.

Alkan, C., Kurt, M., 2002. Özel Ö retim Yöntemleri, Anı Yayıncılık, Ankara. And, M., 1997. Yaratıcı Drama ve Tiyatro li kisi, Drama Maske Müze, Türk Alman Kültür leri Kurulu Yayın Dizisi 12-15, Ankara.

Argun, Y., 2004. Okulöncesi Dönemde Yaratılık Ve E itimi, Anı Yayıncılık, Ankara.

Aynal, S., 1989. Dramatizasyon Yönteminin Yabancı Dil Ö retimi Üzerine Etkisi. Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü. Yayınlanmamı Yüksek Lisans Tezi.

Bayazıto lu, E.N., 1996. lkö retim kinci Sınıf Hayat Bilgisi Dersinde E itsel Oyunlar Eri i ve Kalıcılık. Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü. Yayınlanmamı Yüksek Lisans Tezi.

Bilen, M., 2002. Plandan Uygulamaya Ö retim, Anı Yayıncılık, Ankara. Bloom, B. S., 1995. nsan Nitelikleri ve Okulda Ö renme. (Çeviri: Durmu Ali

Özçelik). stanbul: MEB Yayınları, 174.

Bolton, G., 1985.Changes in Thinking About Drama in Education. Theory Into Practice. Educating Through Drama. Vol XXIV, No 3, 151-157.

Bozdo an, Z., 2003. Okulda Rehberlik Etkinlikleri ve Yaratıcı Drama. Nobel Yayın Da ıtım, s. 23-52.

Cottrel, J., 1987. Creative Drama n The Classroom Grades 1-3 Teacher’s Resource Book For Theatre Arts National Textbook Company, Westn Michigan University, U.S.A.

Çebi, A., 1985. Aktif Ö retim Yöntemlerinden Rol Oynama. Ankara Üniversitesi DTCF. Tiyatro Bölümü. Yayımlanmamı Lisans Tezi.

Çebi, A., 1996. Ö retim Amaçlı Yaratıcı Drama Yoluyla mgesel Dil Becerisinin Geli tirilmesi. Ankara Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü.

Yayınlanmamı Doktora Tezi.

Çevik, K., 1988. Dramatizasyonun Çocuk ve Oyuncu E itimindeki Yöntemsel Kullanımı. Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü. Yayınlanmamı Yüksek Lisans Tezi.

Davies, G., 1990. Practical Primary Drama, Oxford: Heinemann Educational Boks. Demirel, Ö., 1997. Kuramdan Uygulamaya E itimde Program Geli tirme. Ankara: Usem Yayınları 13.

Do an, H., 1997. E itimde Program ve Ö retim Tasarımı, Ankara: Önder Matbaacılık.

E itmen, A., 1995. Arkeoloji Müzelerinin E itim Ortamı Olarak Etkinli inin Artmasında Yaratıcı Dramanın Yeri ve önemi. Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü. Yayınlanmamı Yüksek Lisans Tezi.

Erden, M., 1997. Sosyal Bilgiler Ö retimi, Ankara: Alkım Yayınevi.

Erdo an, G., 2006. lkö retim 8.Sınıf (14-15 Ya ) Ö rencilerinin Depresif Belirti Ve Öz Kavram Düzeylerine Yaratıcı Drama Çalı malarının Etkisinin

ncelenmesi. Gazi Üniversitesi E itim Bilimleri Enstitüsü, Ankara. Ertürk, S., 1982. E itimde Program Geli tirme. Ankara: Yelkentepe Yayınları. Farris, J. P., Parke, J., 1993. To Be or Not To Be: What Students Think About

Drama. The Clearing House, Vol. March/April, 231-234.

Bilkent-Ankara.

Fidan, N., 1985. Okulda Ö renme ve Ö retme: Kavramlar, lkeler, Yöntemler. Ankara: Alkım Kitapçılık ve Yayıncılık.

Fleming, M., 1995. Starting Drama Teaching. London: David Fulton Publishers Freericks, M., Segal, J., 1979. Creative Puppets in The Classroom, New Plays

Inc, Rowaytın, Cann.

Gönen, M., Dalkılıç, N. U., 2003. Çocuk E itimnde Drama, Epsilon Yayıncılık, stanbul. Güneysu, S. (1991). E itimde Drama. Okulöncesi E itim ve Yaygınla tırılması Seminer Kitabı. Ankara: YA-PA Yayınları.

Gürel, F. Ç., 2004. Sosyal Bilgiler Dersinde Yaratıcı Drama Yönteminin Eri iye Ve Kalıcılı a Etkisi. Abant zzet Baysal Üniversitesi. Sosyal Bilimler Enstitüsü. Heatcote, D., Herbert, P., 1985. A Drama of Learning: Mantle of the Expert.

Theory Into Practice. Education Through Drama. Vol XXIV, No 3 Heining, R. B., 1988. Creative Drama For The Classroom Teacher, Westrern

Mechigan University Prentice, New Jersey Usa. Holden, S., 1981. Drama in Language Teaching, Longman.

Hornbrook, D., 1993. Education in Drama. London: The Falmer Pres. Hunt, T., Renfro, N., 1982. Puppetry in Early Childhood Education, Nancy

Renfro Studies, Austin.

lkö retim Kurumları Fen Bilgisi Dersi Ö retim Programları 1999, Milli E itim Basımevi, stanbul.

Kalkancı, A., 1991. Dramatizasyon Yönteminin Okulöncesi E itimde Kullanımı. Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü. Yayınlanmamı Yüksek Lisans Tezi.

Kaltsounis, T., 1987. Teaching Social Studies in the Elementary School. The Basies for Citizenship.Second Edition.New Jersey:Prentice-Hall, Inc.

Kamen, M., 1992. Creative Drama and the Enhancement of Elementary School Student’s Understanding of Science Concepts. Dissertation Abstracts International. DAI-A 52/07, 2489.

Kaptan, F., 1999. Fen Bilgisi Ö retimi, MEB Yayınları, Ankara.

Kara, Ö. T., 2000. Türkçe Ö retiminde Yaratıcı Drama, Atatürk Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.

Karabacak, N., 1996. Sosyal Bilgiler Dersinde E itsel Oyunların Ö rencilerin Eri i Düzeyine Etkisi. Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.

Yayınlanmamı Yüksek Lisans Tezi.

Karada , E., Çalı kan N., 2005. Kuramdan Uygulamaya lkö retimde Drama, Oyun ve leni Örnekleriyle, Anı Yayıncılık, Ankara.

Karaka , S., 2000. Zeka: Ülkemizdeki Durum, levsel Yapısal Unsurlar. Bilim ve Aklın Aydınlı ında E itim, (22), 22-31.

Karasar, N., 1991. Bilimsel Ara tırma Yöntemleri: Kavramlar, lkeler, Teknikler (Dördüncü Basım), Ankara: 3A Ara tırma E itim Danı manlık.

Kase-Polisini, J., Spector, B., 1992. Improvised Drama: A Tool For Teaching Sience. Jouth Theatre Journal. Vol 7, No 1, 15-19.

Kavsao lu, S., 1990. 1.5-2 ve 4.5-5 Ya Çocuklarının Oyun Yöntemi ile Büyük- Küçük ve Uzun-Kısa Kavramlarının lev ve Dil Düzeylerinde

De erlendirilmesi. Hacettepe Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yayınlanmamı Yüksek Lisans Tezi.

Kavcar, C., 1985. Örgün E itimde Dramatizasyon. E itim ve Bilim, TED Yayınları, 56, 32- 41.

Keskin, F., 2002. 10. Sınıf Psikoloji Dersinde Yaratıcı Drama Yönteminin Etkisi, Yüksek Lisans Tezi, Ankara Üniversitesi, E itim Bilimleri Enstitüsü, Ankara. Kitson N., Spiby I., 1997. Drama 7-11. Developing Primary Teaching Skills.

London and New York: Routledge

Koç F., 1999. Yaratıcı Dramanın Ö renmeye Etkisi Sosyal Bilgiler Ö retiminde Bir Yöntem Olarak. Ankara Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü,

Yayınlanmamı Yüksek Lisans Tezi.

Küçükahmet, L., 1989. Ö retim lke ve Yöntemleri, Gazi Üniversitesi Yayınları, Ankara. Küçükahmet, L. (1995). Ö retim lke ve Yöntemleri (Geni letilmi Altıncı Baskı), Ankara: Gazi Büro Kitabevi.

Ladousse, P. G., 1987. Role Play, Oxford University Pres, Oxford.

Langeheim, L., 1987. Am I Me? Roleplay for Intermediate To Advenced Students, Towards The Creative Teaching of English, Lou.Spaventa, Pilgrims English Language Courses.

Bildirisi. Ankara.

Littledyke, M., 2004. Drama and Science. Primary Science Review, s. 14-16. Sept/Oct 2004.

Mangır, M., Aral, N., 1984. Çocukta Yratıcılık ve Yaratıcılı ın Geli tirilmesi. Okulöncesi E itim ve Yaygınla tırılması Semineri. Ya-Pa Yayınları, stanbul. McCaslin, N., 1990. Creative Drama in the Classroom. California: Longman 5th.

Ed.

Milli E itim Bakanlı ı, 1998. lkö retim Okulları Seçmeli Drama Dersi 1-2- 3 Ö retim Programı. Tebli ler Dergisi, Ankara.

Milli E itim Bakanlı ı, 1998. Tebli ler Dergisi, 2492, 1078-1087.

Nixon, J., 1988. Teaching Drama. A Teaching Skills Workbook. (Focus on Education). MacMillan Education Ltd.

O uzkan, F., 1989. Orta Dereceli Okullarda Ö retim (Amaç, lke, Yöntem ve Teknikler), Ankara: Emel Matbacılık Sanayi.

O uzkan, F., 1993. Anaokullarında Yaratıcı Dramatizasyon Uygulamaları, YA-PA Yayınları, stanbul.

O’Hara, M., 1997. Process and Product: Some Perspectives on the Effect of

Presentation and Performance in Preparing PGCE Secondary English Students to Teach Drama. Researching Drama and Theatre in Education. International Conference. University of Exeter, April 8th-12th.

Okvuran, A., 1993a. Yaratıcı Drama E itiminin Empatik Beceri ve Empatik E ilim Düzeylerine Etkisi. Yayınlanmamı Yüksek Lisans Tezi. Ankara

Üniversitesi E itim Bilimleri Enstitüsü.

Okvuran, A., 1993b. Yaratıcı Dramanın Kullanılabilece i Alanlar. Kültür-Gençlik Dergisi. Ankara: Kültür Bakanlı ı Yayınları, (21-22), 60.

Okvuran, A., 2000. Yaratıcı Dramaya Yönelik Tutumlar, Doktora Tezi, Ankara Üniversitesi E itim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.

O’Neill, C., Lambert, A., 1989. Dialogue and Drama: The Transformation of Events, Ideas and Teachers. Language Arts. Vol 66, No 2.

O’Neill, C., 1990. Drama Structures. A Practical Handbook for Teahers. London: Huthinson. O’Neill, C. (1995). Drama Worlds. A Framework for Process Drama. NH: Heinemann

Ömero lu, E., 1990. Anaokuluna Giden 5-6 Ya ındaki Çocukların Sözel

Yaratıcılıkların Geli iminde Yaratıcı Drama E itiminin Etkisi. Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yayımlanmamı Doktora Tezi. Önder, A., 2000. Ya ayarak Ö renme çin E itici Drama: Kuramsal Temellerle

Uygulama Teknikleri ve Örnekleri. stanbul: Epsilon Yayınları

Önder, A., 2004. Ya ayarak Ö renme çin E itici Drama Kuramsal Temellerle Uygulama Teknikleri ve Örnekleri, Epsilon Yayınları, stanbul.

Öztürk, F., 1996. Okulöncesi Dönem Müzik E iminde Dramanın Kullanımının Etkinli i (5-6 Ya Grubu). Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü. Yayınlanmamı Yüksek Lisans Tezi.

Paykoç, F., 1995. Okul Ö renmelerinde Duyu sal Alanın Önemi. 23-27 Ocak 1995 Antalya Semineri Bildirileri. Ankara: TED Ankara Koleji Vakfı Genel Müdürlü ü, 25-33.

Robbie, S., 1997. Along the Yellow Brick Road: Weaving Metaphors in the Foreign Language Classroom. Reseaching Drama and Theatre in Education.

International Conference. University of Exeter, April,8th-12th Saab, J.F., 1988. The Effects of Creative Drama Methods on Mathematics

Achievement, Attitudes and Creativity. Dissertation Abstracts International. DAI-A 48/10, 2538.

San, ., 1985.Yaratıcılık Açısından Sanat E itimi. Sanat Üzerine. Ankara: Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Yayını, (3) 51-59.

San, ., 1990a. E itimde Yaratıcı Drama. Ankara Üniversitesi E itim Bilimleri Fakültesi Dergisi, 23 (2), 573-582

San, ., 1990b. E itimde Yaratıcı Drama. Ankara’da Yaratıcı Drama. Ankara: Alman Kültür Merkezi Yayınları, 73-85.

San, ., 1991. E itimde Yaratıcı Drama. Ankara Üniversitesi E itim Bilimleri Fakültesi Dergisi. Ayrı Basım. Cilt 23, Sayı 2, 573-582.

San, . (1996). Yaratıcılı ı Geli tiren Bir Yöntem ve Yaratıcı Bireyi Yeti tiren Bir Disiplin: E itsel Yaratıcı Drama. Yeni Türkiye, E itim Özel Sayısı, 2 (7), 148-160.

San, ., 1998. “Türkiye’de Yaratıcı Drama Çalı malarının Dünü ve Bugünü”. II. Ulusal Çocuk Kültürü Kongresi. Ankara: Ankara Üniversitesi Cebeci

kampüsü, ATAUM

San, ., 1999. Türkiye’de Yaratıcı Drama Çalı malarının Dünü ve Bugünü. E itimde- Tiyatroda Yaratıcı Drama, (2), 3-6.

San, ., 2002. “Yaratıcı Drama 1985-1995: Yazılar. Editör: H. Ömer Adıgüzel. Ankara: Naturel Yayınevi, s.81-155.

Scher, A., Verrall, C., 1975. 100 Ideas for Drama, England: Clays Ltd.

Selvi, K., Öztürk A., 2000. Yaratıcı Drama Yöntemiyle Fen Ö retimi. E itim ve Bilim. Cilt 25, Sayı 116, s. 42-46

Senemo lu, N., 1990. “Ö renci Giri Nitelikleri ile Ö renme-Ö retme Süreci Özelliklerinin Matematik Derslerindeki Ö renme Düzeyini Yordama Gücü”. Hacettepe Üniversitesi, E itim Fakültesi Dergisi. Sayı 5, 259-270.

Somers, J., 1995. Drama in the Curriculum. Great Britain: Cassell Educational Ltd. Soylu, H., 2004. Fen Ö retiminde Yeni Yakla ımlar, Yayın Da ıtım, Ankara.

Sönmez, K., 2006. lkö retim kinci Kademedeki Türkçe Ders Kitaplarında Yaratıcı Drama Yoluyla lenebilecek Metinlerin Çözümlenmesi. Ondokuz Mayıs Üniversitesi. Sosyal Bilimler Enstitüsü. Yüksek Lisans Tezi, Samsun. Temizyürek, K., 2003. Fen Ö retimi ve Uygulamaları, Nobel Yayın Da ıtım,

Ankara.

Üstünda , T., 1988. Dramatizasyon Yöntemi. Plandan Uygulamaya Ö retim. Doç. Dr. Mürüvvet Bilen. Ankara: Sistem Ofset, s. 59-101.

Üstünda , T., 1994. Günümüz E itiminde Dramanın Yeri. Ya adıkça e itim. Kasım/Aralık. Sayı: 37. s: 7-10.

Üstünda , T., 1995. Temel E itimde Drama. E itim ve Bilim. Cilt 19. Sayı 95, s: 35-42.

Üstünda , T., 1996. “Yaratıcı Dramanın Üç Boyutu”. Ya adıkça E itim. Kasım, Aralık. Sayı: 49, s: 19-23.

Üstünda , T., 1997. Vatanda lık ve nsan Hakları E itimi Dersinin Ö retiminde Yaratıcı Dramanın Eri iye ve Derse Yönelik Ö renci Tutumlarına Etkisi. Doktora Tezi. Hacettepe Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü.

Üstünda , T., 1998. Yaratıcı Drama E itim Programının Ögeleri. E itim ve Bilim, s.107, c.22

Kavramlarından Yaratıcı Dramaya. N, Aslan (Haz.), Türkiye 1. Drama

Liderleri Bulu ması. Ankara: Olu um Tiyatrosu ve Drama Atölyesi Yayınları, 17.

Üstünda , T., 2001a. Yaratıcı Drama Ö retmenimin Günlü ü. Anakara: Pegem A Yayıncılık.

Üstünda , T., 2001b. Yaratıcı Dramanın Bir Yöntem Olarak lkö retimde

Kullanılması. Ö renmenin Olu umu: Ö retme, Model, Strateji ve Teknikleri. MEB Projeler Koordinasyon Merkezi Ba kanlı ı. lkö retimde Etkili Ö retme ve Ö renme Ö retmen El Kitabı. Modül 1. 78-89.

Üstünda , T., 2003. Yaratıcılı a Yolculuk. Pegem A Yayıncılık, 94-103. Varı , F., 1998. E itim Bilimine Giri , Alkım Yayınları, stanbul.

Vural, S., 2000. Sınıf Ortamında Ö retim Araçları. L, Küçükahmet (Ed.), Sınıf Yönetimi. Ankara: Nobel Yayın Da ıtım, 195-213.

Watcyn-Jones, P., 1983. Act English, A Book of Roleplay, Penguin Boks. Ya cı, Ç., 1995. Müzik E itimi ve Bir Yöntem Olarak Yaratıcı Drama li kisi:

Örnek Bir Model Önerisi. Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü. Yayınlanmamı Yüksek Lisans Tezi.

Yalım, N., 2003. lkö retim Dördüncü Sınıf Fen Bilgisi Dersinin Yaratıcı Drama Yöntemi le Ö retiminin Ö rencilerin Akademik Ba arına Etkisi. Anadolu Üniversitesi, E itim Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Eski ehir. Yaya, A. K., 2000. lkö retim Ö rencilerinin Sosyal Becerilerini Geli tirmede

Dramanın Etkisi, Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Ankara.

Yıldıran, G., 1982. Ö renme Düzeyi ve Ürünleri. Bo aziçi Üniversitesi E itim Fakültesi, stanbul.

Yörüko lu, A. (1989). De i en Toplumda Aile ve Çocuk. Özgür Yayın Da ıtım, stanbul, 121-127.

7. EKLER

EK A

Benzer Belgeler