• Sonuç bulunamadı

Sapsız meşe odununda genel ortalama eğilme direnci mikro boyutlu örneklerde 71,2 N/mm2, standart boyutlu örneklerde 99,4 N/mm2 olarak bulunmuştur. Mikro boyutlu örneklerin ortalama eğilme direncinin standart boyutlu örneklerin ortalama eğilme direncinden daha düşük olduğu tespit edilmiştir. Mikro boyutlu örneklerin ortalama eğilme dirençleri, standart boyutlu örneklerin ortalama eğilme dirençlerinden % 28,4 daha düşüktür. Ağaçlar arasında, mikro boyutlu ve standart boyutlu örneklerde bulunan değerler birbirine paralel sonuçlar vermektedir. Hem mikro boyutlu hemde standart boyutlu örneklerde en yüksek eğilme direnci değerleri 3 numaralı ağaçta bulunmuştur. Sapsız meşe odununda genel ortalama eğilmede elastikiyet modülü mikro boyutlu örneklerde 2741,3 N/mm2, standart boyutlu örneklerde ise 11394,1 N/mm2 olarak bulunmuştur. Tüm ağaçlarda ve genel ortalama bakımından mikro boyutlu örneklerde elde edilen eğilmede elastikiyet modülü değerleri standart boyutlu örneklerde elde edilen değerlerden daha düşük bulunmuştur. Sapsız meşe odununda mikro boyutlu örneklerde ortalama eğilmede elastikiyet modülü standart boyutlu örneklere göre % 75,9 daha düşüktür. Ağaçlar arasında, mikro boyutlu ve standart boyutlu örneklerde bulunan eğilmede elastikiyet modülü değerleri birbirine paralel sonuçlar vermektedir. Hem mikro boyutlu hemde standart boyutlu örneklerde en yüksek eğilmede elastikiyet modülü değerleri 3 numaralı ağaçta ve en düşük eğilmede elastikiyet modülü değerleri 6 numaralı ağaçta bulunmuştur.

Sapsız meşe odununda genel ortalama çekme direnci mikro boyutlu örneklerde 98,7 N/mm2, standart boyutlu örneklerde 93,8 N/mm2 olarak bulunmuştur. Mikro boyutlu örneklerde standart boyutlu örneklere göre % 5,2 daha yüksek ortalama çekme direnci değerleri bulunmuştur. Ağaçlar arasında, mikro boyutlu ve standart boyutlu örneklerde bulunan değerler birbirine paralel sonuçlar vermektedir.

Sapsız meşe odununda genel ortalama basınç direnci mikro boyutlu örneklerde 45,4 N/mm2, standart boyutlu örneklerde 46,6 N/mm2 olarak bulunmuştur. Mikro boyutlu örneklerin basınç direnci değeri standart boyutlu örneklerin basınç direncinden % 2,6 daha düşük bulunmuştur. Ağaçlar arasında, mikro boyutlu ve standart boyutlu örneklerde bulunan basınç direnci değerleri birbirine paralel sonuçlar vermektedir. Hem

45

mikro boyutlu hem de standart boyutlu örneklerde en yüksek basınç direnci değerleri 3 nolu ağaçta bulunmuştur.

Genel olarak, mikro boyutlu örneklerle standart boyutlu örnekler karşılaştırıldığında en büyük farklılık eğilmede elastikiyet modülü değerlerinde en az farklılık ise liflere paralel basınç direnci değerlerinde gözlenmiştir. Mikro boyutlu örneklerde standart boyutlu örneklere göre eğilme direnci, eğilmede elastikiyet modülü ve basınç diğerleri daha düşükken, çekme direnci değerleri daha büyük bulunmuştur.

Mikro boyutlu örneklerle standart boyutlu örneklerin eğilme direnci değerleri arasında ağaç ve genel ortalama bazında anlamlı ilişkiler bulunmuştur. Tüm ağaçlarda ve genel ortalama eğilme direnci değerleri için korelasyon katsayıları 0,70’in üzerinde bulunmuştur. Elde edilen genel denklem (y= 0,907x + 33,57) ve mikro boyutlu örneklerin eğilme direnci değerleri kullanılarak standart boyutlu örneklerin eğilme direnci değerleri hesaplanabilir.

Mikro boyutlu örneklerle standart boyutlu örneklerin eğilmede elastikiyet modülü değerleri arasında ağaç ve genel ortalama bazında anlamlı ilişkiler bulunmuştur. Tüm ağaçlarda ve genel ortalama eğilmede elastikiyet modülü değerleri için korelasyon katsayıları 0,70’in üzerinde bulunmuştur. Elde edilen genel denklem (y= 2,566x + 4042) ve mikro boyutlu örneklerin eğilmede elastikiyet modülü değerleri kullanılarak standart boyutlu örneklerin eğilmede elastikiyet modülü değerleri hesaplanabilir.

Mikro boyutlu örneklerle standart boyutlu örneklerin çekme direnci değerleri arasında ağaç ve genel ortalama bazında anlamlı ilişkiler bulunmuştur. Tüm ağaçlarda ve genel ortalama çekme direnci değerleri için korelasyon katsayıları 0,70’in üzerinde bulunmuştur. Elde edilen genel denklem (y= 0,544x + 38,89) ve mikro boyutlu örneklerin çekme direnci değerleri kullanılarak standart boyutlu örneklerin çekme direnci değerleri hesaplanabilir.

Mikro boyutlu örneklerle standart boyutlu örneklerin basınç direnci değerleri arasında ağaç ve genel ortalama bazında anlamlı ilişkiler bulunmuştur. Tüm ağaçlarda ve genel ortalama basınç direnci değerleri için korelasyon katsayıları 0,70’in üzerinde bulunmuştur. Elde edilen genel denklem (y= 0,661x + 16,69) ve mikro boyutlu örneklerin basınç direnci değerleri kullanılarak standart boyutlu örneklerin basınç direnci değerleri hesaplanabilir.

46

Mikro boyutlu sapsız meşe odununda ortalama eğilme direnci en yüksek 89,3 N/mm2 olarak % 8 rutubette, en düşük ise LDN üzeri rutubette 35,7 N/mm2 olarak bulunmuştur. Eğilme direnci değeri rutubetin % 8’den % 12’ye artması durumunda % 21,6; % 12’den % 16’ya artması durumunda % 10,0; % 16’dan % 20’ye artması durumunda % 14,8; % 20’den >LDN’ye artması durumunda % 33,5 azalmıştır. Mikro boyutlu örneklerin eğilme direnci değerlerine rutubetin etkisi % 95 güven düzeyinde istatistiki olarak anlamlı bulunmuştur.

Mikro boyutlu sapsız meşe odununda ortalama eğilmede elastikiyet modülü en yüksek 3537,9 N/mm2 olarak % 8 rutubette, en düşük ise LDN üzeri rutubette 1748,1 N/mm2 olarak bulunmuştur. Eğilmede elastikiyet modülü değeri rutubetin % 8’den % 12’ye artması durumunda % 24,2; % 12’den % 16’ya artması durumunda % 1,2; % 16’dan % 20’ye artması durumunda % 12,4; % 20’den >LDN’ye artması durumunda % 24,8 azalmıştır. Mikro boyutlu örneklerin eğilmede elastikiyet modülü değerlerine rutubetin etkisi % 95 güven düzeyinde istatistiki olarak anlamlı bulunmuştur.

Mikro boyutlu sapsız meşe odununda ortalama çekme direnci en yüksek 104,1 N/mm2 olarak % 8 rutubette, en düşük ise LDN üzeri rutubette 61,6 N/mm2 olarak bulunmuştur. Çekme direnci değeri rutubetin % 8’den % 12’ye artması durumunda % 6,8; % 12’den % 16’ya artması durumunda % 3,2; % 16’dan % 20’ye artması durumunda % -2,6; % 20’den >LDN’ye artması durumunda % 36,0 azalmıştır. Mikro boyutlu örneklerin çekme direnci değerlerine rutubetin etkisi % 95 güven düzeyinde istatistiki olarak anlamlı bulunmuştur.

Mikro boyutlu sapsız meşe odununda ortalama basınç direnci en yüksek 60,5 N/mm2 olarak % 8 rutubette, en düşük ise LDN üzeri rutubette 22,7 N/mm2 olarak bulunmuştur. Basınç direnci değeri rutubetin % 8’den % 12’ye artması durumunda % 24,8; % 12’den % 16’ya artması durumunda % 4,4; % 16’dan % 20’ye artması durumunda % 15,4; % 20’den >LDN’ye artması durumunda % 38,3 azalmıştır. Mikro boyutlu örneklerin basınç direnci değerlerine rutubetin etkisi % 95 güven düzeyinde istatistiki olarak anlamlı bulunmuştur.

Mikro boyutlu örneklerde genel olarak, en yüksek direnç değerleri % 8 rutubet şartında ölçülmüştür. Rutubet miktarı arttıkça direnç değerlerinde azalma görülmüş, en düşük direnç değeri LDN üzeri rutubet şartlarında ölçülmüştür.

Genel olarak, standart boyutlu ve mikro boyutlu örneklerin mekanik özellikleri bakımından aralarında anlamlı ilişkiler bulunmuştur. Buna göre standart boyutlarda

47

örneklerin kullanılamadığı durumlarda mikro boyutlu örnekler kullanılarak, önceden elde edilmiş formüller ile ağaçların mekanik özellikleri belirlenebilir. Bu yüzden, ülkemizde yetişen ağaç türleri için mikro boyutlu örnekler kullanılarak yapılan bilimsel çalışmalar arttırılmalı ve her ağaç türü için mikro ve standart boyutlu örnekler arasındaki ilişkiler belirlenmelidir.

Mikro boyutlu örneklerle çalışılırken yapılacak testler ile ilgili bir standart yoktur. Standardın olmaması yapılan çalışmaların karşılaştırılmasını zorlaştırmaktadır. Standart oluşturulması, yapılacak olan tüm çalışmalarda aynı test şartlarının kullanılmasını, homojen boyutta mikro örneklerin kullanılmasını sağlayacaktır. Bu şekilde mikro boyutlu testlerin gelişimi daha hızlanacak ve birçok konuda faydalı olacaktır.

48

Benzer Belgeler