• Sonuç bulunamadı

Bilgi ve iletişim teknolojilerindeki yaşanan hızlı değişim ve gelişim, ülkelerin yönetim anlayışlarını ve ekonomik, sosyal ve kültürel hayatı da etkilemektedir. Bu çok yönlü değişim ile birlikte, çağdaş yönetim anlayışları çerçevesinde bilginin önemi de artmıştır. Bu açıdan, bilgi toplumuna dönüşüm sürecinde kamu hizmetlerinin, vatandaşlar ve iş dünyasının ihtiyaç ve beklentilerine uygun olarak, bilgi ve iletişim teknolojilerinin de yardımıyla etkin, hızlı, kaliteli, sürekli, güvenilir, şeffaf ve bütünleşik şekilde sunumu önem arz etmektedir. Ancak, bu dönüşüm sürecinin bir unsuru olan e-devlet olgusu, sadece hizmetlerin elektronik kanallara taşınması anlamına gelmemekte; bunun yanı sıra verimli iş süreçlerine, kurumlararası işbirliği yeteneğine ve ortak vizyona sahip, bilgiye dayalı kamu yönetimi anlayışını ifade etmektedir.

Dünyadaki gelişmelere paralel olarak, ülkemizde de devletin vatandaşlarına daha kaliteli ve süratli hizmet vermesi ve günün gereksinimlerine uygun sistemleri oluşturması, çağdaş uygarlık seviyesine giden yolda atılması gereken en önemli adımlardan biri olarak karşımıza çıkmaktadır.

Ülkemizde mevcut duruma baktığımızda ise, e-devlet için yeterli adımların atılamamış olduğunu ve sadece kurumsal bazda oluşturulan kısıtlı web uygulamaları ile sınırlı kaldığını görmekteyiz. Ülkemizde e-devlet uygulamaları başta teknik ve hukuki altyapı eksiklikleri olmak üzere, gerek vatandaşlar gerekse kamu bürokrasince e-devlet kullanım amacı tam olarak özümsenememiş ve ülkemizde e-devlet anlayışı arzulanan noktaya henüz ulaşamamıştır.

Ülkemizde başarılı e-devlet uygulamalarını gerçekleştirmesi için öncelikle, tüm kamusal kuruluşlar arasında bir işbirliği sağlanarak, eğitim düzeyinin yükseltilmesi gerekmektedir. Ayrıca, bilişim alanında açıkça görülen ve acil olarak giderilmesi

gereken eğitilmiş insan gücü açığının süratle doldurulması için öncelikli olarak devletin ve devleti oluşturan kurumların bu konuda politika üretmeleri ve hizmet içi eğitim için uygulanabilir modeller ortaya koymaları gerekmektedir.

Ancak ülkemizin e-devlete geçiş konusunda karşı karşıya kaldığı sorunlar da mevcuttur. İnternet ve bilgisayar kullanımına dair eğitim eksikliği, vatandaşların güvenlik endişeleri, kurumların internet sitelerinin güncellik ve işlevsellikten uzak olması, bir başka deyişle e-devlet altyapısının yetersiz olması e-devlete geçiş konusunda başlıca sorunlar arasında sayılabilir.

E-Devlet uygulamalarının geliştirilmesi sürecinde devletin görevleri yanında vatandaşın katkısının da göz ardı edilmemesi gerekmektedir. Tüm ülke çapında bilgisayar ve internet ya da diğer iletişim araçlarının kullanımının artırılması konusunda çabalarda bulunulmalıdır. Devlet BT altyapısını ne kadar geliştirirse geliştirsin, ne kadar e-devlet projesi üretirse üretsin, sonuçta bunu kullanacak olanlar, yani halk ve kamu çalışanları arasında bilgisayar ve internet kullanımı sınırlı oldukça, e-devletin bugün gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelere sağladığı avantajları elde etmek mümkün değildir. Kurumlar, şirketler, kamu kuruluşları ve vatandaşlar işlerinde ve birbirleri ile etkileşimlerinde teknolojinin olanaklarından yararlanarak işlerini daha kolay, daha verimli, daha çabuk ve zahmetsiz yapabildikleri gün e-Türkiye faaliyete geçmiş demektir.

Bununla beraber ülkemizde de e-devlet konusunda önemli yatırımlar yapılmaktadır. Bunların başında da çalışmamızda ayrıntılarıyla ele aldığımız VEDOP projesi gelmektedir. Gelir politikasını adalet ve tarafsızlık içinde uygulamak; vergi ve diğer gelirleri en az maliyetle toplamak; mükelleflerin vergiye gönüllü uyumunu sağlamak; mükellef haklarını gözeterek yüksek kalitede hizmet sunmak suretiyle

yükümlülüklerini kolayca yerine getirmeleri için gerekli tedbirleri almak; saydamlık, hesap verebilirlik, katılımcılık, verimlilik, etkililik ve mükellef odaklılık temel ilkelerine göre görev yapmak üzere kurulan GİB, bu hedeflerine ulaşabilmek için e- devlet yatırımlarına yapılması gereken yatırımların gerekliliğine inanmış ve VEDOP projesine hatırı sayılır bir finansman ayırmıştır.

VEDOP ile GİB, elektronik ortamdan yararlanarak kamu hizmetlerinin kalitesinin artırılmasını, maliyetinin düşürülmesini, vatandaşın memnuniyet düzeyinin ve kamuya olan güvenin artırılmasını amaçlamıştır.

1998 yılında birinci etabıyla başlanan proje, günümüzde üçüncü ve son etabıyla devam etmektedir. Tamamlanan kısmıyla proje kapsamında; diğer kurum ve kuruluşlarla veri paylaşımına imkan veren veri tabanı altyapısının oluşturulması, beyannamelerin elektronik ortamda alınması ile mükelleflerin ve vergi dairelerinin işlemlerinin kolaylaştırılması, bankacılık sisteminden faydalanılarak ülkenin her yerinden vergi tahsilatının bankalar aracılığıyla yapılması sağlanmış, mükelleflerin karşılaştıkları problemlere anında cevap vermek üzere çağrı merkezi oluşturulmuştur. Ayrıca, veri ambarı oluşturulmak suretiyle, mükelleflerin dönemsel olarak mali tabloları izlenerek, önemli değişiklik gösteren hesapları belirlenebilmekte, risk analizi yoluyla mükellefler tespit edilerek, kayıt dışı ekonomi kayıt altına alınabilmektedir. VEDOP III tamamlandığında ise 1 000’ in üzerinde vergi dairesi ve malmüdürlüğü tek bir vergi dairesi gibi çalışmaya başlayacak ve GİB otomasyon ağını tamamlamış olacaktır.

Yine projenin üçüncü aşamasıyla birlikte vergi kayıp ve kaçağı ile daha etkin mücadele için borç takip sistemi, e-haciz ve cep telefonlarıyla sorgulama gibi çeşitli projeler uygulamaya konulmuştur. Gerçekleştirilen bu uygulamalar ile birlikte Gelir

İdaresi teknolojinin bütün bu nimetlerinden en etkin bir şekilde yararlanmaya başlamış, e-kurum olma yolunda büyük mesafeler kat etmiştir.

Sonuç olarak diyebiliriz ki; ülkemizde yapılmakta olan en büyük e-devlet projelerinden biri olan VEDOP projesi ile vergi dairesi işlemlerinin tümünün bilişim teknolojileri ile otomasyona geçirilerek iş yükü azaltılmış, vergi dairesi çalışmalarında etkinlik ve verimlilik artırılarak, bilgisayar ortamında toplanan bilgilerden sağlıklı bir karar, destek ve yönetim bilgi sistemi oluşturulmuştur.

Ayrıca projeyle birlikte GİB, mükellefini daha iyi tanıyan teknolojik olanakları mükelleflere sunan, aynı zamanda ödevlerini yerine getirmeyen mükellefi daha etkin izleyerek yaptırım uygulayan bir gelir idaresi yapısına ulaşılmıştır. Beyannamelerin internet ortamında gönderilmesi ile mükelleflerin arşivleme, posta ve ulaşım nedeniyle katlanmak zorunda oldukları maliyetler ortadan kalkmış ve mükelleflerin vergi dairelerine gelme ihtiyacının en aza indirilmesi sağlanmıştır.

VEDOP’un tamamlanmasıyla birlikte GİB, saydam ve verimli iş süreçleri ile mükellefine sunduğu hizmet kalitesini artırarak “koşulsuz müşteri memnuniyetini” yakalamış olacaktır.

KAYNAKLAR

Akıncı, D. ve K. Çağıltay, “E-Devlet Web Sitelerini Kullanmak ya da Kullanamamak: Vatandaş Açısından Kullanılabilirlik Sorunları ve Öneriler”, 27 Mart 2007 (http://www.altiustutasarim.com/upload/edevlet-websiteleri.pdf).

Akkaş, M.A., “Türkiye'de e-Devlet Kurma Çalışmalarına Bir Yaklaşım?”,27 Mart 2007 (inet-tr.org.tr/inetconf8/program/148.html).

Aktan, C.C., “Neden e-Devlet”, 11 Kasım 2006 (http://www.canaktan.org).

Alptürk, E., “İnternet ve Etkin Devlet”, 17 Mart 2007 (http://www.ceterisparibus.net).

Altundağ, S., “Türkiye’de e-Devlet Dönüşümü ve Bu Dönüşüm Yolunda Yerini Alan e-Bildirge Projesi”, 27 Mart 2007

(http://www.e-sosder.com/dergi/9044.doc).

Arifoğlu, Ali ve Diğerleri (2002), e-Devlet Yolunda Türkiye, Türkiye Bilişim Derneği Yayınları, Ankara.

Aydemir, İ., “Elektronik Ticaret Alanındaki Rekabet Sorunları”, 27 Mart 2007 (http://www.rekabet.gov.tr/word/tezler/ibrahimaydemir.doc).

Bartın, M., “e-Devlet”, 11 Kasım 2006

(http://www.edevlet.net/eTurkiye/edevlet/.pdf).

Bennet, T. J. (1998), “Yeni Bilgi Teknolojisi Ve Refah Değişen İş Dünyası” Liberal Düşünce, Çev. Cahit Güren, Sayı: 9.

Bilen, M. ve C. Şanver, “Genişleyen Devletin Bunalımı ve e-Devlet”, 11 Kasım 2006 (http://www.nvi.gov.tr/attached/NVI/makale/7.pdf).

27 Mart 2007

(iibf.ogu.edu.tr/kongre/bildiriler/13-04.pdf).

Brown, M.M. ve J.L. Brudney. 2001. Achieving Advanced Electronic Government Services: An Examination of Obstacles and Implications from and International Perspective. 20 Ekim 2001 tarihinde 6. Ulusal Kamu Yonetimi Araştırma Konferansı’nda sunulmustur, Bloomington, Indiana, 4 Ekim 2001.

(http://www.spea.indiana.edu/NPMRC6/).

Buckley, J., “E-Service Quality and Public Sector”, Journal of Managing Service Quality, Vol:13, Number:6, 2003

Büke, A. (2002), “Bilişim Çağında e-Devlet ve e-Türkiye”, 27 Mart 2007 (http://www.edevlet.net/eTurkiye/edevlet_ab.pdf).

Büyükbalkan, U., “e-Devlet”, 04 Ağustos 2007

(http://archive.ismmmo.org.tr/docs/malicozum/55MaliCozum/02%20- %2055%20U%C4%9EUR%20B%C3%9CY%C3%9CKBALKAN.doc). Çağıltay, K. (1997), “Internet”, Ankara: Middle East Technical University Press. Çakıroğlu, S., “E-Devlet”, 27 Mart 2007

(http://www.cakiroglu.net/salih/salih_cakiroglu_tez_tamami.pdf?phpMyAdmin= 0206e1f3540b821e34bd5d951fdb629c&phpMyAdmin=a2llO0dOIcSTYkIt739I FR2wLuf)

Çiçek S., H.G.Çiçek ve U.Çiçek, “Kamu Hizmetlerinin Etkinliğinde e-Devlet

Kullanımına Yönelik Ampirik Bir Çalışma”, 22. Türkiye Maliye Sempozyumu, 9-13 Mayıs 2007.

Çetin, H., O. Aydoğan ve Z. Ertuğrul (2003), “e-Türkiye Durum Analizi ve Çözüm Önerileri”, 11 Kasım 2006

(http://inet-tr.org.tr/inetconf7/eposter/aydogan.html).

Çukurçayır A. M. ve H. Eşki, “Kamu Hizmeti Sunumunda Yeni Yöntemler”

S. Ü. İİBF Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi, Yıl: 1, Sayı:1-2, Konya, Nisan-Ekim 2001

Demirel, D., “e-Devlet ve Dünya Örnekleri”, 27 Mart 2007

(http://www.sayistay.gov.tr/yayin/dergi/icerik/der61m6.pdf).

Devecioğlu, A., “Devletin, e-Devlet Olabilmesini Teminen Yeniden Yapılandırılması”, 27 Mart 2007

(http://liste.bilisimsurasi.org.tr/tbs-e-devlet/Mar/att-0023/01-e-devlet_ Yeniden__Yap_lanma_Raporu.doc).

Duffy, Daintry. 2000. Q&A: Balancing the Role of E-Government. GovWorks Şirketi E-Devlet Genel Müdürü Mike Hernon ile Söyleşi. CNN, 13 Kasım 2000. (http://www.cnn.com/2000/TECH/computing/11/13/qna.egov.idg/). Erdal, M., “Elektronik Belediye Kavramı ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi

Uygulaması”, 04 Ağustos 2007

(http://www.bilgiyonetimi.org/ebelediye.htm).

Erdal, M., “Elektronik Bilgi Çağında Kamu Yönetimi ve Bir Yerel Yönetim

Uygulaması :İstanbul Büyük Şehir Belediyesi”, 1. Bilgi ve Ekonomi Kongresi, Bildiriler Kitabı, s.:165-180, 10-11 Mayıs 2002, Kocaeli Üniversitesi, Hereke- İzmit, E-Devlet ve Uygulamaları Oturumu – Cuma, 10 Mayıs 2002.

Evren, A., “e-Devletin Amaçları”, 11 Kasım 2006 (http://www.bthaber.com).

Ezer, E., “e-Devlet ve e-Türkiye” 11 Kasım 2006 (www.avrasyayazilim.com/erdem.htm).

Hamzaçebi, M. A., “Gelirler Genel Müdürlüğü Bilgi İşlem Projeleri”, 11 Kasım 2006 (http://archive.ismmmo.org.tr/docs/malicozum/58MaliCozum/05%20-%2058 %20M.%20AK%C4%B0F%20HAMZA%C3%87EB%C4%B0.doc)

Hazman, G.G., “Afyonkarahisar Belediyesinde e-Belediye Uygulamaları ve Yerel Farkındalık”, 04 Ağustos 2007

(http://student.aku.edu.tr/~iibf/pdf/7-2-04.pdf).

Heeks, R., “Building e-Governance for Development: A Framework for National and Donor Action”, Institute for Development Policy and Management, ISBN: 1 902518942, 2001

Heeks, R. and A. Ranerup (1999). High Tension Wiring: Lessons from Local

Government Internet Use in Sweden. The University of Manchester, Institute for Development, Policy and Management Makaleler Serisi, (http://idpm.man.ac.uk/idpm/egovwire.htm). http://ankara.usembassy.gov/irc/irc.htm http://www.akbank.com/eticaret/m01_04.asp http://www.arem.gov.tr/proje/yonetim/e-bakanlik/arastirma_raporu.doc http://www.baskent.edu.tr http://www.bilgitoplumu.gov.tr http://www.cs.com.tr http://www.emo.org.tr/resimler/ekler/24c3e4ada4a529a_ek.pdf http://www.e-ticaret.gov.tr http://www.e-turkiye.gov.tr http://www.gib.gov.tr http://www.gib.gov.tr/fileadmin/faaliyetraporlari/1999/uygulama_bilgiislem.pdf

http://www.igeme.org.tr/tur/haber/uzmantez/bilgicagi.pdf http://www.isgucdergi.org http://www.maliye.gov.tr/kalite/kitap/bolum2_d3.pdf http://www.ntvmsnbc.com http://www.sbs.com.tr/basin_bulten/VEDOP2_Maliye_Yazisi.doc http://www.referansgazetesi.com/haber.aspx?HBR_KOD=75028&KTG_KOD=116& ForArsiv=1 http://www.taek.gov.tr http://www.turk.internet.com http://turkey.internet.com/haber/yazigoster.php3?yaziid=10380 http:// www.turkpoint.com http:// www.uni-yaz.com http://vdd.org.tr/index.php?option=com_content&task=view&id=1029&Itemid=48 İnam, Ş. ve H. Ayber, “e-Devlet İçerisinde e-Kadastro ve e-Tapu’ nun Yeri”,

11 Kasım 2006

(http://www.harita.selcuk.edu.tr/arsiv/semp_pdf/515_519.pdf)

Inet-Tr (2001), "İnternet Üzerinde Çalışan Devlet (e-Devlet)", 11 Kasım 2006 (http://inet-tr.org.tr/inetconf7/bildiriler/69.doc)

Inet-Tr (2002), "e-Devlet ve e-Türkiye'nin Neresindeyiz?", 11 Kasım 2006 (http://inet-tr.org.tr/inetconf8/panel/eturkiye-panel.doc)

İnce, M. (2001), “Elektronik Devlet: Kamu Hizmetlerinin Sunulmasında Yeni İmkanlar”, DPT Yayınları, Ankara,

(http://ekutup.dpt.gov.tr/bilisim/incem/e-devlet.pdf).

Karaş, İ.R., “Bir e-Devlet Uygulaması İnternet Üzerinden Resmi Belge”, 04 Ağustos 2007

(http://www.bthaber.com.tr/kampus/goruntule.phtml?sayfa_id=45). Karbuz, H., “Yerel Yönetimler ve Bilgi Teknolojileri”, 11 Kasım 2006

(http://acikarsiv.ankara.edu.tr/fulltext/752.pdf).

Kırçova, İ. (2003), e-Devlet Uygulamaları ve Ekonomiye Etkileri, İto Yayınları, İstanbul.

Kösecik, M. ve N. Karkın (2004), e-Devlet: Amaçlar, Sorunlar ve Uygulamalar, Kamu Yönetimi(Edt: Abdullah Yılmaz, Mustafa Ökmen), Gazi Kitabevi, Ankara. Kuloğlu, A., “E-Devleti Tetikleyici Öncelikli Projelerin Hayata Geçirilmesi: Bilgi Çığı

İçin Kartopu Etkisi”, 04 Ağustos 2007

(http://liste.bilisimsurasi.org.tr/tbs-e-devlet/Mar/att-0030/01-tetkleyici _projeler.doc).

Kurnaz, S. Ve P. Kilimci, “Kurumlar Arası Elektronik Ticaretin Bir Uygulaması”, 27 Mart 2007

(http://www.hho.edu.tr/huten/Huten%20Dergi/2003Ocak/5_kurnaz_kilimci.pdf). Larrain, C.O. “E-Goverment in Developing Countries: Achievments and Prospects, The Transition to E-government: The Compherensive Strategy of Chile”, (http://www1.worldbank.org/publicsector/egov/orrego_keynote.pdf).

Leigh, A. ve R. D.Atkinson (2001), “Breaking Down Bureaucratic Barries: the

Next Phase of Digital Government”, Progresive Policy İnstute, Technology and New Economy Project., 11 Kasım 2006

(http://www.ppionline.org/documents/digigov_Nov01.pdf).

the Design of 21st Century Companies and Markets. New York: John Wiley and Sons Inc.

Milliemlak (2003), “e-Devlet”, 11 Kasım 2006

(http://www.milliemlak.gov.tr/e-devlet/e_devlet.htm).

Mutioğlu, H. (2002), “Küreselleşme ve E-(tik) Devlet”, I. Ulusal Bilgi, Ekonomi ve Yönetim Kongresi, K.Ü.İ.İ.B.F. Yayını, İzmit, ss. 957-964.

Nohutçu, A. ve D. Demirel, “e-Devlet:Genel Bir Çerçeve Ve Teorik Bir Yaklaşım”, 04 Ağustos 2007

(http://www.nvi.gov.tr/attached/NVI/makale/e-devlet-genel_cerceve.pdf). Nohutçu, A. ve D. Demirel, “Dünyada e-Devlet Uygulamaları”, 04 Ağustos 2007

(http://www.nvi.gov.tr/attached/NVI/makale/dunyada_e-devlet_uygulamalari .pdf).

Nohutçu, A. ve D. Demirel (2005), Türkiye’deki e-Devlet Uygulamaları, Türk İdare Dergisi, Yıl: 77, Sayı:778, s. 35-58.

Özcivelek, H.R., “Dünyada ve Türkiye’de Elektronik Devlet Tartışmaları: Kavram Üzerine Bir Sorgulama”, 27 Mart 2007

(http://www.bilten.metu.edu.tr/Web_2002_v1/common/yayinlar/ict_euasia_ 2003_bld_R_Ozcivelek.pdf).

Özgören, R. M., “e-Devlet”, 27 Mart 2007 (http://www.angelfire.com).

Sağsan, M. (2001), “e-Devlet: Toplumların Yeni Umut Işığı mı?”, Stratejik Analiz Dergisi, Avrasya Stratejik Araştırmalar Merkezi Yayınları, S. 19, ss. 89-97. Şahin, A. ve E. Örselli, “e-Devlet Anlayışı Sürecinde Türkiye”, 04 Ağustos 2007

H%C4%B0N%20-%20Erhan%20%C3%96RSELL%C4%B0%5C343-356.pdf). Şener, M., “e-Devlette Kalite, Güvenlik Ve Kişisel Gizlilik”, 11 Kasım 2006

(http://www.ituemk.org/ituemos/files/bildiri.doc).

Taylor Nelson Sofres Siar’ın The Government Online-Go Araştırması, 11 Kasım 2006 (http://www.ntvmsnbc.com/news/11/335.asp?cp1=1).

Telciler, C., “Bir e-Devlet Raporu”, 27 Mart 2007 (http://ab.org.tr/ab06/ozet/202.html).

Türkiye Bilişim Şurası (2002), “e-Devlet Çalışma Grubu Raporu”, 04 Ağustos 2007 (http//www.bilisimsurası.org.tr).

Türkiye Bilişim Şurası E-Türkiye Sonuç Raporu (2004), “e-Devlet Dönüşümünde Kamu Kurumlarının Yapması Gerekenler”, 11 Kasım 2006

(http://www.bilisimsurasi.org.tr/raporlar/yeni/).

Uçkan, Ö. (2003), e-Demokrasi ve Türkiye, Kamu Yönetiminin Yeniden Yapılanması İçin Strateji ve Politikalar-I, Literatür Yayıncılık, İstanbul.

Uçkan, Ö., “e-Devlet, e-Demokrasi ve e-Yönetişim Modeli: Bir İlkesel Öncelik Olarak Bilgiye Erişim Özgürlüğü”, 11 Kasım 2006

(http://www.stradigma.com/turkce/haziran2003/makale_09.html). Ulusoy, A. (2002), “e-Devlet (in) Bürokrasi (out)”, 04 Ağustos 2007

(http://www.liberal-dt.org.tr/guncel/A.%20Ulusoy/au_burokrasi.htm). Ulusoy, A. ve B. Karakurt (2002), “Türkiye’nin e-Devlete Geçiş Zorunluluğu”, I.

Ulusal Bilgi, Ekonomi ve Yönetim Kongresi, K.Ü.İ.İ.B.F. Yayını, İzmit, ss. 131-144.

Ülker, H. (2002), “Bilgi Toplumu ve Devlet”, I. Ulusal Bilgi, Ekonomi ve Yönetim Kongresi, K.Ü.İ.İ.B.F. Yayını, İzmit, ss. 965-971.

Yanık, L. (2002), “eğişimin Rotası eTürkiye” 27 Mart 2007

(http://www.teknoturk.org/docking/yazarlar/levent.yanik.htm).

Yavaş, A., “Vergi Dairesi Otomasyon Projesi’nin (Vedop) Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi”, 04 Ağustos 2007

(http://www.cs.com.tr/dinamik/seminars/pdf/abg2005.pdf). Yıldırır H. ve E. Karakurt, “e-Devlet Ve Uygulamaları” , 27 Mart 2007

(www.nvi.gov.tr/attached/NVI/makale/11.pdf).

Yücetürk, E. E., “Türk Kamu Yönetiminde E-Devlet Uygulamaları ve Tabana

Yayılabilme Yeteneği Bakımından Bir Değerlendirme : Bolu Örneği”, I. Ulusal Bilgi, Ekonomi ve Yönetim Kongresi, K.Ü. İ.İ.B.F. Yayını, İzmit, ss. 145-163

Ek–1 Ülkemizde e-Devlet Kapsamında Bulunan Bazı Projeler

D: Doğrudan ulaşım olabilecek projeler B: Bilgi alabilecek projeler

Tarım Bakanlığı

MIS (Management Information System) Projesi B

TAP (Tarımsal Araştırma Projesi) B

TUYAP (Tarımsal Uygulama, Araştırma ve Yayım Projesi) B

Milli Eğitim Bakanlığı

MEB-NET (MEB Yönetim Bilgi Sistemi) B

MEB-SİS (İLSİS, OKULSİS, PERSİS Projeleri) D,B

BİLDEMER (Bilgisayar Destekli Meslek Rehberliği Projesi) D DÖNERSİS Projesi

Etkileşimli Uzaktan Eğitim Kablo Yayıncılığı Uygulamaları Projesi B

Açık Öğretim Lisesi Projesi D,B

EMP (Eğitimde Modernizasyon Projesi) B

Çalışma Bakanlığı

SSK Projesi D

Bağ-Kur Projesi D

Orman Bakanlığı

Coğrafi Bilgi Sistemleri Projesi

Maliye Bakanlığı

Maliye Bakanlığı Projesi D

GELNET Projesi (Gelirler Projesi) D

VEDOP (Vergi Dairesi Otomasyon)Projesi D

Saymanlık Projesi D

Emekli Sandığı Projesi D

Hukuk Bilişim Sistemi Projesi D

TAKBİS (Tapu Kadastro Bilişim Sistemi) Projesi D

Milli Emlak Projesi D

Dış Ticaret Müsteşarlığı

Hazine Müsteşarlığı

HAZİNE-NET Projesi

TÜBİTAK-BİLTEN

ETSOP (Elektronik Ticaret Stratejik Odak Noktası Projesi) B

Gümrük Müsteşarlığı BİLGE-EDİ Projesi D GİBOS Projesi D T.C. Merkez Bankası EFT-I Projesi D EFT-II Projesi D

EMKT (Elektronik Menkul Kıymet Sistemi Projesi) D

Ulusal Veri Tabanları Projesi D

TOBB

Borsalararası Bilgi Ağı Projesi D

Odalararası Bilgi Ağı Projesi D

İGEME

GTP-NET Projesi (Küresel Ticaret Noktası Projesi) B, D

Sağlık Bakanlığı

TSİM Projesi D

ÇKYM Projesi D

HBS Projesi D

İçişleri Bakanlığı

İLEMOD Projesi (İl Envanterinin Modernizasyonu) B

MERNİS Projesi B,D

Emniyet Gn.Md.

POL-NET 2000 Projesi D

Mobil Bilgisayar Projesi D

Adli Sicil Gn. Müd.

Adli Sicil Projesi D

Sanayi Bakanlığı

KOSBİLTOP (Küçük ve Orta Ölçekli Sanayi Bilgi Toplama Projesi)

KOSGEB

KOBİ-NET

Posta İşletmesi Gn. Md.

Havale Çek Tahsilat Gişeciliği Projesi B, D

OCR Projesi (Optik karakter Tanıma) B

Elektronik Tartı ve Bilgisayar Projesi B

İnternet Projesi B, D

Karayolları Gn.Md.

Yol Bilgi Ağı Projesi B

Otomatik Geçiş Sistemi Projesi (OGS) B

Trafik Yönetim Sistemi Projesi (TYS) Acil Haberleşme Sistemi Projesi Coğrafi Bilgi Sistemi Projesi

TCDD Gn.Md.

Rezervasyon ve OMIS (Operasyonel Yönetim Bilişim Sistemi) Projesi D CTC (Merkezi Trafik Kontrol Projesi)

THY Gn.Md.

Elektronik Bilet Projesi D

Turizm Bakanlığı

TURİZM-NET Projesi B

TURSAB Projesi

Yurtdışı Bürolara Otomasyon Projesi

Devlet Malzeme Ofisi

Elektronik Satış Merkezi D

Özürlüler İdaresi Başkanlığı

Özürlülere yönelik Bilgi Erişim sistemi B

Emekli Sandığı Genel Müdürlüğü

Ek–5 İnternet Hizmetleri Kullanım Başvuru Formu (Gerçek Kişiler)

İNTERNET HİZMETLERİ KULLANIM BAŞVURU FORMU

(GERÇEK KİŞİLER) TARİH: .. ../.. ../20....

... Vergi Dairesi Müdürlüğü'ne / Başkanlığı'na, Aşağıda kimlik bilgileri bulunan işletmemizin internet üzerinden örneği tebliğe ekli bilgi formunu gönderebilmesi için gereğini arz ederim.

Adı, Soyadı :

Vergi Kimlik Numarası :

İmza :

MÜKELLEF BİLGİLERİ

Vergi Kimlik Numarası :

Adı : Soyadı

Doğum Yeri Doğum Tarihi

Telefon Numarası Fax Numarası

E-posta Adresi Adres

İnternet ortamında örneği tebliğe ekli bilgi formunun gönderilebilmesi için Maliye Bakanlığı Gelirler Genel Müdürlüğü tarafından verilen ve tarafımca değiştirilebilecek olan kullanıcı kodu, parola ve şifrenin korunması ve her türlü riskinin tarafıma ait olduğunu, Maliye Bakanlığı Gelirler Genel Müdürlüğü'nün herhangi bir sorumluluğunun bulunmadığını, Maliye Bakanlığı Gelirler Genel Müdürlüğü'nün unutulmuş, çalınmış ve ya kaybedilmiş olan kullanıcı kodu, parola ve şifremden, bunların üçüncü kişiler tarafından kullanılmasından ve sonuçlarından hiç bir şekilde sorumlu olmadığını kabul ediyorum.

Bu kullanıcı kodu, parola ve şifre kullanılarak düzenlenen ve tarafımca onaylanarak manyetik ortamda gönderilen örneği tebliğe ekli bilgi formunun doğruluğunu ve bu formu Maliye Bakanlığı Gelirler Genel Müdürlüğü bilgisayar sistemleri tarih ve saati esas alarak göndermeyi kabul ve taahhüt ediyorum.

Kullanıcı kodu, parola ve şifre bilgilerini içeren zarfı elden kapalı olarak teslim aldım. İmza

Ek–6 İnternet Hizmetleri Kullanım Başvuru Formu (Tüzel Kişiler)

İNTERNET HİZMETLERİ KULLANIM BAŞVURU FORMU

(TÜZEL KİŞİLER) TARİH: .. ../.. ../20....

... Vergi Dairesi Müdürlüğü'ne / Başkanlığı'na, Aşağıda kimlik bilgileri bulunan firmamızın/kurumumuzun internet üzerinden örneği tebliğe ekli bilgi formunu gönderebilmesi için gereğini arz ederiz.

Kurum Yetkilisinin

Adı, Soyadı :

Vergi Kimlik Numarası :

İmza :

KURUM BİLGİLERİ Ünvanı

Kuruluş Yeri Kuruluş Tarihi

Ticaret Sicil Numarası Tescil Tarihi

Telefon Numarası Fax Numarası

E-posta Adresi Adres

İnternet ortamında örneği tebliğe ekli bilgi formunun gönderilebilmesi için Maliye Bakanlığı Gelirler Genel Müdürlüğü tarafından verilen ve tarafımızca değiştirilebilecek olan kullanıcı kodu, parola ve şifrenin korunması ve her türlü riskinin tarafımıza ait olduğunu, Maliye Bakanlığı Gelirler Genel Müdürlüğü'nün herhangi bir sorumluluğunun bulunmadığını, Maliye Bakanlığı Gelirler Genel Müdürlüğü'nün unutulmuş, çalınmış ve ya kaybedilmiş olan kullanıcı kodu, parola ve şifremden, bunların üçüncü kişiler tarafından kullanılmasından ve sonuçlarından hiç bir şekilde sorumlu olmadığını kabul ediyoruz.

Bu kullanıcı kodu, parola ve şifre kullanılarak düzenlenen ve tarafımızca onaylanarak manyetik ortamda gönderilen örneği tebliğe ekli bilgi formunun doğruluğunu ve bu formu Maliye Bakanlığı Gelirler Genel Müdürlüğü bilgisayar sistemleri tarih ve saati esas alarak göndermeyi kabul ve taahhüt ediyoruz.

Kullanıcı kodu, parola ve şifre bilgilerini içeren zarfı elden kapalı olarak teslim aldım.

İmza

ÖZGEÇMİŞ

1978 yılında Erzurum İli Şenkaya İlçesinde doğdu. İlköğrenimini Şenkaya, orta öğrenimini Didim’de tamamladı. 2004 yılında Afyon Kocatepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümünden mezun oldu. 2004–2005 öğretim yılında Gaziosmanpaşa Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İktisat Ana Bilim Dalında Yüksek Lisans eğitimine başladı. Halen Maliye Bakanlığı Tokat Defterdarlığında gelir memuru olarak görev yapmaktadır.

Benzer Belgeler