• Sonuç bulunamadı

Çalışmada hedeflenen amaç doğrultusunda yapılan testlerde simetrik yapıdaki (30 m Toplu Topsuz Sürat Testleri) test bölümlerinde sentetik çim sahaların daha iyi sonuç verdiği, Asimetrik (Yön Değiştirmeli) test bölümlerinde HÜFA 1 ve 2 Testlerinde zeminler arasında fark gözlenmediği 41 M Toplu Topsuz Yön değiştirmeli Sürat Testlerinde ise Doğal çim zeminlerin daha iyi sonuç verdiği ortaya konmuştur. Buradan hareketle İçerisinde birçok simetrik ve asimetrik yapıyı barından futbol oyunu için, sentetik çim zeminler ve doğal çim zeminler arasında test performansı anlamında hangisinin daha belirleyici olduğuyla ilgili kesin çıkarımlar yapmak zordur.

Futbol alanları, performans ve ekonomik gereksinimlere cevap verecek şekilde geliştirilmelidir. Sentetik çim sahaların faydalarıyla ilgili pek çok varsayım vardır, ancak bilimsel delil bu çalışmada ulaştığımız sonuçta olduğu gibi ya çok azdır ya da kesin değildir. İki zemin tipi arasında ciddi ayırımlar gözlenmediği açıktır. Ancak doğal çim zeminlerin en önemli özelliğinin de zemin ve oyun alanı arasında değişkenlik gösterdiği unutulmamalıdır. Sentetik çim zeminler performans özellikleri bakımından çim sahalara uyarlanabilecek şekilde dizayn edilebilir. Bu da iki zemin tipi arasındaki farkların azaltılmasına yardımcı olabilir.

İki zemin tipi arasındaki farkın ortaya konabilmesi için daha farklı futbola özgü testlerle ve daha fazla sayıda testlerle bu çalışma yinelenebilir. Teknik testlerin yanı sıra dayanıklılığın farklı zeminlerde test edilmesine yönelik çalışmalarla da zeminler karşılaştırılabilir. Testlerin uygulanışı sırasında testler çapraz dizayn edilerek (bir sentetik saha ölçümü hemen ardından çim saha ölçümü vbz) uygulanabilir veya testlerin tümü öğrenme etkisini ortadan kaldırmak için ayrı ayrı günlerde uygulanabilir.

Futbolun her safhasında kullanılan ekipmanın (top, saha, ayakkabı vbz.) oyunun oynanış şekli üzerinde büyük etkisi ve farklı performans katkıları olduğu düşüncesinden ve yapılan çalışmalarla bu performans farklarının ispatlandığı bilgisinden hareketle ortaya konan kendi içerisinde de farklılık özellikler gösteren farklı sentetik ve doğal çim zeminlerde karşılaştırma çalışmaları yeniden yapılabilir ve bu çalışmalar yine farklı toplar ve farklı ayakkabı seçenekleri de kullanılarak yeniden değerlendirilebilir. Gelişen ayakkabı ve top teknolojisinin performansa etkisi gün geçtikçe arttığı ve yapılan ölçümlerin çim sahalar için geliştirilmiş ayakkabı ve toplarla yapıldığı düşünüldüğünde farklı özellikte top ve ayakkabılarla yapılacak ölçümlerin iki zemin tipi arasındaki farkların ortaya çıkarılmasında katkısı olabilir.

Sentetik ve doğal çim zeminlerde ortaya konan performans farklı lig kategorileri, farklı yaş grupları arasında, profesyonel ve amatör sporcular arasında, futbol sezonu içerisinde değişik dönemlerde, farklı sentetik sahalar ve farklı doğal çim sahalarda farklı testler uygulanarak yeniden değerlendirilebilir.

ÖZET

Sentetik Ve Doğal Çim Sahada Futbola Özgü Test Performansının Karşılaştırılması

Bu araştırmanın amacı futbolda sentetik ve doğal çim sahada sergilenen test performanslarının karşılaştırılmasıdır. Çalışmaya Ankaragücü deplasmanlı süper genç takımında yer alan 20 futbolcu katılmıştır. Futbolcuların, sentetik ve doğal çim sahadaki performanslarının belirlenmesi için 6 farklı test toplu ve topsuz olmak üzere uygulanmış ve sergiledikleri performansları fotoseller yardımıyla kaydedilmiştir. Doğal çim sahada ve sentetik çim sahada uygulanan testler sonucu elde edilen veriler SPSS istatistik paket programında T testi uygulanarak karşılaştırılmıştır.

Elde edilen veriler sonucu karşılaştırılan 6 testin 4 ünde doğal çim saha ile sentetik çim sahada sergilenen performanslar arsında istatistiksel olarak anlamlı farklar bulunmuştur. 30 m toplu ve topsuz sürat testinde doğal çim saha ve sentetik çim sahada sergilenen performans arasında sentetik çim saha yönünde istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmuştur.(p< 0.05). 41 m toplu ve topsuz yön değiştirmeli sürat testinde doğal çim saha ve sentetik çim sahada sergilenen performans arasında doğal çim saha yönünde istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmuştur.(p<

0.05).HÜFA 1 ve HÜFA 2 değiştirmeli sürat testinde doğal çim saha ve sentetik çim sahada sergilenen performans arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunamamıştır.(p> 0.05)

Elde edilen veriler dikkatle incelendiğinde simetrik (tek yönlü) yapıdaki test bölümlerinde sentetetik çim saha sonuçlarının daha iyi olduğu Gözlenmiştir.

Asimetrik(çok yönlü) yapıdaki test bölümlerindeyse Farklı sonuçlar elde edilmiştir.HÜFA 1 ve HÜFA 2 testlerinde zeminler arasında fark gözlenmezken, 41 Yön değiştirmeli toplu topsuz testlerde doğal çim saha sonuçları daha iyi bulunmuştur.

Buradan hareketle İçerisinde birçok simetrik ve asimetrik yapıyı barından futbol oyunu için, sentetik çim zeminler ve doğal çim zeminler arasında test performansı anlamında hangisinin daha belirleyici olduğuyla ilgili kesin çıkarımlar yapmak zordur.

Anahtar Sözcükler: Futbol ,Test, Doğal çim saha, Sentetik çim saha

SUMMARY

Comparison Of Test Performance Peculiar To Football On Synthetic And Natural Grass Fields

The goal of this research is the comparison of test performance peculiar to football on synthetic and natural grass fields. Twenty footballers playing football for Ankaragücü Super Young Team were subjects. 6 different tests were performed in order to determine the performance of the footballers with ball and without ball on synthetic and natural grass fields and their performances were recorded by way of photocells. The data obtained from the tests were compared using T test in SPSS statistics programme.

The sitatistically significant differences were found between the performances on synthetic and natural grass fields in 4 tests of the total six tests. At the end of the 30 meters speed test with ball and without ball, there is found that the performances executed on synthetic and natural grass fields have statistically a meaningful difference in favor of synthetic grass field. (p<0.005) At the end of the 41 meters speed test by way of direction altering with ball and without ball, the performances executed on the synthetic and natural grass field have statistically a meaningful difference in favor of natural grass field. (p<0.005). At the end of the HUFA 1 and HUFA 2 30 meters speed test by way of direction altering with ball, and without ball, the performances executed on synthetic and natural grass field have statistically no a meaningful difference (p>0.005).

When the obtained data were analysed carefully, it is seen that the results of synthetic grass field are better in test divisions on symmetric structure ( one way). On the contrary,different results found in test division on asymmetric ( Multi- way). When the difference between the surfaces in HÜFA 1 and HÜFA 2 Testes can’t be observed, but natural gras, fields results betterly found in the 41 meters speed test by way of direction altering with ball and without ball.

It can be said that it is hard to make a sharp extract between natural grass fields and synthetic field in the sense of test performance for football kept more symetric and asymetric structures.

Key Words: Football. Test, Natural Grass Field. Syntetic Grass Field

KAYNAKLAR

ACAR, M. F., (1994), Türkiye’de Futbol, Hacettepe Üniversitesi Futbol Bilim Ve Teknolojisi Dergisi, Sayı:1, S .3,4, Ankara.

AÇIKADA, C.,ERGEN,E. (1990). Bilim Ve Spor. Büro-Tek Ofset Matbaacılık.

Ankara, S. 116 – 120.

AKÇA, F. (2006). “Türkiye Kano Milli Takımı Durgunsu Kayakçılarının

Antropometrik-Somatotip Özellikleri Ve Çeşitli Performans Testi Sonuçlarının Performansla İlişkisinin İncelenmesi. Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Beden Eğitimi ve Spor Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi. S. 34 AKGÜN.N.(1992). Egzersiz Fizyolojisi. İzmir: E.Ü.Basımevi

ALAN, E. (2004). “Futbolcularda Farklı Zeminlerde Koşulan Sürat Değerlerinin Karşılaştırılması’’ Spor Bil. ve Tek. Yüksekokulu Bitirme Projesi H.Ü. Ankara ALTIN,V. (2006) Bilim ve Teknik Dergisi sayı:4, İstanbul

ANONYMOUS, (1984), Cumhuriyet Futbol, Cumhuriyet Gazetesi, S.32, İstanbul.

ANONYMOUS, (1986), Football History Laws Of Game Referees, F.I.F.A., S.46.

ARGON, A.O., (1999), “Farklı Liglerde Mücadele Eden Profesyonel Futbol

Takımlarının Taktik Antrenman Durumlarının Belirlenmesi”, Ankara Üniversitesi. Beden Eğitimi Spor Yüksekokulu Lisans Tamamlama Tezi, S.4, 5, 13-16 Ankara.

ARGON, A.O., MÜNİROĞLU, S. (1999). “Farklı Liglerde Mücadele Eden

Profesyonel Futbol Takımlarının Taktik Antrenman Durumlarının Belirlenmesi”. Futbol Bilim ve Teknoloji Dergisi. 99-4 S.15-22. Hacettepe Üniversitesi Spor Bilimleri ve Teknolojisi Yüksek Okulu.

ARTUN, N. (1992), Türk Futbol Tarihi, (Ed: Erdoğan Arıpınar), Ankara TFF Yayınları, S.26, Ankara.

AŞÇI, A.(2002). 1987 Doğumlu Ankara Karması Oyuncularının Test Ve

Değerlendirme Raporu. Hacettepe Üniversitesi Spor Bil Ve Tek Y.O. S.1-10 AYRAN, T. (2006). “Futbol Oyun Kurallarının ve Taktiklerinin Tarihsel Gelişimi”.

Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Semineri.

Ankara. S 1-2

BALE, P., MAYHEW, J.L., PIPER, F.C., BALL, T.E., WILMAN, M.K. (1992).

Biological and Performance Variables İn Relation To Age İn Male Female Adolescent Athletes. Journal Of Sports Medicine And Physical Fitness. 32 S.142-148

BALLREİCH, R.(1970). Grundlagen Sportmatorischer Test Bd Iı Studientefte Zur Leibeserziehung. V: Fetz 1.Aufl. Frankfurt.

BANGSBO, J., (1991), Do Young Soccer Players Need Spesific Physical Training, Sciences And Football Iı, E&Fn Spon, S.275-280, London.

BANGSBO, J.(1994). Fitness Training İn Football, A Scientific Approach Hot Storm. Bagsvared. Copenhagen

BAYRAKTAROĞLU, S.,(2003). Antrenmanlı Ve Antrenmansız Bireylerde Relatif İş Yükünde Dengeli Kalp Atım Sayısına Ulaşma Süresi Ve Kalp İş Yükü.(Bitirme Projesi). Ankara: Hacettepe Üniversitesi. Spor Bilimleri Ve Teknolojisi Yüksek Okulu, Sporcu Sağlığı Anabilim Dalı

BOMPA, T.O.,(2003). Antrenman Kuramı ve Yöntemi. Ankara ,Bağırgan Yayınevi.

S. 357-430

BOSCO, C., ITO,A., KOMİ, P. V., LUHTANEN, P. & RUSCO, H. (1982).

Neuromuscular Function And Mechanical Efficiency Of Human Leg Extensor Muscle During Jumping Exercises. Acta Physiol. Scand., 114, 543-550

DELİCEOĞLU, G., MÜNİROĞLU, S. (2005), “The Effects Of The Speed Function On Some Technical Elements İn Soccer”. The Sport Jurnal. Volume 8, Number 3, Summer. ISSN: 1543-9518. S. 21-26

DURSUN, Y., (2003), “Ankara’daki Profesyonel Futbolcuların ‘Futbolda Taktik’

Konusunda Görüşlerinin İncelenmesi”, Ankara Üniversitesi Beden Eğitimi Spor Yüksekokulu Lisans Tamamlama Tezi, S.2-12, Ankara

DÜNDAR, U.(1994). Antrenman Teorisi.Ankara: Bağırgan Yayınevi

ERGEN, E. (2002). Yorgunluk ve Başa Çıkma Yolları. Ankara. Nobel Yayınevi ENİSELER,N. (1996). Futbolu Etkileyen Fizyolojik Faktörler.Futbol bilim ve Tek. –

Dergisi.1(1),10-12

FERAH, A. (1992) Futbol Eğitim Öğretim. Neyir Matbaası. Ankara. S. 9.

FOX, E.L. (1998) The Physiolojical Basis Of Physical Education And Athletics.

Sounders College Publishing USA

GLAİSTER, M.(2005). Multiple Sprint Work. Sports Medicine ; 35(9): 757-777 GROSSER,M., STARİSCHKA, ZİMMERMAN(1985). Konditiontraining Theori

Und Praxis Aller Sportarten. Blv Sportwissen. München. S. 17-88

GÜRKAN, H., (2000), “Türkiye Profesyonel Futbol Liglerinde Mücadele Eden Takımların Altyapı Antrenörlerinin Yetenek Seçim Kriterleriyle İlgili Görüşlerinin İncelenmesi”, Ankara Üniversitesi Beden Eğitimi Spor Yüksekokulu Lisans Tamamlama Tezi, S.3,4, Ankara.

GÜVEN, U. (2006). “16 – 17 Yaş Futbolcularda Hüfa Testi İle Bazı Performans Testleri Arasındaki İlişkinin İncelenmesi”, Hacettepe Üniversitesi Spor Bil. Ve Tek. Y.O. Lisans Tamamlama Tezi, S.9-20

HTTP://www.bahce.biz/bitki/dismekan/cim/cim.htm. Erişim Tarihi: 01/12/2006 HTTP://www.nurteks.com.tr. Erişim Tarihi: 10/03/2006

HTTP://www.sporyapi.com. Erişim Tarihi: 01/12/2006

JOSEPH, M. (2005). V02 Max “ The Golden Calf Of Exercise Physiology” NSCA Journal. 4 (4) : 21-22

KALE, M( 2004). Sprinterlerin Sürat Ve Sıçrama Parametrelerinin İncenmesi.

(Yüsek Lisans Tezi). Ankara .Hacettepe Üniversitesi Spor Bilimleri Ve Teknolojisi Yüksek Okulu

KOMİ, P.V (1984). Physiological And Biomechanical Correlates Of Muscle

Function : Effects Of Muscle Structure And Stretch – Shortening Cycle On Force And Speed. Exer . Sport Sci. Rewievs. 12:81-21

KONTER,E.(1998).Futbolda Süratin Teori ve Pratiği. Ankara : Bağırgan Yayınevi LEES, A.(1996). Science and Soccer. E and FN Soan :London. S:135-140

ÖZER, K. (1993). Antropometri. Sporda Morfolojik Planlama. İstanbul

ÖZGAN, Y., (2002), “Ankara’da Profesyonel Liglerde Mücadele Eden Futbolcular Ve Farklı Kategorilerdeki Antrenörlerin ‘Başarılı Antrenörlük’ Kavramı Üzerine Görüşlerinin İncelenmesi”, Ankara Üniversitesi Beden Eğitimi Spor Yüksekokulu Lisans Tamamlama Tezi, S.4,5, Ankara.

ÖZKARA, A.(2002). Futbolda Testler. Ankara:İlksan Matbaacılık. S. 1-55

ÖZKARA, A.(2004). Futbolda Testler Ve Özel Çalışmalar. Ankara: Kuşçu Etiket ve Matbaacılık

RAPP, G., SHODER, G.(1977). Motorische Testverfahren. Coverlag Stuttgart

REİLLY,T., THOMAS,V.(1976) A motion Analysis of work Rate in Different Positional Roles in Proffessional Match Play.Human Mout Study,2(1),87-97 SAYARI, G., (2000), Teorik Futbol, Ülkemiz Matbaası, S.19,76-85 Ankara SEVİM, Y.(1995). Antrenman Bilgisi. Gazi Büro Kitabevi.Ankara

STERZİNG, T., HENNİG, E.(2003). Stability In Soccer Shoes. Book of Abstracts Science and Football. Portugal. S.201

TINAZCI, C., ERGEN, E. ARITAN, S. (1994). ‘’Farklı zeminlerin sürtünme katsayılarının hesaplanması’’, H.Ü Spor Bilimleri Dergisi Cilt 5,sayı 4, TRAVİS, T. M. (2004). Lactic Acid: Understanding The “Burn” During Exercise.

Nsca Journal. 3 (4) : 14–16

URARTU, Ü., (1987), Teknik, Taktik, Kondüsyon, İnkılap Kitabevi, S.5,12,71-84, İstanbul

VALA, S., (1990), Teknik Taktik Yönleriyle Futbol Ve Tarihi, İnkılap Kitabevi,S.7,10,11, İstanbul

WARREN, E. J. VO2 Max: What Is It? How Do You Develop It NSCA Journal. 2 (2) : 9–10

WEİNECK, J.(1992). Optimales Fussballtraining Teil 1. Erlangen S.70-80 YÜCEL, İ.A., (2000), “Ankara II. Amatör Kümede Mücadele Eden Amatör

Futbolcuların Beslenme Alışkanlıklarının İncelenmesi”, Ankara Üniversitesi Beden Eğitimi Spor Yüksekokulu Lisans Tamamlama Tezi, S.3, Ankara.

ZORBA, E. (2001). Fiziksel Uygunluk. Muğla: Gazi Kitabevi

ZORBA, E., ZİYAGİL, M.A. (1995). Vücut Kompozisyonu ve Ölçüm Metotları.

Trabzon: Gen Matbaa

ÖZGEÇMİŞ

Bireysel Bilgiler

İzzet KARAKULAK 02.08.1978 / Ankara

E-Mail: izzetkarakulak2003@yahoo.com GSM: 0 533 233 16 62

EV : 0 312 319 63 65

Eğitimi

Hacettepe Üniversitesi Spor Bilimleri Ve Teknolojisi Yüksekokulu Radyo Televizyon Anadolu Teknik Lisesi

Cebeci Ortaokulu

Ertuğrul Gazi İlköğretim Okulu Yabancı Dil: İngilizce,Japonca

Mesleki Deneyim

• Ankara Dikmen Lisesi Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği stajı (2002).

• Ankara Arı Koleji Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği stajı (2001).

• Gençlerbirliği Spor Kulübü Futbol Takımı Altyapı Antrenörü (1998-2002)

• Ç.Rizespor Spor Kulübü Futbol Takımı Antrenörü (2003)

• Ankaragücü Spor Kulübü Futbol Takımı Antrenörü (2004-2005)

• Antalya Spor Kulübü Futbol Takımı Antrenörü (2004-2005)

• Malatya Spor Kulübü Futbol Takımı Antrenörü (2006)

• Sakarya Spor Kulübü Futbol Takımı Antrenörü (2006)

Benzer Belgeler