• Sonuç bulunamadı

Bu çalışmada ortaöğretim kurumlarında okuyan öğrencilerin internet kullanım durumları ve akademik başarıları arasındaki ilişki incelenmiştir. Araştırma kapsamında elde edilen sonuçlar şu şekildedir:

Katılımcıların %53,7’si kadın ve %46,3’ü erkektir. Katılımcıların %14,1’i 15 yaşında, %47,3’ü 16 yaşında ve %38,5’i 17 ve üzeri yaşındadır.

Katılımcıların %25,1’i bilgisayar ve bilişim teknolojileri bölümünde, %58,6’sı muhasebe bölümünde, %12’i pazarlama bölümünde ve %12’si sigortacılık bölümünde okumaktadır. Katılımcıların %56,9’u şu anda okuduğu bölümü isteyerek okurken, %39,6’sı istemeyerek okumaktadır.

Katılımcıların %82’sinin evinde bilgisayar ve %61,5’inde internet varken %18’inin evinde bilgisayar ve %38,5’inin evinde internet yoktur. Katılımcıların %90,8’i internetle ilkokulda tanışmıştır, %2,8’si ise ortaokulda internetle tanışmıştır. Katılımcıların %75,6’sı günde 1-3 saat, %11,3’ü günde 4-6 saat, %4,9’u günde 7-9 saat ve %3,5’i günde 9 saat ve üzerinde internet kullanmaktadır. Sosyal ağlar için internet kullananların oranı %60,4, veri paylaşımı için internet kullananların oranı %22,6, e-posta için internet kullananların oranı %0,7 ve alışveriş için internet kullananların oranı %11,7’dir. Katılımcıların %78,4’ü günde 1-3 saat, %12’si 4-6 saat ve %0,7’si 7-9 saat arasında sosyal ağlarda zaman geçirmektedir. Katılımcıların çoğunluğu genç yaşlarda internetle tanışmış ve her gün internet kullanmaktadır. İnternet en çok sosyal ağlar için kullanılmaktadır.

İnternet kullanımı ve yaş arasında anlamlı ilişki mevcut değildir (p>0,05). Yaşa göre oyun ve sosyal ağ amaçlı internet kullanım eğilimi değişmemektedir. Bu durum ortaöğretim kurumlarında okuyan öğrencilerin yakın yaşlarda olmalarından kaynaklanmaktadır. Benzer şekilde Erdem yaptığı araştırmasında yaş ile sosyal ağ ve internet oyunları arasında anlamlı ilişki tespit edememiştir.

İnternet kullanımı ve cinsiyet arasındaki ilişki incelendiğinde, anlamlı farklılık olduğu tespit edilmiştir (p>0,05). Erkeklerin (75,74) oyun ve sosyal ağ amaçlı

49

internet kullanım eğilimi kadınlara (64,13) göre daha yüksektir. Bu durum erkek öğrencilerin daha fazla internet kafeye gitmelerinden kaynaklanmaktadır. Benzer şekilde Gençer yaptığı çalışmasında erkeklerin internet kullanımının kadınlara oranla daha yüksek olduğunu tespit etmiştir.

İnternet kullanımı ve bölüm arasındaki ilişki incelendiğinde, anlamlı farklılık olduğu tespit edilmiştir (p>0,05). Bilgisayar bilişim teknolojileri (78,05) bölümünde okuyan öğrencilerin oyun ve sosyal ağ amaçlı internet kullanım eğilimi diğer bölümlerde okuyan öğrencilere göre daha yüksektir. Bilgisayar ve bilişim teknolojileri bölümlerinde okuyan öğrencilerin internetle ilgili derslerinin daha fazla olması, internete diğer öğrencilerden daha yakın olmalarını sağlamaktadır.

İnternet kullanımı ve evde bilgisayar bulunma durumu arasında anlamlı ilişki mevcut değildir (p>0,05). Evde bilgisayar bulunma durumuna göre oyun ve sosyal ağ amaçlı internet kullanım eğilimi değişmemektedir. İnternet kullanımı ve evde internet bulunma durumu arasında anlamlı ilişki mevcut değildir (p>0,05). Evde internet bulunma durumuna göre oyun ve sosyal ağ amaçlı internet kullanım eğilimi değişmemektedir. Bu durum hemen hemen her öğrencinin evinde internet olmasından ve interneti olmayan öğrencilerin internet kafeleri tercih etmesinden kaynaklanmaktadır.

İnternet kullanımı ve internet kullanım amacı arasında anlamlı ilişki mevcut değildir (p>0,05). İnternet kullanım amacına göre oyun ve sosyal ağ amaçlı internet kullanım eğilimi değişmemektedir. Bu durum çoğu öğrencinin sosyal ağları kullanım amacıyla interneti kullanmasından kaynaklanmaktadır.

İnternet kullanımı ve sosyal ağlarda geçirilen zaman arasındaki ilişki incelendiğinde, anlamlı farklılık olduğu tespit edilmiştir (p>0,05). Sosyal ağlarda 4-6 saat (85,46) ve 7-9 saat (88,00) zaman geçiren öğrencilerin, sosyal ağlarda 1-3 saat (68,25) zaman geçiren öğrencilere göre internet kullanım eğilimleri daha yüksektir. Sosyal ağlara olan ilgisi yüksek olan öğrenciler, sosyal ağlara ulaşmak için interneti daha sıklıkla kullanmaktadır. Gençer (2011) yaptığı çalışmasında benzer şekilde öğrencilerin genellikle sosyal ağlarda zaman geçirdiklerini tespit etmiştir.

İnternet kullanımı ve sosyal ağlarda kullanılan cihaz arasında anlamlı ilişki mevcut değildir (p>0,05). Sosyal ağlarda kullanılan cihaza göre oyun ve sosyal ağ amaçlı

50

internet kullanım eğilimi değişmemektedir. Sosyal ağları kullanmak isteyen öğrenciler her türlü internet aracını kullanabilmektedirler.

İnternet kullanımı ve internet kullanım ortamı arasındaki ilişki incelendiğinde, anlamlı farklılık olduğu tespit edilmiştir (p>0,05). İnternet kafede internet kullananların (73,58) ve evde internet kullananların (70,39), okulda (54,00) ve diğer ortamlarda (56,63) internet kullananlara göre daha fazla oyun ve sosyal ağ amaçlı internet kullanım eğilimine sahip oldukları görülmektedir. Okullarda internet kullanımlarının sadece bilgisayar derslerinde olması, okullarda internet kullanım durumunu düşürmektedir. Bölükbaş ve Gençer yaptıkları çalışmalarda internet kafelerin öğrencilerin internet kullanımlarına önemli bir etken olduğunu tespit etmişlerdir.

Akademik başarı ile sosyal ağ ve internet oyunları arasındaki ilişki incelendiğinde, akademik başarıyı yansıtan öğrencilerin karne notları ile sosyal ağ ve internet oyunları arasında anlamlı ilişki tespit edilmiştir (p>0,05). Öğrencilerin internet kullanım eğilimleri artış gösterdikçe akademik başarıları düşüş göstermektedir. Yukarıda elde edilen sonuçlar incelendiğinde öğrencilerin genel olarak sosyal ağlara girebilmek adına internet kullandıkları tespit edilmiştir. Öğrencilerin interneti sadece sosyal ağ kullanma aracı olarak görmeleri, derslerine yönelik araştırma yapmalarını kısıtlamaktadırlar. Öğrencilerin derslerine yönelik olarak internet kullanmamaları, akademik başarılarını düşürmektedir. Dersleri dışında internette fazlaca zaman harcayan öğrenciler, derslerine yeterince çalışamamakta ve akademik başarıları düşüş göstermektedir. Benzer şekilde Coşkun yaptığı çalışmasında internet kullanımının ders dışında olmasının, akademik başarıyı olumsuz yönde etkileyebileceğini belirtmiştir.

Araştırma kapsamında öneriler şu şekildedir:

Araştırmada öğrencilerin sosyal ağları kullanmak için interneti sıklıkla kullandıkları tespit edilmiştir. Bu durum öğrencilerin derslerine çalışmalarının önüne geçmektedir. Bu konuda velilerin internetle ilgili çocuklarına sınırlamalar koymaları faydalı olabilir. Belli saatlerde interneti sadece sosyal ağlar için kullanabilirler fakat bunun dışında sadece dersleri için kullanmaları sağlanabilir.

Literatür taramasında bazı araştırmacıların akademik başarı ile internet kullanımı arasında pozitif yönlü ilişki olduğunu savundukları görülmektedir. Ancak

51

araştırmacılar internet kullanımının ders odaklı olması durumunda akademik başarıyı arttıracağını belirtmişlerdir. Bizim çalışmamızda internet kullanımının genellikle sosyal amaçlarla olduğunu göstermektedir. Bu nedenle akademik başarı ve internet kullanımı arasındaki ilişki ters yönlüdür. Öğrencilerin internet kullanımlarının, akademik başarılarını arttırmak adına değiştirilmesi önemlidir. Bunun için derslere yönelik çeşitli etkinliklerle internet kullanımları sağlanabilir. Örneğin öğretici oyunlarla birlikte ders çalışmaları sağlanabilir.

Literatür taramasında, öğrencilerin ödevleri için internet kullanımlarında genelde okumadan kopyala yapıştır tekniğiyle ödevlerini yaptıkları görülmektedir. Öğrencilerin kopyala yapıştır tekniğinden uzaklaşmaları için sadece kendi düşüncelerini içeren ödevler yapmaları sağlanmalıdır. Bunun için ev ödevinde sadece araştırma ve okulda yazma şeklinde alıştırmalar verilebilir.

Literatür taramasında, bilgisayar oyunlarının öğrencilerin üst seviyede neden sonuç ilişkisini kavramalarına, problem çözme kabiliyetlerinin artmasına, yaratıcı düşünme vb. kabiliyetlerini geliştirmede etkin olabildiği tespit edilmiştir. Bizim çalışmamızda da öğrencilerin sıklıkla bilgisayar oyunları oynadıkları saptanmıştır. Öğretmenlerin eğitici bilgisayar oyunlarına ilişkin ödevler vermesi, öğrencilerin hem eğlenmesini hem de öğrenmesini sağlayabilir.

Öğrencilerin interneti daha aktif kullanmaları ve dersleriyle ilgili veri tabanlarına ulaşmalarının sağlanması için okullarda bu konuda bilgilendirici eğitimler verilebilir. Bu çalışma yalnızca ortaöğretim kurumlarında okuyan öğrencilere uygulanmıştır. İlerde yapılacak çalışmalarda diğer eğitim kurumlarındaki öğrencilerin internet kullanımları ve akademik başarıları karşılaştırılabilir.

Bu çalışmada yalnızca nicel veri analizinden faydalanılmıştır. İlerde yapılacak olan çalışmalarda nitel veri analizi tekniklerinden de faydalanabilir. Böylece öğrenci, öğretmen ve velilerin kendi görüşleri değerlendirilebilir.

52

KAYNAKLAR

Akgül, M. (2007). “İnternet Yasamdır!”, İnternet Haftası Açılış Konuşması, 9-22 Nisan, Samsun.

Akgündüz, H., Oral, B. ve Avanoğlu, Y. (2006). “Bilgisayar Oyunları ve İnternet Sitelerinde Sanal Şiddet Ögelerinin Değerlendirilmesi”, Milli Eğitim Dergisi, s: 171. Akkoyunlu, B. (1998). “Bilgisayarların Müfredat Programlarındaki Yeri Ve Öğretmenin Rolü”. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 3, 34-43. Aktaş, A. Y. (2005). “3-18 Yaş Grubu Çocukların İnteraktif İletişim Araçlarını Kullanmalarının Değerlendirilmesi”, The Turkish Online Journal of Educational

Technology-TOJET, Cild.4,No.4

Aktaş, Y. (2002). 3-18 Yaş Grubu Çocuk Ve Gençlerin İnteraktif İletişim Araçlarını

Kullanma Alışkanlıklarının Değerlendirilmesi. Çukurova Üniversitesi Yayınları:

Adana.

Alkan, C. (1997). Eğitim Teknolojisi (Genişletilmiş 5. Baskı). Ankara: Anı Yayıncılık

Alkan, C., Deryakulu, D., Ve Şimşek, N. (1995). Eğitim Teknolojisine Giriş:

Disiplin, Süreç, Ürün. Ankara: Önder Matbaacılık Ltd.Şti.

Bacanak, A. Karamustafaoğlu, O., Köse, S. (2003). “Yeni Bir Bakış: Eğitimde Teknoloji Okur Yazarlığı”, Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 1(14), 191-196.

Bayar, R. (2005). Stres ve Madde Bağımlılığı, İ. U. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Sürekli Tıp Eğitimi Etkinlikleri Medikal Acıdan Stres ve Çareleri Sempozyum Dizisi, 47, s: 201-203.

Bayraktar, F. (2001). İnternet Kullanımının Ergen Gelişimindeki Rolü, Ege Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, İzmir.

53

Bayraktutan, F. (2005). Aile İçi İlişkiler Acısından İnternet Kullanımı, İstanbul Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sosyal Yapı – Sosyal Değişime Bilim Dalı, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, İstanbul.

Beard, K. W., ve Wolf, E. M. (2001). “Modification in the Proposed Diagnostic Criteria for Internet Addiction”, CyberPsychology & Behavior, 4(3), s: 377-380. Bölükbaş, K. (2003). İnternet Kafeler Ve İnternet Bağımlılığı Üzerine Sosyolojik Bir

Araştırma: Diyarbakır Örneği, Dicle Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü

Sosyoloji Ana Bilim Dalı, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Diyarbakır.

Briggs, A. ve Burke, P. (2002). “A Social History of the Media from Gutenberg to the Internet”, Cambridge, Polity, s: 307-308.

Camgoz, N. (1998). “Siberuzay, Sanal Gerçeklik ve Müze”, Ankara, Bilim ve Teknik

Dergisi, Sayı:371, s : 72

Can, M. S. (2007), İlköğretim II. Kademe Öğrencilerinde Görülen Madde

Bağımlılığı Alışkanlığı, Sakarya Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü,

Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Sakarya.

Celkan, H. Y. (2005). Sosyal Bir Kurum Olarak Aile (İkinci Baskı), A. Solak (ed.), Küreselleşme ve Toplum, İstanbul.,Hegem Yayınları.

Cengizhan, C. (2005). Öğrencilerin Bilgisayar Ve İnternet Kullanımında Yeni Bir

Boyut: Bağımlılık. VIII. Ulusal PDR Kongresi, Marmara Üniversitesi, İstanbul.

Chak, K. ve Leung, L. (2004). “Shyness and Locus of Control as Predictors of İnternet Addiction and İnternet use”, Cyberpsychology ve Behavıor, 7 (5), s: 559- 570.

Chang, M. K. ve Man Law, S. P. (2008). “Factor Structure For Young’s Internet Addiction Test: A confirmatory study”, Computers in Human Behavior, 24(6).

Chapell, M.S., Blanding, Z.B., Silverstein, M.E., Takahashi, M., Newman, B., Gubi, A. ve McCann, N. (2005). “Test anxiety and academic performance in undergraduate and graduate students”. Journal of Educational Psychology, 97, 268-274.

Chen, K., Chen, I. ve Paul, H. (2001). “Explaining Online Bahavioral Differences: An Internet Dependency Perspective”, The Journal Of Computer Information

54

Choi, N. (2005). “Self-Efficacy and self-concept as predictors of college students‟ academic performance”. Psychology in The Schools, 42(2), 197-205.

Coşkun, L. (2004). Yatılı, Taşımalı Ve Normal Eğitim Yapılan İlköğretim Okulu

Öğrencilerinde Akademik Başarı, Okula İlişkin Tutum, Algılanan Sosyal Destek Ve Davranış Uyum Sorunları Arasındaki İlişkiler. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi.

Ankara: Hacettepe Üniversitesi

Cutrano,C.E., V. Cole; ve Ark. (1994). “Perceived Parent Social Support and Academic Achievement an Attachment Theory Persspective”. (Journal of

Personality and Social Psychology, 66,2,369-378.

Çağıltay, K. (1994). Herkes İçin İnternet, TÜBİTAK-ODTÜ Yayınları, Ankara. Çelenk, S. (2003). “Okul Başarısının Ön Koşulu: Okul Aile Dayanışması”,

İlköğretim-Online E Dergi. 2 (2), S: 28-34.

Dayıoglu, M. ve Türüt- Asık, S. (2007). “Gender Differences İn Academic Performance İn Large Public University İn Turkey”. Department Of Economics,

METU, Higher Education,53,255-257.

Demirel, Ö. (2000). Eğitimde Program Geliştirme. Pegem A Yayınevi: Ankara. Demirel, Ö., Seferoğlu, S., Ve Yağcı. E. (2001). Öğretim Teknolojileri Ve Materyal

Geliştirme. 1. Basım. Ankara: Pegem A Yayıncılık.

Demirtaş, H. ve Güneş, H. (2002). Eğitim Yönetimi ve Denetimi. Ankara: Anı Yayıncılık

Derman, O. (2008) “Ergenlerde Psikososyal Gelişim”, İ.Ü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Sürekli Tıp Eğitimi Etkinlikleri, Sempozyum Dizisi No:63, Mart.

Durmuş, A. (2007). Eyvah! Çocuğum Bilgisayar Kullanıyor, İstanbul.

Elbir, N. (2000). Lise 1. Sınıf Öğrencilerinin Sosyal Destek Düzeylerinin Bazı

Değişkenler Açısından İncelenmesi. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Ankara:

Hacettepe Üniversitesi.

Erdem, F.N., (2009). İnternet Kullanımının Altıncı Ve Yedinci Sınıf Öğrencilerinin

Okul Başarısına Etkisi, Yüksek Lisans Tezi, SBE, Beykent Üniversitesi, İstanbul

55

Esen, B. K. (2007). “Akran Baskısı ve Algılanan Sosyal Destek Değişkenlerine Gore

Ergenlerde İnternet Bağımlılığının Yordanması”, 1.Uluslararası Bağımlılık

Kongresi, İstanbul.

Gates, B. (1999). Önümüzdeki Yol, (Cev. Esra Davutoğlu/Alper Erdal), Ankara, Arkadaş Yayınları.

Gençer S. L., (2011), Ortaöğretim Öğrencilerinin İnternet Bağımlılık Durumlarının

İnternet Kullanım Profilleri Ve Demografik Özelliklere Göre Farklılıklarının İncelenmesi, Yüksek Lisans Tezi, T.C. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri

Enstitüsü.

Goldberg, I. Internet Addiction Disorder, Erişim: 19.12.2013, http://http://www.cog.brown.edu/people.html.

Gonul, A. S. (2002). Patolojik İnternet Kullanımı, Yeni Symposium, 40(3), 105-110. Temmuz-Ağustos 2002, http://www.yenisymposium.net/fulltext/2002(3)/ys2002-40- 3-4.pdf. Erişim: 19.12.2013.

Gölge, E. Ve Arlı, M. (2002). “Üniversite Öğrencilerinin Üniversite Dışında

Bilgisayar Ve İnternet Kullanma Durumları”, VIII. İnternet Konferansı (Turkiye),

Harbiye İstanbul

Greenfield, D. N. (1999). Virtual addiction: Sometimes new technology can create new problems, http://www.virtual-addiction.com/pdf/natureinternet addiction. pdf. Erişim: 19.12.2013.

Grohol, J. (1999). Internet Addiction Guide, http://psychcentral.com/ netaddiction.htm Erişim:18.03.2014.

Gürcan, H. İbrahim. (1999). Sanal Gazetecilik, Eskişehir, Anadolu Üniversitesi Yayınları.

Güvenç, B. (1997). “Çocuk ve Kültür, Çocuk kültürü”, 1.Ulusal Çocuk Kültürü Kongresi Bildiriler Kitabı, Ankara.

Hasançebi, H. (2002). Eğitim’de Teknoloji Kullanımı. Ankara Üniversitesi. Eğitim Bilimleri. Eğitimde Kalite Yaklaşımları

56

Horvath, C. L. (1999). Psychological addiction to television: Scale development and

validation, Unpublished doctorate’s thesis, Kent State University.

http://www.isoc.org/internet/history /brief.shtml#cacm, Erişim:2.12.2013 http://www.isoc.org/internet/history/brief.shtml, Erişim:2.12.2013

http://www.livinginternet.com/i/ii_summary.htm, Erişim:2.12.2013

Huang, A. S. C. (2004). The Bright and Dark Side of Cyberspace: The Paradoxical

Media Effects of İnternet Use On Gratifications, Addiction, Social and Psychological Well-Being Among Taiwan's Net-Generation, Unpublished Doctorate’s Thesis,

Southern Illinois, University at Carbondale

Irwansyah. (2005). Internet Uses, Gratifications, Addiction, and Loneliness Among

İnternational Students, Unpublished Master’s Thesis, University of Hawaii,

Department of Communication.

İçel, K. (1998). Kitle Haberleşme Hukuku, Beta Yayınları, İstanbul.

Jang, K. S., Hwang, S. Y. ve Choi, J. Y. (2008). Internet Addiction and Psychiatric Symptoms Among Korean Adolescents, The Journal of School Health , 78(3).

Karaca, M. (2007). Sosyolojik Bir Olgu Olarak İnternet Gençliği: Elazığ Örneği, Yayınlanmamış Doktora Tezi, Fırat Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sosyoloji Anabilim Dalı, Elazığ.

Karaduman, M., (2003). İnternet ve Gazetecilik, Yeni İletişim Teknolojileri ve

Medya, IPS İletişim Vakfı Yayınları, İstanbul.

Kartal, S. Ve Okur M., (2001). “Fen Bilgisi Öğretiminde Akıllı Sınıf Uygulaması”. Fen Bilimleri Eğitimi Sempozyumu Bildiriler Kitabı, Maltepe Üniversitesi, İstanbul. Kaypakoglu, S. (2004). Küresel Medya ve Kültürel Değişi, İstanbul. Naos Yayınları. Kulaksızoğlu, A. (2002). Ergenlik Psikolojisi (Dorduncu Baskı), İstanbul, Remzi Kitapevi.

Küçükahmet, L. (2001). Öğretim İlke ve Yöntemleri, Ankara: Nobel Yayın Dağıtım Lin, S. S. J. ve Tsai, C. C. (2002). “Sensation Seeking and Internet Dependence of Taiwanese High School Adolescents”, Computers in Human Behavior, 18(4), s: 411– 426.

57

MEB (Milli Eğitim Bakanlığı), (2000). İlköğretim Program Ve Kılavuzu. Ankara: Devlet Kitapları Müdürlüğü.

MEB,

http://mebk12.meb.gov.tr/meb_iys_dosyalar/70/01/228602/icerikler/ortaogretim- ergenlik-donemi_319977.html, Erişim:30.5.2014

Merttürk, R. (2005). Bilgisayar Oyunu Oynayan İlköğretim Öğrencilerinin

Saldırganlık, Depresyon ve Yalnızlık Düzeylerinin İncelenmesi, (Yayınlanmamış

Yüksek lisans tezi), Yeditepe Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Eğitim Bilimleri Anabilim Dalı, Eğitim Yönetimi ve Denetimi Bolumu, İstanbul.

Morganett, R. S. (2005). Okul Yasamı ve Akademik Basarı (S. Güçray, A. Kaya, M. Saçkes, Çev.) Yasam Becerileri-Ergenler İçin Grupla Psikolojik Danışma Uygulamaları. Ankara: Pegema Yayıncılık

Morris, M. and Ogan, C. (1996). The Internet as Mass Medium, Journal of Computer-Mediated Communication, 1 (4), http://jcmc.indiana.edu/

vol1/issue4/morris.html., Erişim Tarihi: 02.12.2013.

Mossbarger, B. (2008). “Is ınternet addiction addressed in the classroom? A survey of psychology textbooks”. Computers in Human Behavior, 24, 468–474.

Öz, İ., (2001). “Bilişim Teknolojilerinin Çocuklar Üzerindeki Psikolojik Etkileri”,

Çoluk-Çocuk, Sayı 9, Aralık.

Özabacı, N.(2005). Öğrenci Başarısızlığının (Akademik Başarısızlığın) Nedenleri ve

Bazı Pratik Çözüm Önerileri. E ÖZET Eskisehir Egitim Hizmetleri Merkezi, 1(2).

Pekel, N. (2004). Akran Zorbalığı Grupları Arasında Sosyometrik Statü, Yalnızlık Ve

Akademik Başarı Durumlarının İncelenmesi. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi.

Ankara: Hacettepe Üniversitesi.

Saatçi, A. (2005). Bilgi Teknolojisindeki Gelişme ve Yarattığı Bilgi Devriminin Ulaştığı Boyutlar, Gelişen Bilgi Teknolojisi ile Güvenlik Politikası ve Stratejileri, Arasında Etkileşim ve Yönlendirme Sempozyumu, 9-11.03.2005, 84 İstanbul http://www.harpak.tsk.mil.tr/duyurular/SEMPOZYUM/01%20%20Prof%20Dr%20A li%20Saatci.doc., Erisim: 2.12.2013

58

Schunk, D. H. (1996). “Goals and Self-evaluative influences during children‟s cognitive skill learning”. American Educational Research Journal, 33, 359–382. Seels, B.B. ve Richey, R.E. (1994). Instructional Tecnology: The Definition And

Domains Of The Field. Washington, DC: Association For Educational

Communications And Tecnology.

Steinberg, L.( 2002). Adolescence. New York: McGraw- Hill Companies Inc.

Şenel, İ. (2001). Yetiştirme Yurtlarında Kalan Öğrencilerin Grup Sorumlularından

Aldıkları Desteğin Bazı Değişkenler Açısından İncelenmesi. Yayımlanmamış Yüksek

Lisans Tezi. Ankara: Hacettepe Üniversitesi.

Tarhan-Uzman, N. (1998, Eylül). “Ergenlerin Sosyometrik Statüleri, Cinsiyetleri,

Akademik Başarıları, Sınıf Düzeyleri ve Devam Ettikleri Okulların Sosyoekonomik Statüsü ile Yalnızlık Duyguları Arasındaki İlişki”. Selçuk Üniversitesi Eğitim

Fakültesi VII. Ulusal Eğitim Bilimleri Kongresi, Konya’da Sunulan Bildiri.

Thatcher, A. ve Goolam, S. (2005). “Development and Psychometric Properties of The Problematic Internet Use Questionnaire”, South African Journal of Psychology, 35(4), s: 793-797.

Thurlow, C., Lengel, L., Tomic, A., (2004). Computer Mediated Communication-

Social Interaction and the Internet. SAGE Publications, 256p. London.

Toksöz, M.R. (1999), Yeni Bir Medya Turu Olarak Etkileşimli Bilgisayar Oyunları, (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi), Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimleri Enstitüsü, Ankara.

Tsaı, C. ve Lın, S. J. (2003). “Internet Addiction of Adolescents in Taiwan: An Interview Study”, CyberPsychology & Behavior, 6 (6), s: 649-652.

Turan, M., Herken, H., Mutlu, N., Küçükkolbası, H. (1998). “Üniversite

Öğrencilerinde Akademik Performansı Etkileyen Faktörler”. VII. Ulusal Eğitim

Bilimleri Kongresi. Konya: Selçuk Üniversitesi.

TÜİK, (2012). Hanehalkı Bilişim Teknolojileri Kullanım Araştırması, 2012, Sayı: 10880, http://www.tuik.gov.tr/prehaberbultenleri.do?id=10880, Erişim: 31.1.2014 TÜİK, (2012). Hanehalkı Bilişim Teknolojileri Kullanım Araştırması, 2012, Sayı: 10880, http://www.tuik.gov.tr/PreHaberBultenleri.do?id=10880, Erişim: 31.1.2014

59

TÜİK, (2013), Hanehalkı Bilişim Teknolojileri Kullanım Araştırması, 2013, Sayı: 13569, http://tuik.gov.tr/PreHaberBultenleri.do?id=13569, Erişim:18.12.2013.

Uşun S. (2000). Bilgisayar Destekli Öğretim, Ankara: Pegema

Yalçın, C. (2003). “Sosyolojik Bir Bakış Acısıyla İnternet”, Cumhuriyet Üniversitesi

Sosyal Bilimler Dergisi, 27(1), s:77-89.

Yalçın, S. ve Açıkgöz, İ. (2009). “The Effect of Study Skills on Academic Success”.

Education and Science, 34,151.

Yapıcı, M. (2004). Okul ve insan. Ankara: Ocak Yayınları

Yavuzer, H. (1999) Çocuk Eğitimi El Kitabı, Remzi Kitabevi, Dördüncü Basım Yen, J. Y., Yen, C. F., Chen, C. C., Chen, S. H. Ve Ko, C. H. (2007). “Family Factors Of İnternet Addiction And Substance Use Experience İn Taiwanese Adolescents”. Cyberpsychology & Behavior, 10(3).

Yıldırım, İ. (1998). “Akademik Başarı Düzeyleri Farklı Olan Lise Öğrencilerinin Sosyal Destek Düzeyleri”. Psikolojik Danışma ve Rehberlik Dergisi , (9), 33-39. Yıldırım, İ. (2006). “Akademik Başarının Yordayıcısı Olarak Gündelik Sıkıntılar ve Sosyal Destek”. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 30, 258-267. Yıldırım, İ. ve Ergene, T. (2003). “Lise Son Sınıf Öğrencilerinin Akademik Başarılarının Yordayıcısı Olarak Sınav Kaygısı, Boyun Eğici Davranışlar Ve Sosyal Destek”. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 25, 224-234.

Yıldız, C. (2005). Chat (sanal sohbet). A. Tarcan (ed.), İnternet ve Toplum Ankara, Anı Yayıncılık.

Yorukoğlu, A. (2004). Genclik Cağı, Ruh Sağlığı Ve Ruhsal Sorunlar, İstanbul, Ozgur Yayınları.

Young K.S. (2000). “Cyber-Disorders: The Mental Health Concern for the New Millennium”, CyberPsychology & Behavior, 3(5), s:475-479.

Young K.S.(2004). I”nternet Addiction: A New Clinical Phenomenon and Its Consequences”, American Behavioral Scientist, 48(4), s: 415.

Young, K. S., (1996). “Pathological Internet Use: A Case that Breaks the Stereotype”. Psychological Reports, 79, 899-902.

60

Young, K. S., (1998). “Internet addiction: The Emergence of A New Clinical Disorder”. CyberPsychology & Behavior, 1(3), 237-244.

Young, K.S., Case, C.J. (2004) “Internet Abuse İn The Workplace: New Trends İn Risk Management”. Cyberpsychology And Behavior. 7(1), 105-111.

61

EKLER

EK-1 ANKET FORMU

KİŞİSEL BİLGİ FORMU

Uygulama Esasları: Verilen ifadeleri dikkatle okumanız, seçeneklerden size uygun

olanın bulunduğu alanı işaretlemeniz ve işaretsiz ifade bırakmamanız rica olunur.

1.Yaşınız: ………

2. Bölümünüz? ……….

3.Cinsiyetiniz? ( ) Kadın ( ) Erkek

4. Kaç yıldır bu bölümde okuyorsunuz? ………. 5. Bölümünüzü isteyerek mi seçtiniz?

( ) Evet ( ) Hayır ( ) Başka ( Yazınız) ………

6. Evinizde bilgisayarınız var mı?

( ) Evet ( ) Hayır

7. Evinizde internet var mı?

( ) Evet ( ) Hayır

8. Hangi eğitim türünde okuyorsunuz?

( ) 1. Eğitim ( ) 2. Eğitim

9.İnternetle ne zaman tanıştınız?

( ) İlkokul ( ) Ortaokul ( ) Lise ( ) Üniversite

10. Günde ortalama kaç saat internet kullanıyorsunuz?

( ) 1-3 ( ) 4-6 ( ) 7-9 ( ) 9+

İnternet Kullanım Ölçeği

Lütfen, aşağıdaki ifadeleri ne sıklıkta yaşadığınızı, ifadenin yanında yer alan seçeneklerden size uygun olanı işaretleyerek belirtiniz. 1 Tamamen katılmıyorum - 5 Tamamen katılıyorum aralıkları arasında size uygun olan seçenek ile ilgili rakamı yuvarlak içine alarak değerlendiriniz.

62 İTO: İnternet Tabanlı Oyunlar

SPS: Sosyal Paylaşım Siteleri

T a ma me n Ka tılm ıy or Ka tılm ıy or um K ara rs ızı m Ka tılıy or u m T a ma me n kat ılı yor u

1 Okula gelmediğimde (İTO veya SPS)

kullanırım. 1 2 3 4 5

2 Eğlenmek için online oyunlar oynadığımda bu oyunlarda planladığımdan daha çok zaman geçiririm.

1 2 3 4 5

3 (İTO veya SPS) oturumunu kapattığımda bir

Benzer Belgeler